ماراتن بورژواها
همان خاصیت «ماراتن» ۱ را دارد برای بخش خصوصی؛ به همان اندازه پرطمطراق و نفسگیر. ۱۸ اسفندماه روز رایریزان است، روز انتخابات پارلمان تولیدکنندگان، صنعتگران و تجارتپیشگان. قرار است، هشتمین دوره انتخابات اعضای هیات نمایندگان اتاقهای بازرگانی در ۱۸ اسفندماه برگزار شود.
همان خاصیت «ماراتن»1 را دارد برای بخش خصوصی؛ به همان اندازه پرطمطراق و نفسگیر. 18 اسفندماه روز رایریزان است، روز انتخابات پارلمان تولیدکنندگان، صنعتگران و تجارتپیشگان. قرار است، هشتمین دوره انتخابات اعضای هیات نمایندگان اتاقهای بازرگانی در 18 اسفندماه برگزار شود تا کمتر از دو هفته مانده به پایان سال 1393 تکلیف صاحبان جدید کرسیهای پارلمان بخش خصوصی نیز روشن شود. تنور این انتخابات شاید تا حدودی دیر، گرما گرفت؛ البته سرمای فضای انتخابات پیش رو، بیشتر به جان کسانی نشست که دور از گود، رفتار کنشگران اقتصادی را نظاره میکردند. اما واقعیت این است که تکاپوی نامزدهای احتمالی این کارزار، از ماهها قبل، شاید در گرماگرم تابستان 1393 شکل گرفته بود و شاید هم پیشتر. اما اگر تا روزهای آغازین بهمنماه، لیستها و ائتلافها در خفا مانده یا هنوز نهایی نشده بود، از روز چهارم بهمنماه که موعد ثبتنام برای کاندیداتوری در این دوره از انتخابات هیات نمایندگان اتاقهای بازرگانی فرا رسید، گویی پردهها فرو افتاد و فعالان اقتصادی داوطلب برای رقابت در این میدان، یکییکی رخ نمایاندند. آنها در یک هفته گذشته گاه دوشادوش یکدیگر و در
قالب ائتلاف و گروه و گاه تنها و مستقل برای اعلام کاندیداتوری به اتاقهای بازرگانی آمد و شد داشتهاند. ریشسفیدها و آنها که به تعبیری، خاک پارلمان بخش خصوصی را خوردهاند، در همان روزهای نخست برای ثبتنام آمدند؛ بنگاهداران و بازرگانان صاحب نامی که اغلب آنان در دورههای گذشته نیز ردای وکالت فعالان اقتصادی را بر تن داشتهاند. اما شمار نامها و چهرههای جدید نیز قابل توجه است. نامزدهای این دوره از انتخابات که سودای تصاحب کرسیهای پارلمان بخش خصوصی را در سر میپرورانند، تا چه حد در تحقق خواستهها و انتظارات موکلان خود موفق خواهند بود؟ عمر دوره هفتم هیات نمایندگان اتاقهای بازرگانی، حدود یک ماه دیگر به پایان میرسد و اکنون پس از چهار سال شاید زمان مناسبی برای ارزیابی عملکرد این دوره از هیات نمایندگان اتاقهای بازرگانی باشد. اعضای هیات نمایندگان این دوره، هم دولت عدالتمحور احمدینژاد را تجربه کردهاند و هم دولت تدبیر روحانی را. آنها در دورهای بر کرسیهای نمایندگی، تکیه زدهاند که موکلانشان به گواه آنچه در محافل خصوصی و عمومی بر زبان راندهاند، یکی از دشوارترین دورههای فعالیت در فضای کسب و کار را پشت سر
گذاشتهاند؛ دورهای که در وهله نخست، سوءتدبیر مدیریتی و نیز تورم، رکود و تحریم عرصه را برای هر نوع فعالیت اقتصادی تنگ کرده بود. در چنین شرایطی اعضای هیات نمایندگان دوره هفتم تا چه حد در کسب رضایت فعالان بخش خصوصی موفق بودهاند. برخی بر این باورند که اتاقها در این دوره پرفراز و نشیب آنچنان که انتظار میرفته است نتوانستهاند به حمایت و پشتیبانی از بخش خصوصی برخیزند. گروهی دیگر اما با اذعان به وجود برخی ضعفها، این انگاره را مطرح میکنند که اعضای هیات نمایندگان دوره هفتم در ارتقای جایگاه اتاقها نزد سیاستگذاران نسبت به دورههای گذشته موفق بوده است. اکنون اما انتخاباتی دیگر در پیش است و باید دید عملکرد دورههای پیشین هیات نمایندگان چه ذهنیتی برای رایدهندگان ساخته است و آنان چه اقبالی به این انتخابات نشان خواهند داد؟
پینوشت:
1- قصبهای است در یونان در ناحیه آتیک که امروزه جزو آتیک و بئوسی است و در 40کیلومتری آتن قرار دارد. در دشت نزدیک ماراتن در سال 490 ق.م. جنگی بین ایرانیان و یونانیان روی داد که فرماندهی نیروی ایران با داریوش کبیر و فرماندهی سپاه یونان با میلسیاد بود.
دیدگاه تان را بنویسید