ابراهیم عقاب از مسائل و چالشهای سیرکداری در ایران میگوید
تر و خشک را با هم نسوزانیم
ابراهیم عقاب فرزند خلیل عقاب شاید از معروفترین سیرکبازان ایرانی باشد که حالا دارد کار پدر را ادامه میدهد و مدیریت سیرک خلیل عقاب را بر عهده گرفته است. او رامکننده ببر است و حتی جالب است که با ببرهای وارداتیاش به زبان بومیشان حرف میزند.
ابراهیم عقاب فرزند خلیل عقاب شاید از معروفترین سیرکبازان ایرانی باشد که حالا دارد کار پدر را ادامه میدهد و مدیریت سیرک خلیل عقاب را بر عهده گرفته است. او رامکننده ببر است و حتی جالب است که با ببرهای وارداتیاش به زبان بومیشان حرف میزند. اما مسائل و اتفاقات اخیر در برخی سیرکها و باغوحشهای کشور باعث شد تا بهجای آنکه درباره مسائل جذاب و هیجانات سیرکبازان با او سخن بگوییم درباره حیوانآزاری صحبت کنیم. ابراهیم عقاب در این مصاحبه کنار پدر نشست و در ادامه به سوالاتمان پاسخ داد.
نگهداری 30 قلاده شیر در یک قفس کوچک در سیرک قشم این روزها باعث شده تا به نگرانیها نسبت به فعالیت سیرک حیوانات در ایران دامن زده شود. شما که مدیریت اولین سیرک ایران را بر عهده دارید، چه ارزیابی در این باره دارید؟
در روزهای اخیر با افراد مختلفی درباره اتفاقاتی که در سیرک قشم افتاده است صحبت کردم. حتی با برخی از فعالان حقوق حیوانات نیز گفتوگوهایی داشتم. معتقدم هر کسی چه در سیرک یا باغوحش یا در خانه و باغ شخصی خود توان و قدرت نگهداری حیوانات را نداشته باشد و به علت بیتجربه بودن و نداشتن علم لازم موجب آزار رسیدن به آنها شود محکوم است. چرا که اگر کسی که علم و تجربه کافی را ندارد وارد این صنف شود تنها اتفاقی که رخ میدهد آزار و اذیت حیوانات است. زیرا نمیداند با حیوان چگونه برخورد کند در نتیجه به آن آسیب وارد میکند. متاسفانه برخی از افراد نیز حیوان را بهعنوان وسیله و ابزاری میبینند. یعنی از آن برای کسب منافع و پول درآوردن سوءاستفاده میکنند. این مسائل تماماً محکوم است. ما به هیچوجه موافق حیوانآزاری نیستیم و در
سیرکمان هم نمیگذاریم از این اتفاقات رخ دهد.
یعنی شما در سیرک به شکلی از حیوانات نگهداری میکنید که ادعا میکنید هیچ آزاری به آنها وارد نمیشود؟
ما در سیرک خودمان استانداردهای جهانی را رعایت میکنیم. سعی کردهایم تا حدود بسیار زیادی حیوانات را در شرایط محیط طبیعی خودشان نگهداری کنیم. البته نمیگویم 100 درصد این کار را انجام دادهایم اما تا حدود بسیاری شرایط مناسب نگهداری حیوانات را با توجه به مشخصههای محیط طبیعیشان مهیا کردهایم. باید علم و تجربه را توامان با هم داشت. از طرفی نیز علاقه و عشق در این کار بسیار مهم است. زمانی که علم و تخصص لازم را دارید حالا میخواهد حیوان در سیرک نگهداری شود یا در باغوحش یا در خانه و باغ فرقی ندارد وقتی استانداردها رعایت شوند دیگر حیوان آزار نمیبیند. از طرف دیگر غذایی که به حیوانات داده میشود بسیار مهم است. بهطور مثال به ببر نمیتوان هر نوع غذایی داد. اگر آشغال گوشت و مرغ به ببر بدهیم قطعاً آن حیوان مریض خواهد شد. باید غذای مناسب آن تهیه شود. لذا اگر کسی توانایی مالی ندارد و نمیتواند از عهده هزینههای نگهداری و غذای آنها برآید نباید
وارد این عرصه شود. قطعاً حیوان مورد آزار قرار میگیرد. قبلاً هم گفتهام باز هم تکرار میکنم ما در سیرک خلیل عقاب نیاز مالی برای انجام این کار نداریم، هر کاری انجام میدهیم از روی عشق و علاقه در حرفه سیرکداری و حیوانات است. اگر حتی این سیرک تعطیل شود اینقدر قدرت دارد که بتواند غذای حیوانات خود را تامین کند و روی پای خود بایستد.
به هر حال بسیاری از این حیوانات وارداتی هستند ممکن است به خاطر عدم سازگاری با آب و هوای کشورمان از بین بروند. این حیوانآزاری محسوب نمیشود؟
توجه کنید ما بیش از نیم قرن در مورد حیوانات و سیرکداری تجربه داریم. همانطور که میدانید پدر من سیرک را وارد ایران کرده است. خودم هم در سیرک بزرگ شدهام و تجربیات ارزشمندی در این زمینه دارم. مهم این است وقتی این حیوانات وارد کشور میشوند چگونه از آنها نگهداری کنیم تا با محیط زندگی در کشور ما سازگار شوند و نمیرند. متاسفانه خیلیها حیوان وحشی وارد کشور کردند اما پس از مدتی مردند و از بین رفتند. ببر از سیبری آوردند با اینکه حیوان تنومندی بود اما چندان دوام نیاورد. اما ما در سیرکمان پنج ببر در حدود یک سال و نیم پیش وارد کشور کردیم. به شکلی از این ببرها نگهداری کردهایم که سالم و سرحال همانطور که خودتان ملاحظه کردهاید نمایش اجرا میکنند. از یک سال گذشته تاکنون در حدود 180 میلیون تومان تنها پول غذای این پنج ببر شده است.
ارزش این ببرها چه میزان است؟
این حیوانات قیمت ندارند. یک ماشین یا ملک نیست که بتوان روی آن قیمت گذاشت. یکی میگوید 100 میلیون ارزش هر ببر است و یکی میگوید 500 میلیون تومان ارزش دارد. اما اگر بگویند هر ببرمان را یک میلیارد تومان میخرند ما نمیفروشیم چرا که به این حیوانات علاقه داریم و حاضر نیستیم به خاطر پول و منافع مادی آنها را از دست بدهیم.
برگردیم به بحث اصلی. سیرک حیوانات هم به نوعی به زعم فعالان حقوق حیوانات از مظاهر حیوانآزاری محسوب میشود هر چقدر هم عشق و علاقه و تخصص و علم لازم وجود داشته باشد.
کاش آنهایی که دم از حقوق حیوانات میزنند سری هم به باغوحشها بزنند. به این شکلی که ما از حیوانات در سیرک خلیل عقاب نگهداری میکنیم در هیچ سیرک و باغوحشی اینگونه نیست. این وظیفه سازمان محیط زیست است که استانداردها و چارچوبهایی تدوین کند و به تمام سیرکها و باغوحشهای کشور ابلاغ کند و بر آن نظارت داشته باشد. اگر تخلفی هم مشاهده کند باید فعالیت آن سیرک را متوقف کند. متاسفانه نظارتها ضعیف است. مسوولان امر بهجای رسیدگی و نظارت صورت مساله را پاک میکنند و میگویند نباید سیرک حیوانات داشته باشیم.
فعالان حقوق حیوانات اعتقاد دارند که حیوانات بهویژه حیوانات وحشی در سیرکها با کتک زدن و شلاق زدنشان یا گرسنگی دادن به آنها مجبور میشوند حرکات نمایشی را انجام دهند. آنها اعتقاد دارند وادار کردن حیوانات به حرکات نمایشی به مثابه حیوانآزاری است؟
وادار کردن حیوانات به این معنی است که من به عنوان رامکننده ببر یا شیر بروم وسط قفس برای انجام تمرین با شلاق این حیوان را آنقدر بزنم تا یک پرش انجام دهد. باید بگویم این سبک قدیمی و سنتی است که اکنون دیگر به این سبک حیوان را رام نمیکنند. حتی این رامکنندهها که حیوانات را مورد اذیت و آزار قرار میدهند روزی طعمه آن حیوان میشوند. اما ما به این حیوانات آموزش میدهیم و شرطی کار میکنیم. البته این فعالان حقوق حیوانات حتی اعتقاد دارند شیوه شرطی کردن هم حیوانآزاری است. بهطور مثال یک ببر مجبور میشود به خاطر یک تکه گوشت چند متر بپرد. در حالی که ما اعتقاد داریم اگر بهدرستی این کار انجام شود این شیوه اصلاً حیوانآزاری نیست. قدرت پرش درجای یک ببر در حدود 9 متر است. فرضاً من وقتی از ببری میخواهم تا
یک متر و نیم بپرد این مساله پیش پاافتادهای برای آن ببر است. اذیتی برایش ایجاد نمیکند یا آسیبی به آن وارد نمیکند. مگر میشود ببر را گرسنه نگه داشت آن وقت وارد قفس شد و او را وادار کرد تا حرکات نمایشی انجام دهد. قطعاً آن ببر، من را تکه پاره میکند. ما از هوش و غریزه این حیوانات استفاده میکنیم و به آنها تعلیم میدهیم تا حرکات نمایشی را انجام دهند. حتی وقتی حرکات را خوب انجام میدهند تشویقشان میکنیم آنها نیز مشتاق میشوند تا حرکات را بهتر انجام دهند. حتی معتقدم رهاسازی حیوانات سیرک که پنج نسل سابقه نگهداری در قفس دارند کار صحیحی نیست. جالب است فعالان حقوق حیوانات بر این مساله تاکید دارند. رهاسازی برای حیواناتی است که از نوع سایتیس یک هستند. یعنی حیوانی را از جنگل و بیشه میگیرند و میآورند تا در قفس زندگی کنند. این کار غلط است چون آن حیوان عادت ندارد در جای تنگ و کوچک زندگی کند معلوم است که آزار میبیند. اما ما حیوانهایی داریم که تا آنجایی که من اطلاع دارم تا پنج نسل در قفس زندگی کردهاند. اگر این حیوانات رهاسازی شوند قطعاً بعد از دو هفته
میمیرند.
اینکه گفته میشود ژنتیک این حیوانات برهم میخورد و دیگر توانایی زاد و ولد ندارند صحیح است؟
نه، اینگونه نیست. اتفاقاً حیوانات ما زاد و ولد هم دارند. حتی چندی پیش یک فعال حقوق حیوانات به ما گفت چرا ببر سفید دارید، این یعنی ژنتیک این حیوانات را برهم زدهاید. من به او گفتم من این ببرها را همین شکلی خریداری کردم. من چهار ببر ماده دارم یک ببر نر. یکی از ببرهای ماده سفید است. ما به هیچ عنوان در ژنتیک آنها دخالت نمیکنیم. هر طور که خریداری میکنیم همانطور نیز نگهداریشان میکنیم.
محیط زیست هم گویا اعتقاد دارد دیگر سیرک حیوانات فعال نباشد و سیرک آکروبات داشته باشیم.
متاسفانه تا در کشور ما مشکلی رخ میدهد همه میخواهند صورت مساله را پاک کنند. مگر وقتی یک پزشک هنگام جراحی اشتباهی انجام میدهد و بیماری بر اثر آن خطا فوت میکند، کل بیمارستان تعطیل میشود؟ این مساله منطق ندارد. به فرض به ما بگویند سیرک حیوانات تعطیل شود. آنها میخواهند با حیوانات من چه کنند. آیا توانایی نگهداری آن را دارند؟ وقتی ما در این سیرک به بهترین شکل از این حیوانات نگهداری میکنیم چرا باید ما تاوان خطای دیگران را پس بدهیم. ما بر اساس استانداردهای اروپا از حیواناتمان نگهداری میکنیم که حتی در ایران بعید به نظر میرسد سیرک و باغوحشی مانند ما عمل کند. محیط زیست بیاید بر کار ما نظارت کند، اگر ما استانداردی را که آنها گفتهاند رعایت کنید رعایت نکرده باشیم میتوانند مدعی شوند ما تخلف کردهایم و حتی مجازاتمان کنند. اما وقتی تمامی استانداردها را رعایت میکنیم و از علم و تجربه برخورداریم چرا باید مورد بیمهری قرار بگیریم.
به هر حال در دنیا نیز دیده میشود که در برخی جاها سیرک حیوانات ممنوع شده است.
توجه کنید در اروپا محیط زیست، تمامی کسانی که حیوان در سیرک نگه میدارند این حیوانات را جزو سرمایههایشان محسوب میکند. اگر تخلف کنند یا اینکه در قانون آن کشور تصویب شود سیرک حیوانات ممنوع است اینطور نیست که به یکباره بیایند حیوانات آنها را جمع کنند. چرا که این حیوانات قیمتی هستند. مگر اینکه آنها حیوانات را خریداری کنند یا اینکه دستور میدهند این حیوانات اخته شوند تا دیگر نتوانند زاد و ولد کنند تا عمرشان به پایان برسد پس از آن مجوز آن سیرک باطل میشود. البته اینگونه نیست که سیرک حیوانات بهطور کلی تعطیل شود. البته در انگلیس ظاهراً دیگر سیرک حیوانات نداریم. اما در سیرکهای معتبر و بینالمللی باز هم از حیوانات استفاده میشود. حتی میتوانم چند سیرک معتبر را نام ببرم در همان کشورهایی که میگویند سیرک حیوانات ممنوع است اما حیوان هم دارند. چرا که اگر استانداردها رعایت شود و حیوان در شرایط مناسبی نگهداری شود، مشکلی رخ نمیدهد. نمیتوان مردم را از نمایش جذاب حیوانات در
سیرک محروم کرد. معتقدم در کشورمان نیز بهجای آنکه تعدادی از فعالان حقوق حیوانات اینگونه بیرحمانه تر و خشک را با هم قاطی کنند و بسوزانند از مسوولان بخواهند تا نظارتهایشان را تقویت کنند و مانع فعالیت افرادی شوند که به خاطر پول و سودجویی وارد این عرصه شدهاند. نه اینکه همانطور که تاکید کردم صورت مساله را پاک کنند.
دیدگاه تان را بنویسید