شناسه خبر : 817 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

بازگشت دومین کشتیرانی برتر دنیا به ایران پس از شش سال چه پیامی دارد؟

شکست تحریم دریایی

کشتیرانی ایران در حالی از حصار تحریم‌ها خارج شده که خبرها از آمدن کشتی‌های بزرگ به بنادر کشور حکایت دارد.

فریبا رسولی

کشتیرانی ایران در حالی از حصار تحریم‌ها خارج شده که خبرها از آمدن کشتی‌های بزرگ به بنادر کشور حکایت دارد. هفته گذشته کشتی MSC سوئیس، بندر شانگهای چین را به مقصد ایران ترک کرد و پس از شش سال در بندر شهید رجایی پهلو گرفت. بازگشت دومین کشتیرانی برتر دنیا به ایران پس از سال‌ها تداعی‌کننده تصویر دوران طلایی حمل و نقل دریایی پیش از تحریم‌هاست. همان سال‌هایی که کشتیرانی ایران سهم بالایی از بازارهای بین‌المللی را از آن خود کرده بود و توانسته بود خط کانتینری کشورهای جنوب مدیترانه را در قرق خود درآورد. زمانی که کشتیرانی ایران هنوز زیر سایه سنگین محدودیت‌های روابط تجاری مورد هجوم شدیدترین و بی‌سابقه‌ترین تحریم‌ها قرار نگرفته بود و همچنان برنامه‌های توسعه‌ای ناوگان‌های دریایی جریان داشت.
کارشناسان معتقدند از آنجا که در حال حاضر 90 درصد کالاهای کشور با کمک حمل و نقل دریایی جابه‌جا می‌شود و طبق سند چشم‌انداز 20‌ساله ایران تا پایان سال 1400 باید به بخشی از اهداف مشخص‌شده دست پیدا کند، با تغییر الگوی تجاری کشور در سال‌های اخیر و حذف کشورهای اروپایی مانند آلمان از لیست تجارت خارجی، چین جایگزین این کشورها در بازار ایران شده و در دوره پساتحریم می‌تواند با افزایش مبادلات تجاری با اروپا و احیای قراردادهای جدید نفتی و کارخانه‌های صنعتی، فرصتی ویژه در اختیار کشتیرانی ایران قرار گیرد. تجربه نشان داده یکی از بخش‌های اقتصادی ایران که تاثیر بسیاری از اعمال تحریم‌ها پذیرفته، حمل و نقل دریایی است که به‌واسطه پشتیبانی حداکثری از تجارت خارجی شامل صادرات و واردات بر سایر بخش‌ها نیز تاثیرگذار بوده است. به همین دلیل در سال‌های تحریم محدودیت‌ها باعث شده خطوط کشتیرانی بزرگ خارجی به جای ورود به بنادر ایران به بنادر کشورهای دیگر حاشیه خلیج فارس بروند و کالاهای متعلق به ایران را در این بنادر تخلیه کنند که این موضوع هزینه‌های زیادی به ایران تحمیل کرده است. اما از سال گذشته و با لغو برخی تحریم‌ها علیه ایران، خطوط کشتیرانی بسیاری برای بازگشت به بنادر ایران اعلام آمادگی کرده‌اند که بر اساس اعلام مقامات رسمی تاکنون چندین خط معتبر کشتیرانی فعالیت خود را در ایران از سر گرفته‌اند و این خطوط از کشورهای سنگاپور، کره، ایتالیا، تایلند و خطوط مشترک آسیایی هستند. گرچه مذاکره‌ها همچنان ادامه دارد و شرکت‌های بزرگ دیگری هم برای احیای همکاری تمایل نشان داده‌اند اما قرار است پس از بازگشت کشتیرانی MSC هر هفته کشتی‌های این شرکت در بندر شهید رجایی پهلو بگیرند. این در حالی است که پس از تحریم‌ها بسیاری از خطوط کشتیرانی بزرگ از آب‌های ایران دور شده بودند و بسیاری از عملیات‌های حمل و نقل دریایی به واسطه کشتی‌های کوچک در آب‌های ایران انجام می‌شده است. اما بازگشت کشتی‌های بزرگ به بنادر ایران نشانه چیست؟
با توجه به اهمیت دریا و نقش آن در اقتصاد و زندگی امروز و در نظر گرفتن مزیت‌های جغرافیایی ایران در حوزه دریایی که بسیار است و دارا بودن حدود سه هزار کیلومتر خطوط ساحلی، دسترسی به دریا در شمال و جنوب کشور، دسترسی به آب‌های آزاد (اقیانوس هند) و قرارگیری کشور بر سر مسیر کریدورهای ترانزیتی شمالی-جنوبی که از جمله مزیت‌های مهم جغرافیایی کشور در حوزه دریایی به شمار می‌رود، از نظر اقتصادی، صنایع دریایی جایگاه ویژه‌ای در اقتصاد کشور دارد. این در حالی است که کارشناسان معتقدند صنایع دریایی ایران در طول ایام و گذشت زمان همواره با موانع و تنگناهایی دست و پنجه نرم کرده و اگر چه سرمایه‌گذاری‌های نسبی انجام شده اما طرح‌ها و برنامه‌های اجرایی با وجود تلاش‌ها و حرکت‌های نسبی به ناکامی ختم شده است. آنها بر این باور هستند خلاء سیاستگذاری هماهنگ و نبود استراتژی گلوگاه‌های چندلایه‌ای در مسیر توسعه صنعت دریایی به وجود آورده است. اما آیا می‌توان بازگشت دومین کشتیرانی برتر دنیا به ایران را آغاز همکاری با بزرگان کشتیرانی دنیا و افزایش مراودات تجاری با نقطه‌نقطه جهان دانست و به انتظار بازگشت کشتی‌های بزرگ ماند؟

دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها