شناسه خبر : 18436 لینک کوتاه

منظور رئیس‌جمهور از برجام۲ چه بود؟

قفل‌های دومین برجام

مشاور اقتصادی رئیس‌جمهور تصویر واضح‌تری از فضای پسابرجام ارائه داده و گفته است: «شواهد زیادی وجود دارد که نشان می‌دهد انتظارات مردم از شرایط پساتحریم بسیار مثبت و امیدوارکننده است. این در حالی است که ظرف سال‌های گذشته به بسیاری از بنیان‌های بهبود شرایط آسیب جدی وارد شده است.

علیرضا بهداد
رئیس‌جمهور مراسم رونمایی از دستاوردهای فناوری فضایی را به فرصتی تبدیل کرد تا از کلیدواژه جدید دیگری رونمایی کند و «برجام2» را بر سر زبان‌ها بیندازد. برجامی که قرار است به گفته حسن روحانی پس از اجرای برجام1، برنامه جامعی برای اقدام مشترک ملی تهیه و تدوین کند. برجام2 به هندوانه سر بسته‌ای می‌ماند که هنوز مشخص نشده منظور دقیق رئیس‌جمهور از آن چه بوده اما با این حال ظرف چند روز گذشته تفاسیری از برجام2 صورت گرفته و برخی کارشناسان اعلام کرده‌اند که روحانی در ادامه سخنرانی سال گذشته خود در اولین کنفرانس اقتصاد ایران، بار دیگر غیرمستقیم به این موضوع اشاره کرده که زمان پرداخت یارانه از جیب اقتصاد به سیاست گذشته و این بار نخبگان کشور بهتر است فضا را به گونه‌ای آماده کنند که دولت از جیب سیاست برای توسعه اقتصاد کشور یارانه پرداخت کند.
در همین زمینه نیز مسعود نیلی، مشاور اقتصادی رئیس‌جمهور، دو هفته پیش در گفت‌وگو با روزنامه ایران با اشاره به موفقیت در مذاکرات هسته‌ای به این نکته اشاره کرده حال که توانسته‌ایم با دشمنان‌مان دور یک میز بنشینیم، مذاکره کنیم و به این نتیجه برسیم، تجربه خوبی پیش روی کشور قرار گرفته تا در داخل کشور نیز دور یک میز بنشینیم و برای حل مسائل و مشکلات اقتصادی به توافق داخلی برسیم.
نیلی تعریف واضح‌تری از برجام داخلی یا همان برجام2 مد نظر رئیس‌جمهور ارائه داده و گفته است که برای توسعه، پیشرفت و خروج از مشکلات اقتصادی نیاز به وفاق سیاسی داریم چرا که با توجه به شرایط کنونی کشور دعواهای سیاسی و تقابل به معنی واقعی کلمه خطرناک است.
مشاور اقتصادی رئیس‌جمهور تصویر واضح‌تری از فضای پسابرجام ارائه داده و گفته است: «شواهد زیادی وجود دارد که نشان می‌دهد انتظارات مردم از شرایط پساتحریم بسیار مثبت و امیدوارکننده است. این در حالی است که ظرف سال‌های گذشته به بسیاری از بنیان‌های بهبود شرایط آسیب جدی وارد شده است. این شکاف بزرگ مانند یک انبار باروت است که تا به ‌حال درِ آن بسته بوده و الان باز شده است. فضای غیر‌مسالمت‌آمیز سیاسی در پسابرجام، به معنی بازی با کبریت‌های روشن در این انبار است. فعالان سیاسی باید توجه کنند که معنی ایجاد نشدن شغل طی یک دوره 10 ساله برای یک کشور جوان و اضافه شدن بیش از هفت میلیون نفر به جمعیت غیرفعال کشور، چیست.»
نیلی اضافه کرده است: «آنچه بنده به عنوان یک کارشناس اقتصادی می‌توانم بگویم این است که ظرفیت اقتصاد برای تحمل فضای سیاسی غیرسازنده، در حداقل تاریخی خود قرار دارد. اکنون نیاز به برجام داخلی حیاتی است. یادمان باشد واژه برجام، مخفف برنامه جامع اقدام مشترک است. هر کس که در سرنوشت کشور نقشی ایفا می‌کند باید یک درک قابل بیان از واژه «مشترک» داشته باشد. ما با خارجی‌ها و دشمنانی که ما را با تحریم‌های گسترده تحت فشار گذاشتند و ظلم‌های زیادی علیه ما روا داشتند، مانع رسیدن دارو به کودکان و بیماران ما شدند، توانستیم گفت‌وگو کنیم و به توافق برسیم. چطور است که با مخالفان داخلی‌مان نمی‌توانیم بر سر یک میز بنشینیم و به توافق برسیم؟»
این تعبیر مشاور اقتصادی رئیس‌جمهور نشان می‌دهد که تا چه اندازه برجام2 برای کشور حیاتی است و توافق بر سر حل مسائل سیاسی برای غلبه بر مشکلات اقتصادی کشور در شرایط کنونی پراهمیت است. حال سوال اینجاست در شرایطی که هر اقدام خوب دولت نظیر قراردادهای جدید نفتی، خرید ایرباس و قرارداد ایران‌خودرو با پژو به صورت کوبنده مورد نقد مخالفان قرار می‌گیرد آیا می‌توان امیدوار بود که در سال آینده با توجه به روی کار آمدن مجلس جدید وفاق ملی و همگرایی سیاسی برای حل مشکلات اقتصادی شکل گیرد؟

دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها