تاریخ انتشار:
اولین بودجه نظارتپذیر پس از هشت سال
یکی از چالشهای اصلی بودجهنویسی دولت احمدینژاد در بودجه روحانی پاک شده است. برخلاف روال سیستم بودجهنویسی در دولت قبل که با کاهش ردیفهای بودجه و همچنین تعیین بودجههای وزارتخانهها به صورت گلوبال سبب میشد تا مشخص نشود به طور ریز بودجه در چه بخشهایی هزینه میشود.
یکی از چالشهای اصلی بودجهنویسی دولت احمدینژاد در بودجه روحانی پاک شده است. برخلاف روال سیستم بودجهنویسی در دولت قبل که با کاهش ردیفهای بودجه و همچنین تعیین بودجههای وزارتخانهها به صورت گلوبال سبب میشد تا مشخص نشود به طور ریز بودجه در چه بخشهایی هزینه میشود. در دولت احمدینژاد در یک سال 60 ردیف بودجه حذف شد و بودجهها به صورت گلوبال در اختیار هر استان قرار میگرفت تا با صلاحدید استاندارها در هر جایی که صلاح میدانند خرج شود. جدلهای بسیاری شکل گرفت. مجلس بسیاری از ردیفها را بازگرداند اما در عمل دولت به همان سبک و سیاق بودجه را به طور کلی در اختیار استاندار قرار میداد و ریز هزینهکردها مشخص نبود. اما در دولت روحانی بار دیگر سبک کار به دوران ریاستجمهوری خاتمی برگشته است. به گفته عیسی امامی عضو کمیسیون تلفیق مجلس اگرچه دولت روحانی هم میتوانست بودجه دستگاههای مختلف از جمله وزارتخانههای پرهزینه خود را به صورت کلی و در قالب فصول کلی به مجلس ارائه کند اما در جهت هر چه شفافتر ساختن بودجه کشور، بودجه هفت دستگاه اجرایی را عملیاتی و به طور دقیق ارائه کرده است. دولت همچنین ردیفهای متفرقه در بودجه را
به حداقل کاهش داده است. ردیفهای متفرقه مربوط به هزینههایی بود که عموماً به نوعی دست و دلبازی دولت برای اختصاص ارقامی قابل توجه به برخی نهادها و حتی اشخاص خاص بود.
دیدگاه تان را بنویسید