تاریخ انتشار:
مدیرعامل ایرانخودرو از تاثیر وام ۱۵میلیونی بر بازار خودرو میگوید
تکان ۱۵ ریشتری بازار خودرو
به نظرم یکی از مشکلات فعلی ما این است که قیمت خودرو کشور درگیر ادبیات نامناسبی شده و این ادبیات بالاخره بر بازار و حتی روی خودروسازان نیز تاثیر میگذارد.
در شرایطی که کارشناسان معتقدند بازار خودرو بلاتکلیف است و به همین دلیل بخشی از مردم تمایلی به خرید ندارند، مدیرعامل ایرانخودرو شرایط بازار را عادی تلقی میکند. هاشم یکهزارع با تاکید بر اینکه بلاتکلیفی بازار مربوط به گذشته است، این را هم میگوید که آن بلاتکلیفی تنها پنج درصد روی بازار اثر داشته و نمیتوان گفت مردم تمایلی به خرید خودرو ندارند. وی همچنین در واکنش به احتمال افزایش وام خودرو به 15 میلیون تومان، میگوید اگر تعداد این وام زیاد باشد (مثلاً 100 هزار فقره)، بازار خودرو با افزایشی حدوداً 15درصدی در تقاضا روبهرو خواهد شد. به گفته یکهزارع، افزایش تقاضا مشکلی را بابت کاهش عرضه (حداقل برای ایرانخودرو) به وجود نخواهد آورد، زیرا این شرکت در حال حاضر هیچ مشکلی در تولید ندارد و از برنامه تولید خود نیز پیش افتاده و پیشبینی میشود تا پایان سال به تیراژ 600 هزار دستگاه برسد.مدیرعامل ایرانخودرو این را هم میگوید که در حال حاضر خودروها بدون ناقصی و به صورت کامل به تولید میرسند، بنابراین اگر تقاضا به واسطه افزایش وام خودرو یا هر محرک دیگری، تحریک شود، توان پاسخ به تقاضای ایجاد شده وجود
دارد.
اخبار رسیده از بازار خودرو به نوعی نشاندهنده بلاتکلیفی مردم است؛ چه آنکه به دلیل نبود افقی روشن از آینده این بازار، برخی نمیخواهند ریسک کنند و ترس آن را دارند که در صورت خرید خودرو، متضرر شوند. به نظر شما چرا بازار خودرو با این شرایط روبهرو شده است؟
کدام شرایط؟ مگر بازار خودرو در شرایطی قرار گرفته؟
همین بلاتکلیفی و بیمیلی بخشی از مشتریان به خرید خودرو...
این بلاتکلیفی که میگویید، تا یک ماه پیش ادامه داشت، اما در حال حاضر بازار در شرایطی عادی قرار دارد.
اما کارشناسان معتقدند بازار خودرو بلاتکلیف است و خیلیها به همین دلیل، تمایلی به خرید ندارند.
به هر حال من معتقدم بلاتکلیفی مدنظر شما، رفع شده است؛ هر چند قبلاً هم این بلاتکلیفی تنها پنج درصد در بازار خودرو اثر داشت.
پس شما اعتقادی به اظهارات کارشناسان مبنی بر بلاتکلیفی بازار ندارید؟
به نظرم یکی از مشکلات فعلی ما این است که قیمت خودرو کشور درگیر ادبیات نامناسبی شده و این ادبیات بالاخره بر بازار و حتی روی خودروسازان نیز تاثیر میگذارد.
با این حال مردم باهوش هستند و وقتی میخواهند با توجه به اظهارنظرها، تصمیم بگیرند، ابتدا نگاه میکنند که چه کسی حرف زده و چه گفته است. شما اگر از من پرسش پزشکی بکنید، مردم میگویند «اینکه پزشک نیست»، بنابراین وقعی به اظهارات بنده نمینهند. اظهارنظرها در مورد خودرو نیز به همین شکل است و گاهی کسانی که تخصص لازم را ندارند، در مورد مسائل مربوطه صحبتهای غیرکارشناسی انجام میدهند. در واقع من حرفم این است که بازار خودرو در بلاتکلیفی قرار ندارد، زیرا تولید ما روند مناسبی به خود گرفته و این موضوع از عادی بودن شرایط بازار حکایت میکند. ایرانخودرو در حال حاضر هیچ مشکلی در تولید ندارد و از برنامه تولید خود نیز پیش افتاده و پیشبینی میشود تا پایان سال به تیراژ 600 هزار دستگاه برسد.
نکته مهم دیگر اینجاست که ما در حال حاضر هیچ خودرو ناقصی نداریم و تمام محصولاتمان بدون کمبود قطعه و به طور کامل به تولید میرسند.
در این شرایط که شما میگویید با رشد تولید روبهرو هستید، بانک مرکزی نیز پیشنهاد افزایش وام خودرو از 7 به 15 میلیون تومان را داده است. فکر میکنید این وام (البته در صورت موافقت شورای پول و اعتبار) تا چه حد بر تحریک تقاضای بازار خودرو اثر بگذارد؟
قطعاً تاثیر خوبی خواهد داشت، منتها این اثرگذاری، مشروط است.
15 میلیون تومان عدد خوبی برای وام خودرو به شمار میرود، منتها باید دید بانک مرکزی میخواهد این وام را در اختیار چند هزار نفر از مشتریان بگذارد.
ظاهراً قرار نیست تعداد وامهای پرداختی زیاد شود، بلکه بناست مقدار آن به 15 میلیون تومان افزایش یابد.
اگر این گونه باشد، تاثیر افزایش وام بانکی بر تحریک تقاضا، کاهش خواهد یافت، زیرا تعداد مشتریانی که موفق به دریافت وام میشوند، همان تعداد قبلی (مثلاً 50 هزار نفر) خواهد بود و تنها توان مالیشان افزایش خواهد یافت.
بله اما این 50 هزار نفر فرضی، در حال حاضر نمیتوانند با وام فعلی (هفت میلیون تومان) خودرو بخرند، بنابراین وقتی وام 15میلیونی در اختیارشان قرار گیرد، این ظرفیت بالقوه در بازار خودرو، بالفعل خواهد شد.
قبول دارم؛ اما حرف من این است که اگر این 50 هزار نفر فرضی تبدیل به 100 هزار نفر شود (یعنی 100 هزار وام 15 میلیونتومانی پرداخت شود)، بازار بیشتر تکان خواهد خورد. در واقع هرچه تعداد وام بانکی 15 میلیونتومانی افزایش یابد، برای بازار خودرو بهتر است، چون مشتریان بیشتری جذب آن خواهند شد.
با فرض پرداخت 100 هزار وام بانکی 15 میلیونتومانی، این وام تا چند درصد روی فروش بازار خودرو اثر خواهد گذاشت؟
اگر فرض کنیم همه این 100 هزار نفر از ایرانخودرو خرید کنند، فروش ما بیش از 15 درصد تکان خواهد خورد. به عبارت بهتر، تولید امسال ایرانخودرو 600 هزار دستگاه خواهد بود که اگر 100 هزار نفر به واسطه وام 15میلیونی از ما خرید کنند، این عدد (100 هزار نفر)، تقاضا را حدوداً 15 درصد (کمی بیشتر یا کمتر) بالا میبرد.
البته اثرگذاری وام بانکی بر بازار خودرو در شرایطی امکانپذیر خواهد بود که این وام واقعاً صرف خرید خودرو شده و به جاهای دیگر سرازیر نشود. این را از آن جهت میگویم که قبلاً خیلیها وام خودرو را صرف خرید کالاهایی دیگر میکردند و از همین رو وام موردنظر چندان نمیتوانست بازار خودرو را تحریک کند.
به جز وام بانکی، کارشناسان از لیزینگ نیز به عنوان یکی دیگر از راههای تحریک تقاضای بازار یاد میکنند. به نظر شما لیزینگ تا چه حد بر تکان خوردن بازار خودرو اثر خواهد داشت؟
لیزینگ تجربهای موفق در دنیا به شمار میرود؛ به عنوان مثال در اروپا، بالای 90 درصد از خودروهای تجاری را با استفاده از این روش به فروش میرسانند و رقم فروش لیزینگی خودروهای سواری نیز زیر 50 درصد نیست. با این شرایط، در بازار خودرو ایران هم میتوان از لیزینگ استفاده کرد، منتها به شرطی که منابع مالی لازم برای آن تامین شود و همچنین نرخ کارمزد نیز مناسب باشد، بدین معنی که مثلاً لیزینگها ناگهان 10 درصد روی آن نکشند.
قطعاً اگر نرخ کارمزد، مضاف بر آنچه باید باشد، در نظر گرفته شود، طبعاً مردم استقبال نمیکنند و بازار نیز از ناحیه لیزینگ، چندان تحریک نخواهد شد. البته لیزینگها قبلاً درصد بالایی کارمزد میگرفتند، اما در دولت جدید، این مورد اصلاح شد و حالا نرخ کارمزد به حدود 20 درصد رسیده است. طبق مصوبه قبلی، سود 14 تا 18درصدی برای لیزینگ در نظر گرفته شده بود و این در حالی بود که قابلیت اجرایی نداشت، زیرا این سود عملاً به 25 درصد میرسید. با این حال خوشبختانه در دولت جدید، این عدد به 20 درصد رسیده است.
موضوع دیگر در مورد فروش لیزینگی این است که میزان وام لیزینگ نیز باید قابل قبول باشد، یعنی بتواند مشتریان را به خرید خودرو ترغیب کند.
مثلاً چقدر؟
حالا چقدرش را مسوولان با توجه به قیمت خودروها و توان خرید مردم تعیین میکنند، ولی به هر حال باید رقمی را در نظر گرفت که مشتریان بتوانند برای خرید خودرو روی آن حساب کنند.
اگر فرض کنیم وام 15میلیونی خودرو مورد تصویب شورای پول و اعتبار قرار گیرد و نرخ کارمزد لیزینگها نیز اصلاح شود، قطعاً تقاضا در بازار خودرو رشد خواهد کرد و برای ایجاد تعادل باید عرضه را افزایش داد. با این اوصاف، ایرانخودرو میتواند از پس تقاضای ایجاد شده بربیاید؟
ایرانخودرو طبعاً از هر گونه تحریک بازار استقبال میکند، هر چند در عین حال مسائل کیفی و قیمت مناسب را هم در نظر خواهد گرفت، زیرا همه اینها در کنار هم سبب میشوند فروش افزایش یابد و در نتیجه چرخ تولید بچرخد.
در مورد این هم که میپرسید ایرانخودرو توان پاسخ دادن به تقاضای خاموش بازار را دارد، باید بگویم ما مطابق با شرایط بازار اقدام به تولید میکنیم و طبعاً اگر تقاضا افزایش یابد، تیراژ را بالا میبریم، چه آنکه همین حالا نیز از برنامهای که وزارت صنعت برای تولید امسال ایرانخودرو در نظر گرفته، پیش هستیم. مطابق سیاستهای ایرانخودرو، تولید 600 هزار دستگاه محصول تا پایان امسال را پیشبینی کردهایم و همان طور که گفتم، در خطوط تولید نیز هیچ خودرو ناقصی تولید نمیشود.
به نظر شما اگر دولت بخواهد بین روش لیزینگی و وام بانکی، یکی را انتخاب کند، کدام یک با شرایط فعلی بازار خودرو جور در میآید؟
اتفاقاً به نظر من بهتر است از بین روش لیزینگ و وام 15میلیونی خودرو، دولت یکی را در نظر بگیرد تا مردم سرگردان نشده و از یک منبع برای تحریک تقاضا استفاده شود. بهنظر میرسد اگر مشخص شود که منبع محرک بازار وام بانکی است یا لیزینگ، مشتریان کمتر دچار سرگردانی خواهند شد. از همین رو معتقدم بین لیزینگ و وام بانکی باید روشی را که احسن است برای تحریک بازار خودرو درنظر گرفت.
یعنی استفاده همزمان از این دو روش، جواب نمیدهد؟ بهنظر میرسد اگر هم وام بانکی و هم لیزینگ بهعنوان محرکهای بازار خودرو درنظر گرفته شوند فروش تکان بیشتری خواهد خورد. نه؟
چرا؛ منتها در صورتی که لیزینگها منابعی غیر از بانک نیز داشته باشند. منظورم این است که منابع بانکی تنها برای یکی از دو روش «فروش لیزینگی» و «وام خودرو» در نظر گرفته شوند، زیرا در این شرایط سیستم بانکی نیز روی یکی از این دو متمرکز خواهد شد.
شما بیشتر معتقد به کدام روش هستید؟ وام بانکی یا لیزینگ؟
به نظرم بهتر است روی لیزینگ تمرکز کنیم، منتها همان طور که گفتم باید نرخ کارمزدش را اصلاح و منابع مالی لازم و کافی را نیز برای آن در نظر بگیریم. بازهم تاکید میکنم بازار خودرو بلاتکلیف نیست و اگر هم اینگونه باشد تنها 5 درصد در خرید و فروش خودرو تاثیر دارد. وقتی شرکتی مثل ایرانخودرو از برنامه تولیدش در شش ماه نخست سال پیش افتاده، این موضوع نشاندهنده عدم بلاتکلیفی بازار است؛ چه آنکه اگر بازار خودرو بلاتکلیف بود توجیهی برای افزایش تولید خودرو وجود نداشت.
دیدگاه تان را بنویسید