بریده روزنامهها (اقتصادی)
اتکا به درآمد اجاره مسکن
شرق نوشت: اطلاعات بودجه خانوار در سال 98 نکات جالبی درباره سفرههای مردم و مخارج و درآمدشان به ما میدهد. ترکیب درآمد خانوارها نشان میدهد چگونه تبدیل شدن دریافت اجاره از مستاجران به منبع درآمدی، وضعیت را برای مستاجران سختتر کرده است. نیمی از خانوارهای ایرانی (12 میلیون خانوار از 24 میلیون خانوار کل) از درآمدهایی غیر از مزد و حقوقبگیری و مشاغل آزاد امرارمعاش میکنند که از این میان 34 درصد (تقریباً چهار میلیون خانوار) با دریافت اجاره از مستاجران زندگی میگذرانند؛ یعنی از 12 میلیون خانوار تقریباً 34 درصد آنها تنها منبع درآمدشان دریافت پول اجارهبهای املاک شخصیشان است و 5 /7درصد هم یارانه تنها منبع درآمدیشان است. 27 درصد از خانوارهای ایرانی نیز درآمد نامعلوم سایر دارند.
درگذشت طراح هدفمندی یارانهها
اعتماد نوشت: جمشید پژویان، اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی، بر اثر ابتلا به ویروس کووید-19 و نارسایی کلیوی در بیمارستان کیان تهران درگذشت. از پژویان بهعنوان «طراح برنامه بزرگ جراحی اقتصادی کشور موسوم به هدفمندی یارانهها» نام میبرند. او در ابتدای اجرای سیاستهای هدفمندی یارانهها، این موضوع را در محافل خصوصی رد نمیکرد که «طراحی شیوه پرداخت نقدی یارانه» را به دولت توصیه کرده اما بعداً به کلی «ارائه مشاوره» به تیم اقتصادی دولت احمدینژاد را انکار کرد و کار را به دست دو شاگرد قدیمی خود یعنی شمسالدین حسینی و محمدرضا فرزین سپرد. او حتی این شائبه را که نظرات خود را از طریق حسینی و فرزین به رئیسجمهور وقت انتقال میداد، رد کرد.
اعلام دمای قیمتها در آغاز فصل گرم
دنیای اقتصاد نوشت: تورم ماهانه خردادماه سال جاری به 2 درصد رسید که در قیاس با اردیبهشت ۵ /۰ واحد درصد کاهش یافته است. تورم ماهانه غیرخوراکیها و خدمات ۸ /۱ درصد گزارش شده است. مرکز آمار اطلاعات شاخص قیمت مصرفکننده ماه گذشته را منتشر کرد. بر این اساس «نرخ تورم سالانه کشور» در خردادماه به ۸ /۲۷ درصد رسید که نسبت به اردیبهشتماه، ۲ واحد درصد کاهش نشان میدهد. اما «نرخ تورم نقطهای»، روندی متفاوت ثبت کرد و با ۵ /۱ درصد افزایش به ۵ /۲۲ درصد رسید. یعنی خانوارهای کشور بهطور میانگین ۵ /۲۲ درصد بیشتر از خرداد ۱۳۹۸، برای خرید یک «مجموعه کالاها و خدمات یکسان» هزینه کردهاند.
بورس در انحصار کارگزاران
جامجم نوشت: میزان حجم معاملات بازار سرمایه در سهماهه اول امسال بیش از کل معاملات صورتگرفته طی سال 98 بوده است. اما آخرین مجوزی که برای تاسیس یک کارگزاری صادر شده مربوط به سال 84 است. از آن سال حجم معاملات در بورس 10 هزار برابر و تعداد کدهای معاملاتی صد برابر رشد کرده، اما تعداد کارگزاران بورسی همان 107 کارگزاری فعال سال 84 است و حتی یک مجوز جدید صادر نشده است. برخی کارشناسان این انحصار را مافیایی مینامند. حسن قالیبافاصل، رئیس جدید سازمان بورس و اوراق بهادار، در اولین نشست خبری خود اعلام کرد این سازمان برای کاهش کارمزد و صدور مجوز جدید برای کارگزاریها برنامههای جدیدی دارد، اما جزئیات آن اعلام نشده است.