شناسه خبر : 25020 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

کت متبرک احمدی‌نژاد!

مجلس، کاندیداتوری اقلیت‌های دینی در انتخابات شوراها را تصویب کرد

مجلس در آخرین مصوبه خود به نامزدی اقلیت‌های دینی در انتخابات شوراها چراغ سبز نشان داد.

کت متبرک احمدی‌نژاد!

مجلس در آخرین مصوبه خود به نامزدی اقلیت‌های دینی در انتخابات شوراها چراغ سبز نشان داد. دنیای اقتصاد با اشاره به این مصوبه نوشت: با رای موافق مجلسی‌ها به جزئیات طرح «اصلاح قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران»، تنها یک گام تا نامزدی بدون مانع اقلیت‌های دینی در انتخابات شورای شهر و روستا باقی مانده است؛ در صورت تایید ماده یک این طرح از سوی شورای نگهبان، اقلیت‌های دینی شناخته‌شده در قانون اساسی ساکن در شهرها و روستاهای کشور می‌توانند نامزد انتخابات شوراهای اسلامی همان شهر و روستا شوند. بر این اساس اقلیت‌های دینی شناخته‌شده در قانون اساسی به جای اسلام باید به اصول دین خود اعتقاد و التزام عملی داشته باشند.

شرق در گزارشی نوشت: طرح دو فوریت اصلاح قانون انتخابات شورا نخست ۲۰۱ امضا گرفت؛ یعنی دوسوم مجلسی‌ها با تغییر و اصلاح قانون موافقت کردند و حالا رای مثبت بهارستان به این اصلاحیه برای ثبت در تاریخ خواهد ماند. هرچند احتمال مخالفت شورای نگهبان با قانون مصوب مجلسی‌ها زیاد است، اما نمایندگان امیدوارند با رای مثبت شورای نگهبان یا پادرمیانی مجمع تشخیص مصلحت نظام، فضایی برای بازگشت سپنتا نیکنام به شورای یزد و بهبود وضعیت حضور اقلیت‌ها در شوراهای شهر و روستا ایجاد شود. نمایندگان مجلس در جریان بررسی جزئیات طرح اصلاح قانون انتخابات شوراها ماده چهارم این طرح را به تصویب رساندند که بر اساس آن این قانون از زمان برگزاری دوره پنجم انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا لازم‌الاجراست. در ماده یک این طرح نمایندگان مصوب کرده بودند اقلیت‌های دینی شناخته‌شده در قانون اساسی امکان نامزدی را در انتخابات شوراها دارند.

اعتماد در این خصوص نوشت: به هر تفسیر، حال که این طرح دوفوریتی پس از پشت سر گذاشتن تمامی دست‌اندازهای صعب و سهل به تصویب رسیده، می‌توان کار مجلس را تمام‌شده دانست اما قطعاً این به معنای پایان ماجرای سپنتا نیکنام نیست؛ چراکه اکنون نوبت شورای نگهبان است که نظر نهایی خود را درباره این طرح اعلام کند و نکته حائز اهمیت این است که این بار در صورت پافشاری مجدد مجلس بر نظر خود، تصمیم‌گیری از حیطه اختیارات مجلس و شورای نگهبان خارج می‌شود تا مجمع تشخیص مصلحت نظام سرنوشت کار را آنچنان که مقدر است، رقم بزند.

مخالفت مجمع با عضویت اقلیت‌های دینی

سخنگوی کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس به اعتماد گفته مجمع تشخیص مصلحت نظام 100 درصد با طرح عضویت پیروان ادیان الهی مخالفت خواهد کرد. حجت‌الاسلام حسن نوروزی یکی از معدود مخالفان طرح مربوط به عضویت پیروان ادیان الهی در شوراهای اسلامی شهر و روستاست. این نماینده اصولگرای مردم رباط‌کریم و بهارستان به عنوان سخنگوی کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس تصویب این طرح را از منظر فقهی محل اشکال می‌داند. او گفته در اصل ۱۰۵ قانون اساسی آمده که تصمیم‌گیری‌های شوراهای اسلامی شهر و روستا باید در حوزه اسلامی باشد و نباید با اسلام و قانون در تغایر باشد. وقتی کسی به شورا رفته و تصمیم‌گیری و قانونگذاری می‌کند، باید نسبت به مسائل اسلامی صاحب تشخیص باشد. مگر اینکه بخواهیم بگوییم این افراد از دین‌شان خارج شده‌اند تا بتوانند عضو شورای شهر شوند. او گفته این طرح 100 درصد در شورای نگهبان رد خواهد شد و بعید می‌دانم مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز آن را تایید کند. مجمع تشخیص الزامی ندارد، هرچه شورای نگهبان رد کرد را تایید کند. مگر کشور ما اسلامی نیست؟! مگر مبنای قانونگذاری ما اسلامی نیست؟! آیا می‌خواهیم این فرد را به‌صورت نمایشی برای آن صندلی انتخاب کنیم یا قرار است تقنین کند؟!

کت متبرک احمدی‌نژاد

احمدی‌نژادی‌ها هفته گذشته را در سکوت خبری گذراندند، اما بازار برائت از آنها همچنان داغ است. چهره‌های مختلفی که پیش از این هوادار او بودند، حالا هر کدام در اعلام برائت از او پیشی می‌گیرند و برخی عنوان می‌کنند نشانه‌های انحراف و مصادیق تخلف آنها را پیش از این دیده بودند اما شکایت‌شان به جایی نرسیده و صدای انتقادشان را کسی نشنیده است. شرق در این خصوص نوشت: پنج سالی از خروج محمود احمدی‌نژاد از صحنه قدرت می‌گذرد؛ اما به‌تازگی موضع‌گیری‌های اصولگرایان درباره او بیشتر و تندتر شده. حالا نمایندگان ابایی ندارند از اینکه برخی رازهای مگوی دیروز را به‌صراحت برای خبرنگاران بازگو کنند.

«جعفرزاده‌ایمن‌آبادی» در روایتی از آنچه در مجلس‌های گذشته دیده، می‌گوید: «من با چشمان خودم دیدم که در مجلس به کت او دست می‌کشیدند و دستشان را به خودشان می‌مالیدند. خب الان چرا شجاعانه عذرخواهی نمی‌کنند؟ بیایند بگویند در تشخیصمان اشتباه کردیم. از مقدسات برای او خرج کردند، الان به مردم چه بگوییم؟ آقایان پایداری ابتدا از امام زمان و بعد از مردم عذرخواهی کنند.» او گفته «طرف سخن من آقای کوچک‌زاده است؛ طرف سخن من آقایان رسایی و نبویان هستند. مگر اینها نبودند که در مجلس با ما درگیر می‌شدند؟ وقتی علیه احمدی‌نژاد نطق می‌کردیم، به ما حمله می‌کردند. الان چه شده؟ کدام حرف ما اشتباه درآمده؟».

فرقه زنبیلیه

خبرآنلاین هم گفت‌وگویی از علی احمدی رئیس کمیسیون مشترک مجمع تشخیص مصلحت نظام منتشر کرده که در آن به تفسیر رفتارهای محمود احمدی‌نژاد در مجمع تشخیص پرداخته است. این گفت‌وگو حاوی نکات بسیاری است اما آرمان ملی، آن بخشی از این گفت‌وگو را تیتر کرده که در آن علی احمدی هشدار داده سرنوشت مجاهدین (منافقان) در انتظار فرقه زنبیلیه است. او گفته امروز معتقدم اگر ریشه‌های این جریان فکری (احمدی‌نژادی‌ها) خوب برای مردم تبیین نشود، مسیرشان ممکن است به عاقبت جریاناتی مثل فداییان خلق اکثریت و اقلیت و مجاهدین خلق بینجامد. یعنی مسیری می‌شود که راهی جز دست بردن به اسلحه پیدا نمی‌کنند. حالا اسم‌شان را هرچه مثلاً «فرقه زنبیلیه» بگذاریم اما باید دید به کجا دارند ختم می‌شوند؛ پس لازم و ضروری است که از رسیدن این جریان به آن مرحله نهایی جلوگیری شود. ثانیاً اگر می‌خواهد به آنجا ختم شود با یک حداقل‌هایی باشد تا هزینه‌ها کاهش پیدا کند. رئیس کمیسیون مشترک مجمع همچنین با اشاره به تغییر رویه احمدی‌نژاد در جلسات مجمع گفته قبل از شروع دوره جدید، غالباً مشی آقای احمدی‌نژاد در جلسات مجمع سکوت بود یا حضور و بروز فعالی در مباحث صحن مجمع تشخیص مصلحت نداشت، به جلسات می‌آمد و به مباحث گوش می‌داد اما نه در کمیسیون‌ها و نه در صحن مجمع فعال نبود. اما در دوره جدید با ریاست آقای شاهرودی، در صحن مجمع بیشتر به مباحث ورود می‌کند و فعالیت بیشتری در کمیسیون‌ها دارد. او در خصوص واکنش اعضای مجمع به اقدامات اخیر احمدی‌نژاد گفته در موضوع بست‌نشینی و مواضع اخیر آقای احمدی‌نژاد، من از هیچ عضو مجمع نشنیدم که مواضع او را تایید کند اما برعکس دیدم برخی اعضا مواضعی در نقد عمل او داشتند. حتی آقای احمد توکلی در جلسه مجمع به سخنان اخیر آقای احمدی‌نژاد واکنش نشان داد و قطعاً انتظار داشت، دیگر اعضای مجمع این موضع‌گیری را پیگیری کنند. اما با وجودی که مواضع بیرونی آقای احمدی‌نژاد مورد تایید کلیت مجمع تشخیص و اکثریت اعضای آن نیست، شاید بنا به مصلحتی این مساله پیگیری نشد.

عدم ورود مجمع تشخیص به پرونده احمدی‌نژاد

اما گویا مجمع تشخیص مصلحت نظام تصمیم دارد به ماجرای احمدی‌نژاد وارد نشود. این را محسن رضایی هم تایید کرده و گفته گره این کار فقط به دست قانون باز می‌شود. او حتی ورود گسترده مسوولان نظام به این موضوع را درست ندانست و گفت: «بحث آقای احمدی‌نژاد با قوه قضائیه قاعدتاً باید در چارچوب قانون پیگیری شود. امکان دارد در این مورد، ورود گسترده مسوولان نظام، نتیجه خوب و درستی در بر نداشته باشد. تا زمانی که راه قانونی باز است، بهتر است این مساله مسیر خود را طی کند چراکه این بهترین شیوه است.» وی در پاسخ به این سوال که آیا مجمع قصد ورود به مساله احمدی‌نژاد را دارد، گفت: مجمع تشخیص هیچ برنامه‌ای برای ورود به این مساله ندارد و باید مسیر قانونی خود را طی کند. اعتماد در این میان نوشته در شرایطی که نه کسی به درخواست بست‌نشینان مبنی بر سپردن ماجرا به آیت‌الله شاهرودی و هیات عالی حل اختلاف وقعی نهاد و نه مجمع تشخیص مصلحت نظام حاضر است به این موضوع ورود کند، به نظر می‌رسد که پیشنهاد علی مطهری بهترین گزینه برای ختم این غائله باشد. او گفته باید دادگاه علنی تشکیل شود تا مردم حرف دو طرف را بشنوند و بتوانند قضاوت کنند.

عبور از روحانی؟

در حالی که هنوز سایه اقدامات پوپولیستی دولت هشت‌ساله احمدی‌نژاد از سر کشور کم نشده، برخی در خصوص وقوع پوپولیسم 1400 هشدار می‌دهند. این هشدار به خصوص در هفته گذشته جدی‌تر شد؛ زمانی که بودجه 97 و حواشی آن انتقادهای زیادی را به خصوص در شبکه‌های اجتماعی متوجه روحانی کرد. رسانه‌های مخالف دولت، تیترهای تندی نوشتند و برخی از چهره‌های هنری و ورزشی از حمایت خود از روحانی ابراز ندامت کردند. اما آیا باید از روحانی عبور کرد و از رای به او پشیمان بود؟ شرق به نقل از زیباکلام، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران، نوشت: «امروز هر جا می‌روم ناامیدی می‌بینم و حال باید گفت که آیا باید از روحانی عبور کرد یا در کنار وی ماند؟» او عملکرد اطرافیان رئیس‌جمهور را قابل نقد دانست و گفت: «به نظرم جهانگیری باید کنار بکشد و خود را برای انتخابات ۱۴۰۰ آماده کند. جهانگیری آمادگی کار اجرایی را دارد. البته ما باید کنار روحانی بمانیم و با او بسوزیم و بسازیم.» زیباکلام با انتقاد از وضعیت اقتصادی دولت نیز گفت: «من از پوپولیسمی می‌ترسم که در سال ۱۴۰۰ ظهور کند و باز هم به مردم بگوید که حق شما را خورده‌اند. حالا یا آقای ضرغامی یا آقای رئیسی جای احمدی‌نژاد را می‌گیرد یا دیگری، اما سخت در اشتباه هستید اگر فکر کنید که لاریجانی جای احمدی‌نژاد را می‌گیرد. من می‌گویم نباید فضا را برای پوپولیسم آماده کرد. پس از روحانی عبور نمی‌کنیم اما به او می‌گوییم تغییر کن و وعده‌هایت را فراموش نکن.»

اما آیا علی لاریجانی دارد خود را برای ورود به انتخابات 1400 آماده می‌کند؟ این سوالی است که بهروز نعمتی، نماینده مجلس، که این روزها رابطه حسنه‌ای با لاریجانی دارد نه آن را تایید می‌کند و نه تکذیب. او به شرق گفته یک کلمه از لاریجانی درباره ۱۴۰۰ نشنیده‌ایم. او گفته تا 1400 زمان زیادی مانده و ایجاد یک حزب برای انتخابات ضروری است. اگرچه باز هم تاکید کرده که تاکنون خودش با لاریجانی در این خصوص حرفی نداشته و در جلسه‌ای حضور نداشته که چنین بحثی مطرح شود. 

دراین پرونده بخوانید ...

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها