جهش بهای جهانی نفت
رونق نفت
نفت، اوج قیمت جدیدی را در سال ۲۰۱۶ تجربه کرد. بعد از پخش شایعهای مبنی بر توافق روسیه و عربستان برای ثابت نگه داشتن تولید، قیمت نفت در بازارهای جهانی افزایش یافت. بعد از اطلاعرسانی شبکه خبری روسیه، نفت خام ایالات متحده با ۵ / ۴ درصد افزایش قیمت، ۱۷ / ۴۲ دلار به ازای هر بشکه در بازارها معامله شد.
نفت، اوج قیمت جدیدی را در سال 2016 تجربه کرد. بعد از پخش شایعهای مبنی بر توافق روسیه و عربستان برای ثابت نگه داشتن تولید، قیمت نفت در بازارهای جهانی افزایش یافت. بعد از اطلاعرسانی شبکه خبری روسیه، نفت خام ایالات متحده با 5 /4 درصد افزایش قیمت، 17 /42 دلار به ازای هر بشکه در بازارها معامله شد. البته فعلاً مقامات روسی و همچنین قطر به عنوان رئیس دورهای اوپک از اظهارنظر درباره این خبر خودداری کردهاند. ایالات متحده نیز پیش از اعلام این خبر از کاهش حدود 600 هزار بشکهای تولید نفت خود در سال 2017 خبر داده بود. برآیند این اخبار تاثیر مثبتی بر بازار نفت داشته است که البته در مورد ادامهدار بودن آن تردیدهای فراوانی وجود دارد.
این خبر از جلسهای که بین کشورهای عضو اوپک از یکسو با کشورهای تولیدکننده نفت که عضو اوپک نیستند از سوی دیگر در دوحه برگزار شد به بیرون درز کرده است. کارشناسان و فعالان بازار نفت مدتهاست امیدوارند تولیدکنندگان بزرگ نفت به تفاهم قاطع برای کنترل میزان عرضه نفت در بازار برسند. قیمت نفت کمی قبلتر در سال جاری میلادی کمترین قیمت از سال 2003 به بعد را تجربه کرد. این روند کاهشی قیمت پس از آن آغاز شد که عربستان و سایر کشورهای عضو اوپک تصمیم گرفتند با هدف حفظ سهم بازار و خارج کردن تولیدکنندگان ایالات متحده که هزینه تولید بالایی دارند، بهرغم کاهش قیمتها تولید خود را افزایش دهند. دو سال کاهش دائمی قیمت نفت باعث شد بسیاری از کشورهای نفتخیز حوزه خلیج فارس، مانند کویت و امارات متحده عربی و... مالیاتهای خود را برای جبران کسری بودجه افزایش دهند. عربستان نیز سوبسیدهای پرداختی به شهروندان خود را در همه بخشها کاهش داد تا از این طریق بتواند کسری بودجه ناشی از کاهش درآمد را تا حدی جبران کند. اوضاع البته برای کشورهایی که به ثروتمندی کشورهای حوزه خلیج فارس نیستند، از این دشوارتر بوده است. آنگولا، سومین اقتصاد بزرگ آفریقا و
دومین تولیدکننده بزرگ نفت در این قاره، ناچار شد تقاضای دریافت وام از صندوق بینالمللی پول را ارائه کند. نفت 75 درصد بودجه دولت و 95 درصد درآمد حاصل از صادرات این کشور را تشکیل میدهد. ونزوئلا و روسیه نیز رشد منفی را در سالهای گذشته تجربه کردند. نهتنها انعقاد و حتی قابل اجرا بودن این توافقنامه فعلاً محل تردید است، که کارشناسان این حوزه اعتقاد دارند ثابت نگه داشتن تولید در این سطح بالا احتمالاً کمکی به افزایش قیمت نخواهد کرد. علاوه بر این در ماه فوریه نیز عربستان و روسیه قرارداد مشابهی امضا کردند که اجرایی نشد و همین موضوع به تردیدها در مورد قرارداد فعلی دامن میزند.
دیدگاه تان را بنویسید