قرارمان این نبود
دستور «پزشکیان» به وزرای اطلاعات و دادگستری
رئیسجمهور پزشکیان در جلسه هیات دولت از مشکلات پیشآمده برای دو چهره شناختهشده و ملی ابراز ناخرسندی کرد و به وزیران مربوطه دستور داد، موضوع را پیگیری کنند. آنگونه که سازندگی گزارش داده: پزشکیان در جلسه کابینه با اشاره به ممانعت از حضور سیدمحمد خاتمی، رئیسجمهور پیشین ایران در یک همایش و نیز تشکیل پرونده قضایی برای دکتر محسن رنانی، استاد دانشگاه ضمن اظهار نارضایتی شدید گفت: قرار ما این بود که اوضاع کشور رو به بهبود باشد، نه اینکه شاهد این قبیل محدودیتهای ناروا باشیم. او در همین جلسه به وزیران اطلاعات و دادگستری دستور ویژه داد تا موضوع را بررسی و حل کنند و تدابیری برای جلوگیری از تکرار رویدادهای مشابه تمهید کنند. پزشکیان همچنین از این دو وزیر خواست، گزارش اقدامات انجامشده را هرچه سریعتر به اطلاع وی برسانند. روز بیستم دیماه جاری، قرار بود سیدمحمد خاتمی، رئیس دولت اصلاحات در مراسم افتتاح بیمارستانی در سالگرد درگذشت آیتالله هاشمیرفسنجانی حضور یابد که در کمال تعجب اجازه ورود پیدا نکرد. این خبری بود که فاطمه هاشمی، دختر آیتالله هاشمی در مراسم افتتاح بیمارستان هاشمیرفسنجانی به رسانهها گفت. او اعلام کرد: «جای تاسف است که اجازه ندادند آقای خاتمی در مراسم حضور پیدا کند.» پس از آن محمدعلی ابطحی، رئیس دفتر سابق رئیسجمهوری در دولت اصلاحات با اشاره به ممانعت از حضور سیدمحمد خاتمی در مراسم افتتاح بیمارستان آیتالله هاشمیرفسنجانی در صفحه شخصی خود اعلام کرد: «همزمانی ممانعت آقای خاتمی برای شرکت در مراسم مرحوم هاشمیرفسنجانی با همایش وفاق ملی بهترین دلیل است که حتی در سطح بزرگان کشور وفاق امکانپذیر نیست. وفاق با مردم پیشکش!» در همین مورد آذر منصوری، رئیس جبهه اصلاحات هم در صفحه شخصی خود و در نقد چنین رفتارهایی نوشت: «با کدام تعریف از وفاق عدهای مانع از حضور سیدمحمد خاتمی در برنامه افتتاح بیمارستان هاشمیرفسنجانی شدهاند؟» همچنین در هفتهای که گذشت سایت رسمی محسن رنانی، پژوهشگر اقتصاد و استاد دانشگاه اصفهان از این موضوع خبر داد که مرجع قضایی برخی مطالب او را مجرمانه تلقی کردهاند و بر همین اساس و تا پایان مراحل رسیدگی قضایی، فعالیت سایت و کانال تلگرامی محسن رنانی تعلیق میشود، این اعلام جرم علیه رنانی با واکنش بسیاری از چهرههای مطرح همراه شد. محسن رنانی، فارغالتحصیل دکترای اقتصاد از دانشگاه تهران و استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان است که از او دهها سخنرانی و یادداشت و مقاله درباره توسعه ایران و وضعیت کنونی کشور منتشر شده است. او بارها در یادداشتها و سخنرانیهای خود درباره جهتگیریهای حاکمیت و وضعیت کنونی کشور هشدار داده بود. وی همچنین از اعضای شورای راهبردی انتخاب کابینه مسعود پزشکیان بود. پس از اعلام جرم رنانی، او تبدیل به یکی از هشتگهای پرمخاطب توئیتر فارسی شد و کمتر از ۲۴ ساعت پس از اعلام جرم علیه مقالات و شخص محسن رنانی، تعداد وسیعی از شخصیتهای علمی، نخبگان و برخی مقامات دولتی نسبت به این رخداد واکنش نشان دادند. انتقادات زیادی که بسیاری برخورد با رنانی را مخالف اصول قانون اساسی درباره آزادی بیان دانستند.
تنهایی رادیکالها
هر اندازه قلمروی طیفهای رادیکال و تندرو برای تاثیرگذاری در روند کلی سیاستهای کشور کوچکتر شده و دایره نفوذ آنها در تصمیمسازیها کاهش مییابد فریادهای آنان بلندتر، تخریبهایشان بیشتر و هتاکیهایشان نسبت به مسئولان اجرایی و مدیریتی کشور افزونتر میشود. آنگونه که اعتماد گزارش داده: یک روز خطاب هتک حرمتها و توهینها و پردهدریهای رادیکالها، مقاله ظریف در رسانههای آمریکایی و تلاش برای انتقال گفتمان تنشزدای دولت برای کاستن از آلام اقتصادی مردم و رفع تحریمهاست و روز دیگر بهانه در دست آنها، اظهار همدردی عارف و کولیوند خطاب به مردم آمریکا که در چنبره آتشسوزیهای اخیر تنها ماندهاند. نهایتاً هم اظهارات علی عبدالعلیزاده، رئیس ستاد انتخابات مسعود پزشکیان درباره ضرورت مذاکره با طرف اصلی تحریمهاست که خون تندروها را به جوش میآورد و قفل زبانشان را میشکند. به همین دلیل است که مهدی کوچکزاده، نماینده عضو جبهه پایداری روز دوشنبه در مجلس، دولت را خطاب قرار داده و با صدای بلند فریاد میزند: «من بهعنوان یک مالیاتدهنده ایرانی راضی نیستم یک قران از مالیاتهای من، قبل از اینکه خرج غزه شود، خرج لسآنجلسیهای پفیوز شود. آن سخنگویش میخواهد خودش را آدم نشان بدهد برای غزه سخنرانی میکند...» جالبتر از راهبرد تندروها برای مقابله با حریف اما نحوه یارگیری آنهاست. جماعتی که تا چند ماه پیش سایه قالیباف را با تیر میزدند و او را عامل شکست جریان انقلاب در انتخابات ریاستجمهوری و همه ناکامیهای دهههای اخیر قلمداد میکردند، امروز خود را رهرو راه قالیباف معرفی کرده، او را فرمانده خطاب میکنند و از او میخواهند که همراهیشان کند تا به قول خودشان نسخه اصلاحطلبان را بپیچند! به همین دلیل کوچکزاده خطاب به قالیباف میگوید: «آقای قالیباف تو جلودار مایی، تو فرمانده مایی! والله از صمیم قلب میگویم، امید ما تویی، بایست جلوی اینها!» قالیباف اما که صابون این جماعت، بارها به تنش خورده بهخوبی آگاه است که برای این طیف، هدف همواره وسیله را توجیه میکند! او میداند که دوستی رادیکالها در خوشبینانهترین حالت برای او و آرمانهای اصولگرایی، چیزی بیشتر از دوستی خالهخرسه نخواهد بود.
برنامههای دولت در حوزه مهاجرت معکوس
عبدالکریم حسینزاده، معاون رئیسجمهور در امور توسعه روستایی و مناطق محروم کشور، در حاشیه جلسه هیئت دولت در جمع خبرنگاران درباره برنامه دولت برای مهاجرت معکوس، اظهار کرد: در نظام توانمندسازی سکونتگاههای غیررسمی که در شهرهای مختلف وجود دارد، این اصل وجود دارد که بعد از شناسایی این سکونتگاهها باید بررسی کنیم که مبدا این مهاجرتها کدام مناطق است. وقتی مبدا مهاجرت را شناسایی کنیم و سرمایهگذاری برای توانمندسازی این مناطق انجام دهیم، این افراد به مبدا بازخواهند گشت. آنگونه که ایسنا گزارش داده: خیلی از کسانی که به اطراف تهران مهاجرت کردهاند، صاحب شغلی واقعی نشده، بلکه شغل کاذب دارند و فکر میکنیم میشود شغلهای اقتصادی پایدار را در مبدا ایجاد کرد. وی ادامه داد: یکی از بزرگترین سکونتگاههای غیررسمی و حاشیهنشینی در اطراف چابهار وجود دارد و اگر هرچه سریعتر برنامهریزی راهبردی برای آن مناطق نداشته باشیم، امکان اینکه با تشدید مهاجرت روبهرو شویم، زیاد است، بنابراین برنامه دولت در کنار توسعه سرزمینی در آن مناطق، توانمندسازی و حل مشکلات جامعه حاشیهنشین چابهار است تا از این وضعیت نجات یابند. دولت در این زمینه برنامه دارد و امیدوارم هرچه سریعتر برنامههای عملیاتی را آغاز کنیم.
کشور بدون احزاب قوی و توانمند بهدرستی اداره نمیشود
علی زینیوند، معاون سیاسی وزارت کشور، در نشستی با مدیران و کارکنان دفتر سیاسی وزارت کشور با بیان اینکه بخش عمده ماموریتهای حاکمیتی وزارت کشور در حوزه معاونت سیاسی قرار گرفته است، اضافه کرد: بر همین اساس لازم است برنامه عملیاتی داشته باشیم و فعالیت ما منتج به نتایج موثر شود. هرچه ما در انجام وظایف خود کوتاهی کنیم امور از ریل اصلی خود خارج میشود. آنگونه که ایلنا گزارش داده: وی با تاکید بر تشکیل اتاق فکر در حوزههای مختلف، افزود: لازم است در این اتاقهای فکر، برای پیش بردن کارها به صورت حرفهای در هر حوزه، نسخههای عملیاتی تهیه شود. اقدامات حرفهای باید مبتنی بر کار کارشناسی و تجربه موفق باشد. زینیوند با بیان اینکه نباید خطاهایی که در گذشته رخ داده، تکرار شود، اضافه کرد: باید از ظرفیت نیروهای توانمندی که در دولتهای گذشته مسئولیت داشتند و تفکر و نگاه رئیسجمهور را قبول دارند بهعنوان سرمایه انسانی استفاده کنیم. معاون سیاسی وزیر کشور یادآور شد: نگاه ما به احزاب موافق و منتقد دولت و رئیسجمهور باید یکسان باشد و تلاش کنیم احزاب نقش رسمی در انتخابات داشته باشند. کشور بدون احزاب قوی و توانمند بهدرستی اداره نمیشود و به توسعه پایدار نمیرسد. وی در ادامه تاکید کرد: باید ارتباط حوزه سیاسی با احزاب و خانه احزاب تقویت و از ظرفیت فکری، علمی و تجربه آنها در حوزههای مختلف استفاده شود. زینیوند با اشاره به نظارت بر عملکرد استانداران، فرمانداران و بخشداران در حوزه سیاسی، ادامه داد: این نظارت از جنبههای رعایت شأن و جایگاه، ارتقای سرمایه اجتماعی، عملکردشان در مورد احزاب، اقوام، انتصابات و... خواهد بود.
استیضاح وزرا در شرایط فعلی به صلاح نیست
عثمان سالاری، نایب رئیس دوم کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی، درباره رویکرد برخی از نمایندگان مجلس برای طرح استیضاح زودهنگام وزرای دولت چهاردهم ازجمله وزیر اقتصاد، گفت: در این شرایط استیضاح وزرا به صلاح کشور نیست و نباید مجلس عجولانه و شتابزده و با نگاه سیاسی و حزبی نسبت به چنین مسائل مهمی اقدام کند. آنگونه که ایرنا گزارش داده: نایب رئیس دوم کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی افزود: برای بررسی و ارزیابی عملکرد وزیران باید به اعضای دولت فرصت لازم داده شود تا بتوانند برنامههایی را که در حین کسب رای اعتماد نمایندگان مجلس شورای اسلامی به آنها ارائه دادند، عملیاتی کنند. نماینده مردم تربتجام، باخرز و تایباد در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه هنوز مدت زمان قابل ملاحظهای از کسب رای اعتماد مجلس به وزرا و آغاز فعالیت هیات دولت سپری نشده است، تصریح کرد: این زمان کم، فرصت اندکی برای اجرایی کردن برنامههای وزراست و نباید بلافاصله در این زمان، بحث استیضاح وزیر مطرح شود و میتوان با طرح سوال و دعوت به کمیسیون از مسیر گفتوگوهای تخصصی، وظیفه ارزیابی و نظارت را عملیاتی کرد. وی با بیان اینکه کشور در جنگ ترکیبی دشمن قرار دارد تصریح کرد: وزیر اقتصاد در تلاش است ساختار معیوب اقتصاد کشور را با شیوههای مدرن علم اقتصاد اصلاح کند و دور از انصاف است که به وی فرصت عملیاتی کردن طرحها و ایدههای مربوطه داده نشود. اما بعد از اختصاص فرصت کافی میتوان قضاوت منصفانهای نسبت به آن وزیر داشت مبنی بر اینکه آیا راهبرد اقتصادی وی راهگشا بوده است یا خیر. سالاری اضافه کرد: مقام معظم رهبری هم توصیههای اکیدی داشتهاند مبنی بر اینکه در چند ماه اول فعالیت وزرا استیضاح آنها به مصلحت کشور نیست و باید به مدیر یک مجموعه دولت فرصت داده شود. بنابراین امیدوارم برخی از نمایندگان مجلس که طالب استیضاح وزرا هستند، بیش از این به موضوع نپردازند و مذاکرات و گفتوگوییهایی با وزرا در کمیسیونهای تخصصی انجام دهند تا نسبت به رفع مشکلات اقدام شود.