شناسه خبر : 465 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

فتح اوپک گازی

۵۰ سال از دبیرکلی ایران در سازمان اوپک می‌گذشت که موفق شد دبیرکلی و ریاست مجمع جهانی گاز را به عهده بگیرد. ایران، روسیه و قطر پایه‌گذاران اوپک گازی بوده و از سال ۲۰۰۱ مذاکره و نشست وزرا جهت تاسیس این مجمع شکل گرفته است و نهایتاً در سال ۲۰۰۸ این سازمان تشکیل شد

حمید حسینی/رئیس کمیسیون اصل44 اتاق بازرگانی
50 سال از دبیرکلی ایران در سازمان اوپک می‌گذشت که موفق شد دبیرکلی و ریاست مجمع جهانی گاز را به عهده بگیرد. ایران، روسیه و قطر پایه‌گذاران اوپک گازی بوده و از سال 2001 مذاکره و نشست وزرا جهت تاسیس این مجمع شکل گرفته است و نهایتاً در سال 2008 این سازمان تشکیل شد و به‌رغم نقش پررنگ ایران در ایده تاسیس این سازمان، متاسفانه دبیرخانه آن به قطر رسید و دبیرکل آن از روسیه انتخاب شد. پس از انقلاب، کشورهای عربی در واگذاری پست‌های اجرایی در سازمان‌هایی نظیر اوپک به ما مخالفت کرده و نتوانستیم دبیرکل اوپک شویم، آخرین دوره حضور ایران در این سمت به سال 1973 تا 1977 برمی‌گردد و پس از آن حتی ریاست اوپک نیز به ایران واگذار نشد تا اینکه بالاخره آیین‌نامه مربوط به انتخاب رئیس یک‌ساله اوپک تغییر کرد و توافق شد که کشورها بر مبنای حروف الفبا به ریاست این سازمان انتخاب شوند و لذا در دوران وزارت میرکاظمی این پست به ایران واگذار شد، متاسفانه نتوانستیم از این موفقیت استفاده شایسته به عمل آوریم و در همان سال وزیر نفت تغییر کرد و امکان استفاده از این موقعیت جهت فضاسازی برای انتخاب دبیرکل ایرانی برای سازمان اوپک میسر نشد. تجربه، توانمندی و برنامه‌ریزی مهندس زنگنه باعث شد نهایتاً دبیرکلی مجمع جهانی گاز از اول سال 2014 به مدت دو سال به ایران سپرده شود و تحقق این امر با وجود عضویت پنج کشور عربی (لیبی، قطر، امارات، الجزایر و مصر) در مجمع جهانی گاز حائز اهمیت است. زیرا این کشورها از نامزد لیبی حمایت می‌کردند و اگر می‌توانستند از طریق لابی‌گری یک یا دو کشور آفریقایی یا آمریکای لاتین را با خود همراه کنند قطعاً دبیرکلی از کف ایران خارج می‌شد. از طرف دیگر روسیه نیز کاندیدای دبیرکلی اوپک گازی بود و شانس ایران برای تصاحب این جایگاه ضعیف بود اما استفاده درست مهندس زنگنه از موقعیت خود به عنوان رئیس مجمع جهانی گاز و ارائه برنامه منطقی و قابل قبول توسط دکتر عادلی باعث شد اعضا از نامزد ایران حمایت کنند و نامزد لیبی پنج رای، روسیه دو رای و ایران شش رای به دست آورند.
دکتر عادلی برنامه خود را تبدیل مجمع جهانی گاز به یک نهاد معتبر بین‌المللی و ارتقای کارآمدی نهاد دبیرخانه اعلام کرده است و همگان انتظار دارند همان‌طور که دبیرکل ایرانی اوپک در دوران مدیریت خود جایگاه سازمان اوپک را ارتقا داد و نقش این سازمان در مدیریت عرضه، تقاضا و قیمت نفت تثبیت شد، اکنون نیز دکتر عادلی موفق شود با توجه به اهداف سازمان که هماهنگی در تولید، صادرات و کنترل قیمت گاز طبیعی است عملکرد مناسبی داشته باشد و رقابت مخرب بین اعضا را به حداقل رسانده و در گسترش مصرف این سوخت پاک در اقتصاد جهانی موثر باشد. امید می‌رود با وجود کشف گاز شیل و کاهش اهمیت ذخایر گاز، کشورهای عضو مجمع بتوانند با توسعه مصرف گاز و جایگزینی آن با سایر سوخت‌های فسیلی، گسترش خطوط لوله گاز صادراتی و کمک به تبدیل گاز به LNG در اقتصاد انرژی جایگاه مناسب خود را پیدا کنند. کشورهای عضو مجمع صادرکنندگان گاز اکنون 42 درصد از تولید و 70 درصد ذخایر گاز جهان را در اختیار دارند و 85 درصد صادرات گاز طبیعی و LNG، توسط کشورهای فوق صورت می‌گیرد. کشورهایی نظیر آمریکا، کانادا، عربستان، ترکمنستان و اخیراً موزامبیک که ذخایر بزرگ گاز در آنجا کشف شده است عضو این مجمع نیستند و وظیفه دبیرکل مجمع است که در صورت امکان این کشورها را به عضویت این مجمع دعوت کند یا اینکه تلاش کند همکاری و هماهنگی لازم بین این کشورها و مجمع جهانی گاز به وجود آید.

دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها