تاریخ انتشار:
راهحلهای جایگزین
میانگین بارندگی در ایستگاههای میانکنگی و کوه خواجه هامون چیزی در حدود ۵۰ میلیمتر را نشان میدهد. بنابراین آب مورد نیاز کشاورزی روستاهای حاشیه هامون توسط شاخههای رودخانه هیرمند تامین میشود.
میانگین بارندگی در ایستگاههای میانکنگی و کوه خواجه هامون چیزی در حدود 50 میلیمتر را نشان میدهد. بنابراین آب مورد نیاز کشاورزی روستاهای حاشیه هامون توسط شاخههای رودخانه هیرمند تامین میشود. میزان آب رودخانه هیرمند در فصول مختلف و سالهای متعدد بسیار متغیر است و دبی آن تا 1300 مترمکعب در ثانیه اندازهگیری شده است. نزدیک به 70 درصد کل این آب، در بهار به صورت سیلاب وارد منطقه میشود و فقط 10 درصد آن در فصول خشک تابستان و پاییز جریان دارد. میانگین دبی 22ساله این رودخانه به طور متوسط 60 مترمکعب در ثانیه است. حجم مخازن نیز حدود 660 میلیون مترمکعب است. براساس تجربیات افراد محلی و مطالعات مهندسان مشاور و تجزیه و تحلیلهای آماری، هر 25 سال یکبار آب هیرمند به کلی خشک میشود. ضمن اینکه دبی آب رودخانه هیرمند هر 14 سال یکبار به میزان یک مترمکعب در ثانیه کاهش پیدا میکند. به همین دلیل برخی کارشناسان پیشنهاد میکنند که برای بهرهوری بیشتر در زمینه کشاورزی منطقه، مطالعه برای یافتن راهحلهای جایگزین ضروری است. براساس تحقیقی که به تازگی از سوی غلامرضا میری و حمیدرضا
گنجعلی، دانشجوی دوره دکترای دانشگاه فردوسی مشهد و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد زاهدان ارائه شده است؛ شیوه کشاورزی در منطقه سنتی، با تفکر خودمصرفی است. این دو پژوهشگر، دلیل این موضوع را کوچک بودن واحدهای بهرهبرداری و پایین بودن میزان بهرهوری در هر هکتار عنوان کردهاند. بنابراین آنها پیشنهاد دادهاند، اصلاحات ارضی در این منطقه به طور واقعی اجرا شود.
دیدگاه تان را بنویسید