نیچروان بارزانی در تهران
امیرعبداللهیان: در مسیر تدوین نقشه راه برای بازگشت روابط طبیعی ایران و مصر هستیم
نیچروان بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق، هفته گذشته در راس هیاتی عالیرتبه به منظور انجام سفری سهروزه وارد تهران شد و در جریان این سفر با رهبر معظم انقلاب اسلامی، رئیسجمهور، وزیر خارجه، دبیر شورای عالی امنیت ملی و رئیس مجلس شورای اسلامی دیدار و رایزنی کرد. این مقام عالیرتبه در اقلیم کردستان بر اساس آنچه برخی از رسانهها منتشر کردهاند، در جریان این سفر با سرلشکر سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز دیدار کرده است. آنگونه که ایسنا گزارش داده: مقامات جمهوری اسلامی ایران در دیدار با نیچروان بارزانی بر اهمیت اجرای کامل توافقنامه امنیتی بین ایران و عراق که در آن ارتباط با منطقه اقلیم نقش تعیینکننده دارد، تاکید کردند. بارزانی نیز در دیدارها با تاکید بر اینکه ما خط قرمزهای جمهوری اسلامی ایران را میشناسیم، اظهار کرد: اجازه نمیدهیم اقلیم کردستان به مرکزی برای تهدید ایران تبدیل شود. سفر بارزانی به تهران و دیدارهای وی در این سفر سهروزه با استقبال مقامات دولت مرکزی عراق نیز مواجه شد؛ چنانکه مشاور نخستوزیر عراق ضمن ابراز خشنودی از سفر رئیس اقلیم کردستان به ایران گفت که این سفر تا حد زیادی اختلافات را از بین برد. ضیاء الناصری در اظهاراتی در این ارتباط گفت: سفر نیچروان بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق به ایران اختلاف قبلی را تا حد زیادی از بین برد. هر تلاشی که در راستای حل اختلافات با ایران باشد به سود دو کشور است و اظهاراتی که از نیچروان بارزانی، رئیس اقلیم کردستان و ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران در مورد اهمیت روابط دو کشور شنیدیم خوشبینانه و امیدوارکننده است. «ناظم دباغ»، نماینده اقلیم کردستان عراق در تهران گفت: به نظرم این سفر یک گام مثبت و محکم برای تقویت روابط و اصلاح برخی از مسائل پیشآمده بین تهران و منطقه اقلیم کردستان بود. وی با بیان اینکه در این سفر دو طرف بر حل مشکلات موجود از جمله مباحث امنیتی تاکید داشتند، اظهار کرد: نتیجه اولیه این سفر مثبت بود و دو طرف ایران و منطقه اقلیم تاکید داشتند که باید به عنوان دوستان قدیمی و همپیمان در مبارزه علیه رژیم صدام، با همان روحیه به دنبال ترمیم روابط و رفع کدورتهای به وجودآمده باشند. دباغ با بیان اینکه مقامات اقلیم کردستان عراق پشتیبانیهای ایران برای مبارزه با صدام و تشکیل دولت جدید در عراق را فراموش نمیکنند، خاطرنشان کرد: این سفر در سه محور امنیتی، اقتصادی و سیاسی انجام شد و در ملاقات آقای بارزانی با حضرت آیتالله خامنهای، رهبر ایران بر این موضوع تاکید شد که روابط بین دو طرف در این زمینهها تقویت شود. نماینده اقلیم کردستان در تهران با بیان اینکه این سفر نتیجه رفتوآمدهای دیپلماتیک و مشورتها بین دو طرف بوده و در جریان این رفتوآمدها از آقای بارزانی برای سفر به تهران دعوت شد، تصریح کرد: هیاتی که به تهران آمد در حقیقت هیات ریاست اقلیم کردستان بود و این هیات متشکل از گروههای مختلف کردی که در دولت اقلیم حضور دارند، بود، بنابراین این سفر مربوط به یک حزب کردستان عراق نیست بلکه نمایندگان گروههای مختلف سیاسی کردستان عراق که در دولت اقلیم حضور دارند در این سفر آقای بارزانی را همراهی میکردند.
روابط طبیعی ایران و مصر
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه کشورمان، در پایان جلسه هیات دولت با حضور در جمع خبرنگاران درباره آخرین وضعیت تلاش برای برقراری آتشبس در غزه گفت: اگر غربیها و آمریکاییها نسبت به آتشبس در این مرحله به معنای واقعی پایبند باشند، همه چیز برای برقراری یک آتشبس پایدار و حل مسئله الان فراهم است اما طبعاً نتانیاهو و اندک افراد افراطی در آن سوی این معادله همه تلاش خود را برای تداوم جنگ به کار میبرند چراکه آتشبس و پایان جنگ میتواند به معنای بحران جدید در داخل سرزمینهای اشغالی باشد. آنگونه که ایلنا گزارش داده: وی درباره سفر گروسی به ایران و رایزنیهای صورتگرفته گفت: تلاش میکنیم دو موضوع باقیمانده با آژانس در مسیر همکاریهای فنی و نه فشارهای سیاسی بیرونی حلوفصل شود. وزیر خارجه کشورمان همچنین درباره گفتوگوهای خود با وزیر خارجه مصر عنوان کرد: گفتوگوهای خیلی خوبی با همکارم آقای سامح شکری داشتیم. در مسیر تدوین یک نقشه راه برای بازگشت روابط طبیعی بین ایران و مصر هستیم. امیرعبداللهیان در تشریح رایزنیهای دیپلماتیک پیش و پس از عملیات وعده صادق گفت: ما با همسایگان خود روابط قوی داریم، البته دو روز قبل از شروع عملیات وعده صادق به کشورهایی که آمریکا در آنجا پایگاه داشت و به طرف آمریکایی اعلام کردیم هدفمان همسایگان و پایگاههای آمریکا نیست، بلکه رژیم اسرائیل است. هدفمان تنبیه رژیم اسرائیل به واسطه اقدام گستاخانه و خلاف مقررات بینالمللی و کنوانسیون وین در حمله به سفارت ما در دمشق است. وی افزود: در این پیام هشدار دادیم اگر در هر مقطعی از اقدام ما آمریکا وارد اقدام علیه منافع جمهوری اسلامی ایران شود، پاسخ ما روی پایگاههای آمریکا در منطقه فوری و قطعی خواهد بود. به دوستانمان در منطقه که پایگاههای نظامی آمریکا در آنجا قرار دارد هم اعلام کردیم روابطمان با شما بر مبنای دوستی و برادری است، دفاع مشروع ما در چهارچوب تقویت همکاریها و امنیت منطقهای است اما اگر آمریکا دست از پا خطا کند، پایگاههای آمریکا هدف قرار خواهد گرفت.
سفر گروسی به ایران
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی که بنا به دعوت رئیس سازمان انرژی اتمی کشور و به منظور شرکت در سیامین کنفرانس ملی هستهای ایران و نخستین کنفرانس بینالمللی علوم و فنون هستهای به ایران سفر کرده است، عصر دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ با حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه دیدار و گفتوگو کرد. آنگونه که ایرنا گزارش داده: امیرعبداللهیان در این دیدار تاکید کرد: سفر شما به ایران در زمانی درست بهویژه با توجه به شرایط پیچیده و حساس منطقه انجام شده است. وزیر امور خارجه اهمیت جایگاه و نقش آژانس بینالمللی انرژی اتمی را مورد تاکید قرار داد و افزود: اتخاذ مواضع بیطرفانه و حرفهای جنابعالی بهعنوان مدیرکل آژانس علاوه بر کمک موثر در همکاریهای ایران و آژانس، بر بازگشت امنیت و ثبات پایدار به منطقه نیز تاثیرگذار است. امیرعبداللهیان ضمن تشریح ابعاد عملیات مقتدرانه نیروهای مسلح کشورمان علیه رژیم متجاوز صهیونیستی تاکید کرد: به دلیل بیعملی شورای امنیت سازمان ملل، گزینهای جز دفاع مشروع بر اساس حقوق بینالملل در مقابل جمهوری اسلامی ایران برای تنبیه رژیم متجاوز باقی نماند. رئیس دستگاه دیپلماسی کشور برخی تهدیدات مقامات رژیم صهیونیستی مبنی بر بهکارگیری بمب اتمی را تهدیدی آشکار علیه صلح و امنیت منطقهای و بینالمللی دانست و وظیفه بسیار مهم آژانس بینالمللی انرژی اتمی را در قبال اینگونه اظهارات خطرناک از سوی مقامات رژیمی دارای زرادخانه تسلیحات اتمی، مورد تاکید ویژه قرار داد. امیرعبداللهیان با تاکید بر سوابق بدعهدی آمریکا در توافقات گذشته در مورد برنامه صلحآمیز هستهای ایران، تاکید کرد نباید همکاری ایران و آژانس تحت تاثیر رویکرد و رفتار بیثبات و متناقض آمریکا قرار داشته باشد. مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز در این دیدار با ابراز خرسندی از سفرش به تهران و حضورش در کنفرانس هستهای اصفهان، نقش و موضع ایران در برقراری ثبات و امنیت پایدار در منطقه را حائز اهمیت خواند و رویکرد ایران در به رسمیت شناختن و تقویت همکاری اطمینانبخش با آژانس را در همین راستا ارزیابی کرد. رافائل گروسی تاکید کرد: تقویت روند همکاری میان ایران و آژانس موجب ناکامی طرفهایی خواهد شد که با هر توجیه و بهانهای به دنبال تشدید درگیری، تنش و تقابل در منطقه هستند. وی با اشاره به سفر موفقیتآمیز قبلی خود به تهران و حصول توافق با ایران، ابراز امیدواری کرد که در این سفر نیز توافقات خوبی در راستای تقویت همکاری طرفین صورت پذیرد و در این راستا بر اهمیت مشورت و رایزنی بین ایران و آژانس برای دستیابی به تفاهم برای حلوفصل موضوعات تاکید کرد.
موارد ردصلاحیت روحانی متعدد است
هادی طحان نظیف، سخنگوی شورای نگهبان، در نشست خبری خود در پاسخ به پرسش دیگری درباره اظهارات اخیر حسن روحانی درباره دلایل ردصلاحیت خود تاکید کرد: بررسی صلاحیت خبرگان رهبری با فقهای شورای نگهبان است و تاکید عزیزان نیز همیشه بر اجرای قانون بوده است؛ این حرفها تازگی ندارد، ظاهراً برخی وقتی تایید میشوند، سطح درک شورای نگهبان بالاست و وقتی رد میشوند حرف دیگری دارند. آنگونه که اعتماد گزارش داده: طحان نظیف در ادامه گفت: مواردی که به صورت مکتوب به حسن روحانی اعلام شده موارد متعددی است و محدود به این چند موردی که گفته شده نیست. سخنگوی شورای نگهبان در انتها تصریح کرد: چندین موردی هم که از سوی ایشان مطرح شده بعضاً به صورت دقیق گفته نشده است. حسن روحانی، رئیسجمهور سابق که با وجود چند دوره نمایندگی مجلس خبرگان در آخرین دور انتخابات این مجلس ردصلاحیت شده بود، اخیراً گفته است: من به ایرادات شورای نگهبان پاسخ خواهم داد تا مردم از سطح درک اعضای این شورا از مسائل حیاتی کشور مطلع شوند. موارد ردصلاحیت، یکی ادعای اهانت به قوه قضائیه و شورای نگهبان است و دیگری عدم ایستادگی در برابر غرب و اشکال در اجرای برجام و... این پاسخ هم به این دلیل است که باور دارم جایگاه شورای نگهبان مقدس است و این شورا شکل گرفته تا مردم اطمینان حاصل کنند که قوانین تدوینشده خلاف موازین اسلامی و قانون اساسی نیست. اگر داوری شورای نگهبان مورد تردید قرار بگیرد، به جمهوریت و اسلامیت ما ضربه وارد خواهد شد.
بنبست اصلاحطلبی
سعید حجاریان، تئوریسین و سیاستمدار اصلاحطلب در جدیدترین یادداشت خود به نقد درونی اصلاحطلبان پرداخت و چرایی از کار افتادن جنبش اصلاحات را که روزگاری به عنوان «بخشی از راهحل» در جمهوری اسلامی به آنها نگاه میشد، بررسی کرد. آنگونه که سازندگی گزارش داده: در این یادداشت که در وبسایت مشق نو منتشر شده، آقای حجاریان ابتدا به تبارشناسی جریان اصلاحات از دو انقلاب پرداخته و با یادآوری آنها تاکید کرده که اصلاحطلبان از بدو پیروزی انقلاب دارای دو مولفه مهم بودند که این دو مولفه اکنون از کار افتاده و به بنبست رسیده است. عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت ایران اسلامی، این دو مولفه را «درک صحیح وضع موجود» از سوی اصلاحطلبان و نیز «نقشآفرینی» در جامعه و حکومت «به عنوان بخشی از راهحل» میداند. این یادداشت بلافاصله با واکنش سایت سیاسی مشرق نیوز روبهرو شد. سایتی که نزدیک به هسته سخت قدرت است. مشرق با انتقاد از سخنان حجاریان و تحلیل او نتیجه گرفت که این یادداشت آقای حجاریان عملاً یک مقدمه است که به نظر میرسد برای ارائه «طرح حضور اصلاحطلبان در انتخابات ریاستجمهوری 1404» نوشته شده و بر مقدمه هم نمیتوان شرح نوشت!