تاریخ انتشار:
مهمترین سوالات اقتصادی که در سال جاری باید به آنها پاسخ دهیم، چیست؟
چالشی به نام رشد فراگیر
سال ۲۰۱۶ با تمامی چالشها و مشکلاتش به پایان رسید و سال جدید میلادی آغاز شد.
سال ۲۰۱۶ با تمامی چالشها و مشکلاتش به پایان رسید و سال جدید میلادی آغاز شد. رهبران کشورهای مختلف دنیا سال جدید را در شرایطی آغاز کردند که اولین و مهمترین مساله آنها یافتن پاسخ به سه سوال مهم بود زیرا این پاسخها میتوانست جهتگیری سیاستگذاریهای اقتصادی کشورها را تحت تاثیر قرار دهد. سوالاتی که رهبران اقتصادی دنیا برای یافتن پاسخ آنها در سال جاری تلاش خواهند کرد عبارتند از:
1- با توجه به اینکه در طول سالهای اخیر دنیا با بحران مالی روبهرو بود و از ابزارهای مختلف برای کنترل این بحران استفاده کرد و نرخ بهره بانکی در جهان در نزدیکی صفر درصد است، اقتصاد دنیا توان رشد بالا را ندارد. از طرف دیگر در بسیاری از کشورهای صنعتی مشکل افزایش سن جمعیت و کاهش شمار نیروی کار جوان وجود دارد و این تغییرات دموگرافیک در خلاف جهت منافع اقتصادی حرکت میکند. در این شرایط امکان رشد اقتصادی در دنیا از بین رفته است و با وجود تزریق میلیاردها دلار باز هم اقتصاد دنیا از رکود خارج نشده است. حال سوال این است که ساختار اقتصادی دنیا در سالهای آتی چگونه خواهد بود؟ آیا میتوان شاهد افزایش نرخ رشد اقتصادی دنیا در سالهای آتی بود یا عوامل دیگر مانع از این رشد میشود؟
2- با توجه به ساختار اقتصاد آزاد که در اغلب کشورهای صنعتی وجود دارد، میتوان انتظار کاهش نابرابری اقتصادی در جهان را داشت؟ آیا روند کاهش نابرابری در دنیا رضایتبخش است؟ آیا افرادی که بر این باورند که اقتصادهای مدرن سرمایهداری به دلیل ساختار قانونی دارای محدودیتهایی هستند، طرز تفکر درستی دارند یا بررسی تحولات سالهای اخیر نشاندهنده نادرستی دیدگاه آنهاست؟ اصلیترین دلیل مطرح شدن این نظریه سیستم توزیع درآمد ناکارآمد در اغلب کشورهای غربی است که زمینه را برای بیشتر شدن شکاف طبقاتی فراهم کرده است.
3- در ماههای اخیر در مورد چهارمین انقلاب صنعتی در دنیا صحبت شده است و نتیجه این تغییرات صنعتی را میتوان در تغییر نیازهای بازار کار دید. حال سوال اصلی اینجاست که جوامع چگونه میتوانند به این تغییر نیاز در بازار کار و تاثیرات آن روی بازار پاسخ دهند؟ آیا پرداختهای انتقالی تنها راهحل برای این تحول در بازار کار است یا اینکه مکانیسمهای بازار میتواند زمینه را برای افزایش مشارکت اجتماعی در کشور فراهم کند؟
مطرح شدن این سوالات نشان میدهد که برای اصلاح مدلهای رشد اقتصادی موجود، تغییرات زیرساختی در اقتصاد باید ایجاد شود. در شرایط کنونی باید رشد اقتصادی فراگیر در دنیا ایجاد شود و رشد یکجانبه یا رشد در یک منطقه یا کشور خاص نمیتواند زمینه را برای اصلاح ساختار اقتصادی در دنیا فراهم کند. اما برای اینکه شاهد این رشد همهجانبه باشیم باید چارچوب سیاستگذاری اقتصادی دنیا چه تغییراتی بکند؟ چگونه میتوان شرایط را به سمت رشدی پایدار و رونقی مستدام هدایت کنیم؟ مجمع جهانی اقتصاد در گزارش توسعه و رشد اقتصادی فراگیر سال ۲۰۱۷ میلادی به بررسی سیاستهای اقتصادی مناسب پرداخته است و وضعیت کشورهای در حال توسعه و توسعهیافته را در این روند رشد فراگیر بررسی کرده است که در این پرونده مهمترین بخشهای گزارش را میبینیم.
دیدگاه تان را بنویسید