پیام سلطان جدید عمان به بشار اسد
فراخوان رهبران مقاومت عراق برای مشارکت در تظاهرات میلیونی «نه به آمریکا»
به دنبال درخواست پارلمان عراق برای خروج نیروهای خارجی از این کشور، مقتدا صدر، رهبر جریان صدر عراق، روز سهشنبه خواستار برگزاری تظاهرات گسترده در محکومیت حضور نیروهای آمریکایی در کشور شد. بعد از درخواست مقتدا صدر برای برگزاری تظاهرات میلیونی علیه آمریکا، رهبران مقاومت عراق از مردم خواستند در این تظاهرات شرکت کنند. هادی العامری، رئیس ائتلاف الفتح عراق، از مردم این کشور خواست در تظاهرات میلیونی که مقتدا صدر، رهبر جریان صدر خواهان برگزاری آن شده است، شرکت کنند. این تظاهرات در مخالفت با اشغالگری آمریکا و دیگر کشورهای خارجی در عراق برگزار خواهد شد. قیس خزعلی، دبیرکل جنبش عصائب اهلالحق عراق نیز تاکید کرد: مردم باید با شرکت در تظاهرات میلیونی این پیام را بدهند که با اشغالگری و تجاوز مخالفاند. همچنین اکرم الکعبی، دبیرکل جنبش نجباء عراق در توئیتر اعلام کرد: من از مردم عراق میخواهم در تظاهرات میلیونی با شعار «نه به آمریکا، ما تحت پرچم عراق دارای حاکمیت متحد هستیم» شرکت کنند. گردانهای حزبالله عراق نیز درخواست برگزاری مذاکرات را تایید کرد و از مردم مبارز و صبور عراق خواست در این حماسه بزرگ شرکت کنند. وی گفت: عشایر الانبار و موصل با عشایر مرکز و جنوب در مقابله با اشغالگری آمریکا متحد خواهند شد. ریان الکلدانی، رئیس جنبش بابلیون عراق نیز درخواست صدر را تایید کرد و از مردم خواست با اشغالگری آمریکا مقابله کنند.
تبعات مالی اخراج نیروهای آمریکایی از عراق
رسانههای آمریکایی اعلام کردند دولت آمریکا آماده است در صورت اخراج نیروهای این کشور از عراق ۲۵۰ میلیون دلار کمک نظامی به این کشور را قطع کند. روزنامه والاستریت ژورنال با استناد به ایمیلی از وزارت دفاع آمریکا نوشت: در صورت اخراج نیروهای آمریکایی از عراق دفتر امور خاور نزدیک وزارت خارجه آمریکا ۲۵۰ میلیون دلار کمک نظامی به عراق برای سال جاری میلادی را قطع خواهد کرد. گفته شده که مقامهای آمریکایی خواهان خروج کامل از عراق نیستند و رابرت اوبراین، مشاور امنیت ملی کاخ سفید نیز هفته گذشته گفت آمریکا بر اساس شرایط خود عراق را ترک خواهد کرد. همچنین جوی هود، از مقامهای ارشد وزارت خارجه آمریکا، در سخنانی در مرکز پژوهشهای خاورمیانه واشنگتن گفت: اگر به نفع خروج نیروهای آمریکایی از عراق رای بدهیم به دنبال آن نیروهای ائتلاف از عراق خارج میشوند، سپس از آن سرمایهگذاران و دیگران نیز خارج خواهند شد و این شرایط باعث میشود که داعش مجدداً به عراق بازگردد.
آمادگی اوکراین برای اعزام نیرو به عراق
یک مسوول دولت اوکراین از آمادگی این کشور برای اعزام ۲۰ نیروی نظامی به عراق جهت حمایت از هیات ناتو در آنجا خبر داد. دیمیتری کولیبا، معاون نخستوزیر اوکراین در امور همکاری با اتحادیه اروپا و ناتو گفت که کشورش آمادگی خود را برای اعزام ۲۰ نیروی نظامی به عراق جهت حمایت از هیات پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در آنجا به مسوولان ناتو اعلام کرد. کولیبا اظهار کرد: به معاون دبیرکل ناتو گفتم پس از آنکه ناتو فعالیتهای خود را در عراق از سر گرفت، اوکراین برنامههایی برای اعزام ۲۰ نیروی نظامی جهت حمایت از هیات ناتو در عراق در نظر دارد. اینکه ناتو از کییف خواسته شریک عملیاتی آن در عراق باشد، نشان میدهد این پیمان به ارزش تجربیات و سطح حرفهای نظامیان اوکراینی معترف است. به گفته کولیبا، معاون دبیرکل ناتو نیز اظهار کرد، ناتو برای مشارکت اوکراین در هیاتش در عراق اهمیت بسیاری قائل است. طبق اظهارات این مسوول دولت اوکراین، دو طرف ضمن توافق درباره گامهای مشترک برای آغاز اجرای اصل جدید ناتو یعنی «یک شریک، یک برنامه»، درباره افقهای استراتژی امنیت ملی اوکراین گفتوگو کردند.
عراق اس ۴۰۰ از روسیه بخرد، تحریم میشود
یکی از مقامهای ارشد وزارت خارجه آمریکا گفت چنانچه عراق سامانههای دفاع هوایی اس ۴۰۰ از روسیه خریداری کند با تحریمهای آمریکا مواجه میشود. به گزارش اسپوتنیک، این سخنان تهدیدآمیز جوی هود، از مقامهای ارشد وزارت خارجه آمریکا، سهشنبه در مراسم موسسه میدلایست مطرح شد. او گفت: چنین خریدی تحریمهایی را به دنبال دارد، بنابراین ما به شرکایمان پیشنهاد میکنیم دست به چنین اقدامی نزنند. پیشتر روزنامه والاستریت ژورنال به نقل از اعضای پارلمان عراق گزارش داد، بغداد تصمیم به خرید یک سامانه دفاع هوایی از روسیه دارد؛ در شرایطی که کرملین در تلاش است تا حضورش در خاورمیانه را افزایش دهد. همچنین در ماه آگوست یکی از نمایندگان پارلمان عراق گفته بود ممکن است عراق در آینده به چنین سامانههای دفاعی نیاز پیدا کند اما متذکر شد خریداری اس ۴۰۰ روسی به روابط بغداد با واشنگتن لطمه میزند. به گفته او عراق نباید روابط خود را با آمریکا خراب کند چون «آمریکا خواهان دفاع از این کشور در برابر خطرات خارجی و داخلی است».
انتقاد رقبای ترامپ از سیاستهای کاخ سفید درباره ایران
داوطلبان دموکرات ریاستجمهوری آمریکا با انتقاد از سیاستهای دونالد ترامپ در قبال ایران، گفتند این سیاستها، آمریکا را تا مرز جنگ پیش برده است. جو بایدن، برنی سندرز، الیزابت وارن، پته بوتیجیج، امی کلوباچر و تام استیر، شامگاه سهشنبه در مناظره انتخاباتی شرکت کردند که نخستین مناظره پس از تنشهای اخیر بین ایران و آمریکا در پی اقدام تروریستی کاخ سفید در به شهادت رساندن سردار قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین سپاه قدس ایران، محسوب میشود. یکی از موضوعات مورد بحث، اقدامات کنگره برای در اختیار گرفتن قدرت خود برای اجازه دادن یا مخالفت کردن با استفاده از نیروی نظامی در سراسر جهان بود. ریشه این مباحث هم به اختلاف دیدگاههای موجود در میان قانونگذاران آمریکا نسبت به اختیارات سال ۲۰۰۱ پس از حملات ۱۱ سپتامبر برمیگردد که به رئیسجمهوری آمریکا اجازه داده شده است علیه تروریسم جنگ کنند.
تلاش سوئد برای ازسرگیری مذاکرات آمریکا و کرهشمالی
به گزارش رادیو «KBS»، سخنگوی وزارت خارجه سوئد ضمن ابراز امیدواری به ازسرگیری مذاکرات آمریکا و کره شمالی در آینده نزدیک اعلام کرد، استکهلم به ترغیب دو کشور به ازسرگیری مذاکره ادامه میدهد و برای تسهیل روند مذاکرات بیشتر بین طرفین آماده است. سخنگوی وزارت خارجه سوئد افزود، گفتوگو تنها راه حلوفصل مسالمتآمیز وضعیت شبهجزیره کره است و سوئد با هر دو طرف در تماس است. «رابرت اوبرین»، مشاور امنیت کاخ سفید اعلام کرد، آمریکا در راستای تلاش برای ازسرگیری مذاکرات، دست یاری به سوی کره شمالی دراز میکند. «کیم میونگ گیل»، از مقامات ارشد وزارت خارجه کره شمالی، اواخر آبان اعلام کرده بود، نیازی نیست سوئد بیش از این به عنوان میانجی در دیپلماسی بین پیونگ یانگ و واشنگتن عمل کند. به گفته کیم، آمریکا پیشنهاد کرد تا دو کشور در سوئد مذاکره کنند و از استکهلم نیز خواست تا پیونگ یانگ را در جریان مساله بگذارد. وی ضمن قدردانی از میزبانی مذاکرات اکتبر آمریکا و کره شمالی از سوی سوئد افزود، از نظر من، طرف آمریکایی از سوئد خواست تا طوری وانمود نکند که گویی تملق کره شمالی را میگوید اما، دو کشور دیگر نیازی به میانجی ندارند.
مادورو: آمریکا قدرت مردم ونزوئلا را درک نکرده است
رئیسجمهوری ونزوئلا ضمن اشاره به ناکامی طرحهای آمریکا علیه کشورش تصریح کرد: واشنگتن قدرت مردم ونزوئلا را درک نکرده است. به گزارش تارنمای شبکه تلهسور، نیکلاس مادورو در سخنرانی سالانه خود ضمن تشریح وضعیت اقتصادی و سیاسی ونزوئلا در سال ۲۰۱۹ میلادی برای مردم این کشور عنوان کرد که آمریکا در تلاشش برای از بین بردن عزم انقلابی ونزوئلا شکست خورده است. وی ضمن اشاره به تلاشهای واشنگتن برای تشدید محاصره اقتصادی ونزوئلا و افزایش فشارها افزود: طرح برنامهریزیشده نهایی آمریکا علیه ونزوئلا ناکام ماند. مادورو افزود: آنها (آمریکاییها) تلاش کردهاند ما را از لحاظ اقتصادی تسلیم کنند. ما از مردم به خاطر مقاومتشان در برابر بحران اقتصادی در کشور قدردانی میکنیم. آمریکاییها در محاسبات خود یک عامل را در نظر نگرفتند و آن «قدرت مردم» بود. رئیسجمهوری ونزوئلا در ادامه به انتقال کمکهای بشردوستانه از کلمبیا اشاره کرد که توطئهای پشت آن بود و مخالفان راست افراطی در کلمبیا تلاش کردند از این طریق به دولت کاراکاس حمله کنند. ونزوئلا در دو سال اخیر سختترین شرایط سیاسی و اقتصادی چند دهه اخیر خود را تجربه کرده است.
اولین پیام سلطان جدید عمان به بشار اسد
سلطان جدید عمان در دیدار ولید المعلم، وزیر خارجه سوریه، که برای عرض تسلیت به مسقط رفته است، از بشار اسد تشکر کرد. به گزارش مهر به نقل از روسیاالیوم، هیثم بن طارق بن تیمور سلطان جدید عمان با ولید المعلم وزیر خارجه سوریه که برای عرض تسلیت و همدردی درگذشت سلطان قابوس به مسقط رفته است، دیدار کرد. سلطان مراتب تشکر و قدردانی خود را از بشار اسد رئیسجمهور سوریه به خاطر ابراز همدردی بیان داشت و آرزو کرد که خداوند وی و ملت سوریه را از هر بلایی مصون بدارد. از سوی دیگر سانا اعلام کرد: ولید المعلم معاون نخستوزیر و وزیر امور خارجه سوریه با حضور در کاخ العلم العامر در مسقط درگذشت سلطان قابوس را به هیثم بن طارق بن تیمور آل سعید سلطان جدید عمان تسلیت گفت. ولید المعلم مراتب تسلیت بشار اسد رئیسجمهور سوریه را به مناسبت درگذشت سلطان قابوس به سلطان جدید عمان و خانواده سلطان فقید ابلاغ کرد.
دیدار مقامات ارشد امنیتی سوریه و ترکیه در روسیه
ولادیمیر پوتین توانست دو مسوول عالیرتبه سرویسهای اطلاعاتی ترکیه و روسیه را پشت میز مذاکره بنشاند و طرفین اعلام کردهاند که به همکاری و گفتوگو ادامه خواهند داد. به گزارش تسنیم، هنوز زود است که از احتمال عادی شدن روابط ترکیه و سوریه سخن به میان آید. چراکه در ماجرای بحران سوریه، اردوغان و تیم او در مقابل سوریه راه تخاصم، تلاش برای براندازی و تغییر رژیم و حمایت از مخالفان مسلح را در پیش گرفتند. اما حالا که هاکان فیدان رئیس سرویس اطلاعاتی میت ترکیه و ژنرال علی مملوک مسوول اطلاعات و امنیت ملی سوریه با هم دیدار کردهاند، باید باور کنیم که اتفاقات جدیدی افتاده و آنکارا و دمشق در مسیر جدیدی هستند. چراکه روسیه خود را وارد این ماجرا کرده و ولادیمیر پوتین توانست دو مسوول عالیرتبه سرویسهای اطلاعاتی ترکیه و سوریه را پشت میز مذاکره بنشاند و طرفین اعلام کردهاند که به همکاری و گفتوگو ادامه خواهند داد.