خوشبینی به شاخص
عوامل اثرگذار در رشد هفتههای اخیر بازار سرمایه تنها به تغییر رئیس سازمان بورس محدود نمیشود. چند عامل در کنار یکدیگر قرار گرفتند تا تالار شیشهای پس از یک دوره رکود و رخوت کمی به سمت رشد متمایل شود.
عوامل اثرگذار در رشد هفتههای اخیر بازار سرمایه تنها به تغییر رئیس سازمان بورس محدود نمیشود. چند عامل در کنار یکدیگر قرار گرفتند تا تالار شیشهای پس از یک دوره رکود و رخوت کمی به سمت رشد متمایل شود. البته با توجه به شناخت از رئیس جدید بورس آقای محمدی و اینکه شخصی توانا و فعال در بازارهای مالی بودهاند و سوابق ایشان موید این موضوع است، انتخاب ایشان اتفاق مثبتی برای بازار تلقی میشود چرا که شخصی از جنس بازار هستند و مدیریت ایشان میتواند باعث شکوفایی بازار سرمایه شود. به نظر میرسد بعد از تغییر رئیس جدید فعالان بازار سرمایه منتظر این بودند ببینند رئیس جدید از چه گروههایی از بازار حمایت خواهد کرد و آیا کماکان گروه خودرو لیدر بازار خواهد ماند یا خیر. اما به نظرم با شناختی که از رئیس جدید در بازار وجو د دارد به زعم فعالان این بازار ایشان به دنبال افزایش سودآوری در اکثر صنایع و حمایت از سهام بنیادی خواهند بود و بازار از لیدرمحوری در خواهد آمد. بنابراین این موضوع را برای بازار سرمایه به فال نیک میگیریم، اما اینکه علت رشد اخیر بازار تنها این اتفاق بوده است جای تامل دارد. علت دیگر رشد اخیر بازار سرمایه را جدا
از کاهش نرخ سود بانکی و تسهیلات میتوان خبرهای مثبت برای گروه پالایشی با توجه به اینکه درصد بالایی از بازار سرمایه را تشکیل میدهد و به نوعی شاخصساز است و همچنین افزایش قیمت کومودیتیها که باعث رشد گروه فلزی و معدنی شده است دانست. افزایش قیمت مواد معدنی و فلزات در بازارهای جهانی باعث شده تا سهام این شرکتها در بورس مورد اقبال قرار بگیرند و از آنجا که این گروه سهم قابل توجهی از بازار را در اختیار دارند، توانستهاند بر کل بازار و رشد شاخصها تاثیرگذار باشند. همچنین گزارشهای سهماهه شرکتها تا حدودی مورد قبول سرمایهگذاران بود اما این موضوع به تنهایی عاملی برای رشد این روزهای بازار نیست.
اخیراً خبرهایی مبنی بر تکنرخی شدن ارز به بازار مخابره شد و سپس ابلاغ دستورالعمل جدید خرید و فروش ارز به نرخ آزاد به بانکها باعث تقویت آن شد. بر اساس این بخشنامه بانکها میتوانند درآمدهای ارزی حاصل از صادرات غیرنفتی اشخاص حقیقی و حقوقی و ارز ورودی به کشور از طریق نمایندگیهای دیپلماتیک مقیم ایران و سرمایهگذاران خارجی را به نرخ آزاد خریداری کنند.
بر اساس ترتیبات جدید بانکها میتوانند ارزهای خریداریشده موضوع این دستورالعمل را در چارچوب مجموعه مقررات ارزی یا از طریق صرافیهای معتبر به فروش برسانند، ضمن اینکه فروش ارز خریداریشده به سایر بانکها و صرافیها نیز مجاز است. نرخ خریدوفروش ارز بر اساس توافق بانک و مشتری تعیین خواهد شد.
این خبر برای گروه پالایشی از آن جهت مهم است که با تکنرخی شدن ارز بیشترین تاثیر روی این گروه خواهد بود چرا که مبنای ارز مبادلهای در نظرگرفتهشده در بودجه شرکتهای این گروه 15 درصد پایینتر از نرخ ارز تکنرخی است و اگر مابهالتفاوت عملیات شرکتهای این گروه به سود برسد قطعاً با رشد نرخ ارز مبادلاتی سودآوری افزایش خواهد داشت. نکته دیگر اینکه شرکتهای پالایشی پس از آنکه نرخ گاز طبیعی برای پتروشیمیها کاهش یافت درخواستهایی را به صورت غیررسمی برای تخفیف روی خوراک دادهاند و دنبال برگشت هزینه در برخی بندهای هزینهای هستند و خواهان فرمولی شفاف مانند پتروشیمیها هستند. از اینرو علت رشد اخیر بازار سرمایه را جدا از کاهش نرخ سود بانکی و تسهیلات میتوان همزمانی تغییر مدیریتی جدید و خوشبینی سهامداران و در نتیجه ورود نقدینگی و خبرهای مثبت برای گروه پالایشی با توجه به اینکه درصد بالایی از بازار سرمایه را تشکیل میدهد و به نوعی شاخصساز است و افزایش قیمت مواد معدنی و فلزات در بازارهای جهانی دانست که باعث شده تا سهام این شرکتها در بورس مورد اقبال قرار بگیرند و از آنجا که این گروه سهم قابل توجهی از بازار را در اختیار
دارند، توانستهاند بر کل بازار و رشد شاخصها تاثیرگذار باشند.
دیدگاه تان را بنویسید