شناسه خبر : 2930 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

بازار ارز چه واکنشی به نتایج مذاکرات نشان می‌دهد؟

بزنگاه مسقط

برخی معتقدند: ضرباهنگ نوسان نرخ ارز، مدتی است که دیگر با کوک «مذاکرات» تنظیم نمی‌شود زیرا فعالان بازار گویی دیگر حساسیت خود را نسبت به این نشست‌های سریالی سیاسی از دست داده‌اند. آنها نشان داده‌اند که به آنچه در ماه‌های گذشته در «وین» یا «نیویورک» سپری شده است بی‌اعتنا بوده‌اند؛ به گمان کارشناسان و ناظران، ریشه‌های این بی‌اعتنایی را نیز باید در مذاکرات ‌کم‌حاصل پیشین جست‌وجو کرد. اما گروهی دیگر کماکان مذاکرات را در تغییر دمای بازار موثر می‌دانند.

ندا گنجی
برخی معتقدند: ضرباهنگ نوسان نرخ ارز، مدتی است که دیگر با کوک «مذاکرات» تنظیم نمی‌شود زیرا فعالان بازار گویی دیگر حساسیت خود را نسبت به این نشست‌های سریالی سیاسی از دست داده‌اند. آنها نشان داده‌اند که به آنچه در ماه‌های گذشته در «وین» یا «نیویورک» سپری شده است بی‌اعتنا بوده‌اند؛ به گمان کارشناسان و ناظران، ریشه‌های این بی‌اعتنایی را نیز باید در مذاکرات ‌کم‌حاصل پیشین جست‌وجو کرد. اما گروهی دیگر کماکان مذاکرات را در تغییر دمای بازار موثر می‌دانند. واکنش بازار ارز به نشستی که در هفته نخست مهرماه برگزار شد 60 تومان افزایش بود و پس از آن هنگامی که پرونده این نشست‌ها در 23 مهرماه بدون حصول توافق به پایان رسید، بازار به پنج تومان افزایش رضایت داد و قیمت دلار از 3255 تومان به 3260 تومان رسید. البته برخی دیگر نیز فارغ از آنکه نوسانات ارزی در طول ماه‌های گذشته ناشی از چه عواملی بوده است، کاهش این نوسانات را به حکمرانی ثبات در بازار نسبت می‌دهند. همان‌گونه که «ولی‌الله سیف» رئیس ‌کل بانک مرکزی نیز در گفتار خود بارها به کاهش انحراف معیار ارز در ماه‌های گذشته اشاره کرده است. او در اواسط مهرماه در نشست مشترک دولت و مجلس به این نکته اشاره کرد که میانگین و انحراف معیار نرخ دلار در بازار آزاد در 12‌ماهه منتهی به پایان شهریور 93 نسبت به دوره مشابه سال قبل به ترتیب 4/7 و 8/57 درصد کاهش داشته است. اگر نوسان قیمت دلار به دلیل برقراری ثبات و بهبود برخی شاخص‌های اقتصادی و سیاسی رو به کاهش گذاشته است، اما هرچه به روزهای از سرگیری مذاکرات هسته‌ای در دولت یازدهم نزدیک می‌شویم و در نهایت به سوم آذرماه سال گذشته می‌رسیم، واکنش بازار ارز به این رویداد سیاسی را احساسی‌تر خواهیم یافت. هنوز ساعتی از انتشار اخبار مربوط به حصول توافق میان طرفین سپری نشده بود که سیگنال‌های مثبت آن به بازار ارز ایران رسید. چنان‌که نرخ دلار از رقمی حدود سه هزار تومان به 2800 تومان کاهش یافت. البته این سیگنال‌ها نه‌تنها فعالان بازار ارز را که فعالان بازار سرمایه را نیز خشنود کرد. به طوری که شاخص کل بورس در روز سوم آذرماه و پس از اعلام نتایج مذاکرات هسته‌ای ایران، روندی صعودی در پیش گرفت و از مرز ۸۰ هزار واحد گذشت. اکنون اما مذاکراتی دیگر در پیش است؛ در مقصد مسقط. در تاریخ 20 آبان، نمایندگان ایران و مذاکره‌کنندگان گروه 1+5 این بار در مسقط گرد هم می‌آیند تا آخرین ترفندهای خویش را برای دستیابی به توافقی جامع به کار گیرند. چشم‌ها این بار به «عمان» سلطان‌نشین دوخته خواهد شد. نشست سه‌جانبه ظریف، کری و اشتون وزرای خارجه ایران، آمریکا و نماینده اتحادیه اروپا در گروه 1+5 یکشنبه و دوشنبه 18 و 19 آبان در عمان برگزار می‌شود، و البته نهمین دور مذاکرات ایران و گروه 1+5 روز سه‌شنبه 20 آبان ماه به ریاست اشتون و ظریف در مسقط برگزار خواهد شد. این مذاکرات پیش از ضرب‌الاجل تعیین‌شده یعنی سوم آذرماه صورت خواهد گرفت و افزون بر مسائلی چون، «غنی‌سازی» و «تحریم‌ها»، زمان و مکان دور بعدی مذاکرات نیز تعیین خواهد شد.
بیم و امید به نشست‌های آتی بسیار است؛ به این سبب که با ضرب‌الاجل سوم آذرماه پیوند دارد. بیم از عدم دستیابی به توافق جامع، که توافق موقت یک سال گذشته را نیز ملغی می‌کند و امید به حصول توافق که منجر به رفع تحریم‌ها و بروز گشایش‌هایی در اقتصاد ایران می‌شود. آیا ایران و غرب در نهمین دور مذاکرات به توافقی جامع دست می‌یابند؟ در این صورت بازار ارز که به گفته کارشناسان به دلیل طولانی شدن روند مذاکرات به پایان دوره هیجانات مثبت رسیده است، چه واکنشی به این توافق نشان خواهد داد؟

دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها