برف و باران یک ماه گذشته چه تاثیری بر حجم ذخایر آبی کشور داشت؟
آسمان بخیل و مردم پرمصرف
هنوز زمان زیادی نگذشته است از روزهایی که پس از یک برف سنگین یا در زمستانی سخت و سرد، شبهای بلند آن کنار کرسی و چای و داستانهای بزرگترها میگذشت؛ مادربزرگ نگاهی به آسمان میکرد و از «تابستان سختی» میگفت که به گفته او «پس از یک دوره طولانی برف و سرما میآمد».
ذخایر آبی، کمتر از همیشه
هرچند بعد از هشدارهای وزیر در آبانماه، بارش باران و برف در ماههای بعدی با افزایش چشمگیری همراه شد، اما بارشهای اخیر هم پایانی بر هشدارهای کارشناسان برای داشتن بحران کمآبی در آینده نبود. یکی از مهمترین دلایل تداوم هشدارها برای بحران کمآبی این است که ذخایر آبی کشور طی سال آبی گذشته، نسبت به سال ماقبل با افت قابل توجهی همراه بوده است. کارشناسان عقیده دارند چنانچه بارشها مانند چیزی که در هفتههای گذشته در کشور رخ داد، ادامه داشته باشد، میتوان امیدوار بود مقداری از کمآبی گذشته جبران شود اما نباید انتظار داشت سال آینده سال پرآبی باشد.
تهران تشنه
به اینها اضافه کنید هشدارهایی که از سوی برخی از مسوولان حوزه آب در مورد افت شدید ذخایر آبی مهمترین کلانشهر کشور، یعنی تهران داده شده است. به عقیده کارشناسان اگر شهروندان در این شهر فقط تا 20 درصد در مصرف آب صرفهجویی کنند، میتوانند بحران کمآبی را پشت سر بگذارند. اما گفته میشود که به دلیل ارزانقیمت بودن آب، تلاش برای تشویق به صرفهجویی مردم کار سختی است. واقعیتهای آماری میگوید مصرف آب در شهری مانند تهران آن گونه که انتظار میرود کاهش پیدا نمیکند، بلکه برعکس با بزرگ شدن هرروزه این کلانشهر و اضافه شدن حاشیههایی در اطراف آن، مصرف آب با افزایش بیشتری نیز همراه است. در چنین شرایطی و در حالی که قیمت آب نسبت به متوسط قیمت سایر خدمات بسیار ارزان است، نهتنها مصرف آن کاهش پیدا نمیکند بلکه برای سیراب کردن شهری که روز به روز رشد میکند، منابع جدیدی نیز اضافه میشود تا بحرانها پشت سر گذاشته شوند. به این ترتیب در نبود عوامل بازدارنده فرهنگی یا هزینهای برای مصرف بیرویه آب، شهروندان پایتخت کشوری که متوسط بارندگی آن یکسوم متوسط بارش در جهان است، بیش از دو برابر
استانداردهای جهانی آب مصرف میکنند. در حال حاضر آب تهران از چندین منبع تامین میشود، بخشی از این منابع سد لار، لتیان و سد کرج است و بخشی دیگر از طریق چاههای عمیق و نیمهعمیق که در تهران حفر شده است تامین و توزیع میشود؛ اما تهران باز هم تشنه است و این روزها پروژه انتقال آب از سد ماملو که در اطراف پایتخت قرار دارد، برای سیراب کردن این شهر در دست اجراست. اقداماتی هم برای تصفیه پساب فاضلاب تهران برای استفاده از دشت ورامین و پاکدشت انجام میشود اما با وجود تمام این هزینهها برای تامین آب پایتخت؛ همچنان از سرمایهگذاری بر روی عوامل بازدارنده برای کنترل مصرف آب خبری نیست و گفته میشود با حجم اعتبارات موجود برای راهاندازی تصفیهخانهها و فاضلاب تهران، 15سال زمان نیاز است که بخش فاضلاب تهران به بهرهبرداری برسد. شاید بتوان گفت تا زمانی که الگوی مصرف آب در کشور و در میان شهروندان اصلاح نشود، مشکل ذخایر آب همچنان ادامه داشته باشد. مقدار مصرف سرانه آب لولهکشی آشامیدنی در شهرهای ایران در حدود 142مترمکعب در سال است که از مصرف سرانه برخی کشورهای اروپایی پرآب مانند اتریش (108 مترمکعب در سال) و بلژیک (105 مترمکعب در
سال) بیشتر است. بر اساس گزارشهای وزارت نیرو، میزان هدررفت آب در ایران نیز 28 تا30 درصد است در حالی که این مقدار اتلاف در دنیا 9 تا 12 درصد گزارش شده است. در این شرایط، شناخت واقعیتهای مهمی که همین اطراف ما میگذرد، کار سختی است. این مجموعه تلاش میکند آنچه را در نظر ما بیاهمیت مینماید به تصویر بکشد. فقط به یاد داشته باشید که تامین و توزیع آب سالم، ارزشمند است و شاید در همین لحظاتی که این مطلب نوشته میشود، برخی از مردم دنیا، به دلیل بیماریهای مرتبط با آب، جان میسپارند.
دیدگاه تان را بنویسید