کابوس موشکی در شرق دور
40 نظامی عربستانی در اسارت جنبش انصارالله یمن
خبرگزاری یونهاپ کره جنوبی گزارش داد، کره شمالی بامداد روز چهارشنبه دو موشک بالستیک را از ساحل شرقی شلیک کرده است. این دومین شلیک در طول یک هفته گذشته بوده است. در این راستا شورای امنیت ملی کره جنوبی تشکیل جلسه داده است. طبق این گزارش، موشکها پس از رسیدن به ارتفاع ۳۰کیلومتری و طی مسافتی ۲۵۰کیلومتری به دریای ژاپن سقوط کردند. ستاد مشترک ارتش کره جنوبی با بیان اینکه نوع موشکها مشخص نبوده، گفت موشکها نوعی متفاوت از مدلهای قبلی بودند. ستاد مشترک ارتش تاکید کرد نیروهای نظامی کره جنوبی وضعیت پیشآمده را رصد میکنند تا شلیکهای بیشتری انجام نشود و ستاد مشترک در آمادهباش قرار دارد. جونگ یی یونگ، مشاور رئیسجمهوری در امور امنیت کشور گفت: بهرغم وجود بیانیه ریاست ستاد مشترک کره جنوبی در حال حاضر آژانسهای خبری کره جنوبی و آمریکا در حال بررسی هستند. او ریاست جلسه فوقالعاده شورای امنیت ملی کره جنوبی را بر عهده دارد. در همین حال، آبه شینزو، نخستوزیر ژاپن گفت با متحدان درباره این آزمایش جدید از سوی کره شمالی رایزنی میکند. او ادامه داد: با آمریکا و سایر کشورها به همکاری نزدیک خود ادامه میدهیم. وزیر دفاع ژاپن نیز تاکید کرد هیچ موشک بالستیکی به حریم این کشور وارد نشده است. واشنگتن نیز در اولین واکنش از زبان یک مقام عالیرتبه دولت آمریکا اعلام کرد: ما از گزارشهای شلیک موشک از سوی کره شمالی مطلع شدیم و اوضاع را زیر نظر خواهیم داشت. این در حالی است که کره شمالی تاکنون در مورد آزمایش اظهارنظری نکرده است. بنا بر اظهارات ستاد مشترک کره جنوبی، کره شمالی چند هفته پیش دو موشک کوتاهبرد شلیک کرده بود که بیانگر نارضایتی پیونگ یانگ نسبت به عدم پیشرفت در مذاکرات با واشنگتن حول محور برنامه تسلیحات اتمیاش قلمداد شد. اخیراً کره شمالی خشم خود را نسبت به برنامه تمرینهای مشترک نظامی کره جنوبی و آمریکا که به طور سالانه برگزار میشود ابراز کرد. پیونگ یانگ هشدار داد که این اقدام میتواند بر ازسرگیری گفتوگوها بر سر خلعسلاح اتمی اثر بگذارد.
ابراز امیدواری به ازسرگیری گفتوگوهای موشکی
وزیر خارجه آمریکا مایک پمپئو گفت بهرغم آزمایشهای موشکی اخیر کره شمالی بسیار امیدوار است که گفتوگوهای هستهای بهزودی از سر گرفته شود. وی در جمع خبرنگاران در تایلند گفت برخی قدمهای اولیه برای آغاز دور جدید گفتوگوها برداشته شده، اما هنوز هیچ تاریخ مشخصی برای آن تعیین نشده است. پمپئو گفت منتظر است که آیا وزیر خارجه کره شمالی برای شرکت در نشست انجمن ملل آسیای جنوب شرقی (آسهآن) به بانکوک سفر خواهد کرد یا نه. وی افزود که اگر وزیر خارجه کره شمالی چنین اقدامی انجام دهد، دو طرف قطعاً با یکدیگر ملاقات خواهند کرد. وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده است که «استفن بیگون»، مذاکرهکننده آمریکا در امور کره شمالی، برای بحث درباره مسائل مرتبط به بانکوک باز خواهد گشت، اما حرفی از برنامه دقیق او به میان نیامده است. پمپئو گفت: «به گمان ما، گفتوگوها بهزودی آغاز میشود، بسیار امیدوارم.»
ژاپن خواهان گفتوگوی بدون پیششرط با کره شمالی
وزیر دفاع ژاپن در واکنش به شلیک دو موشک دیگر توسط کره شمالی گفت: شلیک مکرر پرتابه از سوی کره شمالی تاسفانگیز است. «تاکشی ایوایا» ضمن تایید شلیک دو پرتابه جدید در بامداد روز چهارشنبه توسط کره شمالی گفت به نظر نمیرسد که این پرتابهها وارد قلمرو یا منطقه انحصاری اقتصادی ژاپن شده باشند. «کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی تاکنون به آزمایشها واکنشی نشان نداده است اما آزمایشهای گذشته کشورش را هشداری به کره جنوبی برای توقف واردات تسلیحات با تکنولوژیهای جدید و همچنین رزمایشهای مشترک با آمریکا توصیف کرد اما ظاهراً کره جنوبی به این موضوع توجهی نکرده است و قصد دارد رزمایشهای مشترک را از سر بگیرد. «ایوایا» وزیر دفاع ژاپن تصریح کرد: ژاپن اطلاعات مربوط به این پرتابهها را جمعآوری کرده، آنها را تجزیه و تحلیل خواهد کرد و به پایش اوضاع ادامه خواهد داد. همچنین سخنگوی دولت ژاپن از تمایل این کشور برای مذاکره بدون پیششرط با کره شمالی خبر داد. «یوشیده سوگا» سخنگوی دولت ژاپن گفت: با وجود انجام مجدد آزمایش موشکی از سوی پیونگ یانگ، توکیو به تلاش خود برای برگزاری نشست با کره شمالی بدون پیششرط ادامه میدهد.
اسارت بیش از ۴۰ سرباز سعودی در یمن
از سوی دیگر جهان هم خبر میرسد که جنبش انصارالله یمن از اسارت بیش از ۴۰ تن و کشته و زخمی شدن دهها مزدور سعودی در عملیات نیروهای یمنی خبر داد. جنبش انصارالله یمن اعلام کرد که نیروهای ارتش یمن و این جنبش بیش از ۴۰ مزدور سعودی را در مرزهای استان صعده در شمال این کشور دستگیر کردند. در همین راستا، یحیی سریع سخنگوی نیروهای مسلح یمن وابسته به جنبش انصارالله در کنفرانس مطبوعاتی اظهار کرد نیروهای ارتش و کمیتههای مردمی یمن وابسته به انصارالله با پشتیبانی اهالی قبایل مانع از نفوذ نیروهای ائتلاف متجاوز عربی به سرکردگی عربستان به سمت بخشهای «قطابر» و «منبه» در مرزهای مشترک یمن و عربستان شدند. سخنگوی نیروهای مسلح یمن تاکید کرد که در این عملیات، دهها تن از شبهنظامیان ائتلاف سعودی کشته و زخمی و همچنین بیش از ۴۰ تن از عناصر مزدور ارتش عربستان دستگیر شدند. وی افزود نیروهای انصارالله همچنین مانع تلاش نیروهای متجاوز برای نفوذ از دو جهت به منطقه «الدائر» در غرب استان عسیر شدند. در این عملیات جنگندههای وابسته به ائتلاف عربی متجاوزان را پشتیبانی میکردند اما در نهایت تلاش آنها با شکست مواجه شد. یحیی سریع در ادامه از نقش قهرمانانه نیروهای قبایل در این عملیات تشکر و قدردانی کرد. این در حالی است که ارتش عربستان تا بدین لحظه هیچگونه واکنشی نسبت به این شکست نشان نداده است.
هشدار قطر به متجاوزان در یمن
حمد الکواری وزیر مشاور در کابینه قطر به متجاوزان در یمن هشدار داد و بر خروج آنها از این کشور تاکید کرد. الکواری که وزیر مشاور در کابینه قطر و در رتبه معاون نخستوزیر این کشور است در توئیتر نوشت که کسی در امور داخلی یمن دخالت نکرد مگر اینکه هزینه آن را پرداخت کرد. وی افزود: یمن از ریشهدارترین کشورها و موطن تمدنها و محل سکونت یکی از ملتهایی است که شایسته زندگی عزتمندانه است. الکواری ادامه داد: اگر کشورهای عربی هنگامی که درهای برکت بر رویشان گشوده شد به یمن کمک و در پیشرفت آن مشارکت میکردند، اکنون این کشور منبع امنیت و خیر برای آنها بود. مقام قطری نوشت: یمن را به یمنیها بسپارید و به آنها اعتماد و در بازسازی آن مشارکت کنید. قطر از اعضای ائتلاف متجاوزان به یمن بود و با حدود یک هزار نیروی زمینی و ۱۰ جنگنده در حمله به یمن مشارکت کرد ولی پس از محاصره و تحریم از سوی عربستان، امارات، بحرین و مصر از این ائتلاف خارج شد.
برادر امیر قطر از شکست محاصره این کشور خبر داد
خلیفه بن حمد آل ثانی، برادر امیر قطر نوشت: هواپیماهای ما به زودی در آسمان همه کشورها به پرواز درمیآیند. برادر امیر قطر در توئیتر خود نوشت: موفق شدیم، محاصره را بشکنیم و هواپیماهای قطر به زودی در آسمان همه کشورها پرواز خواهند کرد. قطر ۲۰ اکتبر ۲۰۱۷ (۲۸ مهر ۹۶) از عربستان، بحرین، مصر و امارات به سازمان بینالمللی هوانوردی غیرنظامی (ایکائو) به خاطر محاصره هوایی این کشور شکایت کرد. این چهار کشور نیز در شکایتی به دادگاه بینالمللی لاهه، اعلام کردند سازمان ایکائو شایستگی و تخصص رسیدگی به شکایت قطر را ندارد. عربستان، امارات، بحرین و مصر ۵ ژوئن ۲۰۱۷ (۱۵ خرداد ۹۶) به بهانه حمایت قطر از تروریسم و نزدیک شدن به محور مقاومت، روابط خود را با دوحه قطع کردند. کشورهای تحریمکننده ۱۳ شرط برای ازسرگیری روابط با قطر تعیین کردند اما دوحه با بیان اینکه تحریمکنندگان هیچ دلیل قانعکنندهای برای اثبات ادعاهای خود در اختیار ندارند، تاکید دارد که این شروط در تناقض آشکار با حق حاکمیت آن کشور است.
منشأ اعتراضات هنگ کنگ چیست؟
جزیره ثروتمند هنگ کنگ متعلق به چین مدتی است که به دلیل جنگ اقتصادی آمریکا و چین درگیر ناآرامیهایی است که به عقیده تحلیلگران مسائل بینالملل این اعتراضات از سوی آمریکا و انگلیس هدایت میشود. این ناآرامیهای اجتماعی که از هشت هفته قبل با تقدیم لایحه قانونی استرداد مجرمان این جزیره مستعمره سابق انگلیس به سرزمین مادریشان (چین) از سوی مقامات این جزیره به شورای قانونگذاری آغاز شد، به تدریج میرود به جنبش دموکراسی و خودمختاریخواهی گستردهای از سوی شهروندان این جزیره تبدیل شود، جنبشی که میتواند تاثیرات منفی جبرانناپذیری بر اقتصاد منطقه داشته باشد. هرچند دولت چین واکنش رسمی خود را نسبت به تحولات هنگ کنگ اعلام کرد اما تداوم این آشفتگی و درگیری شهروندان با مسوولان این جزیره به تدریج شکل تازهای به خود گرفته است، چراکه رسانههای اجتماعی روند را در این جزیره به سمتی پیش میبرند که طی چند روز اخیر ورود برخی افراد مشکوک به این ناآرامیها تردیدها برای مدیریت هدفمند این ناآرامیها را به یقین نزدیکتر کرده است. چین با اشاره به دخالتهای گاه و بیگاه آمریکا در ناآرامیهای هنگ کنگ، به اظهارات مقامات این کشور مبنی بر عدم رعایت مسائل حقوق بشری در برخورد پلیس با تظاهراتکنندگان هنگ کنگی واکنش نشان داد و اعلام کرد آمریکا صلاحیت اظهارنظر درباره هنگ کنگ را ندارد. سخنگوی دفتر وزارت خارجه چین در هنگ کنگ روز دوشنبه به ادعاهای «الیوت انگل» رئیس کمیسیون امور خارجه مجلس نمایندگان آمریکا درباره رفتار خشونتآمیز پلیس هنگ کنگ با «تظاهرات صلحآمیز» واکنش نشان داد و به شدت نسبت به این سخنان ابراز ناخرسندی و قاطعانه با آن مخالفت کرد.
واشنگتن متقاعد شده که اسد تا انتخابات آتی رئیسجمهور میماند
سفیر سابق آمریکا در دمشق گفت آمریکا متقاعد شده که بشار اسد دستکم تا انتخابات آتی همچنان رئیسجمهور سوریه میماند. «رابرت فورد» گفت روابط کنونی میان بغداد و دمشق که در حال بهبود یافتن است با خواسته آمریکا از بغداد همخوانی ندارد. وی که با شبکه خبری المیادین مصاحبه میکرد، افزود: «واشنگتن ترجیح میدهد که بغداد با نیروهای دموکراتیک سوریه همکاری داشته باشد و آمریکا به هیچ وجه نمیخواهد که انزوای دولت سوریه شکسته شود و به همین دلیل با بهبود روابط میان دمشق و بغداد مخالف است.» فورد اضافه کرد: «واشنگتن متقاعد شده که «بشار اسد» دستکم تا انتخابات آتی سوریه، همچنان رئیسجمهور این کشور باقی خواهد ماند.» این در حالی است که آمریکاییها در حال جایگزین کردن نیروهای خود در سوریه با نیروهای مزدور هستند و تعداد مزدوران واشنگتن در سوریه از چهارهزار نفر فراتر رفته است. مقامهای دولت سوریه بارها اعلام کردهاند که از نظر دمشق، حضور نیروهای آمریکایی در سوریه «غیرقانونی» و «اشغالگری» است و آنها باید از این کشور خارج شوند.