تاریخ انتشار:
گزیدهای از بیانات مقام معظم رهبری درباره اقتصاد مقاومتی
از تحریم و کاهش قیمت نفت عزا نگیریم
در اینکه گفتیم اقتصاد مقاومتی بهترین راهحل مشکلات اقتصادی کشور است شکی نیست، اما معنای آن این نیست که ناظر به مشکلات کنونی کشور است - که یک مقداری از آن مربوط به تحریم است، یک مقداری از آن مثلاً مربوط به غلط بودن فلان برنامه است - نه، این مال همیشه است.
اقتصاد مقاومتی راهحل مشکلات کشور در شرایط تحریم
و غیرتحریم
در اینکه گفتیم اقتصاد مقاومتی بهترین راهحل مشکلات اقتصادی کشور است شکی نیست، اما معنای آن این نیست که ناظر به مشکلات کنونی کشور است -که یک مقداری از آن مربوط به تحریم است، یک مقداری از آن مثلاً مربوط به غلط بودن فلان برنامه است- نه، این مال همیشه است. اقتصاد مقاومتی یعنی مقاومسازی، محکمسازی پایههای اقتصاد؛ این چنین اقتصادی چه در شرایط تحریم، چه در شرایط غیرتحریم، بارور خواهد بود و به مردم کمک میکند.
بیانات در حرم مطهر رضوی 1/ 1/ 1393
راه علاج مساله تحریم: توافق هستهای یا اقتصاد مقاومتی؟
هدف دشمن، ایجاد اختلال در نظام محاسباتی و دستگاه محاسباتی من و شماست. در میدانهای دیگر، استکبار نتوانسته است، کاری از او برنیامده است. در میدانهای واقعی، تنها دو عامل مادی در اختیار جبهه استکبار بوده و هست: یکی تهدید نظامی، یکی تحریم. استکبار غیر از این دو هیچ چیز در اختیار ندارد. از لحاظ قدرت منطق، قدرت استدلال، توانایی بر اثبات حقانیت، دست استکبار بسته است. تنها دو کار میتواند بکند: یکی تهدید نظامی است که مرتب میکند، یکی هم تحریم؛ این دو هم علاج دارد. تحریم را با مجاهدتِ در باب اقتصاد مقاومتی بایستی خنثی کرد.
این نکتهای که امروز رئیسجمهور محترم گفتند؛ قبلاً هم ایشان گفته بودند و این نکته کاملاً درستی است: برنامههای اقتصادی بر اساس و با فرض ماندن تحریمها بایستی برنامهریزی بشود و تعقیب بشود و تحقق پیدا بکند. فرض کنیم که این تحریمها ذرهای و سرِ سوزنی کم نخواهد شد؛ که حالا خود آنها هم همین را میگویند. آنها هم میگویند که تحریمها دست نخواهد خورد، حتی از حالا شروع کردند که اگر در زمینه هستهای هم به توافق برسیم، معنای آن این نیست که همه تحریمها برداشته خواهد شد؛ هنوز چیزهای دیگری هم هست؛ این همان حرفی است که ما همیشه میگفتیم. من بارها در همین جلسه و جلسات گوناگون دیگر عرض کردهام که [موضوع] هستهای بهانه است؛ مساله هستهای هم نباشد، یک بهانه دیگری میآورند: مساله حقوق بشر هست، مساله حقوق زنان هست، مسائل گوناگون فراوان را میسازند؛ جعل کردن و بهانهگیری که خیلی مایهای نمیخواهد، دستگاه تبلیغاتی و امپراتوری تبلیغاتی هم که در اختیار آنهاست. بنابراین، علاج مساله تحریم، عبارت است از همین اقتصاد مقاومتی.
بیانات در دیدار مسوولان نظام 16/ 4/ 1393
هر جا به توانایی دست پیدا کنیم تحریم از بین میرود
یک نکتهای را مدیر محترم [مپنا] -آقای علیآبادی- در صحبتشان گفتند که مورد تایید من هم هست و به این نکته هم بنده همیشه توجه کردهام؛ ایشان گفتند که هر جایی که ما به توانایی دست پیدا کنیم، آنجا تحریم از بین میرود؛ راست هم میگویند. تحریم مال آنجایی است که دست شما بسته است. در هر بخشی که شما بتوانید از خودتان تحرک و پیشرفت نشان بدهید، طرف احساس میکند تحریم یک کار لَغوی است، کار بیهودهای است، کار ابلهانهای است؛ مثال واضح آن همین مواد اورانیوم غنی شده 20 درصد است که ما برای این نیروگاه تحقیقاتی تهران نیاز مبرمی داشتیم. ذخیره کشور داشت تمام میشد، این نیروگاه میخوابید، رادیوداروها که مورد نیاز بود و در اینجا تولید میشد، از دسترس مردم دور میشد؛ مسوولان در تلاش افتادند که 20 درصد را تهیه کنند. ماجرای بازی درآوردنِ قدرتمندان دنیا -در راس همهشان آمریکا و بعضی قدرتهای دیگر- سر قضیه بیست درصد، یک ماجرای شیرینِ طولانیِ شنیدنی است که چه کردند اینها! ما حاضر بودیم این را بخریم، آنها به انواع و اقسام حیَل متشبث میشدند که اشکالتراشی کنند، تا اینکه بالاخره جمهوری اسلامی به این نتیجه رسید که بیست درصد را باید
خودش تولید کند، [اما] آنها باور نمیکردند که این کار تحقق پیدا کند و باور نمیکردند بعد از آنکه 20 درصد تولید شد، امکان تولید سوخت از آن به وجود بیاید؛ یعنی بتوانند میله سوخت و صفحه سوخت به وجود بیاورند؛ این کار را هم جوانهای جمهوری اسلامی -مثل شماها- دانشمندان جوان، با هوششان، با ابتکارشان، با مدیریتهای خوب توانستند انجام بدهند. حالا که همه دنیا فهمیدند و دانستند که جمهوری اسلامی به این فناوری دست پیدا کرده و محصول را تولید کرده و میتواند از این محصول استفاده کند، راه افتادهاند، این میگوید از ما بخرید، آن میگوید از ما بخرید؛ میگویند حاضریم به شما بفروشیم؛ اما تولید نکنید؛ دنیا اینجوری است. فشار دنیا، بداَداییهای قدرتهای گوناگون بزرگ و کوچک دنیا در مقابل نظام جمهوری اسلامی و هر نظام مستقلی، تابع ضعف و قوت این نظام است؛ هر جا شما ضعیف باشید، بداَدایی آنها بیشتر میشود؛ هر جا شما قوی بودید، توانا بودید، روی پای خودتان توانستید بایستید، آنها مجبور میشوند مودبانهتر با شما رفتار بکنند، منطقیتر با شما رفتار بکنند؛ این کلید حل همه مشکلات کشور است.
بیانات در دیدار کارگران
در گروه صنعتی مپنا 10/ 2/ 1393
کاری کنیم که از تحریم و کاهش قیمت نفت عزا نگیریم
امروز بیست و نهم بهمن است. سال گذشته بیست و نهم بهمن، سیاستهای اقتصاد مقاومتی را به دستگاههای مختلف ابلاغ کردیم؛ امروز یک سال گذشته. اقتصاد مقاومتی برای کشور ضروری است؛ تحریم باشد هم لازم است، تحریم نباشد هم لازم است. آن روزی که تحریمی هم در این کشور وجود نداشته باشد، اقتصاد مقاومتی برای این کشور ضروری است، لازم است. اقتصاد مقاومتی یعنی ما بنای اقتصادی کشور را جوری تنظیم کنیم و ترتیب بدهیم که تکانههای جهانی در آن اثر نگذارد. یک روز عزا نگیریم که نفت از ۱۰۰ دلار رسید به ۴۵ دلار؛ یک روز عزا نگیریم که آمریکاییها ما را تهدید میکنند که فلان چیز و فلان چیز و فلان چیز را تحریم میکنیم یا عملاً تحریم بکنند؛ عزا نگیریم که اروپاییها کشتیرانیِ ما را تحریم کردند. اگر در کشور اقتصاد مقاومتی باشد، هیچکدام از این تکانههای بینالمللی نمیتواند به زندگی مردم آسیب وارد کند. اقتصاد مقاومتی یعنی این؛ یعنی در داخل کشور، ساختِ اقتصادی و بنای اقتصادی جوری باشد که از نیروهای مردم استفاده بشود، کمک واقعی گرفته بشود، برنامهریزی بشود، بنای اقتصادی استحکام پیدا کند تکیه مسوولان کشور بر این باشد که حرکت اقتصادی کشور را
اینجوری قرار بدهند. اگر این شد، شکوفایی خواهد شد؛ اگر این شد، از تهدید دشمن دیگر نمیترسیم، از تحریم دیگر تنمان نمیلرزد، از پایین افتادن قیمت نفت عزا نمیگیریم؛ این اقتصاد مقاومتی است. تکیه عمده اقتصاد مقاومتی هم باز روی مردم است؛ روی تولید داخلی است.
بیانات در دیدار مردم آذربایجان ۲۹/ ۱۱/ 1393
اقتصاد مقاومتی راه مقابله با تکانههای تخاصمی
نکته دوم [از مولفههای سیاستهای مقاومتی]، توانایی مقاومت در برابر عوامل تهدیدزاست که در این سیاستها دیده شده و مورد ملاحظه قرار گرفته. همانطور که عرض کردم برخی از عوارض موثر بر اقتصاد کشورها تکانههای اقتصادی دنیاست که پیش میآید؛ مثل همان چیزی که در این سالها پیش آمد و در برهههای دیگری پیش آمده که این تاثیر میگذارد بر روی کشورها. من یکوقتی گفتم، رئیس یکی از کشورهای آسیای جنوب شرقی آمد و با من ملاقات کرد؛ در آن دورهای که در این منطقه آن شکست عجیب به وجود آمد؛ حرف او به من این بود، گفت شما فقط بدانید، ما در یک شب از یک کشور غنی تبدیل شدیم به یک کشور فقیر! یعنی اقتصاد غیر مقاوم اینجوری است. پس یک عامل برای تاثیرگذاری بر روی اقتصادها همین تکانههای گوناگون اقتصادی دنیاست که سرریز میشود به کشورها، یک عامل بلاهای طبیعی است که پیش میآید، و یک عامل هم تکانههای تخاصمی است؛ مثل تحریمها و امثال تحریمها. فرض بفرمایید که در مراکز تصمیمگیری، تصمیمگیری بشود روی قیمت نفت، یکوقت قیمت نفت را مِنباب مثال بیاورند به شش دلار، کما اینکه برای ما اتفاق افتاد؛ خیلی از اینها عادی نیست؛ اینها کارهای پیشبینیشده و
موثر و به دنبال تصمیمگیریهای مشخصی است که از مراکزی دنبال میشود.
بیانات در جلسه تبیین سیاستهای اقتصاد مقاومتی 20/ ۱۲/ 1393
دیدگاه تان را بنویسید