کشاندن پای داعش به یک پردیس سینمایی
ابراهیم حاتمیکیا طلب بخشش کرد
گروه تبلیغاتی فیلم سینمایی «به وقت شام» در تلاش برای بیشتر دیده شدن این ساخته ابراهیم حاتمیکیا هفته گذشته عدهای را با گریم و لباسهایی مشابه اعضای گروه تروریستی داعش سوار بر اسب و اسلحه به دست وارد پردیس سینمایی کورش کردند.
گروه تبلیغاتی فیلم سینمایی «به وقت شام» در تلاش برای بیشتر دیده شدن این ساخته ابراهیم حاتمیکیا هفته گذشته عدهای را با گریم و لباسهایی مشابه اعضای گروه تروریستی داعش سوار بر اسب و اسلحه به دست وارد پردیس سینمایی کورش کردند. این حرکت که همزمان با مراسم رونمایی از آلبوم موسیقی این فیلم انجام شد انتقادهای شدیدی به دنبال داشت. روزنامه «شهروند» در شرح جزئیات این حرکت تبلیغی نوشت: «انبوه مردمی که در طبقات تجاری، فودکورت و البته پردیس سینمایی این مجتمع در حال وقتگذرانی و خرید بودند با دیدن اتفاقی که در تمام چند وقت اخیر کابوس شبانهشان بوده، شوکه شدند. «هجوم داعش به تهران» نخستین جملهای بود که در پی این اتفاق در شبکههای مجازی درج شد. ظاهر ماجرا هم البته چیزی جز این نبود. عدهای بیتوجه به اطرافشان در صف سینما یا خرید و غذاخوردن بودند که به ناگاه دیدند چند داعشی گردنکلفت با اسلحه و قطار فشنگ و اسب به کورش هجوم آوردند. واکنش غریزی مردم در این حین تماشایی بود. جیغ و فریادهای زنان و کودکان و مردانی که فرار را بر قرار ترجیح داده بودند، فضایی آشوبزده در کورش ساخته بود. فریادهای داعشیها مو بر تن سیخ میکرد. زنی که شوکه شده و فریادهای هیستریک میکشید در گوشهای روی زمین افتاده بود. شاهدان عینی میگویند که داعشیها بسیار باورپذیر بودند. یکی به شوخی میگفت حتی باورپذیرتر از داعشیهای فیلم به وقت شام. داعشیهایی که به غذاهای سفارش دادهشده هم رحم نکرده و سینیهای غذا را از روی میزها زمین ریخته یا خود به بدن زدند.»
در پی این ماجرا در شبکههای اجتماعی فیلمهایی از خشم شدید و اعتراض برخی کسبه و مردم حاضر در مجتمع کورش به این شیوه تبلیغی منتشر شد، اما علی سرتیپی، مدیر پردیس سینمایی کورش، این نوع تبلیغ را منفی ندانست و در گفتوگو با خبرگزاری مهر اظهار کرد: «در تمام دنیا چنین نمایشهایی برای اکران فیلمها صورت میگیرد که با استقبال نیز همراه میشود. در زمینه ایجاد وحشت بین مردم نیز باید بگویم معمولاً در دنیا دوربین مخفیهای ترسناک اجرا میشود که باعث ترس و شوکه شدن مردم میشود ولی در نهایت بدون هیچ مشکلی از سوی مخاطب مورد استقبال قرار میگیرد. حضور بازیگران با چهرههای داعشی در پردیس سینمایی کورش یک برنامه تبلیغاتی بود تا بتواند فیلم «به وقت شام» را دوباره بر سر زبانها بیاورد و جالب است بدانید این اثر سینمایی شب گذشته نسبت به شبهای دیگر بیش از دو برابر فروش داشت. شاید در حاشیه اجرای این نمایش یک یا دو نفر ترسیده باشند، اما نباید فراموش کرد که اینگونه برنامهها معمولاً بر پایه غافلگیری است. از ابتدای امر ما نمیدانستیم سازمان اوج چه ایدهای دارد ولی در نهایت باید بگویم که این نوع تبلیغات به هیچ وجه منفی نیست.»
اگر وحشتی ایجاد شد، بر ما ببخشید
ابراهیم حاتمیکیا اما نظر دیگری داشت. این کارگردان سینما پس از تبلیغات پرحاشیه فیلمش در پیامی نوشت: «بچههای گروه تبلیغاتی «به وقت شام»، من شاهد زحمات مومنانه و شبانهروزی شما در این چند ماه بودم ولی این نمایش کورش در شأن «به وقت شام» نبود. خستگی دوماهه سفر به شهرهای ایران بر تنم ماند. من تصورم آن بود که قرار است کسی به شکل ریشقرمز در فضای بیرونی «کورش» بایستد و مردم با او عکس بیندازند. نه اسبی و نه جمعی و نه فریادی، آن هم داخل مجتمع در مخیلهام نبود و من بیخبر بودم. عزیزان آزردهخاطر در مجتمع کورش، اعم از مردم و کسبه محترم اگر دلی لرزید، اگر وحشتی ایجاد شد، بر ما ببخشید و حلالمان کنید.»
با این حال روابط عمومی سازمان اوج که تهیهکنندگی فیلم «به وقت شام» را بر عهده دارد، از نمایش تبلیغاتی فیلم دفاع کرد و واکنشهای منفی را شیطنت دانست. بر اساس گزارش خبرگزاری ایرنا، محمد ذوقی، مدیر روابط عمومی موسسه فرهنگی و رسانهای اوج، اعلام کرد که «بخشهای منتشرشده از نمایش تبلیغاتی شب گذشته از ترس مردم از داعشیهایِ نمادین فقط بر اساس یک شیطنت رسانهای است. به گواه حاضرین در پردیس کورش تمام مردم با آگاهی نسبت به این نمایش واکنشهای بعضاً طنز و جالبی داشتند.»
اینقدر ما را لو ندهید
در این میان شنیده شد که این گروه تبلیغاتی قصد داشتهاند نمایش خود را جدیتر و واقعیتر از آنچه انجام شد، برگزار کنند، اما با موانعی مواجه شدهاند. خبرگزاری خبرآنلاین با اعلام این خبر نوشت: «در ویدئوی تازهای که از پردیس سینمایی کورش منتشر شده است، به نظر میرسد که تصمیم بر انجام عملیات انتحاری نمایشی هم وجود داشته که به دلایل نامشخصی از برنامه تبلیغاتی فیلم «به وقت شام» حذف شده است.» روزنامه «شهروند» نیز به نقل از یکی از عوامل این برنامه تبلیغاتی نوشت: «اگر برنامه دست من بود اینطور اجرا نمیشد. با یک انفجار و با تیراندازی و کلی ایجاد وحشت. من معتقدم این کار باید کاملاً واقعی به نظر میرسید تا مردم خطر داعش را از نزدیک لمس کنند. اما متاسفانه برنامه به هم ریخت. مسوولان پردیس اجازه ندادند ما برنامه را اینطور اجرا کنیم. نیم ساعت قبل از اجرا هم، هر چند دقیقه یکبار اعلام میکردند که قرار است اتفاقی بیفتد و مردم نترسند. همین شد که وقتی برنامه را اجرا کردیم مردم جمع شدند دورمان و کلی سلفی گرفتند. البته آن آغاز برنامه که با اسب وارد شدیم شوک کوچکی ایجاد شد اما مسوولان طوری اعلام میکردند که اگر گریم نداشتم میرفتم و میگفتم تو را خدا اینقدر ما را لو ندهید! من این حجم از هجمه را نمیفهمم به این دلیل که کسی نترسید.»
فیلم اسپانیایی فرهادی در جشنواره کن
خبر سینمایی دیگری که هفته گذشته مطرح شد، نمایش فیلم تازه اصغر فرهادی در افتتاحیه جشنواره فیلم کن بود. فرهادی «همه میدانند» را در اسپانیا و با حضور هنرپیشههای سرشناسی چون پنهلوپه کروز و خاویر باردم ساخته است. آنطور که روزنامه «شرق» نوشته، فرهادی در گفتوگویی با «لوپاریزین» گفته است: «داستان این فیلم میتوانست هرجایی رخ دهد ولی انتخاب اسپانیا از نظر خودم کاملاً روشن بود. اسپانیا کشوری است که بینهایت دوستش دارم. اینطور حس میکنم که اسپانیاییها از لحاظ موضوعات عاطفی و فرهنگی خیلی به ایرانیها نزدیک هستند. مردم این کشور خیلی راحت احساساتشان را بیان میکنند. با اسپانیا احساس آشنایی میکردم.» اما اصغر فرهادی تنها کارگردان ایرانی نیست که اثرش در هفتاد و یکمین دوره جشنواره سینمایی کن حضور دارد. جعفر پناهی با فیلم «سه رخ» نیز امسال در بخش مسابقه کن پذیرفته شده است. روزنامه «شهروند» از حضور فرهادی و پناهی با عنوان «دوئل دو ایرانی در کن» یاد کرده و نوشته است: «این دو در این دوره باید برای تصاحب نخل طلای کن با هم رقابت کنند؛ برای در دست گرفتن جایزهای که جایش در کارنامه هر دوشان خالی است.»
کاندیدای شهرداری برای رفع ابهام حکم قضایی آورد
هفته گذشته مرحله نیمهنهایی انتخاب شهردار به پایان رسید تا شورای شهر یکشنبه 23 اردیبهشت از بین دو گزینه انتخابی خود یعنی سمیعالله حسینیمکارم و محمدعلی افشانی یک نفر را به عنوان شهردار جدید تهران و البته شهردار دوم پایتخت در دوره اصلاحطلبان انتخاب کند. روزنامه «شرق» نوشت: از میان هفت گزینه انتخاب شهردار تهران تا صبح سهشنبه 18 اردیبهشت، محمود حجتی، ابراهیم انصاریلاری و حجتالله میرزایی کنار رفتند و رایگیری بین چهار نفر باقیمانده یعنی محمدعلی افشانی، پیروز حناچی، سمیعالله حسینیمکارم و محمود حسینی انجام شد. در نهایت افشانی با 15 رای و حسینیمکارم با 11 رای به دور نهایی رفتند و حناچی با 10 رای و حسینی با شش رای از صحنه رقابت خارج شدند. طبق گزارش ایسنا، محسن هاشمی، رئیس شورای شهر تهران، در جمع خبرنگاران درباره ابهامات در پرونده یکی از گزینههای شهرداری گفت: «این کاندیدا حکم قضایی آورد که مشکل مالی ندارد.» هاشمی همچنین در پاسخ به این سوال که افرادی امیدوارند شما شهردار شوید اظهار کرد: «من از آنها تشکر میکنم و میگویم که آرزو بر جوانان عیب نیست و امیدوارم به آرزویشان برسند.»
میخواهم زنده بمانم و پیانیست شوم
در یکی از آخرین نمونههای کودکآزاری که به خبر تکراری رسانههای کشور تبدیل شده، پدری دختر خود را تا حد مرگ شکنجه کرده است. 15 اردیبهشتماه باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از رئیس اورژانس اجتماعی کشور از بستری شدن این دختر در بخش ICU بیمارستان خبر داد و نوشت: نگار شوشتری که دارای معلولیت ذهنی است، توسط پدر مورد حمله قرار گرفته است. مادر نگار به خاطر اختلاف با پدر کودک، منزل را همراه دو فرزند ششماهه و ۱۳ساله ترک کرده و در این فاصله پدر نگار را با ضربات قمه مورد حمله قرار داده و بر اساس گزارش فوق این حمله منجر به شکاف در سر او (از فرق سر تا پیشانی) شده است. پدر نگار پس از حمله به کودک اقدام به خفه و حلقآویز کردن او به وسیله طناب کرده است. آثار دیگری همچون کبودی زیر چشم و ایجاد جراحت در کمر مددجو رویت شده است و با مشاهده موارد فوق ابتدا کارشناسان اورژانس اجتماعی با هماهنگی با دادستان کرج که در محل حضور داشتند، مددجو را به بیمارستان مدنی اعزام کردند. رضا شاکرمی، دادستان عمومی و انقلاب البرز نیز از بازداشت پدر نگار و تشکیل پرونده کودکآزاری خبر داد. بر اساس همین گزارش، محمود عباسی، دبیر مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک، اظهار امیدواری کرد که لایحه حمایت از حقوق کودکان که سالهاست در صحن مجلس از سوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی مطرح میشود، به تصویب برسد.
چند روز بعد روزنامه «شهروند» در گزارشی از وضعیت دختر خشونتدیده نوشت: نگار ۱۶ساله هفته گذشته توسط پدرش به طرز دلخراشی شکنجه شد و فیلمها و تصاویر تکاندهنده آن که توسط پدر سنگدل تهیه شده بود، در شبکههای اجتماعی دستبهدست شد تا ماجرای تلخ این دختر کرجی حسابی خبرساز شود. حالا اما چندروزی است که نگار روی تخت بیمارستان در کنار مادرش آرام گرفته. پزشکان از جراحی او رضایت دارند و مشکل عفونت سر شکافتهشده او هم برطرف شده، اما هنوز معلوم نیست که این دختر چه زمانی از بیمارستان مرخص میشود. نگار در گفتوگویی کوتاه گفت: «میخواهم زنده بمانم. امیدوارم. الان حالم خوب است. خوشحالم که مادرم در کنارم است. میخواهم در آینده پیانیست شوم تا خانوادهام به من افتخار کند. باید زودتر خوب شوم تا به مدرسه برگردم و در کنار همکلاسیهایم باشم.» آنطور که مشخص است نگار در این مدت زندگی سختی داشته، این دختر معلول حرکتی است و اختلال میکروسفالی هم دارد و بارها مورد اذیت و آزار پدرش قرار گرفته است. با این حال او یکی از شاگردهای ممتاز و درسخوان مدرسه است. این را یکی از اولیای مدرسه به خبرنگار «شهروند» میگوید: «نگار شاگرد اول مدرسه ماست. او همیشه برای من نمونه صبر و تلاش بود. نگار هرچند معلولیت جسمی دارد ولی از لحاظ بهره هوشی در وضع بسیار مناسبی است و هیچ مشکلی ندارد. این دختر با همه محدودیتهایش از بهترین شاگردهای مدرسه است. نمراتش در همه درسها عالی است و شاگرد کاملاً منظمی است.»