ریاست جمهوری ترامپ چه پیامدهایی به دنبال دارد؟
ریاست بحران
تحلیلگران موسسه مودی اعتقاد دارند انتخاب ترامپ به عنوان رئیسجمهور ایالات متحده میتواند و احتمالاً به یک فاجعه ختم خواهد شد.
تحلیلگران موسسه مودی اعتقاد دارند انتخاب ترامپ به عنوان رئیسجمهور ایالات متحده میتواند و احتمالاً به یک فاجعه ختم خواهد شد. این موسسه در گزارشی که اخیراً تحت عنوان «تاثیرات سیاستهای اقتصادی ترامپ در سطح کلان» منتشر کرده است، بر این نکته تاکید کرده که اثر سیاستهای ارائهشده از سوی ترامپ، ثروتمندتر شدن ثروتمندان ایالات متحده و در مقابل فقیرتر شدن کلیه بخشهای دیگر اجتماع خواهد بود. اما اوضاع از دید کارشناسان این موسسه تا چه اندازه بحرانی است؟ طبق گزارش منتشرشده، اثرات اقتصادی انتخاب ترامپ از بحران بزرگ دهه 30 میلادی بدتر است. حدود 5 /3 میلیون آمریکایی در دوران زمامداری او، شغل خود را از دست خواهند داد. نرخ بیکاری دوباره به سطح هفت درصد باز خواهد گشت و قیمت مسکن دوباره روند کاهشی پیدا خواهد کرد. به طور خلاصه این گزارش مینویسد: «اگر سیاستهای اقتصادی آقای ترامپ، مجال ظهور داشته باشد، سالهای بدی پیشروی اقتصاد ایالات متحده و مهمتر از آن، خانوادههای آمریکایی خواهد بود.» البته مارک زندی، نویسنده اصلی گزارش که اقتصاددان آمریکایی ایرانیتبار است، به طور مشخص در سالهای اخیر حامی سیاستهای اقتصادی اوباما و
کاندیداتوری کلینتون برای جانشینی اوباما بوده است.
اما با فرض بیطرفانه بودن گزارش تهیهشده از سوی موسسه مودی، عمده مشکلات سیاستهای اقتصادی وی، در سه سرفصل است.
تجارت: سیاستهای اعلامشده از طرف ترامپ مبنی بر وضع تعرفه سنگین بر کالاهای وارداتی از چین و مکزیک، در صورت اجرایی شدن به رشد اقتصادی ایالات متحده به شدت ضربه خواهد زد. تورم مصرفکننده افزایش خواهد یافت و هزینه زندگی روزانه مردم به وضوح رشد خواهد داشت. و سرمایهگذاری خارجی روندی نزولی را طی خواهد کرد.
مهاجرت: محدود کردن شدید مهاجرت و اخراج 11 میلیون نفر مهاجر غیرقانونی، که ترامپ از آن دفاع میکند هم برای کسب و کار، هم برای دولت هزینههای بالایی ایجاد خواهد کرد.
مالیاتها: ترامپ کاهشهای مالیاتی بزرگی را برای اشخاص و کسب و کارها پیشنهاد داده است؛ وعدههایی فریبنده، اما در مقابل او ایدهای ندارد که چگونه کاهش منابع مالی دولت را جبران خواهد کرد. اگر جایگزینی برای کاهش درآمد ناشی از کاهش مالیات معرفی نشود، طبیعتاً دولت باید مخارجش را کاهش دهد که طبیعتاً به معنای کاهش پرداختی در بخشهایی مثل امنیت و درمان خواهد بود. تخمین زده میشود برنامه کاهش مالیاتی ترامپ حدود 10 تریلیون دلار به بدهیهای دولت اضافه خواهد کرد. اما مهمترین بخش گزارش ارائهشده، مربوط به احتمال افزایش نابرابری در دولت ترامپ است. طبق محاسبات کارشناسان موسسه مودی، بیش از یکسوم سود مالی کاهش مالیات اشخاص در نهایت نصیب یک درصد بالای هرم درآمدی ایالات متحده خواهد شد. در واقع هر فرد از گروه یکدرصدی مذکور با اجرای برنامه ترامپ، 275 هزار دلار کمتر مالیات میدهد، در حالی که این رقم در مورد 99 درصد باقیمانده 2500 دلار است. هنوز ترامپ و البته حزب جمهوریخواه موضعی در برابر این گزارش نداشته است.
دیدگاه تان را بنویسید