تاریخ انتشار:
آیا بانکهای ایرانی دوباره به سوئیفت وصل میشوند
دیسکانکت شدن یک ارتباط
یکی از اعضای هیات عامل بانک مرکزی روایت میکند شب عید دو سال قبل در ماموریتی بوده که از طریق شبکه خبری بیبیسی مطلع شده سوئیفت «سازمان جهانی انتقالات بینبانکی» ارتباط خود را با تمامی بانکهای ایرانی لغو کرده است. او بلافاصله به سایت سوئیفت مراجعه میکند تا از چند و چون کار مطلع شود.
در سایت سوئیفت اعلام شده بود ارتباط این شرکت با بانکهایی که نامشان در فهرست تحریمهای اتحادیه اروپا آمده است قطع شده است. بنابراین جای امیدواری باقی بود چون هنوز نام بانکهایی چون پاسارگاد، اقتصاد نوین، پارسیان، کارآفرین، سامان و تات در این فهرست نبود و ارتباط آنها با این شرکت برقرار بود. اول عید91 جلسهای در بانک مرکزی برگزار میشود. تمامی مدیران بانکهایی که ارتباط آنها با سوئیفت قطع شده است به این جلسه فراخوانده میشوند. نتیجه ارسال نامهای اعتراضآمیز به شرکت سوئیفت میشود و در نامه هشدار داده میشود اگر ارتباط آنها مجدداً وصل نشود علیه سوئیفت طرح دعوا میکنند. پرونده سوئیفت از بانک مرکزی به ریاستجمهوری منتقل میشود تا در این نهاد پیگیری شود. هدف استخدام وکیلی برای تمامی بانکها و طرح دعوا علیه سوئیفت بود اما در میانه راه و پس از مشاورههای حقوقی از این کار منصرف میشوند.
چرا از سوئیفت شکایت نشد
سوئیفت شرکتی است که تابع قوانین بلژیک، کشوری است که در آنجا به ثبت رسیده است. بلژیک نیز در چارچوپ سیاست خارجی اتحادیه اروپا عمل میکند. بر اساس اظهارات مقامهای سوئیفت تصمیم به قطع همکاری بانکهای تحریمشده ایرانی با دستور مقامهای سیاسی این کشور بوده است. بر این اساس شکایت علیه این شرکت از سوی بانکهای ایرانی به نتیجه خاصی نمیرسید. حتی این شکایت هزینه حقوقی نیز برای ایران به همراه داشت. به همین دلیل از شکایت علیه سوئیفت صرف نظر شد. کارشناسان معتقدند: تحریم بانکهای ایرانی از سوی سوئیفت یک اقدام سیاسی بوده و لغو آن نیز در چارچوپ مذاکرات سیاسی قابل انجام است.
قطع ارتباط با سوئیفت و واکنش ایران
پس از قطع ارتباط سوئیفت، اکثر مسوولان در واکنشهایی این موضوع را کماهمیت جلوه دادند. شاید تنها کسی که در میان چهرههای سرشناس به طور عمومی ابراز نگرانی کرد و نسبت به آن هشدار داد علی فلاحیان وزیر اسبق اطلاعات بود. علی فلاحیان، وزیر اسبق اطلاعات در واکنش به انسداد شبکه ارتباط بانکی بینالمللی توسط اتحادیه اروپا در چارچوب تحریمهای جدید کشورمان گفت بستن سوئیفت بینالملل مانند بستن آبراههای بینالمللی است.
او تصریح کرد: اگر آمریکا یا اروپا به خود اجازه میدهند برای تامین خواستههایشان حقوق بینالملل را زیر پا بگذارند، ایران هم ممکن است هر جا که بتواند اقدام به مقابله به مثل کند. فلاحیان بر همین اساس به غربیها هشدار داد توان ایران در بستن تنگه هرمز را دست کم نگیرند. وزیر اسبق اطلاعات به رئیسجمهور آمریکا توصیه کرد چنانچه از تبلیغات جنگطلبان جمهوریخواه میترسد، به جناح صلحطلب جمهوریخواه مانند جریان «ران پل» هم توجه کند. فلاحیان همچنین به اوباما متذکر شد صلحطلبان در جامعه آمریکا بیشتر از صهیونیستها و جمهوریخواهان جنگطلب طرفدار دارند (خبرگزاری فارس، اسفند90).
جایگزین سوئیفت از سوی ایران
پس از قطع ارتباط سوئیفت، بانکهای ایرانی بازگشت به عقب داشتند. آنها به جای استفاده از این شبکه تلکسها و فکسهای رمزدار را از انبار به محل کار بازگردانند. بازگشت این سیستم قدیمی البته با یک چالش روبهرو بود. همانگونه که بانکهای ایرانی با آمدن ابزار مدرن، روشهای قدیمی را کنار گذاشته بودند دیگر بانکها نیز از این روش بهره نمیبردند. بنابراین در صورت استفاده از شیوههای قدیمی هزینههای آن باید از سوی بانکهای ایرانی پرداخت میشد. اتفاقی که ظاهراً گریزناپذیر بود زیرا برای سوئیفت تقریباً جایگزینی وجود ندارد. ارتباط به صورت پیکی نیز روشی دیگر بود که هزینه بالایی داشت. این هزینه در مقایسه با ارسال پیام از طریق سوئیفت بسیار چشمگیر بود. بانکها در صورت عضویت در سوئیفت آبونمان سالیانه پرداخت میکردند که هزینه انتقال هر پیام را به کمتر از یک سنت تقلیل میداد. اما استفاده از روشهای جایگزین هزینه انتقال را به شدت بالا میبرد.
آیا تحریم سوئیفت لغو میشود
در روزهای اخیر برخی رسانهها از لغو تحریم سوئیفت خبر دادهاند اما اطلاعات موثق خبر میدهد فعلاً چنین موضوعی در دستور کار این شرکت نیست. اکبر کمیجانی معاون اقتصادی بانک مرکزی نیز در این رابطه به یک خبرگزاری گفته بود: بانکداری بینالمللی به این سیستم پایاپای بینالمللی لینک است، بایستی به عنوان عضو این سیستم از روشهایی که متداول جهانی است استفاده کرد؛ سوئیفت یک نوع اتاق پایاپای بینالمللی است که برای تسهیل مبادلات مالی فیمابین بانکها و موسسات اعتباری فعالیت میکند. وی با بیان اینکه همیشه تقاضای بازنگری در تحریم سوئیفت از سوی ایران مطرح بوده است، افزود: این ذهنیتی است که در سطح جامعه و فضای بینالمللی ایجاد شده مبنی بر اینکه بعد از لغو تحریم هفت تا هشت بانک ایرانی نوبت به برقراری ارتباط سوئیفت با ایران رسیده است. وی در همین ارتباط با اشاره به مجوز بانک خاورمیانه برای فعالیت در شبکه سوئیفت ادامه داد: در کنار این مجوز، لغو تحریم تعدادی از بانکهای ایرانی به ادبیات سیاسی و ژورنالیستی دامن زد که این ذهنیت ایجاد شود که سوئیفت هم لغو تحریم میشود اما همانطور که آقای سیف رئیس کل بانک مرکزی طی روزهای قبل توضیح دادند باید گفت روشهای جایگزین سوئیفت در سیستم بانکی ایران مورد استفاده قرار گرفته است. این اظهارات تاییدکننده اخباری است که تاکید دارد نشانهای از سوی سوئیفت برای وصل مجدد بانکهای ایرانی به این شبکه مشاهده نشده است. حتی بانکهایی که از فهرست تحریم خارج شدهاند باید با این شبکه برای وصل مجدد مذاکره داشته باشند. مذاکرهای که البته مشخص نیست به از سرگیری ارتباط منجر شود. آنگونه که شرایط پیش میرود تمامی اتفاقات به مشخص شدن جریان بازی در زمین سیاست موکول شده است. روند این جریان میتواند سرنوشت ارتباط مجدد بانکها را با سوئیفت مشخص کند. تا آن زمان ایران باید به دنبال راههای جایگزین باشد. تجارت فردا با توجه به اهمیت موضوع در قالب پروندهای با کارکرد سوئیفت نگاهی به اتفاقاتی دارد که سرانجام آن به قطع ارتباط بانکهای ایرانی با این شبکه منجر شد. در کنار آن ارتباط آمریکا با این شرکت نیز بررسی شده است. سوئیفت گرچه در بلژیک به ثبت رسیده است اما میزبانی سرور اصلی این شرکت را آمریکا بر عهده دارد. ایالات متحده از همین طریق تلاش کرده به رمزهای ارسالی از طریق این شبکه دست پیدا کند. اتفاقی که از آن به عنوان دستبرد اطلاعاتی یاد میشود.
دیدگاه تان را بنویسید