فصل تقسیم
مجامع بورسی امسال آبستن چه تحولاتی است؟
بازار سهام این روزها در حالی با رشد متغیرهای اصلی و بازدهی مناسب همراه است که توانسته از دیگر بازارهای سرمایهگذاری سبقت گیرد. گزارشهای بنیادین شرکتها و همچنین تورم موجود در داراییها، اعداد و ارقام خوبی را در شاخص و بازدهی آن به دنبال داشته، به طوری که بازدهی بورس از ابتدای سال جاری تاکنون به حدود 40 درصد رسیده است.
هدیه لطفی: بازار سهام این روزها در حالی با رشد متغیرهای اصلی و بازدهی مناسب همراه است که توانسته از دیگر بازارهای سرمایهگذاری سبقت گیرد. گزارشهای بنیادین شرکتها و همچنین تورم موجود در داراییها، اعداد و ارقام خوبی را در شاخص و بازدهی آن به دنبال داشته، به طوری که بازدهی بورس از ابتدای سال جاری تاکنون به حدود 40 درصد رسیده است.
حال در این میان شاهد آغاز فصل داغ مجامع هستیم؛ فصلی پررونق و پربازده که از آن به فصل مجامع یاد میشود و نقدینگی پارکشده در بازارهای موازی به امید دریافت سود نقدی و افزایش در قیمت سهام، به اینسو سرازیر خواهد شد. در حالی طبق قانون تجارت شرکتها باید حداکثر چهار ماه پس از اتمام سال مالی خود به برگزاری مجامع اقدام کنند که در سه ماه نخست سال تنها حدود نیمی از شرکتهای بورسی به مجمع رفتند و به این ترتیب نیم بیشتری از این شرکتها در تیرماه شاهد برگزاری مجامع خود خواهند بود. به این ترتیب شاهد ترافیک مجامع در این ماه هستیم. نکته قابل توجه وجود شرکتهای مهم، تاثیرگذار و با ارزش بازار زیاد در این فهرست است که هنوز مجامع خود را برگزار نکردهاند. به این ترتیب فعالان بازار در انتظار اخبار خروجی از این جلسات و ارزیابی تاثیر آن بر روند بازار هستند.
این در حالی است که بهرغم پویایی بازار سهام در این روزها، فصل مجامع سال 98 تفاوت اساسی با دورههای پیشین دارد. به عبارت دقیقتر بازار سرمایه در حال گذار از یک دوره خاص است. شرایط سیاسی کشور و تحریمهای اقتصادی، منجر به کاهش ارزش پول ملی، افزایش تورم و ایجاد التهاب در بازارها شده است. این موارد نهتنها فرصتها و تهدیدهای شرکتهای حاضر در بورس اوراق بهادار را رقمزده، بلکه موجی از گمانهزنیها و اخبار ضدونقیض را در خصوص سودآوری صنایع و شرکتها تشکیل داده است. در این راستا گرچه گزارشهای دورهای و شفافسازی ناشران اثر قابل ملاحظهای در رفع ابهامات داشته است، ولی اصلیترین مکمل این اطلاعات را باید در مجامع شرکتها جستوجو کرد.
به این ترتیب انتظار میرود با توجه به شرایط سیاسی و اقتصادی کشور در چند ماه گذشته و وجود شرایط خاص و متفاوت نسبت به سالهای قبل، مجامع امسال نسبت به سالهای قبل با چالشها و مسائل جدیدی روبهرو باشند. ابهاماتی که عمدتاً با حضور در مجمع شرکتها و اطلاع در خصوص شرایط کلی و وضعیت مالی بنگاه مورد نظر، مرتفع خواهد شد. در واقع ابهامات یادشده در مجامع امسال، بیشتر حول موضوعات مربوط به شرایط تحریمی کشور و همچنین نوسانات نرخ ارز قرار دارد. تاثیرگذاری شرایط تحریم بر فروش مقداری شرکتها، نرخ تسعیر ارز، قیمت محصولات صادراتی و همچنین نرخ مواد اولیه وارداتی از جمله مهمترین مسائل مهم در خصوص عملکرد شرکتهاست که باید در مجامع به آنها پرداخته شود. به این ترتیب مشاهده میشود که فصل مجامع امسال دورهای پربارتر همراه با خبرهای بیشتر برای فعالان بازار باشد. انتظار میرود اخبار منتشره در فصل کنونی مجامع، بسیاری از حبابهای مثبت و منفی تشکیلشده در بازار سهام را از بین برده و در پایان این فصل، روند منطقیتری را در ادامه حرکت شاخص کل بورس شاهد باشیم.