چای نه هر چای
داستان سومین فرزند مریل فرناندو
میراث منحصربهفرد سریلانکا، آبوهوای آن، موقعیت جغرافیایی و خاک آن است که این کشور را به زمینهای ایدهآلی برای زراعت و کشت انواع محصولات کشاورزی تبدیل کرده است. چای که یکی از این محصولات است، هدیه طبیعت به بشر است. نوشیدنی ویژهای که دارای خواص درمانی و تازگیبخش فراوانی است و در سریلانکا، در انواع مختلف یافت میشود.
میراث منحصربهفرد سریلانکا، آبوهوای آن، موقعیت جغرافیایی و خاک آن است که این کشور را به زمینهای ایدهآلی برای زراعت و کشت انواع محصولات کشاورزی تبدیل کرده است. چای که یکی از این محصولات است، هدیه طبیعت به بشر است. نوشیدنی ویژهای که دارای خواص درمانی و تازگیبخش فراوانی است و در سریلانکا، در انواع مختلف یافت میشود.
چای دیلما که به صورت کاملاً سنتی و هنرمندانه در سریلانکا کشت میشود، نیازمند مراقبتهای باریکبینانهای است. در هر مرحله از تولید چای دیلما، دست حضور دارد! به این صورت که هر برگ چای به صورت دستی از مزارع دیلما چیده میشود و از سوی متخصصان حوزه چای که در مدرسه چای دیلما آموزش دیدهاند، مورد بررسی قرار میگیرد و سپس مراحل کاهش رطوبت برگهای چای و اکسیداسیون آنها انجام میشود. به همین طریق تمام مراحل تبدیل برگهای چای به محصول نهایی، در سریلانکا و به دست کارمندان خود شرکت انجام میشود و نظارت فوقالعادهای روی این مراحل وجود داد. همین امر باعث میشود که چای دیلما، متمایز از سایر چایها باشد. موسس دیلما، مریل فرناندو از دوران جوانی این رویا را در سر داشت که چایی را به مصرفکنندگان جهانی عرضه کند که دارای بالاترین کیفیت باشد. همچنین میخواست مردم کشور خودش تمام مراحل تولید و عرضه چای را انجام دهند. اما با وجود شرکتهای بینالمللی بزرگ فعال در حوزه چای، این رویا غیرممکن به نظر میرسید. اما مریل فرناندو با بازگرداندن صداقت به چای، این کار را ممکن کرد. صداقت به چای بدین معنا که چای بر اساس کیفیت آن به فروش رسد؛ نه برند آن.
در نیمه دوم قرن بیستم میلادی، در سراسر جهان شرکتهای خانوادگی کوچکی وجود داشتند که با خرید چای در سطح خرد و سپس بستهبندی و فروش آن با نام خود، به دنبال سود بودند و در این راه باید روی کیفیت چای تمرکز میکردند که بتوانند بستههای چای خود را به فروش برسانند؛ زیرا حجم زیادی از بازار در اختیار آنها نبود و باید روی کیفیت رقابت میکردند. اما شرکتهای بزرگ بینالمللی با خریدن این شرکتهای خانوادگی کوچک به قیمتی بیشتر از آنچه میارزیدند، آنها را از بازار حذف کردند و بدین طریق رقابت را از بین بردند. اکنون دیگر کیفیت مد نظر نبود و شرکتهای بزرگ میتوانستند به راحتی با کاهش کیفیت چای و بازی روی قیمت، سودهای کلانی به جیب بزنند. اما وقتی چای دیلما وارد بازار شد، این شرکتهای بزرگ دیدند که دیگر نمیتوانند با کاهش قیمت چای دیلما را از بازار خارج کنند، زیرا کیفیت چای دیلما آنقدر بالا بود که مجدداً باعث شد عنصر اصلی در رقابت چای، از قیمت به کیفیت تبدیل شود. تا پیش از دیلما، اسم و رسم چای از بین رفته بود. فقط میگفتند چای! و حرفی از اینکه چای مورد نظر برای کجاست و چگونه تولید شده است نبود و فقط برندهای بینالمللی این چایها مد نظر بود که ترکیبی از چایهای مختلف را بدون تفکیک آنها از هم، به فروش میرساندند. مردم به بازار میرفتند و میگفتند چای برند خاصی را میخواهیم. و اگر از فروشندگان پرسیده میشد که داخل این بستههای چای چیست، آنها پاسخ میدادند که نمیدانیم. اینگونه بود که همه تنوع زیاد در چای مناطق مختلف، فقط تبدیل به یک اسم شد که به آن چای میگفتند که به طور انحصاری از سوی چندین برند بزرگ در بازار بینالمللی به فروش میرسید. از همین رو، مردم چای را با برندهای چای میشناختند نه باکیفیت و منطقه تولید آن چای. بنابراین وقتی دیلما وارد بازار شد، فرناندو در نظر داشت که صداقت را به چای برگرداند. بدین طریق که مشخص شود چای دیلما کدام چای است، در کجا تولید میشود و تکتک محصولات دیلما، حاصل دسترنج کشاورزان در کدام منطقه است. بنابراین مریل فرناندو شروع به کار کردن روی تنوع کیفیت و مناطق مختلف تولید چای کرد. نکته دیگر این بود که او به دنبال این بود که چه در زمینه چای خالص و مخصوص یک منطقه و چه در زمینه ترکیبی از چایهای مختلف در یک بستهبندی با توضیح ترکیبات آن، بهترین و باکیفیتترین و تازهترین چای را مورد استفاده قرار دهد.
مریل فرناندو و چای دیلما در ایران
ایران بزرگترین واردکننده چای از سریلانکاست که بر اساس آمار گمرک در سال 95، مقدار آن به 25 هزار تن (به ارزش بیش از 130 میلیون دلار) میرسد. در آذر سال 96، مریل فرناندو و شرکت دیلما، به طور رسمی وارد ایران شدند و این در حالی است که در نظر دارند، با شرکتهای ایرانی همکاری داشته باشند. طبق گفتههای مدیرعامل شرکت دیلما در تهران، اولین گام سرمایهگذاری این شرکت در ایران 10 میلیون دلار پیشبینی میشود. قرار است از ایران، زعفران، سماور و چای لاهیجان به سریلانکا فرستاده شود و چای زعفرانی دیلما با نام خود این شرکت به فروش برسد. یکی از شروط اصلی همکاری شرکت دیلما با شرکت ایرانی طرف قرارداد دیلما این است که باید بنیاد خیریهای با همکاری دو طرف در ایران تاسیس شود و از این طریق، بخشی از عواید حاصل از این مشارکت صرف کمک به نیازمندان در ایران شود.
مریل فرناندو از دهه 60 میلادی به ایران رفتوآمد دارد و به خوبی به این موضوع واقف است که خود ایرانیها، سلیقه بهخصوصی در چای دارند و از اینرو، تمام تلاش خود را به کار گرفته که چایی را با نام برند خود به ایران صادر کند که با فرهنگ و تمدن مردم ایران که چای، بخشی جداییناپذیر از زندگی آنهاست، سازگاری داشته باشد و در این راه در نظر دارد حتی بستهبندیهای به خصوصی را نیز برای مشتریان ایرانی خود در نظر بگیرد. همچنین دیلما و مریل فرناندو اذعان میکنند که برای رقابت با برندهای ایرانی چای وارد ایران نشدهاند و هدفشان این است که با ارائه طعمی منحصربهفرد و جدید از چای که مختص خودشان است، چای دیلما را به کسانی که به دنبال طعمهای جدید هستند، معرفی کنند و نیز قرار است چای دیلما برای اولین بار در جهان خارج از سریلانکا و در ایران تولید و بستهبندی گردد.