جدال فقیهان شورای نگهبان
محمد یزدی و صادق آملیلاریجانی به تندی از یکدیگر انتقاد کردند
نام صادق آملیلاریجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، در هفتههای اخیر حتی از دوران ریاستش بر قوه قضائیه هم بیشتر در صداوسیما و رسانهها تکرار شده است. بازداشت اکبر طبری، معاون اجرایی دفتر ریاست قوه قضائیه در دوران لاریجانی، به شدت گرفتن انتقادات علیه او منجر شده است. در این میان هفته گذشته رسانههای مختلف نقل قولی از آیتالله یزدی منتشر کردند که منبع اصلی آن گزارشی بود که یک روزنامهنگار در کانال تلگرامی شخصی خود منتشر کرده بود. بر اساس این گزارش، محمد یزدی، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و عضو شورای نگهبان، اخیراً در دیدار با مسوولان مرکز بسیج استادان و نخبگان حوزه علمیه قم، با انتقاد از صادق آملیلاریجانی، گفته است: «هرچند در مسالهای نظر ولیفقیه خلاف عقیده من باشد، موظفم که اطاعت کنم؛ چون ضررش کمتر از شکستن حرمت ولایت و حاکمیت است. فلانی میگوید اگر این کار را نکنید نجف میروم! خوب بروید، آیا با رفتن شما قم به هم میخورد؟ شما در قم بودنتان هم خیلی موثر نبود؛ چه رسد که نجف بروید. رئیس دفتری که ۱۰ سال، جای مهمی را اداره کرده (اکبر طبری) دستگیر میشود، بعد اعتراض میکند که چرا گرفتید؟! به اسم مدرسه علمیه، کاخ ساختند! ... از کجا آوردی ساختی؟» بر اساس گزارشی که رسانهها از کانال فرید مدرسی نقل کردهاند، آیتالله یزدی در این دیدار همچنین با انتقاد از یکی از علمای قم گفته است در برابر مرجع شدن وی خواهد ایستاد.
یزدی همچنین انتقادات تندی علیه رئیسجمهور و مجلس مطرح کرده و گفته است: «چطور کسی که تنفیذ ولایت را دارد، جرات کرده و کارهای خلاف امر رهبری را میکند؛ مثل مخالفت درباره فضای مجازی و... اگر نمیتوانی مملکت را اداره کنی، برو کنار. این برو کنار را چه کسی باید بگوید؛ در درجه اول حوزه باید بگوید. بعد از نظر قانونی باید دیوان عالی قضایی بگوید. بعدش هم مجلس بگوید ولی متاسفانه میبینیم مجلس هم وضعیت دیگری دارد.»
واکنش تند آملیلاریجانی به اظهارات یزدی
اظهارات نقلشده از یزدی واکنشهای بسیاری به دنبال داشت، اما پاسخ صادق آملیلاریجانی به این اظهارات تندترین این واکنشها بود. در این نامه شدیداللحن که در سایت مجمع تشخیص مصلحت نظام منتشر شد، صادق آملیلاریجانی با بیان اینکه «احساس میکنم بازیهای صداوسیما و برخی نهادهای دیگر به نقطهای رسیده است که سکوت در مقابل آن جایز نیست»، خطاب به آیتالله یزدی نوشته است: قبلاً هم مکرر در جلسات شورای نگهبان یا مجالس دیگر، مطالبی از این دست بیان کردهاید که بنا به مصالحی در مقابل آن سکوت کردهام اما این سکوتها نهفقط اسباب تنبه حضرتعالی نشده بلکه پیشتر هم رفتهاید و مطالب خلاف واقع و توهینهای دیگری هم بر آن افزودهاید. رئیس سابق قوه قضائیه در ادامه به پیگیری از طرق مختلف برای صحت صدور این مطالب از آیتالله یزدی خبر داد که به گفته او «همه بر اصل صدور این مطالب از جناب عالی تاکید کردند». آملیلاریجانی نوشته است: «جناب آقای یزدی، چرا به این وضعیت افتادهاید؟» او در ادامه با طرح اظهارات یزدی در آن جلسه تاکید کرد که هیچگاه نگفته است که اگر فلانی را دستگیر کنید نجف میرود. او افزود: «این دروغی است که عدهای شایع کردهاند و دفتر بنده هم رسماً آن را تکذیب کرده است، حال شما چه انگیزهای دارید که این دروغ را تکرار میکنید؟» آملیلاریجانی در ادامه با اشاره به اینکه بنده هیچگاه از هیچ فرد متخلف یا فاسدی حمایت نکردهام و نخواهم کرد، ادامه داد: شخصی که دستگیر شده، رئیس دفتر این جانب نبوده، رئیس دفتر بنده، آقای خلفی بود که در سلامت نفس و تقوا و فضل، در میان خاص و عام در قوه قضائیه مشهور بوده و هست و آن آقا در واقع یکی از معاونتهای آقای خلفی بود و نه رئیس دفتر بنده. رئیس سابق قوه قضائیه با بیان اینکه بنده طلبهای بیش نیستم و هیچگاه ادعا نکردهام که وجودم چه در قم و چه در هر جای دیگری، خیلی موثر است، نوشت: میزان تاثیر آن هم در حد خود، یک امر واقعی است، نه با خواست بنده بیشتر میشود و نه با توهین و تحقیر شما کمتر. اما شما در عرصه تحقیق و پژوهشهای علمی چه کردهاید؟ آیا جز با صدای بلند و داد و قال، به مسوولان و بزرگان توهین کردن و افترا زدن و تحقیر کردن، کار دیگری هم کردهاید؟ آملیلاریجانی از نحوه موضعگیری یزدی در برخی جلسات شورای نگهبان نیز انتقاد کرد و همچنین نوشت: همه این فضاسازیها نشان از آن دارد که یک پروژه بزرگتر در پس این القائات نهفته است و آن تخریب این جانب و شاید هم تخریبهای دیگر.
سینهام خزانهالاسرار اتهامات است
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با ذکر اینکه بنده سینهام خزانهالاسرار اتهامات مجموعهای از معاونان، قائممقامان و آقازادههای مسوولان و شخصیتهاست، ادامه داد: ظاهراً امروز هم هزینه ایستادگی در رسیدگی به آنها را میپردازم. او نوشت: «برای اینکه بنده را تخریب کنند، اول در فضای مجازی تا توانستند شأن آن متهم را بالا بردند؛ نهفقط در رسانههای ضدانقلاب بلکه در همین رسانههای رسمی داخلی از صداوسیما گرفته تا خبرگزاریهای رسمی... پس پرده همه این قضایا جز همان پروژه برخی نهادها با کمک برخی دیگر نیست که انشاءالله شرح مفصل آن را در مقام دیگری بیان خواهم کرد.» آملیلاریجانی در بخش دیگری از این نامه سرگشاده مفصل درباره مدرسه علمیه منتسب به خودش، با خلاف واقع دانستن استناد مدرسه علمیه ولیعصر (عج) تاکید کرد که این مدرسه وقف است واقف آن هم والد او بوده است.
سردمدار تهمتها
درباره ریشه اختلاف یزدی و لاریجانی بحثهای بسیاری مطرح است. روزنامه «کیهان» درباره پیشینه موضعگیری یزدی علیه لاریجانی و واکنش تند لاریجانی، نوشت: «ماجرا از دستگیری اکبر طبری معاونت اجرایی حوزه ریاست رئیس سابق قوه قضائیه آغاز شد؛ دستگیری این فرد که با اتهامات متعددی مواجه است، بهانهای شد تا موج سنگینی از حملات و هجمهها علیه آیتالله آملیلاریجانی شکل بگیرد. ضدانقلابیون خارجنشین با استفاده از بستر فضای مجازی، سردمدار این حملات و تهمتها بودند. در این میان شایعهای در فضای مجازی منتشر شد مبنی بر اینکه رئیس پیشین دستگاه قضا و رئیس امروز مجمع تشخیص مصلحت نظام تهدید کرده است در صورت ادامه برخورد با طبری، ایران را به مقصد نجف ترک خواهد کرد! یک کانال تلگرامی که در انتشار اکاذیب علیه نظام و شخصیتهای آن و جعل خبر، یدطولا و سابقه سیاهی دارد، منبع اولیه این شایعه بود.»
دعوای طلبگی طبیعی است
پاسخ آملیلاریجانی به یزدی واکنشهای انتقادی بسیاری به دنبال داشت. برخی چهرههای سیاسی از لحن گفتار و نوشتار این دو روحانی انتقاد کردند و تعدادی انتشار علنی جدال دو عضو شورای نگهبان را که یکی از آنها بر صندلی ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز تکیه زده، دور از مصلحت دانستند. در این میان عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان، به جدال لفظی دو عضو فقهای این نهاد واکنش نشان داد و در اظهار نظری جالب، در شبکه اجتماعی توئیتر نوشت: «در هر جمعی از جمله شورای نگهبان دعوای طلبگی طبیعی است؛ گاهی صداها بلند شده و مباحث داغ، لیکن بعد از آن دوستیها پابرجاست. دشمنان طمع نکنند! اعضای شورا با وجود اختلاف نظر، با هم برادرند؛ تذکار رهبر بزرگوار شایسته عنایت است: دشمن اصلی را با دوستانی که با آنها اختلاف نظر داریم اشتباه نگیریم.»
یزدی و لاریجانی سرمایههای علمی کشورند
احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان، نیز درباره این اختلاف اظهار کرد: دشمنان طمع و شادی نکنند و دل به اختلافات ظاهری نبندند؛ مسوولان در عین اختلاف نظر و سلیقه، در راه آرمانهای انقلاب و دشمنی با دشمنان، یکدل و یکصدا هستند... حضور فقهای بزرگ و نامآوری همچون حضرات آیات یزدی و آملیلاریجانی که هر دو از سرمایههای علمی این کشور و دارای سوابق ارزشمند انقلابی، مبارزاتی و اجرایی در خدمت به مردم و مبارزه با فساد و گسترش عدالت هستند، برای شورای نگهبان و کشور مایه مباهات و غنیمت و برای دشمنان و بدخواهان همچون خاری در چشم است... من در گفتوگویی که با این دو بزرگوار داشتم هر دو بر حفظ آرمانهای انقلاب و ضرورت حفظ و صیانت از ارکان نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و نیز پرهیز از اختلافات و بهانه ندادن به دست دشمنان مردم و نظام تاکید داشتند و انشاءالله به زودی هر دو عزیز را در کنار یکدیگر خواهیم دید.
در نهایت نامه شدیداللحن صادق آملیلاریجانی از روی سایت مجمع تشخیص مصلحت نظام حذف شد.
حیدر مصلحی پاسخگو باشد
به دنبال طرح ابهاماتی درباره پرونده ترور دانشمندان هستهای و مصاحبههای فردی به نام مازیار ابراهیمی در خارج از کشور، هفته گذشته علی مطهری، نماینده مجلس شورای اسلامی، اظهار کرد: دولت و وزیر اطلاعات سابق (حیدر مصلحی) حتماً باید پاسخگوی این موارد باشند. مطهری در گفتوگویی با روزنامه «اعتماد» گفت: موضوع کسانی که به عنوان قاتل شهدای هستهای به جامعه معرفی شدند و از روی اجبار اعترافاتی را مطرح کردند و بعد هم آزاد شدند، میتواند درسی برای همگان باشد و بنده امیدوارم که این موارد عبرتی باشد برای مسوولان دستگاههای امنیتی و اطلاعاتی. این را نیز باید بگویم که ما از اینکه این بیگناهان اعدام نشدند، خوشحالیم و همچنین تشکر میکنیم از نظام جمهوری اسلامی که وارد عمل شد و این افراد را نجات داد ولی به هر حال دولت و وزیر اطلاعات سابق (حیدر مصلحی) حتماً باید پاسخگوی این موارد باشند. آنها باید بگویند که چرا و به چه دلیل و با چه مجوزی این اقدامات را انجام دادند. آقای مصلحی باید پاسخگوی این سوالات و ابهامات ایجادشده باشد.
دستور تشکیل یک وزارتخانه جدید
رئیسجمهوری «قانون تشکیل وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی» را برای اجرا به نهاد ریاستجمهوری و سازمان اداری و استخدامی کشور ابلاغ کرد. حسن روحانی همچنین طی حکمی علیاصغر مونسان را به سرپرستی وزارت تازهتاسیس میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی منصوب کرد. اخیراً پس از تصویب طرح تشکیل این وزارت جدید، معاون پارلمانی رئیسجمهوری از مخالفت دولت با این امر خبر داده و گفته بود: «پیشنهاد تشکیل این وزارتخانه در قالب طرح از سوی نمایندگان مطرح شد و هیات دولت مکرراً با تشکیل این وزارتخانه مخالف بوده است.» حسینعلی امیری ادعا کرده بود که دولت دوازدهم همواره احکام برنامه ششم توسعه در خصوص کوچکسازی ساختار را در دستور کار خود قرار داده است.