داستان پرواز
عوامل جهش شاخص اونس چه بود؟
اگر کسی 25 می 2019 میخوابید و 26 ژوئن از خواب بیدار میشد، با مشاهده روند بازار طلای جهانی، بیداری را باور نمیکرد. در این بازه یکماهه، اونس از 1280 دلار تا سقف 1440 دلار نوسان کرد. عبور از مرز 1400 به این سرعت و با این قدرت را کمتر کارشناسی پیشبینی میکرد. اما همه اینها واقعیت است و نه خواب.
معین حسینپور: اگر کسی 25 می 2019 میخوابید و 26 ژوئن از خواب بیدار میشد، با مشاهده روند بازار طلای جهانی، بیداری را باور نمیکرد. در این بازه یکماهه، اونس از 1280 دلار تا سقف 1440 دلار نوسان کرد. عبور از مرز 1400 به این سرعت و با این قدرت را کمتر کارشناسی پیشبینی میکرد. اما همه اینها واقعیت است و نه خواب. طلا چنان از دو سطح 1300 و 1400 رد شد، که گویی اصلاً مرزهای روانی در کار نبود. ثبت رکورد ششساله، همگان را شگفتزده کرد و تحلیلهای گوناگونی در توضیح این رخداد منتشر شد. گروهی ریسک جنگ، چه از نوع نظامی و چه از نوع تجاری را باعث این جهش میدانند. جنگ با غبارآلود کردن چشمانداز فضای اقتصادی جهان، طلا را به عنوان محلی امن برای حفظ سرمایه، پررنگ میکند. از نظر گروهی از کارشناسان، وضعیت نامشخص جنگهای تجاری آمریکا و زمزمههای جنگ نظامی در خاورمیانه، و نقش پررنگ فردی غیرقابل پیشبینی به نام ترامپ در هر دو جنگ، سوخت پرواز طلا را مهیا کرده است. بازدهی حدوداً 12درصدی اونس در یک ماه اخیر، مچ دیگر بازارهای آمریکا را خوابانده است.
بازدهی اینچنینی، شاید برای اقتصاد ایران آشنا باشد، اما برای اقتصاد آمریکا چندان آشنا نیست. گروهی دیگر نقش بانکهای مرکزی دنیا را در این اتفاق پررنگ میدانند. کارشناسان کاهش نرخ بهره را مترادف با پذیرش رکود در اقتصاد آمریکا میدانند. با توجه به اینکه هیچ نشانی از افزایش نرخ بهره از سوی فدرالرزرو مشاهده نمیشود، بهانه کافی برای افت ارزش اونس طلا حداقل در کوتاهمدت مشاهده نمیشود. برخی نیز به تاخیر انداختن کاهش نرخ بهره از سوی فدرالرزرو را ناشی از بلاتکلیفی جنگ تجاری چین و آمریکا میدانند. تمامی این نااطمینانیها، طلا را در اذهان عموم در دنیا به محلی امن بدل کرد تا تقاضاهای خرد در این بازار با افزایش روبهرو شود.
اکنون صفت «پناهگاه امن» بیش از هر زمان دیگری سزاوار طلا شده است. با همه پروازی که اونس ثبت کرد، طلا در داخل ایران خنثی بود تا اصطلاحاً قطر حباب سکه، افزایش یابد. قیمت یک گرم طلای 18 عیار در ابتدای ماه گذشته معادل 430 هزار تومان بود و در حال حاضر، قیمت طلای یک گرمی تنها با ثبت 7 /2 درصد رشد به 442 هزار تومان رسید. بخشی از این عقبماندگی به افت قیمت دلار در بازار آزاد برمیگردد، با این حال حباب سکه بیش از 100 هزار تومان در جهت منفی برآورد میشود. اما در ادامه، آیا افزایش بهای اونس طلا در بازار داخلی نیز تخلیه میشود؟ در این پرونده کارشناسان عوامل گوناگون موثر بر جهش اونس جهانی و اثرات احتمای آن بر اقتصاد ایران را بررسی میکنند.