روایت دانشآموزان از اعتراضات آبانماه
احراز دوباره «قتل عمد» از سوی دادگاه برای محمدعلی نجفی
وکیلمدافع محمدعلی نجفی از صدور حکم پرونده موکلش خبر داد. حمید گودرزی به ایسنا گفت: حکم پرونده موکلم صادر شده، ولی هنوز به ما ابلاغ نشده است. گودرزی افزود: در سامانه ثنا دیدم دادگاه قتل عمد را احراز کرده و در این خصوص حکم موکلم صادر شده است. وی ضمن بیاطلاعی از میزان محکومیت حبس موکلش گفت: باید حکم ابلاغ شود. بر اساس این گزارش، میترا استاد -همسر دوم محمدعلی نجفی شهردار سابق تهران- صبح روز سهشنبه ۷ خردادماه با شلیک گلوله به قتل رسید و عصر همان روز نجفی به قتل همسرش اعتراف و انگیزه خود را اختلافات خانوادگی عنوان کرد. سه جلسه رسیدگی به پرونده قتل میترا استاد در دور اول در شعبه ۹ دادگاه کیفری یک تهران به ریاست قاضی محمدیکشکولی برگزار شد. غلامحسین اسماعیلی سخنگوی قوه قضائیه در نشست خبری هشتم مردادماه ۹۸ از صدور رای پرونده قتل میترا استاد خبر داد و گفت: در کیفرخواست، سه عنوان اتهامی برای متهم عنوان شده: قتل عمد، ایراد صدمه غیرموثر در قتل و همچنین نگهداری اسلحه غیرمجاز. دادگاه در دو موضوع متهم را مجرم تشخیص داده؛ «قتل عمد» را محرز دانسته و با توجه به تقاضای اولیای دم مبنی بر قصاص چون حقالناس است حکم به قصاص صادر کرد.
روایت دانشآموزان و معلمان از اعتراضات در رباطکریم
روزنامه همشهری در گزارشی میدانی که فهیمه طباطبایی تهیه کرده است نوشته: همهچیز از ظهر شنبه شروع شد، وقتی دانشآموزان شیفت عصر از خانه راهی مدرسه شدند تا یکی از آن شنبههای سخت و کسلکننده را سر کلاسهای تکراری درس سپری کنند؛ ولی به خیابان که میرسند، یادشان میرود برای چه از خانه بیرون آمده بودند، چون به گفته خودشان صحنههای «عجیب» و «پرهیجانی» کف خیابانهای رباطکریم در جریان بود که تا به حال در عمرشان ندیده بودند. «همهجا رو دود سیاه برداشته بود، کف جاده لاستیک و سطل آشغال آتیش زده بودن، یه عدهای هم دو طرف خیابون شعار میدادن، بعضیهام داشتن فیلم میگرفتن. تا حالا همچین چیزی ندیده بودم.» همین صحنهها آن روز تعدادی از دانشآموزان را تا آلارد، تا مرکز شهر رباطکریم دنبال خودش میکشاند. اتفاقاتی که «رباطکریم» این شهر آرام و کمهیجان و تا حدی خموده را، آنچنان ملتهب کرده بود که حتی پسرهای 15، 16ساله هم نمیتوانستند از آن چشم بردارند. «همه رو پل سوت میزدن، یه عده هوو میکشیدن، اون پایین هم چند نفری هر چی دستشون میرسید، آتیش میزدن... بودیم ببینیم تهش چی میشه.» آن روز تعداد زیادی از دانشآموزان شیفت عصر مدارس رباطکریم بهخصوص در اطراف مناطق پرندک، آلارد، کیکاور و البته میدان اصلی شهر که پوشیده از شعلههای آتش بانکها بود بهدلیل شلوغی تجمع اعتراضکنندگان و بسته بودن راه به مدرسه نرسیدند یا اینکه در میان مسیر تماشاچی و درگیر حوادث شدند. مسوول یکی از مدارس رباطکریم میگوید: از 180 دانشآموز نوبت دوم، فقط 10 نفر آن روز به مدرسه رسیدند.
من این اعتراضات را تا بعدازظهر دوست داشتم
برعکس تصور اولیهای که از نوجوانان پسر 14، 15ساله وجود دارد که بازیگوشاند و اغلب همهچیز را به باد تمسخر میگیرند، دانشآموزانی که اعتراضات افزایش قیمت بنزین در رباطکریم را دیدهاند، آرام و کمحرف شدهاند و وقتی درباره آن روز و دیدهها و تجربههایشان مورد سوال قرار میگیرند، حیرانی و بهت در صورتشان نمایان میشود و استرس را در حرکات عصبیشان -مانند تکان دادن دائمی دستها- میتوان دید. با اینکه کارت خبرنگاری را دیدهاند و قرار است نام و نشانی از آنها در گزارش منتشر نشود، ولی باز هم در چشمها و کلامشان ترسی هست که تلاشی برای پنهان کردنش ندارند. میم، یکی از نوجوانان رباطکریم که آن روز دقیقاً در همین نقطه و در حال رفتن به مدرسه بود، بعد از چند دقیقه سکوت یخ کلامش باز میشود: «کلاس ما نوبت دومه. من ساعت 11 اومدم بیرون. اصلاً خبر نداشتم چی شده، اما وقتی رسیدم رو پل آلارد، دیدم همهچیز عجیب و غریبه، یعنی مثل روزای عادی نیست. حدس زدم که برای گرون شدن بنزین باشه؛ چون از روز قبلش تو خونه خودمون و خیلی از همسایههامون همه ناراحت و عصبی بودن؛ بابام هم دائم تو خونه راه میرفت و کلافه بود. دیدم چند تا از همسایهها هم به بابا میگفتن، خونمون به جوش اومده. بابای من و بیشتر همسایههای ما آخه با وانت تو تهران کار میکنند.»
درباره ملخهای مهاجم به ایران
سخنگوی سازمان حفظ نباتات گفت: هماکنون ریزشهای مختصر ملخ در استان هرمزگان اتفاق افتاده ولی تاکنون هیچگونه آسیبی به مزارع و باغات وارد نشده است. تا ۱۹ آذرماه جمعاً در مساحتی معادل ۲۰۹۵ هکتار مبارزه با این آفات انجام شده است.
سیدمحمدرضا میر با بیان اینکه منشأ ملخ صحرایی با نام علمی (Schistocerca gregaria) حاشیه دریای سرخ و شبهجزیره عربستان است و کشورهایی همچون اریتره، یمن، سودان و عربستان زیستگاه اصلی ملخهای صحرایی هستند، اظهار کرد: ملخ صحرایی در واقع خطرناکترین آفت گیاهی محسوب میشود. این ملخ روزانه قادر به پرواز بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ کیلومتر است و به دلیل قدرت پرواز بسیار بالایی که دارند، اگر در فاز تهاجمی قرار بگیرند؛ میتوانند خسارات زیادی به منابع کشاورزی وارد کنند.
وی ادامه داد: استانهای درگیر با این نوع ملخ با شکل ظاهری آن کاملاً آشنا هستند، زیرا ملخهای صحرایی از ملخهای بومی قدری بزرگترند و حدود هفت سانتیمتر طول دارند. رنگ آن معمولاً کرم یا خاکی است و در حالات مختلف تغییر رنگ هم میدهند، یعنی در فاز تهاجمی به رنگ زرد خوشرنگی تبدیل میشوند. قدرت تغذیه این ملخ بسیار بالاست و حتی قادر هستند به اندازه وزن خودشان تغذیه کنند. وزن این ملخها نیز حدوداً دو تا سه گرم است.
سخنگوی سازمان حفظ نباتات تصریح کرد: این ملخها همهچیزخوارند و هر نوع سبزینهای را مورد تغذیه قرار میدهند. البته تمایل آنها بیشتر به محصولاتی همچون گیاهان پهنبرگ مثل آفتابگردان و کینوا است؛ اما اگر در فاز تهاجمی قرار بگیرند، به هیچ سبزهای رحم نخواهند کرد و حتی در برخی موارد مشاهده شده است که از چوب تنه درختان هم تغذیه میکنند. به همین دلیل لازم است که به محض ورود آنها به عرصههای مرتعی با آنها مبارزه شود.
صدور مجوز ۴۵ برند جدید دخانیات خلاف است
معاون بهداشت وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: صدور مجوز برای ۴۵ برند جدید دخانیات از جمله ۳۰ برند تنباکو برخلاف مصوبات ستاد کشوری کنترل دخانیات است و از نهادهای نظارتی میخواهیم در مورد این اقدام وزارت صنعت ورود کنند. به گزارش وزارت بهداشت، علیرضا رئیسی افزود: وزارت صمت درباره صدور مجوزهای جدید تولید مواد دخانی پاسخگو باشد. وزارت بهداشت اقدام اخیر مرکز برنامهریزی و نظارت بر دخانیات وزارت صنعت را مغایر با مصوبه جلسه نهم ستاد کشوری کنترل دخانیات که طبق آن کاربرد عطر و طعم در محصولات دخانی و ثبت برند جدید از مصادیق تبلیغ است میداند و خواستار ورود و رسیدگی نهادهای نظارتی به این موضوع است. وی ادامه داد: پیشنهاد تصویب تبصره ۳ ماده ۱۰۲ قانون برنامه پنجم توسعه از سوی وزارت صنعت برای تاسیس کارخانههای تولید محصولات دخانی در کشور به میزان تقاضای داخل و با هدف جلوگیری از قاچاق و مسوولیتپذیر کردن صنایع در برابر قاچاق محصولات بوده است؛ در صورتی که وزارت صنعت بهرغم راهاندازی حدود ۲۰ کارخانه تولیدی و تامین نیاز مصرف داخل، با ادعای افزایش مصرف و قاچاق این محصولات کماکان به صدور مجوزهای جدید برای تولید این محصولات میپردازد. معاون بهداشت بیان کرد: مسوولان حوزههای نظارتی توجه کافی به نگرانیهای حوزه سلامت در این خصوص نشان ندادهاند و وزارت صنعت به سیاست توسعهای در حوزه دخانیات ادامه میدهد.
کاهش تراز آب دریای خزر
رئیس سازمان هواشناسی گفت: همچنان شاهد روند کاهشی تراز آب دریای خزر هستیم و در صورت تداوم این روند، امکان وقوع شرایط ناگوار زیستمحیطی در مناطق ساحلی کشورهای حاشیه این دریا وجود دارد. به گزارش مهر، سحر تاجبخش، در افتتاحیه بیست و چهارمین نشست کمیته هماهنگی هواشناسی- آبشناسی CASPCOM که با حضور نمایندگان کشورهای حاشیه دریای خزر برگزار شد، افزود: بیش از پنج سال از تصویب موافقتنامه همکاری هواشناسی- آبشناسی دریای خزر از سوی نمایندگان دولتهای عضو این مجموعه میگذرد و عزم جدی اعضای این کمیته بر تسریع در اجرای مفاد موافقتنامه و رسیدن به اهداف اصلی آن، برنامه یکپارچه پایش و پیشبینی هواشناسی- آبشناسی دریای خزر است. برای رسیدن به این مهم گامهای مهمی از سوی اعضای کمیته طی نشستهای قبلی برداشته شده است که شامل تعیین ماموریت و راهبرد، اهداف و ساختار برنامه و همچنین شاخصهای کلیدی برای ارزیابی برنامه است. هدف بعدی پیشروی ما تعیین برنامههای عملیاتی در سطح ملی و منطقه است که امیدوارم با همکاری و مشارکت همه اعضای جلسه به این مهم دست یابیم. وی ادامه داد: گام مهم دیگری که امیدوارم در این نشست بتوانیم به آن دست یابیم، تصویب مقررات داخلی کمیته است که زمینه را برای تسریع در حرکت رو به رشد کمیته فراهم نموده و امکان مشارکت هرچه بهتر کشورهای حاشیه دریای خزر را در برنامه یکپارچه پایش و پیشبینی آب و هواشناسی این پهنه آبی فراهم میکند. طی چهار سال گذشته که اولین پیشنویس این مقررات مورد بحث و بررسی قرار گرفت، پیشنهادهای متفاوتی در این زمینه از سوی اعضای کمیته ارائه و بررسی شد که امیدوارم بتوانیم در این نشست به پیشرفت چشمگیری در تصویب این مقررات نائل شویم.
احتمال سونامی در نوار شمالی کشور وجود دارد
رئیس سازمان زمینشناسی از احتمال وقوع سونامی در نوار شمالی کشور خبر داد. به گزارش ایلنا، علیرضا شهیدی، رئیس سازمان زمینشناسی کشور در بیست و چهارمین نشست کمیته هماهنگی هواشناسی-آبشناسی دریای خزر گفت: با توجه به فعالیتهای زمینشناسی که در دریای خزر انجام شده است، میتوانیم در مورد مخاطراتی که پیشرو داریم صحبت کنیم. به ویژه این مخاطرات از اهمیت برخوردارند، زیرا این منطقه زلزلهخیز است و امکان رخداد سونامی در آن وجود دارد. وی در ادامه گفت: ساحل دریای خزر بسیار طویل است و پنج میلیون نفر را تحتالشعاع قرار میدهد. این طویل بودن ریسک خطر را در این منطقه بالا میبرد. از سوی دیگر این منطقه استراتژیک است و در آن اقدامات گوناگونی انجام میگیرد. شهیدی گفت: ما از نظر مخاطرات طبیعی در دنیا مقام سوم را داریم که از ۴۳ مخاطره طبیعی در جهان ۳۴ نوع مخاطره در ایران محتمل است. مخاطراتی مانند سیل و زلزله برای ایرانیان ملموستر است اما بعضی از مردم نسبت به مخاطراتی مانند فرونشست حساسیت کمتری دارند. از سال ۱۹۰۰ تا سال ۲۰۱۹ تعداد مخاطرات و انواع آن افزایش یافته است. البته تعداد قربانیان در این مخاطرات طبیعی کاهش داشته است. این نشان میدهد اگر ما زیرساختهای مستحکمی برای جامعه ایجاد بکنیم مرگ و میر کمتری ناشی از مخاطرات طبیعی خواهیم داشت.