شناسه خبر : 4455 لینک کوتاه

آیا بازنشستگی پیش از موعد به کاهش مشارکت اقتصادی زنان منجر می‌شود؟

توهم حمایت

بهار سال ۱۳۹۳ زمانی که مباحثبر سر افزایش مرخصی زایمان زنان جدی‌تر شده بود، ناگهان یکی از مقامات سازمان تامین اجتماعی آمار چشمگیری را اعلام کرد. او به پژوهشی اشاره کرد که در خصوص اخراج زنان پس از بازگشت از مرخصی زایمان انجام شده و گفت: طی مدت ۱۸ ماه مشخص شد که از میان ۱۴۵ هزار زنی که از مرخصی شش‌ماهه زایمان استفاده کرده‌اند پس از بازگشت به کار ۴۷ هزار نفر آنان از سوی کارفرمایان خود اخراج شده‌اند؛ به همین دلیل پیش‌بینی می‌شود با افزایش ۹ ماه مرخصی زایمان این ریزش زنان در محیط‌های کار به صورت تصاعدی بالا برود.»

فاطمه شیرزادی
بهار سال 1393 زمانی که مباحث بر سر افزایش مرخصی زایمان زنان جدی‌تر شده بود، ناگهان یکی از مقامات سازمان تامین اجتماعی آمار چشمگیری را اعلام کرد. او به پژوهشی اشاره کرد که در خصوص اخراج زنان پس از بازگشت از مرخصی زایمان انجام شده و گفت: طی مدت 18 ماه مشخص شد که از میان 145 هزار زنی که از مرخصی شش‌ماهه زایمان استفاده کرده‌اند پس از بازگشت به کار 47 هزار نفر آنان از سوی کارفرمایان خود اخراج شده‌اند؛ به همین دلیل پیش‌بینی می‌شود با افزایش 9 ماه مرخصی زایمان این ریزش زنان در محیط‌های کار به صورت تصاعدی بالا برود.» محمدحسن زدا در حالی چنین آماری را ارائه می‌کرد که خردادماه سال قبل از آن لایحه افزایش مرخصی زایمان زنان از شش به 9 ماه از سوی نمایندگان مجلس به قانون تبدیل شده بود. این مقام مسوول تامین اجتماعی یک سال پس از تصویب این طرح در مجلس، ابتدا اعلام کرد در آینده نزدیک 294 میلیارد تومان برای اجرای این قانون در نظر گرفته خواهد شد و سپس تصریح کرد: «آمادگی لازم برای اجرای طرح افزایش مرخصی زایمان وجود دارد و تنها نگرانی ما امنیت شغلی زنان است که ممکن است با این طرح به خطر بیفتد.» شهیندخت مولاوردی در کسوت معاون رئیس‌جمهوری در امور زنان نیز در این‌باره گفت: «به دلیل اینکه امنیت شغلی زنان با رفتن به این مرخصی به خطر می‌افتد بسیاری از زنان ترجیح می‌دهند از این مرخصی استفاده نکنند و آنهایی هم که به مرخصی رفته‌اند ممکن است نتوانند به سر کار خود بازگردند.»
در همین حال در سال جاری و در جریان برنامه ششم توسعه در مجلس شورای اسلامی طرح دیگری به اسم حمایت از زنان تصویب شد؛ طرح بازنشستگی پیش از موعد زنان که در صورت تبدیل شدن آن به قانون، امکان بازنشستگی با 20 سال سابقه کار را برای زنان به صورت اختیاری فراهم می‌کرد. نمایندگان مجلس شورای اسلامی 26 دی‌ماه و در آخرین جلسه بررسی لایحه برنامه ششم توسعه، ماده‌ای را به پیشنهاد پروانه سلحشوری، رئیس فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی، به این لایحه الحاق و تصویب کردند که بر اساس این ماده زنان شاغل می‌توانند با 20 سال سابقه کار و بدون محدودیت سنی بازنشسته شوند. این طرح به تصویب نمایندگان مجلس شورای اسلامی رسید، اما با مخالفت اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام روبه‌رو شد که مانند بسیاری از کارشناسان آن را مغایر با سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی و افزایش بهره‌وری در نیروی انسانی دانستند. آنها پیشنهاد کردند که این حق برای خانم‌ها با سن 55 یا 60 سال منظور شود، اما نمایندگان در جلسه علنی مجلس و در جریان بررسی ایرادات شورای نگهبان در لایحه برنامه ششم توسعه با حذف کامل این بند الحاقی موافقت کردند. بنابراین در نهایت این طرح به قانون تبدیل نشد، اما این به معنای به پایان رسیدن تصویب چنین طرح‌ها و قانون‌های به ظاهر حمایتی نخواهد بود. در این پرونده به این مساله پرداخته‌ایم که با تصویب قوانینی مانند قانون بازنشستگی پیش از موعد زنان چه سرنوشتی در انتظار مشارکت اقتصادی زنان خواهد بود؟ بسیاری از کارشناسان و فعالان بازار کار و حتی مقامات دولتی با تصویب اولیه این طرح در مجلس، درباره تاثیرات منفی حمایت سیاستگذاران از زنان بر نرخ مشارکت زنان هشدار دادند. اما چرا در کشور ما قوانینی که ظاهراً برای حمایت از زنان وضع می‌شوند، در عمل به زیان زنان تمام می‌شوند؟

دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها