تصور نادرست
چرا نگاه دولت به خودروهای هیبریدی باید اصلاح شود؟
کش و قوس بر سر واردات خودروهای خارجی از زمان روی کار آمدن دولت دوازدهم بالا گرفته و پس از افزایش شدید تعرفههای واردات، و سپس ممنوعیت واردات اتومبیلهای خارجی، محصولات هیبریدی را نیز قربانی خود ساخته است.
محمدحسین شاوردی: کش و قوس بر سر واردات خودروهای خارجی از زمان روی کار آمدن دولت دوازدهم بالا گرفته و پس از افزایش شدید تعرفههای واردات، و سپس ممنوعیت واردات اتومبیلهای خارجی، محصولات هیبریدی را نیز قربانی خود ساخته است. خودروهای دونیرو (هیبریدی) و پاک که آهسته آهسته داشتند جای خود را در بین خریداران باز میکردند و در کمتر از چهار سال موفق شده بودند بیش از 10 هزار دستگاه در ایران فروش داشته باشند، به موجب قانونی که دولت آن را ابلاغ کرد، از ورود به کشور منع شدند تا باز هم یکی از موارد مهم تعارض منافع بین خواست عمومی و خواست برخی فعالان حوزه خودرو به ضرر جامعه تصویب و اجرایی شود. به غیر از مباحث و مشکلات ارزی که دولت مدتهاست به واسطه فشار آمریکا به نظام بانکی ایران به آن دچار است، اشتباهات محرز دولت در خصوص تشخیص اشتباه و اعمال آن در قالب یک قانون که در سیام خردادماه 97 ابلاغ شد، موجب شده تا نهتنها با حذف کامل خودروهای خارجی انحصاری فراگیر بر بازار خودرو ایران گسترانده شود، که حتی از واردات محصولاتی که در عصر جدید به منجی شهرهای آلوده در سرتاسر جهان تبدیل شدهاند جلوگیری شده و زمینه برای رفع معضل آلودگی کلانشهرها از بین رود. این شیوه سیاستگذاری در حالی صورت گرفته که بهتازگی صادق خان شهردار لندن قانون کاهش و حذف مالیات برای خودروهای هیبریدی با نرخ EPA (میزان انتشار آلاینده در هر کیلومتر) پایین را ابلاغ کرده و مالیات خودروهای آلاینده را افزایش داده است.
این روزها که جهان به سمت استفاده بیشتر از محصولات هیبرید در بخش حملونقل شخصی و عمومی رفته و حتی به طرق مختلف برای آن یارانه تعیین میکند، دولت ایران تشخیص میدهد که تنها انواع پلاگین هیبریدی با قابلیت شارژ از طریق شبکه سراسری یا اصطلاحاً PHEV را بایستی هیبریدی واقعی دانست و باقی انواع خودروهای هیبریدی که اتفاقاً فروش بیشتری هم به واسطه سطح بهتر عملکرد خود در جهان دارند، از شمول تعرفه پایین خودروهای سبز خارج میشوند. این در حالی است که در هیچ کجای دنیا چنین رویهای باب نیست. خوشبختانه مجلس شورای اسلامی که بارها صراحتاً از لزوم افزایش سطح رقابت در فضای صنعت خودرو سخن گفته و مدیران دولت و نیروهای وزارت صنعت را به خاطر حمایت از خودروسازان داخلی مورد سوال قرار داده، چندی پیش طرحی دوفوریتی را با امضای 217 نماینده به هیاترئیسه تقدیم کرده که بدون توجه به تفسیر دولت در خصوص خودروهای هیبریدی، خواستار کاهش یا حذف تعرفه واردات این قبیل خودروها و حذف هرگونه تفکیک در نحوه تعرفهگذاری خودروهای هیبریدی شده است. در همین راستا بهرام پارسایی از نمایندگان منتقد انحصار در فضای صنعت خودرو ایران با تاکید بر لزوم استفاده از اتومبیلهای هیبریدی در ایران اعلام کرده: «تعرفه خودروهای هیبریدی باید صفر و کلاً حذف شود، البته اعتقاد ما بر این است که دولت باید واردات خودروهای هیبریدی را تشویق کند اما اگر تشویق نمیکند، نباید عوارضی بر واردات آن وضع کند.»