تاریخ انتشار:
درباره هنر دیپلماسی ظریف
برنده اصلی اجلاس ژنو ۳
عقربههای ساعت نیز همچون نفس در سینهها متوقف شده بود. راس ساعت ۵:۳۰ بامداد، آسانسور در لابی هتل اینترکنتیننتال ژنو ایستاد و تکتک وزیران خارجهای که پنج روز نفسگیر را در طبقه چهاردهم هتل پشت سر گذاشته بودند از آسانسور خارج شدند و با هجوم خبرنگارانی مواجه شدند که برای دریافت خبر لحظهشماری میکردند.
بیان «توافق بزرگ» اولین بار توسط لوران فابیوس وزیر خارجه فرانسه رسانهای شد. همان کسی که تمام رشتههای هیات ایرانی را در ژنو 2 پنبه کرده بود و به قولی جنبش ضدفرانسوی را در داخل ایران شکل داده بود. زمانی که وزیر خارجه فرانسه این امر را تایید کرد دیگر شکی باقی نماند که آن رویداد بزرگ در شرف وقوع است و جدال 10ساله هستهای ایران در حال رسیدن به پایانی آبرومندانه برای طرفین است.
اما این پایان کار نبود. بعد از پایان دوران قهر و آغاز ماه عسل، وزرای خارجه در کنار اشتون ایستادند تا با هم عکس یادگاری بگیرند همین مساله کافی بود تا فلاشهای متعدد تصاویری را ثبت کنند که در ابتدای امسال کمتر کسی سوژه آن در مخیلهاش میگنجید. از دست دادن ظریف و کری گرفته تا عکس یادگاری خندان اشتون در میان هیات ایرانی.
توافق قرن
زمانی که کاترین اشتون بیانیه را قرائت کرد دیگر شکی باقی نماند که کار 10ساله در عرض 100 روز به پایان رسیده است و در دیوار بیاعتمادی طرفین شکافهای بزرگی پدید آمده است.
بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که محمدجواد ظریف را باید قهرمان این توافق بزرگ دانست، کسی که ضمن عملیاتی کردن درسی که در دانشگاه دنور فرا گرفته است توانست از هنر چانهزنی خود نهایت بهره را ببرد. جالب است بدانید ظریف به عنوان فردی که توانست به این جدال بزرگ پایان دهد و بزرگترین توافق قرن را محقق کند خود را فردی میداند که کاملاً اتفاقی دیپلمات شده است. شوالیه این روزهای دستگاه دیپلماسی ما این روزها محبوبیتش به محبوبیت حسن روحانی تنه میزند. ظریف دیپلمات کهنهکار ایرانی با بهرهگیری از توانمندی خود و اعتمادسازی داخلی وارد مذاکره شد و برای رسیدن به هدف از لبخند و فریاد نهایت بهره را برد. به گونهای که وزیر امورخارجه آمریکا مدعی شد این وزیر ایرانی سه بار در مذاکرات سر وی فریاد کشید که چرا توافقهای قبلی را نقض میکنید؟ کری هم در حاشیه مذاکرات با استیصال گفته بود تاکنون کسی اینگونه سر من فریاد نکشیده بود! تحلیلگران از همان ابتدا ظریف را فردی به تصویر میکشیدند که جامعه جهانی را میشناسد و میداند برای پیروزی دیپلماتیک باید از چه ابزاری استفاده کند. شاید وجود همین ویژگیها سبب شده باشد که هنری کیسینجر وی را دشمن قابل احترام توصیف میکند و تصریح دارد که میبایست به احترام این دیپلمات ایرانی کلاه را از سر برداشت.
دیپلماسی عمومی
اگر بیشتر وزرای امورخارجه ایران ترجیح میدادند که از طریق کانالهای رسمی اظهارنظر کرده و مانند دژی نفوذناپذیر جلوه کنند باید اذعان داشت محمدجواد ظریف از این نظر راهی متفاوت را نسبت به اسلاف خود پیموده است. حضور پررنگ ظریف در شبکههای اجتماعی محبوبیت وی را مضاعف کرده. همان زمانی که خبر توافق بزرگ رسانهای شد تحصیلکرده مدرسه علوی فرصت را غنیمت شمرد و این خبر را در صفحه خود قرار داد و توانست رکورد 146238 تعداد لایک را بشکند و به نوعی برنده بازی فیسبوک شود.
حضور گسترده ظریف در شبکههای اجتماعی به فیسبوک خلاصه نمیشود. 28 آبانماه یک روز قبل از اینکه مذاکرات نفسگیر ژنو 3 آغاز شود ظریف پیام ویدئویی پنجدقیقهای به زبان انگلیسی با زیرنویس فارسی، ترکی، فرانسوی و عربی در یوتیوب منتشر کرد. در این پیام او با بیان اینکه تنها انتخاب بین تسلیم یا رو در رو شدن نیست ابراز امیدواری میکند که مذاکرات سازنده باشد در نهایت این ویدئو با جمله من جواد ظریف هستم و این پیام مردم ایران است، پایان میپذیرد.
فارغ از فیسبوک و یوتیوب وی از توییتر نیز بهره کافی را میبرد به همین دلیل در اکانتی به دلایل موفقتآمیز نبودن ژنو 2 اشاره میکند و در توییتر خطاب به جان کری مینویسد: «آقای وزیر! آیا این ایران بود که شب پنجشنبه بیشتر از نیمی از پیشنویس ایالاتمتحده آمریکا را تغییر داد؟ و صبح جمعه نیز علیه این پیشنویس اظهار نظر عمومی کرد؟»
البته اظهارنظرهای تحصیلکرده دانشگاه دنور به انرژی هستهای خلاصه نمیشود. وی ضمن اینکه در 14 شهریور عید سال نو عبری را به یهودیان تبریک گفت تلاش کرد اطمینان دختر نانسی پلوسی را جلب کند که ایران دیگر هولوکاست را انکار نمیکند و آن مرد رفته است!
این فعالیت گسترده در فضای مجازی را بسیاری تاثیرگذارترین بعد دیپلماسی عمومی برمیشمارند، همچنان که رابین رایت عضو انستیتوی صلح آمریکا این اقدام را اثرگذارترین دیپلماسی عمومی ایران در ۳۴ سال گذشته برمیشمارد. جالب اینجاست که وزیر 54ساله در پاسخ به دیوید کیز خبرنگار دیلی بیست که سوال کرده بود چرا شما با وجود فیلتر بودن فیسبوک اکانت دارید گفته بود زندگی همین است.
هنر دیپلماتیک
فارغالتحصیل مدرسه علوی که پدرش سابقه تجارت در امور نساجی را در کارنامه خود دارد و در جریان رای اعتماد توانست 231 رای از ۲۸۱ رای ماخوذه (5/82درصد) را به خود اختصاص دهد از ابتدای حضور در ساختمان سی تیر با تغییر معاونان وزارت خارجه از حضور افراد غیرمتخصص در بدنه وزارت امورخارجه ابراز تاسف کرد و قول داد همه این افراد را تغییر خواهد داد. فارغالتحصیل روابط بینالملل دانشگاه ایالتی سانفرانسیسکو از همان روز اول وعده داد با زبان جهانی با ابرقدرتها سخن خواهد گفت. نماینده ایران در سازمان ملل در روزگاری که در سازمان ملل متحد حضور داشت به قدری با محافل جهانی ارتباط نزدیکی داشت که لیزا اندرسون، رئیس دانشکده امور بینالملل دانشگاه کلمبیا از وی پرسیده بود که آیا قصد شرکت در رقابتهای انتخاباتی آمریکا را دارد؟
ظریف از معدود افرادی است که به رغم حضور گسترده در خارج از کشور هرگز گرین کارت نداشته و بعد از پایان دوره نمایندگی خود در سازمان ملل متحد به آمریکا نرفت، با این حال شناخته شدن محمدجواد ظریف امتیاز بزرگی بود که او را چهرهای متمایز کرده بود و توانست نظر جهانیان را نسبت به ایران تغییر دهد، همچنان که وی در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد آنقدر تقاضای ملاقات داشته که ناچار شده در یک روز با وزرای 10 کشور گفتوگو داشته باشد و توانست بعد از مدتها یک برش پیتزای سبزیجات را سر پایی بخورد.
بسیاری از کارشناسان بر این باورند که ظریف توانست فضای بیاعتماد علیه ایران را تا حدود زیادی از بین ببرد. مهمتر اینکه توانست راه را برای جنگطلبان مسدود کند. بسیاری در ایران از هماکنون برای چهار یا هشت سال آینده نام نامزد خود را برای تصدی پست ریاستجمهوری انتخاب کردهاند. هرچند ایران سرزمین اتفاقات عجیب است، اما اگر اتفاقی خارج از عرف رخ ندهد، مطمئناً در آینده جواد ظریف را در جایگاههای بالاتر مشاهده خواهیم کرد.
دیدگاه تان را بنویسید