شناسه خبر : 32559 لینک کوتاه

کودتای امارات در عراق؟

مکرون خواستار توافق تجاری بین پکن و واشنگتن شد

کودتای امارات در عراق؟

 

اعتراض‌ها در عراق هفته گذشته نیز ادامه داشت. تظاهرات‌های مردمی عراق که از اول اکتبر گذشته در اعتراض به نقصان در خدمات‌رسانی، بیکاری و فساد آغاز شد و پس از یک وقفه کوتاه به مناسبت اربعین حسینی، بار دیگر از 25 اکتبر از سر گرفته شد، به بهترین پوشش برای برخی طرف‌های خارجی برای تحقق اهدافشان در روند سیاسی این کشور تبدیل شده است. در میانه شورش مردم در شهرهای مختلف عراق، کمیته تدوین پرونده استیضاح نخست‌وزیر عراق در ائتلاف سائرون با اعلام تکمیل پرونده استیضاح عادل عبدالمهدی خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام شد. کمیته تدوین پرونده استیضاح عادل عبدالمهدی، نخست‌وزیر عراق در ائتلاف سائرون به ریاست مقتدی صدر، رهبر جریان صدر در بیانیه‌ای از تکمیل پرونده استیضاح عادل عبدالمهدی، نخست‌وزیر عراق خبر داد و در عین حال خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام شد. این کمیته از ریاست مجلس نمایندگان خواست تا در اعلام موعد استیضاح فوری و مطابق با قانون اساسی همکاری کند. کمیته مذکور همچنین از اعضای پارلمان خواست به منظور موفقیت اقدام شورای نظارتی و انجام وظیفه قانونی و ملی خود در سایه اوضاعی که ملت عراق شاهد آن است واکنش مثبت نشان دهد و همکاری لازم را مبذول کند. همچنین سخنگوی نخست‌وزیر و فرمانده کل نیروهای مسلح عراق تاکید کرد که برخی اقدامات به مسالمت‌آمیز بودن تظاهرات شهروندان عراقی خدشه وارد می‌کنند. به گزارش ایسنا، به نقل از بغداد الیوم، سرلشکر عبدالکریم خلف، سخنگوی نخست‌وزیر و فرمانده کل نیروهای مسلح عراق در یک بیانیه کوتاه ضمن اشاره به زیان دیدن پل الجمهوریه در نتیجه آتش‌سوزی‌های اطراف آن، خطاب به معترضانی که اقدام به آسیب رساندن به تاسیسات این کشور می‌کنند گفت: تخریب و آسیب رساندن به تاسیسات از خواسته‌های معترضان عراقی نیست. عبدالکریم خلف گفت: خطاب به رهبری جوانان معترض می‌گوییم که مشکل شما با سیاستمداران است نه تاسیسات. این چیزی نیست که تظاهرات‌کنندگان عراقی می‌خواهند. سخنگوی فرماندهی کل نیروهای مسلح عراق در ادامه خاطرنشان کرد: برخی از اقدامات باعث شده‌اند به مسالمت‌آمیز بودن تظاهرات خدشه وارد شود و پل الجمهوریه به دلیل آتش زدن‌هایی که در این مکان صورت گرفته آسیب دیده است.

تشدید تدابیر امنیتی در میادین نفتی و بنادر بصره

منابع آگاه از تشدید تدابیر امنیتی در بنادر و میادین نفتی بصره به منظور حفاظت از این مناطق در قبال هرگونه تهدید احتمالی از سوی معترضان خبر دادند. پایگاه خبری «روسیا الیوم»، به نقل از یک مقام امنیتی نوشت: شمار زیادی از نیروهای نظامی عراق وارد بنادر و میدان‌های نفتی در این استان شده‌اند تا از این زیرساخت‌ها در مقابل هرگونه تعدی احتمالی تظاهرات‌کنندگان حفاظت کنند. به گفته این مقام، دستور حفاظت از زیرساخت‌های نفتی و بنادر در بصره را شخص «عادل عبدالمهدی» نخست‌وزیر و فرماندهی کل نیروهای مسلح عراق صادر کرده است.

تاکید بر تحقق خواسته‌های تظاهرات‌کنندگان عراقی

رئیس‌جمهوری عراق و رهبر جریان حکمت ملی این کشور بر لزوم حفظ امنیت عمومی عراق و تحقق خواسته‌های مشروع تظاهرات‌کنندگان تاکید کردند. برهم صالح، رئیس‌جمهوری عراق در دیدار با عمار حکیم، رئیس جریان حکمت ملی عراق در کاخ السلام بغداد اوضاع کنونی این کشور، پاسخگویی به مطالبات مشروع تظاهرات‌کنندگان و حفظ امنیت عمومی عراق از جمله حفظ املاک عمومی و خصوصی را مورد بحث و بررسی قرار دادند. طرفین بر لزوم تسریع در انجام اصلاحات سیاسی و اقتصادی به منظور تحقق زندگی با عزت برای ملت عراق تاکید کردند.

امارات در حال کودتا در عراق است

یک منبع نزدیک به قطر نوشت: دولت امارات ماه‌ها پیش از آغاز برگزاری تظاهرات‌های مردمی در عراق، طرح کودتای نظامی در این کشور را سازمان‌دهی کرده اما دولت عراق از آن مطلع شد. به گزارش فارس، برخی رسانه‌های عربی نیز با اذعان به این مساله، از طرح کودتای آمریکا، امارات، عربستان و حتی برخی طرف‌ها در منطقه کردستان عراق خبر دادند و از داشتن اطلاعاتی درباره تلاش دولت امارات برای تاثیرگذاری بیشتر بر تظاهرات‌های عراق و ایجاد یک کودتای نظامی با همکاری شماری از افسران مبارزه با تروریسم و حتی برخی رهبران سازمان الحشد الشعبی در این کشور خبر می‌دهند. پایگاه خبری «عربی 21» نزدیک به قطر، با تایید این مساله در گزارشی که امروز منتشر کرد، نوشت: دولت عراق پیش از آغاز تظاهرات اول اکتبر گذشته «ع.ا.س» از فرماندهان عالی‌رتبه ارتش را برکنار کرد و وی را به حالت منتظر در خدمت در وزارت دفاع درآورد. این اقدام پس از آن صورت گرفت که اطلاعاتی درباره نقش احتمالی او در کودتای قریب‌الوقوع در عراق و تماس‌های مشکوکش با سفارت‌های کشورهای خارجی به دست آمده بود. رادیو «صوت العراق» نیز یکشنبه گذشته خبر دستگیری اعضای یک شبکه اطلاعاتی اماراتی در عراق را منتشر و اعلام کرده بود که این شبکه به دنبال تاثیرگذاری بر تظاهرات‌های جاری در این کشور بود و در میان اعضای آن، چند تبعه لبنانی نیز دیده می‌شود.

ادامه تظاهرات در لبنان و بسته شدن مجدد مسیرها

همزمان با ادامه تظاهرات در لبنان و بسته شدن مجدد مسیرها، نخست‌وزیر مستعفی لبنان برای اولین بار از زمان آغاز اعتراضات با وزیر خارجه این کشور دیدار کرد. به گزارش ایسنا، به نقل از شبکه خبری المیادین، سعد حریری، نخست‌وزیر مستعفی لبنان که تا زمان تشکیل دولت جدید رهبری دولت موقت را برعهده دارد برای نخستین بار از زمان آغاز اعتراضات با جبران باسیل، وزیر خارجه این کشور دیدار و درباره تحولات کنونی با او بحث و تبادل نظر کرد. این دیدار چهار ساعت طول کشید و منابع اعلام کردند که فضای دیدار مثبت بوده است. از سوی دیگر لبنانی‌ها به تظاهرات خود در شهرهای مختلف ادامه داده و مسیرهای اصلی و حیاتی را در بیروت و تعدادی از استان‌ها بستند. تظاهرات‌کنندگان که برای سومین هفته متوالی علیه دولت و طبقه سیاسی حاکم تظاهرات می‌کنند خواهان مقابله با فساد و حل اوضاع اقتصادی هستند. به دنبال این اعتراضات سعد حریری اخیراً استعفا کرد اما مردم لبنان همچنان به تظاهرات خود ادامه می‌دهند و خواهان تشکیل دولت تکنوکرات و محاکمه فاسدان شدند. تظاهرات‌کنندگان لبنانی هر روز در میدان النور طرابلس و ریاض الصلح و شهدای بیروت تجمع می‌کنند و مسیرها را می‌بندند.

میانجیگری مکرون بین چین و آمریکا؟

رئیس‌جمهوری فرانسه خواستار توافق تجاری بین پکن و واشنگتن شد و تاکید کرد جنگ تجاری چیزی به جز بازنده نخواهد داشت. به گزارش شبکه تلویزیونی «ب‌اف‌ام» فرانسه، مکرون روز سه‌شنبه گذشته در مراسم گشایش نمایشگاه بین‌المللی واردات چین در شانگهای، از این کشور خواست تا گشایش بازار عظیم خود را برای شرکت‌های خارجی تثبیت و با اروپا برای همکاری در برابر گرایش‌های یک‌جانبه که زمینه‌ساز تنش‌های تجاری فزاینده بوده، همکاری کند. او گفت: ما به یک گشایش بسیار بزرگ در چین و بازار این کشور نیاز داریم. به عقیده مکرون در سال‌های اخیر اقدام‌های بسیاری از جمله کاهش قابل توجه تعرفه‌ها و اصلاحات در بخش مالی توسط پکن صورت گرفته است. او تاکید کرد: ما خواهان تحکیم و تعمیق این اقدام‌ها هستیم. رئیس‌جمهوری چین هم که نمایشگاه را افتتاح کرد گفت: دروازه‌های این کشور دائماً گشوده‌تر خواهد شد. «شی جین پینگ» در حالی که پکن درگیر جنگ تجاری با واشنگتن است و یک خوش‌بینی مورد انتظار در هفته‌های اخیر ظهور کرده است همچنین شدیداً خواستار مخالفت با حمایت‌گرایی (سیاست‌های حمایت‌گرایانه) و یک‌جانبه‌گرایی شد.

ادامه اعتراضات در شیلی و درگیری مجدد معترضان با پلیس

هزاران تن از معترضان شیلیایی برای طرح مطالباتشان از جمله بهبود خدمات اجتماعی و رفع نابرابری‌های اقتصادی مجدداً به خیابان‌ها آمدند و تعدادی از آنها با نیروهای پلیس درگیر شدند. به گزارش ایسنا، به نوشته خبرگزاری آسوشیتدپرس، این در حالی است که دولت شیلی اخیراً اعلام کرد اعتراضات چند هفته گذشته در این کشور به رشد اقتصادی آن آسیب وارد کرده است. تظاهرات اخیر بعد از یک وقفه کوتاه در اعتراضات چند هفته گذشته در شیلی که طبق برآوردها 20 کشته به جا گذاشت حادث شدند. این تظاهرات و خشونت‌های همراهش سبب شد برگزاری دو اجلاس مهم بین‌المللی در شیلی که یکی از ثروتمندترین کشورهای آمریکای لاتین در نظر گرفته می‌شود، لغو شود. گزارش شد که تظاهرات روز دوشنبه گذشته در شیلی نسبت به تجمعات هفته‌های قبل کوچک‌تر بوده اما همچنان هزاران معترض در آن شرکت کرده و نشان دادند جنبش آنها همچنان ادامه دارد. تجمع این تظاهرات‌کنندگان عمدتاً بدون حادثه خاصی برگزار شد اما در مقاطعی برخی معترضان شروع به پرتاب سنگ و بمب آتش‌زا به سمت نیروهای پلیس ضدشورش کردند و این نیروها نیز از گاز اشک‌آور و خودروهای آب‌پاش برای متفرق ساختن معترضان استفاده کردند.

استیضاح ترامپ؛ بی‌نتیجه یا بی‌فایده

«زمانی که بحث استیضاح رئیس‌جمهوری مطرح می‌شود، می‌توان پرسید که اگر ترامپ نه، پس چه کسی و اگر اکنون نه، پس چه هنگام؟» این جمله پایانی «مهدی حسن» در گزارشی ویدئویی است که «اینترسپت» کمتر از یک سال پیش همزمان با روند تحقیقات رابرت مولر بازرس ویژه پرونده مربوط به مداخله روسیه در انتخابات ۲۰۱۶ به نفع دونالد ترامپ منتشر کرد. تحقیقاتی که به‌رغم صرف زمان و هزینه فراوان، در نهایت نتوانست شواهد کافی را برای به چالش کشیدن ترامپ به دست دهد و دموکرات‌ها امید خود را بر بادرفته یافتند. اما همان‌گونه که رابرت جی. ساموئلسون حدود دو هفته پیش در واشنگتن‌پست نوشت «هیچ کس بیشتر از خود دونالد ترامپ در جهت کلید زدن استیضاحش مجدانه تلاش نمی‌کند». پس از پیروزی دموکرات‌ها در انتخابات سال گذشته مجلس نمایندگان، رفته‌رفته زمزمه‌های استیضاح دونالد ترامپ در فضای سیاسی و رسانه‌ای آمریکا قوت می‌گرفت. با این حال چند نوبت درخواست برخی چهره‌های مترقی عمدتاً چپگرا و تازه‌وارد حزب دموکرات، برای آغاز تحقیقاتی در راستای استیضاح رئیس‌جمهوری محقق نشد. نانسی پلوسی رئیس مجلس نمایندگان خود یک مانع جدی بر سر راه آغاز روند استیضاح ترامپ بود. استدلال پلوسی و برخی دیگر از استراتژیست‌های دموکرات بر این اساس بود که برای نتیجه‌بخشی (یا مفید بودن) پروسه استیضاح، کلید زدن آن باید یک مطالبه و اقدام نسبتاً دوحزبی باشد؛ و در غیر این صورت احتمالاً منجر به تشدید دوقطبی در فضای سیاسی-اجتماعی آمریکا و یکپارچه شدن جمهور‌یخواهان و حامیان ترامپ خواهد شد. و مهم‌تر از اینها، حتی اگر اکثریت دموکرات مجلس نمایندگان موفق شود استیضاح ترامپ را کلید بزند، با توجه به اکثریت جمهور‌یخواه مجلس سنا، امکان برکناری وی وجود نداشته و ممکن است نهایتاً همه این اقدامات در انتخابات ۲۰۲۰ به نفع ترامپ تمام ‌شود. 

دراین پرونده بخوانید ...

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها