شناسه خبر : 5118 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

چرا خودروهای سدان بازار خوبی دارند؟

خودرو خانواده

قرار به سفر از مسیر جاده باشد یا از در خانه تا آن طرف شهر رفتن از خیابان و اتوبان. ماجرای رفتن به ویلای اطراف شهر در آخر هفته باشد یا مساله جلسه کاری میانه روز.

الهام دانیالی
قرار به سفر از مسیر جاده باشد یا از در خانه تا آن طرف شهر رفتن از خیابان و اتوبان. ماجرای رفتن به ویلای اطراف شهر در آخر هفته باشد یا مساله جلسه کاری میانه روز. تنهایی باشد یا خانوادگی یا دسته‌جمعی. دیگر تابستان و زمستان هم ندارد اگر بسته به فصل، امکانات لازم در صندوق باشد. برای بیشتر از اینها هم می‌شود روی خودروهای سدان حساب کرد. مخصوصاً اگر صندوق عقب به اندازه کافی بزرگ باشد و داخل هم فضای مناسب برای راحتی سرنشینان در نظر گرفته شده باشد. اصلاً برای همین همه‌فن‌حریف بودن هم هست که همیشه بازار سدان‌ها از بقیه کلاس‌ها داغ‌تر بوده است. اما وقتی بازار دوقطبی شود، باید تصمیم گرفت و از میان تولید داخلی‌ها و وارداتی‌ها یکی را انتخاب کرد. شوخی نیست. قرار است دست به جیب برود و از چند ده تا چند صد میلیون تومان پول خرج خرید یک خودرو چهارچرخ و معمولاً چهاردر شود. طبیعی است که انتخاب سخت و پیچیده باشد. باید منطق و دلیل محکم پیدا کرد و بر اساس یکسری عوامل و معیارهای استاندارد بهترین گزینه را انتخاب کرد و مناسب‌ترین مدل را خرید.
مثلاً باید معلوم شود پرفروش‌های بازار سدان کدام‌ها هستند، هرکدام چقدر طرفدار دارند و چه بازار فروش و خدمات پس از فروشی دارند یا باید به دقت دانست کدام سدان‌ها رقیب یکدیگرند، ارزش آپشن‌ها چقدر است، اهمیت قدرت و حجم موتور چیست و از همه مهم‌تر، رقابت سدان‌های تولید داخل با وارداتی‌ها کجا غالب می‌شود و کجا مغلوب. بر این اساس در دو گفت‌وگوی مجزا با عمادالدین جعفری، کارشناس حوزه خودرو و محمود نادی، واردکننده و فعال بازار خودرو به ارزیابی اطلاعات و بررسی جزییات مربوط به سدان‌ها در بازار کشور پرداختیم.

پرطرفدارهای بازار سدان
اینکه در سگمنت‌های مختلف خودروهای سدان، چه مدل‌هایی پرطرفدار هستند، موضوعی است که یکی از کارشناسان حوزه خودرو درباره آن این‌طور توضیح داد: «در میان خودروهای سگمنت C، هیوندای اکسنت و کیا ریو در بازار رقابت زیادی با یکدیگر دارند. این مدل‌ها هر دو جزو خودروهای اکونومی محسوب می‌شوند که نسل قبل آنها نیز در بازار ایران حضور داشته‌اند.» عمادالدین جعفری با اشاره به اینکه نسل قبل هیوندای اکسنت به نام ورنا در بازار وجود داشت و نسل قبل ریو نیز سال‌ها قبل توسط شرکت سایپا در ایران تولید می‌شد، گفت: «این دو مدل در حال حاضر با میانگین قیمت 100 میلیون تومان به فروش می‌رسند.» او همچنین بر این موضوع تاکید کرد: «غیر از این دو مدل، میتسوبیشی لنسر با ابعاد کمی بزرگ‌تر نیز در بازار عرضه می‌شود که بر‌خلاف انتظاری که وجود داشت، نتوانست موفقیت زیادی کسب کند و این عدم موفقیت بیشتر به دلیل جذاب نبودن طراحی ظاهری این خودرو نسبت به رقبایش است. ضمن اینکه متاسفانه به نظر می‌رسد این خودرو در ایران خدمات پس‌ازفروش مناسبی هم ندارد. با این حال میتسوبیشی لنسر جزو خودروهای باکیفیت بازار محسوب می‌شود.» جعفری با بیان اینکه کلاس سگمنت D که سدان خانوادگی بزرگ است، نسبت به سگمنت C و E شلوغ‌تر است و به این دلیل است که رقابت در این کلاس کمی جدی‌تر و البته سخت‌تر می‌شود، ادامه داد: «هیوندای النترا، کیا سراتو، مزدا 3 و تویوتا کرولا جزو مدل‌های شناخته‌شده در این کلاس هستند که در بازار با یکدیگر رقابت می‌کنند. ضمن اینکه میتسوبیشی لنسر با توجه به ابعادی که دارد، می‌تواند در رقابت این کلاس نیز قرار گیرد.» حضور تویوتا کرولا هم در بازار ایران سابقه‌دار است و در میان خودروهای سگمنت D محبوب خاص خود را دارد. به گفته عمادالدین جعفری این عامل به اضافه کم‌استهلاک بودن کرولا، دلایلی هستند که باعث می‌شوند متقاضیان سمت این خودرو کشیده شوند. اما با توجه به اینکه در سال‌های اخیر قیمت این خودرو تا 150 میلیون تومان هم بالا رفته، خریدش با طراحی و ظاهری که جذاب نیست دیگر صرفه اقتصادی ندارد به خصوص که نسبت به خودروهای کره‌ای مشابه خود در بازار، آپشن زیادی هم ندارد. این کارشناس خودرو ادامه داد: «تویوتا کمری، کیا اپتیما، رنو تلیسمان، هیوندای سوناتا و هوندا آکورد از سدان‌های دیگری هستند که با میانگین قیمت بالاتر طرفداران خود را دارند و در بازار سدان‌ها با یکدیگر رقابت می‌کنند.»

محبوبیت خوش‌قیافه‌های کم‌استهلاک
طرفدار پیدا کردن یک خودرو در میان همه مدل‌های سدان قطعاً باید دلیل قانع‌کننده‌ای داشته باشد. حتماً باید عامل مشخصی باشد که بتواند نظر مشتری را از میان این همه خودروی سدان موجود در بازار، به سمت یک مورد خاص جلب کند. جعفری درباره این مساله گفت: «یک تصور عمومی وجود دارد که مصرف سوخت باید مولفه مهمی در انتخاب خودروی مناسب باشد. اما باید به این نکته هم توجه داشت که تقریباً هیچ‌وقت مصرف بنزین یک خودرو در ایران، آن عددی نیست که در کاتالوگ به عنوان میزان مصرف سوخت نوشته می‌شود. چون عواملی مانند ارتفاع از سطح دریا، کیفیت بنزین و... بر میزان مصرف سوخت خودرو تاثیر می‌گذارد.»
او در ادامه توضیح داد: «به طور کلی مصرف سوخت موضوعی است که مردم هنگام خرید کمتر آن را مدنظر قرار می‌دهند. در عوض ظاهر و طراحی خودرو و آپشن‌هایی که دارد جذاب‌ترین مواردی هستند که متقاضی خرید را به سمت خود می‌کشند حتی اگر بعضی از این آپشن‌ها هیچ‌وقت استفاده نشوند.» به نظر این کارشناس خودرو، خانوادگی بودن، وجود صندوق جادار و بزرگ و کابین و اتاق راحت از اصلی‌ترین مواردی هستند که اساساً باعث ایجاد تمایل در متقاضی برای خرید سدان‌ها می‌شود.
اما آپشن، طراحی ظاهر و میزان مصرف سوخت تنها عواملی نیستند که در روی بورس آمدن یک خودروی سدان در بازار تاثیر می‌گذارند. عمادالدین جعفری با بیان اینکه بازار خریدوفروش دست‌دوم یک خودرو نیز از عواملی است که می‌تواند بر انتخاب آن توسط مشتری تاثیر بگذارد، گفت: «این مساله به این معنی است که متقاضی در ایران موقع خرید خودرو به این هم فکر می‌کند که مثلاً اگر النترا، مزدا 3 یا سراتو بخرد، چون اینها مشتری زیاد دارد، هر زمان اراده کند پول خودرو، نقد دستش را می‌گیرد اما این اتفاق در مورد هوندا سیویک نمی‌افتد چون خریدوفروش آن در بازار اندکی سخت است و مشتری کم دارد یا ممکن است کمتر کسی سراغ خرید ام‌‌جی برود چون افت قیمت آن بیشتر از نمونه‌های مشابه دیگر است.»
او کم‌استهلاک بودن یک خودرو را نیز از جمله عوامل موثر در پرطرفدار شدن آن دانست و تاکید کرد: «اکثر خودروهای وارداتی در حدود قیمت 100 میلیون تومان، کره‌ای و ژاپنی هستند که کم‌استهلاک بودن از شاخص‌های اصلی آنهاست.»
خدمات پس از فروش مطمئن و مناسب عامل بسیار مهم دیگری است که مشتری را به سمت خرید خودرو سوق می‌دهد. به گفته جعفری گستردگی خدمات پس‌از فروش، هزینه آن و نحوه ارائه خدمات توسط نمایندگی‌ها، نه‌فقط در پرطرفدار شدن سدان‌ها بلکه به طور کلی بر محبوبیت تمام کلاس‌های خودرو از هر برندی تاثیر جدی می‌گذارد.»
او حجم موتور خودرو را نیز از مواردی می‌داند که برای بعضی از متقاضیان خودروهای سدان حائز اهمیت است. عقیده‌ای وجود دارد مبنی بر اینکه اگر واردات خودرو با حجم موتور بالای 2500 سی‌سی به کشور آزاد شود، بازار سدان‌ها متنوع‌تر می‌شود و آن زمان احتمالاً لیست سدان‌های پرطرفدار و پرفروش تغییر خواهد کرد. در این رابطه اما عمادالدین جعفری نظر دیگری داشت. او ضمن اینکه احتمال چنین مساله‌ای را بسیار کم دانست، توضیح داد: «اصولاً حجم موتور آخرین مساله‌ای است که فقط بعضی از مشتری‌های سدان‌ها به آن توجه می‌کنند. چه‌بسا تا چند سال قبل و پیش از اعمال محدودیت در مورد واردات خودرو با حجم بالای 2500 سی‌سی هم خودروهای پرفروش در سگمنت‌های مختلف کلاس سدان در بیشتر موارد موتور با حجم 2000 یا نهایتاً 2500 سی‌سی داشتند.»
او در تکمیل توضیحات خود به موارد استثنا اشاره کرد و گفت: «البته مساله خودروهای سگمنت E که کلاس خانوادگی بزرگ هستند، کمی متفاوت است. در مورد مدل‌هایی مثل هیوندای سوناتا و هوندا آکورد حجم موتور تا حدی تعیین‌کننده است چون وزن بدنه این مدل‌ها بالاست. بنابراین پایین بودن حجم موتور باعث کاهش شتاب و سرعت خودرو می‌شود که این انتظاری نیست که مشتری این سدان‌ها از خودروی خود داشته باشد.»
به گفته این کارشناس حوزه خودرو، این موضوع را هم باید مدنظر داشت که امروز در بازار خودروهای سدان در دنیا کمتر خودرویی با موتور شش سیلندر به فروش می‌رسد. در عوض بیشتر خودروها با موتورهایی با حجم کم اما دارای توربو‌شارژ و سوپر‌شارژ به بازار عرضه می‌شوند که به این ترتیب مصرف سوخت آنها کاهش می‌یابد اما نگهداری و تعمیر آنها در ایران راحت‌تر نیست به این دلیل که موتورهای کم‌‌حجم با استفاده از سیستم‌های توربوشارژ امکان گرفتن توان بیشتر از موتور را فراهم می‌کنند اما به دلیل استاندارد نبودن بنزین در ایران این موتورها در ایران معمولاً با مشکل مواجه می‌شوند که با اضافه کردن اکتان به بنزین این مشکل بهبود پیدا می‌کند.

لذت وصف‌نشدنی رانندگی با سدان
سلیقه مردم هر روز در حال تغییر است، همان‌طور که تنوع کلاس‌ها و مدل‌های خودروهای جدید روز‌به‌روز بیشتر می‌شود. بر این اساس مشتریانی که روزگاری سدان‌ها را به عنوان عادی‌ترین و راحت‌ترین خودرو در اولویت انتخاب قرار می‌دادند، امروز احتمالاً هاچ‌بک‌ها یا شاسی‌بلندها را بر سدان‌ها ترجیح می‌دهند. عمادالدین جعفری درباره رقیب اصلی سدان‌ها در بازار معتقد است: «مردم در کشور ما علاقه زیادی به خودروهای شاسی‌بلند دارند و به همین دلیل هم کراس‌اوورها بازار خوبی پیدا کرده‌اند چون این کلاس خودرو غیر از ارتفاع، فضای کابین و صندوق خوبی هم در اختیار مصرف‌کننده خود می‌گذارند و به همین دلیل در جذب مشتری موفق هستند.» با این حال او بر این موضوع هم تاکید کرد: «البته این کلاس نمی‌تواند در بازار جای سدان را بگیرد. سدان‌ها همیشه طرفداران خاص خود را دارند چون ماشین‌های سواری از نظر ایجاد لذت رانندگی، با کلاس‌های دیگر قابل مقایسه نیستند. سواری نرم‌تری دارند و هنگام عبور از پیچ‌های تند، چسبندگی بیشتری به زمین دارند.»

رقابت نابرابر داخلی‌ها و وارداتی‌ها
از مهم‌ترین مسائل مربوط به بازار خودروهای سدان، اوضاع فروش انواع مدل‌های سدان خارجی نسبت به نمونه‌های مشابه تولید داخل است. با وجود اینکه به طور واضح سدان‌های ایرانی از لحاظ کیفیت رقیب خوبی برای حریفان خارجی خود نیستند اما با حمایت همیشگی دولتی، از نظر قیمت به راحتی توان رقابت با همتای قدر خارجی خود را به دست آورده است. جعفری با بیان اینکه شاید اساساً رقیب دانستن این دو بخش بازار سدان‌ها با یکدیگر منطقی نباشد، گفت: «این دو بخش بازار از نظر قیمت تفاوت زیادی با هم دارند. اما در این میان تکنولوژی موتور مساله‌ای تعیین‌کننده است. ضمن اینکه در سدان‌های خارجی از گیربکس اتوماتیک استفاده شده و آپشن‌های جذابی هم برای مردم دارد.» به عقیده این کارشناس خودرو اگر بازار خودرو در کشور رقابتی شود و خودروهای وارداتی به قیمت سدان‌های تولید داخل یا حتی کمی گران‌تر از آنها به بازار عرضه شوند، قطعاً مشتریان، خودروهای وارداتی را انتخاب می‌کنند.

تقاضای بیشتر برای آپشن بیشتر
درباره وضعیت سدان‌ها در بازار کشور یکی از واردکنندگان و فعالان بازار خودرو نیز با بیان اینکه در بازار ایران رقابت بیشتر روی خودروهای سدان متوسط درون‌شهری است، گفت: «این رقابت به این دلیل است که این خودروها هم استفاده درون‌شهری دارند و هم برون‌شهری. همچنین نکته مهم در مورد خودروهای سدان، آپشن‌های این کلاس است.»
محمود نادی با اشاره به اینکه تقاضا برای خودروهایی که آپشن بیشتر دارند، بالاتر است، اظهار کرد: «با این حال به دلیل نبود رقابت منطقی از نظر قیمت میان خودروهای سدان تولید داخل و خودروهای وارداتی، خودروهای ایرانی متقاضی بیشتری دارند. در واقع عامل اصلی که دلیل فروش این خودروهاست، همان مساله پایین‌تر بودن قیمت آنها نسبت به نمونه مشابه خارجی است.»
او در ادامه با تاکید بر اینکه خدمات پس از فروش عامل مهم دیگری است که باعث افزایش تقاضا می‌شود، افزود: «متاسفانه در مورد خودروهای خارجی، به تازگی پس از چندین سال رقابت‌های واردکنندگان حتی مشخص شده خیلی از عوامل فروش خودروهای خارجی، نمایندگی رسمی شرکت‌های تولیدکننده در ایران نیستند. به همین دلیل معمولاً گارانتی خودروهای خارجی منظم نیست و همین عاملی است که رغبت مردم برای خرید خودروهای خارجی را کاهش می‌دهد.»
نادی در رابطه با چگونگی موفقیت خودروهای سدان در بازار کشور نیز توضیح داد: «اگر تیراژ فروش را در نظر بگیریم، بیشترین فروش مربوط به ساندرو، ساندرو استپ‌وی و پرشیاست. همچنین تویوتا کرولا، کیا سراتو و کیا اپتیما نیز جزو پرفروش‌های بازار سدان‌ها به شمار می‌روند.»

دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها