بدترین نرخ رشد برای کشورهای آمریکای لاتین
سال بد
روزهای بد اقتصاد ایالاتمتحده و بعد از آن اروپا، در حقیقت به نوعی روزهای خوب اقتصادهای نوظهور محسوب میشد.
روزهای بد اقتصاد ایالاتمتحده و بعد از آن اروپا، در حقیقت به نوعی روزهای خوب اقتصادهای نوظهور محسوب میشد. سرمایههای سرگردان در جهان جایی امنتر و با بازدهی بیشتری جز این دسته از اقتصادها نمییافتند. نتیجه این کوچ سرمایهها، افزایش نرخ سرمایهگذاری و در نتیجه افزایش رشد اقتصادی این کشورها بود. حالا اما این روند در حال معکوس شدن است و در حال حاضر، سال 2015 بدترین سال منطقه آمریکای لاتین از 2008 به بعد محسوب میشود. پیشبینی شده است رشد اقتصادی این ناحیه در سال 2015 منفی 2 /0 درصد باشد. البته این، بدترین نرخ رشد در بین همه کشورهای در حال توسعه و اقتصادهای نوظهور هم محسوب میشود.
در این ناحیه هم، بدترین وضعیت را برزیل دارد که بزرگترین اقتصاد آمریکای لاتین هم محسوب میشود. برزیل در رکودی شدید گرفتار شده است که نهتنها باعث کاهش رشد اقتصادی این کشور شده که حالا، بقیه کشورهای منطقه آمریکای لاتین را هم تحت تاثیر قرار داده است. هفته گذشته، آمار جدید اقتصادی این کشور اعلام شد. نرخ تورم به 10 درصد رسیده است که در 12 سال گذشته بیسابقه بوده است. میزان تولید و مصرف بخش خصوصی هم نشان میدهد از ابتدای سال، رکود در این کشور عمق بیشتری گرفته است. علاوه بر این سایر کشورهای منطقه آمریکای لاتین هم کمک چندانی به بهبود آمار کلی در این منطقه نمیکنند. ونزوئلا عمیقترین رکود در 70 سال گذشته را تجربه میکند. آرژانتین هم در بهترین حالت رشد بسیار اندکی را خواهد داشت که به صفر بسیار نزدیک خواهد بود. سه کشور برزیل، ونزوئلا و آرژانتین عملاً نیمی از اقتصاد منطقه آمریکای لاتین را تشکیل میدهند. البته نیمه دیگر اقتصاد این منطقه، عملکردی بسیار بهتر دارند. مکزیک از رشد اقتصادی 6 /2درصدی خبر میدهد که بسیار خوب محسوب میشود و حتی بهتر از خوشبینانهترین پیشبینیهای قبلی در مورد رشد اقتصاد این کشور در سال 2015
است. اما در مجموع، همه کشورهای آمریکای لاتین، مشکل مشترکی دارند. آنها نتوانستهاند در زمان رونق، که مدت طولانی هم ادامه داشت، اقتصاد خود را متنوع کنند. آنها آنچنان به چین گره خوردهاند که حالا کاهش رشد اقتصادی چین، بسیار شدیدتر از خود این کشور در آمریکای لاتین تاثیر میگذارد. رشد اقتصادی آمریکای لاتین در دهه گذشته، هر روز بیشتر از روز قبل بر صادرات استوار بوده است و حالا با کاهش تقاضای چین، در حال تجربه روزهای سختی است. علاوه بر کاهش تقاضای چین، برزیل با علنی شدن پروندههای فسادهای دولتی خصوصاً در زمینه شرکتهای نفتی که توسط دولت اداره میشود، روبهرو است. علنی شدن این مشکل باعث شد مردم خواهان استعفای روسوف شوند، اتفاقی که نیفتاد اما بهای باقی ماندن او در دفتر ریاستجمهوری، خروج سرمایه و سرمایهداران از برزیل بود. حالا چشم امید این منطقه به رئیسجمهور جدید آرژانتین و کاهش ارز پول کشورهای آمریکای لاتین و در نتیجه افزایش صادرات آن دوخته شده است. دو عاملی که در کنار هم قرار است آینده بهتری را برای این منطقه رقم بزنند.
دیدگاه تان را بنویسید