اسرائیل در ۲۰ کیلومتری دمشق
ایران و آژانس انرژی اتمی توافق تازه امضا کردند
شبکه «بلومبرگ» آمریکا گزارش داد یک منبع مطلع نزدیک به کرملین گفته است «ولادیمیر پوتین»، رئیسجمهور روسیه خواستار توضیح مقامات شده درباره اینکه چرا سرویس اطلاعاتی کشورش تهدید فزاینده علیه حکومت «بشار اسد»، رئیسجمهور سابق سوریه را تا زمانی که دیگر خیلی دیر شده بود تشخیص نداد. آنگونه که ایسنا گزارش داده: در این گزارش تصریح شد سه منبع مطلع به وضعیت که خواستار فاش نشدن نامشان به خاطر حساسیت موضوع شدند گفتهاند روسیه بشار اسد را متقاعد کرد که در جنگ با گروههای مسلح رهبریشده از سوی شبهنظامیان «هیات تحریرالشام» شکست خواهد خورد و به او و خانوادهاش پیشنهاد کرد که فوراً سوریه را ترک کنند. دو منبع تصریح کردند ماموران اطلاعاتی روسیه خروج بشار اسد از سوریه را سازماندهی کرده و او را از طریق پایگاه هوایی روسیه در سوریه، خارج کردند. یکی از این منابع تصریح کرد که فرستنده مخابراتی این هواپیما برای آنکه رهگیری نشود خاموش شد. به نوشته بلومبرگ، ساعاتی بعد از آنکه بشار اسد سوریه را ترک کرد، گروههای مخالف شبهنظامی بر دمشق تسلط پیدا کردند. «روسلان پوخوف»، رئیس مرکز تحلیل استراتژیها و تکنولوژیها در مسکو که یک اندیشکده مختص به امور دفاعی و امنیتی است، گفت این اقدام روسیه «یک کنترل آسیب» و «بسیار منطقی» بود. یکی از منابع مورد استناد رسانه آمریکایی گفت روسیه در ابتدای عملیاتهای اخیر شبهنظامیان در نقاط مختلف سوریه مواضع آنها را بمباران کرده تا پیشرویهای آنها را دفع و نیروهای ارتش سوریه را تقویت کند اما بعد از آنکه شبهنظامیان مخالف بشار اسد در مواجهه با مقاومتی کم ابتدا شهر حلب و بعد شهرهای حماه و حمص را تصرف کردند روسیه نتیجه گرفت که نمیتواند از حکومت سوریه محافظت کند. وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد بشار اسد از ریاستجمهوری کنارهگیری و کشورش را به مقصد روسیه ترک کرده و اضافه کرد که مسکو «با همه گروههای مخالف سوری در تماس است».
با تصمیم حکومت جدید سوریه، حجاب آزاد ماند
فرماندهی کل گروههای مسلح سوریه مجموعهای از دستورالعملهای جدید را در ارتباط با انتقامجویی، زمان منع رفتوآمد در چندین استان سوریه، پوشش زنان و میزان مجاز خرید نان، صادر کرد. آنگونه که ایلنا گزارش داد: متن این دستورالعملها به این شرح است: هرگونه تهدید یا اقدام به تصفیهحساب بین شهروندان به یک سال حبس محکوم خواهد شد. بر لزوم اتحاد و اجتناب از هر گونه اختلافی که مانع ساخت سوریه جدید شود، تاکید میشود. هیچ کس حق انتقام خون شهدا را ندارد، چرا که شهدا جان خود را برای آزادی کشور دادهاند، نه تصفیهحساب و انتقام. استفاده از عبارت «خون شهدا در مقابل خانه یا هر چیز دیگری» ممنوع است، زیرا شهید در راه خدا جان خود را فدا کرده است، نه برای اهداف شخصی. مقدار مجاز خرید نان تنها چهار کیسه برای هر نفر در روز است. این تصمیم با هدف حفظ موجودی و تضمین توزیع عادلانه برای همه اتخاذ شده است. شهرهای دمشق و حومه آن، لاذقیه و طرطوس مشمول مقررات منع آمدوشد از ساعت ۱۷ تا ۵ صبح میشوند و متخلف به یک ماه حبس محکوم میشود. دخالت در پوشش زنان یا تحمیل هرگونه درخواست در ارتباط با پوشش یا ظاهر آنها اکیداً ممنوع است. ما تاکید می کنیم که آزادی شخصی برای همه تضمین شده و احترام به حقوق افراد اساس بنای یک ملت متمدن است. حمله به افراد حرفهای رسانهای که در تلویزیون سوریه، رادیو سوریه و صفحات شبکههای اجتماعی کار میکنند، اکیداً ممنوع است و هرگونه تهدید علیه آنها تحت هر شرایطی ممنوع است. ناقضان این حکم با یک سال کامل مجازات حبس مواجه خواهند شد. ما بر اهمیت حمایت از اهالی رسانه و تضمین آزادی کار آنها در راستای خدمت به ملت و جامعه تاکید میکنیم.
پیشروی اسرائیل در سوریه
رژیم صهیونیستی همزمان با حمله به بیش از ۲۵۰ هدف نظامی در سوریه، پیشروی و نفوذ زمینی در خاک این کشور را تشدید کرد. منابع رسانهای گزارش میدهند که رژیم صهیونیستی، بر شدت حملات خود علیه مناطق مختلف سوریه افزوده است. آنگونه که فارس گزارش داده: شبکه المنار لبنان با تایید این اخبار گزارش داد که، صدای پیوسته انفجارها در پایگاههای نظامی این کشور در مناطق مختلف ریف دمشق به گوش میرسد. رادیو ارتش رژیم صهیونیستی نیز از انجام «یکی از بزرگترین عملیاتها در تاریخ نیروی هوایی» این ارتش خبر داد و اعلام کرد که به بیش از ۲۵۰ هدف نظامی در سوریه حمله کرده است. خبرنگار شبکه الجزیره از شنیده شدن صدای مستمر انفجار در پایتخت دمشق و اطراف آن به دلیل حملات هوایی اسرائیل گزارش داد و نوشت که هواپیماهای شناسایی اسرائیل به صورت مستمر بر فراز دمشق و اطراف آن در حال پرواز هستند. شبکه المیادین نیز از بلند شدن ستونهایی از دود در دمشق پس از حملات هوایی اسرائیل گزارش داد. خبرنگار شبکه المیادین نیز نوشت که دشمن صهیونیستی اطراف شهر السلمیه در ریف شرقی شهر حماه در مرکز سوریه را نیز بمباران کرد و فرودگاه نظامی الشعیرات در ریف حمص، پایگاههای نظامی ارتش سوریه را در حومه استان الرقه در شمال این کشور، اطراف ضاحیه قدسیا در ریف دمشق و کارخانه وزارت دفاع در ریف حلب واقع در جنوب سوریه را بمباران کرد. براساس این گزارش، به موازات حملات هوایی ارتش اشغالگر، نظامیان صهیونیست به پیشروی زمینی در سوریه نیز ادامه دادند و وارد ریف دمشق در مجاورت مرزهای لبنان شدند. خبرنگار المیادین تصریح کرد که اشغالگران روستای حینه را تصرف کردند و تا حومه خانالشیخ در منطقه قطنا، روبهروی منطقه لبنانی راشایا پیشروی کردند. منابع محلی به المیادین گزارش دادند که تانکهای اسرائیلی در کمتر از 3کیلومتری شهر قطنا در حومه جنوبی دمشق که تقریباً ۲۰ کیلومتر با دمشق فاصله دارد، مستقر شدهاند و در حال حاضر روستاها و شهرکهای عرنه، بقعسم، الریمه، حینه، قلعه جندل، الحسینیه، جیتا الخشب در ریف جنوبی دمشق تحت اشغال اسرائیل درآمده است. رسانههای اسرائیلی نیز اذعان میکنند که از زمان آغاز حملات ارتش علیه سوریه پس از سقوط دمشق، لحظهای این حملات متوقف نشده است و ۹ روستا در ریف جنوبی دمشق تحت تصرف اسرائیل درآمده است. ارتش رژیم صهیونیستی در نخستین روز سقوط دمشق در هشتم دسامبر جاری، با سوءاستفاده از بیثباتی برنامهریزی شده در سوریه، وارد مناطقی در جنوب این کشور به ویژه شهر القنیطره شد و از برپایی یک منطقه حائل در این منطقه خبر داد. نخستوزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو نیز از پایان توافق با سوریه در سال ۱۹۷۴ درمورد جولان خبر داد و دستور پیشروی در خاک سوریه و حملات هوایی علیه تمامی مقرهای نظامی و دفاعی این کشور را صادر کرد.
توافق تازه ایران و آژانس انرژی اتمی
«لارنس نورمن»، خبرنگار روزنامه آمریکایی «والاستریتژورنال» در پیامی در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس به نقل از چند منبع دیپلماتیک نوشت: «ایران با اقدامات حفاظتی نظارتی اضافی آژانس موافقت کرده است تا اطمینان حاصل شود که افزایش تولید اورانیوم غنیشده با خلوص ۶۰درصدی تهران به انحراف مواد شکافتپذیر یا فشار ناگهانی به درجه تسلیحاتی منجر نمیشود.» آنگونه که ایسنا گزارش داده: طبق گزارش نورمن، توافق تازه بین ایران و آژانس، بازرسیهای مکرر آژانس بینالمللی انرژی اتمی از تاسیسات فردو و انتصاب چند بازرس دیگر را شامل میشود. به گزارش او، بازرسی از تاسیسات فردو «روزانه» نخواهد بود. ادعای نورمن درحالی است که تاکنون آژانس یا مقامات ایران گزارشی درباره توافق تازه منتشر نکردهاند. با وجود این، خبرنگار والاستریت ژورنال نوشت: «تصمیم ایران، یک اهرم فشار در اختیار تهران قرار میدهد تا در مقابل هرگونه فشار از آن استفاده کند. ایران میتواند تهدید به لغو نظارت اضافی کند، اما در صورت تصمیم ایران برای استفاده از چنین تهدیدی، تهران موارد پادمانی برجام را نقض نکرده، بلکه نقض پادمانهای نظارتی است.» او در گزارشی مدعی تصمیم ایران برای درخواست نظارت بیشتر از سوی آژانس بر توانمندی تازه برنامه هستهای این کشور در جهت توسعه ظرفیت تولید اورانیوم غنیشده با خلوص ۶۰ درصد شده بود. اخیراً «رافائل گروسی»، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی از تماس تلفنی خود با «سیدعباس عراقچی»، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران خبر داد. گروسی در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت: «با سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، تماس تلفنی داشتم تا جلسه اخیرمان در تهران را پیگیری کنم.» مدیرکل آژانس در ادامه نوشت: «گفتوگوی ضروری بین ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی ادامه دارد.» تاکید گروسی روی ادامه یافتن «گفتوگوی ضروری بین ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی» درحالی است که پس از اقدام مخرب تروئیکای اروپایی متشکل از فرانسه، انگلیس و آلمان به همراه آمریکا در شورای حکام آژانس و معرفی قطعنامهای ضدایرانی در این شورا که به تصویب رسید، ایران در اقدامی تلافیجویانه توانمندی خود را برای تولید اورانیوم غنیشده با خلوص ۶۰ درصد افزایش داده است. پیش از نشست شورای حکام، مقامات ایران به همتایان غربی خود هشدار داده بودند که هرگونه اقدام ضدایرانی از سوی غرب، با واکنش جدی و عملی ایران روبهرو خواهد شد. تصمیم ایران، به شکل گرفتن برخی اتهامات بیاساس از سوی دیپلماتهای غربی درباره ماهیت مسالمتآمیز برنامه هستهای ایران دامن زده است. اما، به اذعان گروسی، تصمیم ایران برای تسریع تولید اورانیوم غنیسازیشده، «پیامی واضح» در پاسخ به انتقادهای اخیر این آژانس است.
دیدار عراقچی با نخستوزیر قطر
سیدعباس عراقچی روز شنبه ۱۷ آذرماه در حاشیه نشست فروم دوحه با محمد بن عبدالرحمن آلثانی، نخستوزیر قطر دیدار و درباره مسائل دوجانبه و تحولات منطقه بحث و گفتوگو کرد. آنگونه که ایرنا گزارش داده: عراقچی با ارائه توضیحاتی درباره مباحث صورتگرفته در نشست وزرای خارجه کشورهای ضامن روند آستانه، ضرورت همفکری و همکاری کشورهای منطقه برای حلوفصل سیاسی بحران در سوریه را مورد تاکید قرار داد. طرفین همچنین بر تداوم بهرهگیری از فرصت نشست دوحه برای استمرار رایزنیها در سطوح دوجانبه و چندجانبه در این زمینه در راستای کمک به تثبیت ثبات و امنیت در منطقه تاکید کردند. عراقچی همچنین با فیصل بن فرحان دیدار و درباره مسائل دوجانبه و منطقه و به ویژه تحولات سوریه بحث و گفتوگو کرد. در این دیدار عراقچی توضیحاتی در مورد نشست وزرای امور خارجه کشورهای ضامن روند آستانه که در حاشیه نشست دوحه برگزار شد، همچنین سایر دیدارها و رایزنیهای صورتگرفته در سفر منطقهای خود ارائه کرد. وزیر امور خارجه عربستان سعودی نیز در این دیدار بر موضع این کشور در حمایت از توقف درگیری و خشونت و تمرکز بر گفتوگو و راهکار سیاسی برای حل مشکلات در سوریه تاکید کرد. پیشتر هم، عراقچی و هاکان فیدان در حاشیه نشست فروم دوحه با یکدیگر دیدار و تبادل نظر کردند.