شناسه خبر : 766 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

بانک‌های اروپایی

نتایج آزمون استرس

هرگونه اطلاعیه مهمی در مورد بانک‌ها که پس از بسته‌ شدن بازارها برای تعطیلات آخر هفته صادر شود یادآور خاطرات دوران تاریک بحران مالی در سال‌های ۲۰۰۸-۲۰۰۷ خواهد بود.

هرگونه اطلاعیه مهمی در مورد بانک‌ها که پس از بسته‌ شدن بازارها برای تعطیلات آخر هفته صادر شود یادآور خاطرات دوران تاریک بحران مالی در سال‌های 2008-2007 خواهد بود. اگر‌چه نتایج تازه‌ترین آزمون استرس بانک‌های اروپایی که در 29 جولای انتشار یافت اندکی اطمینان‌بخش و امیدوار‌کننده بود باز هم نتوانست تردید سرمایه‌گذاران در مورد چشم‌انداز منافع آینده این صنعت را بر‌طرف سازد. هنگامی‌که در اول آگوست بازارها باز شدند سهام سقوط کرد. شاخص بانک‌های یورو استاکس در همان روز سه و در روزهای بعد تا حدود پنج‌ درصد پایین آمد. نتایج آزمون در مجموع نشان می‌داد که در مقایسه با آخرین آزمون در پاییز 2014 بانک‌های اروپایی در وضعیت سالم‌تری قرار دارند. این بار بانک‌ها با میانگین نسبت سرمایه 6 /12 درصد آغاز کردند که در بدترین سناریو به 2 /9 درصد می‌رسید. در حالی که در دوره گذشته دامنه این کاهش از 1 /11 به 6 /7 درصد بود. میانگین نسبت سرمایه در بخش بانکی هیچ کشوری از میزان 2 /5درصدی مربوط به ایرلند پایین‌تر نیامد، این در حالی است که در سال 2014 چندین کشور نسبت‌های منفی داشتند و به اعسار (ناتوانی مالی) سیستمی دچار شده بودند. با این حال به خاطر عدم حضور بانک‌های کشورهای یونان، پرتغال یا قبرس که اقتصادهایی آشفته دارند نباید نسبت به این ارقام زیاد خوش‌بین بود. اما تمرکز اصلی بر ضعف بانک‌های خاص به ویژه در ایتالیا قرار گرفت. مونته دی‌پاچی سومین بانک بزرگ ایتالیا بدترین وضعیت را دارد. نسبت سرمایه این بانک تنها نسبتی منفی (4 /2- درصد) در آزمون بود. این بدان معناست که اگر بدترین سناریوی آزمون محقق شود این بانک ورشکسته خواهد شد. این بانک که انتظار چنین نتیجه‌ای را داشت چند ساعت قبل از انتشار نتایج از برنامه‌ای برای اصلاح وضعیت مالی خود رونمایی کرد. این طرح شامل افزایش ذخایر برای وام‌های معوق از 29 به 40 درصد است که 7 /27 میلیارد یورو از وام‌های معوق را از ترازنامه بانک به شرکت ابزار با هدف خاص (SPV) منتقل می‌سازد. این وام‌ها به 33 درصد ارزش دفتری تنزیل می‌یابند و پس از تبدیل به اوراق بهادار به سهامداران فروخته می‌شوند. ضرری که مونته دی‌پاچی در این فرآیند متحمل می‌شود از طریق افزایش پنج‌میلیاردی حقوق مالکانه جدید جبران خواهد شد، هر چند این امر به موفقیت طرح واگذاری وام‌های معوق بستگی دارد. سرمایه‌گذاران در ابتدا از طرح استقبال کردند و ارزش سهام در ساعات اولیه روز اول آگوست تکان خورد اما روز بعد ارزش سهام بانک 16 درصد پایین آمد چرا که این نگرانی پدید آمد که ممکن است معامله فروش وام موفقیت‌آمیز نباشد و در صورت شکست برنامه جمع‌آوری سرمایه، مقررات‌گذاران ضررها را متوجه بستانکاران کنند.

ارزیابی سلامت
یونی‌کردیت با نسبت سرمایه 1 /7درصدی دومین بانک ایتالیایی بود که نتایج بدی در آزمون کسب کرد. نتایج مربوط به عملکرد فصل دوم این بانک به نگرانی‌های مربوط به پوشش ضعیف سرمایه‌ای آن دامن زد. این پوشش از ماه مارس از 5 /10 به 3 /10درصد کاهش یافته است. تحلیلگران بانک سرمایه‌گذاری مورگان استنلی عقیده دارند که یونی‌کردیت باید شش میلیارد یورو به سرمایه‌اش اضافه کند. یونی‌کردیت اعلام کرد عملیات پردازش کارت‌های خود را می‌فروشد. اکنون که تنها سه روز پس از اعلام نتایج ارزش سهام یونی‌کردیت 8 /17 درصد پایین آمده است لازم است این بانک اقدامات بیشتری را برای اصلاح ترازنامه خود انجام دهد.
سقوط ارزش سهام بانک‌های ایتالیایی حتی گریبان آن بانک‌هایی - مانند بانکو پاپولاره- را گرفت که در آزمون استرس عملکرد خوبی داشتند. یک نگرانی آن است که برنامه وام‌های معوق بانک مونته دی‌پاچی به عنوان محکی برای کل بخش بانکی مطرح شود. در اکثر بانک‌های ایتالیایی ذخایر مربوط به وام‌های معوق کمتر از 20 درصد است و آنها ارزش وام‌های معوق خود را بسیار بالاتر از 33 سنت به ازای هر یورو در نظر می‌گیرند. اگر برنامه مونته دی‌پاچی واقعاً به عنوان معیاری برای بقیه بانک‌ها مطرح شود آنگاه، طبق گزارش بنگاه پژوهشی اتانوموس، بانک‌های ایتالیایی به 18 میلیارد یورو سرمایه بیشتر نیاز خواهند داشت. آزمون استرس سایر بازیگران ضعیف در خارج از ایتالیا را نیز معرفی کرد. نسبت سرمایه بانک متحده ایرلند در سناریوی بد 3 /4 درصد بود. این نسبت ممکن است برنامه دولت ایرلند برای شناورسازی 25 درصد از سهام بانک در سال 2017 را به تعویق اندازد. از دیگر موارد ناامیدکننده می‌توان به بانک اتریشی رایفسن با نسبت سرمایه 1 /6 درصد و دو غول آلمانی یعنی کامرز بانک و دویچه بانک اشاره کرد. با وجود این، هرچند انتشار نتایج ضعیف عملکرد کامرز بانک در سه‌ماهه دوم سال ارزش سهام آن را در دوم آگوست پایین آورد به نظر نمی‌رسد به واکنشی اضطراری درقبال نتایج آزمون استرس نیاز باشد.
در حقیقت بیشتر سرمایه‌گذاران نگران عدم سلامت مزمن بانک‌ها هستند تا تکانه‌های ناشی از آزمون استرس. هانی رضا از بنگاه مدیریت دارایی پاین بریج اعتقاد دارد که بازارها بیشتر به سودآوری بانک‌ها توجه می‌کنند تا اعسار. آزمون استرس برمبنای تاثیرات افزایش بازدهی درازمدت است که در آن تداوم نرخ پایین بهره بر بخش بانکی سنگینی می‌کند چرا که این بخش در درآمدهای خود به شکاف بین نرخ سود کوتاه‌مدت و درازمدت وابسته است. بانک‌ها مستقیماً به سلامت اقتصادی کشور محل فعالیت خود وابسته‌اند و تا زمانی که رشد اقتصادی در اروپا کند باشد نمی‌توان انتظار داشت که بانک‌های اروپایی عملکرد خوبی داشته باشند.
منبع:‌اکونومیست

دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها