چرا توضیحات غضنفری مجلس را قانع نکرد
چرا غضنفری در آخرین حضورش در صحن علنی مجلس برای پاسخگویی در مورد دلایل گرانی هیچ اشارهای به اصل موضوع نکرد و همچنین راهکارهای وزارت صنعت، معدن و تجارت را برای کنترل برخی افزایش قیمتهای لجامگسیخته ارائه نداد؟
چرا غضنفری در آخرین حضورش در صحن علنی مجلس برای پاسخگویی در مورد دلایل گرانی هیچ اشارهای به اصل موضوع نکرد و همچنین راهکارهای وزارت صنعت، معدن و تجارت را برای کنترل برخی افزایش قیمتهای لجامگسیخته ارائه نداد؟ این سوالی است که برخی از نمایندگان مجلس آن را دستاویزی قرار میدهند تا در آخرین سال عمر کابینه دهم، وزیر جدید صنعت و معدن و تجارت را به عدم توانایی در کنترل بازار متهم کرده و حتی این موضوع را پایه طرح سوال و حتی استیضاح در آیندهای نهچندان دور کنند. جدا از اینکه در بهارستان این حرف به شدت قوت گرفته که اختلاف نظرهای پیاپی وزیر تجارت و رئیس بانک مرکزی در مورد ارائه تسهیلات به بخش تولید، آن قدر بالاست که تبعاتش به بخش تولید رسیده و رئیس جمهور هم با وجود مذاکرات چند وقت پیش هیات رئیسه مجلس، هنوز تدبیری را برای این اختلاف درونی در کابینه اتخاذ نکرده، اما آنچه امروز در اولویت مجلس قرار دارد، به قول نمایندگان فرافکنیهایی است که وزیر اقتصاد و وزیر تجارت هر دو در برابر گرانی از خود نشان میدهند. استناد آنها نحوه جوابهای حسینی و غضنفری به سوالات نمایندگان در مورد گرانی، در جلسه اخیر مجلس است. توضیحات غضنفری در روزهای پایانی خردادماه و در شرایطی که گرانی اقلام خوراکی اصلیترین سوال مجلسیها بود در محورهایی چیده شد که چندان ربطی به سوال نمایندگان نداشت. محورهایی که غضنفری از آنها سخن به میان آورد مجموعهای از توضیحات بود با این رویکرد که روند تولیدات داخلی برخلاف شایعات رشد داشته است. از تولید سیمان گرفته تا مس و کاشی و فیروزه و پسته و فرش. و در توضیحات گرانی تنها به این نکات بسنده شد:
- از هیات رئیسه خواهشمندیم جلسه غیر علنی را ترتیب دهد تا مسائلی در آنجا مطرح شود که گوش نامحرمان نباید آنها را بشنود. در فضای اقتصادی، تعاملات سیاسی بسیار مهم هستند. طرح این مسائل در جلسه امروز امکانپذیر نیست. شرایط اقتصادی کشور در نقطه حساس خود قرار دارد. خواهش میکنم شرایط لازم را برای یک گفتوگوی غیرعلنی در مجلس شورای اسلامی فراهم کنید.
- مدیریت 40 درصد اقتصاد کشور در وزارت صنعت، معدن و تجارت صورت میگیرد و این امر نشاندهنده مسوولیت گسترده و پراکنده این وزارتخانه است. مسوولیتهای گسترده و پراکنده وزارت صنعت، معدن و تجارت وضعیت را کمی از آنچه تصورش میرود سختتر کرده است.
- هر اتفاقی در فضای کلان اقتصادی آثارش چند ماه بعد در بازار نشان داده میشود. مثل نرخ تورم و نرخ ارز، البته از طریق تعزیرات میتوان افزایش غیرقانونی قیمت طلا را کنترل کرد اما کنترل موضوع گرانی در بازار غیرممکن است، باید گرانی در فضای اقتصادی کشور کنترل شود.
- آغاز ذخیرهسازی کالاهای اولیه برای تنظیم بازار.
همین چند محور در یک جلسه 45 دقیقهای در توضیح گرانی آن هم نهچندان مرتبط زده شد؛ و باقی محورهای پاسخگویی به جزییات نحوه کمک به بخش تولید، میزان تولیدات فولاد و مس و... تخصیص یافت. به همین دلیل بسیاری از حاضران در جلسه علنی مجلس بر این باور بودند که غضنفری، بیش از آنکه در جایگاه وزیری قرار بگیرد، که خود را در مورد قیمت کالاها و کنترل بازار مسوول و پاسخگو بداند، بیشتر در همان لباس وزیر صنعت و معدن عینیت یافته و این غلبه وجهه صنعت و معدنی به وجهه تجارتی، نه تنها تاثیرش را در عملیات اجرایی، بلکه در عرصه پاسخگویی هم نشان میدهد. شاید بههمین دلیل است که حتی او را بیشتر از وزیر اقتصاد، در مورد قیمت رو به افزایش کالاها به ویژه اقلام خوراکی مسوول میدانند. البته در بسیاری از گفتوگوهای نمایندگان نهمی با رسانهها، میتوان دریافت که بهارستاننشینها، بیش از هر چیز تمایل دارند، توضیحاتی از وزیر تجارت بشنوند که قائل بر رفتارهای تعزیراتی و کنترلی میدانی باشد و تصور بسیاری از نمایندگان براین است که فعلاً در چنین شرایط ناآرام اقتصادی، وزیر تجارتی که بتواند کنترل بازار را در همین حد هم انجام دهد، در مهار تورم، توقعات ابتدایی آنها را برطرف خواهد کرد.