تبارشناسی جانشین مسکن مهر در دولت تدبیر
برگ برنده یا طرح شکست خورده؟
عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی کابینه یازدهم پیش از آنکه سکان هدایت این وزارتخانه را برای دومین بار به دست بگیرد طرح مسکن مهر را به عنوان طرح حمایتی مسکن کمدرآمدها به دلیل وجود مشکل در شیوه تامین مالی و اجرایی آن فاقد اعتبار لازم میدانست.
عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی کابینه یازدهم پیش از آنکه سکان هدایت این وزارتخانه را برای دومین بار به دست بگیرد طرح مسکن مهر را به عنوان طرح حمایتی مسکن کمدرآمدها به دلیل وجود مشکل در شیوه تامین مالی و اجرایی آن فاقد اعتبار لازم میدانست. به همین دلیل در اولین ماههای حضور خود در ساختمان این وزارتخانه با اعلام خبر توقف پروژه مسکن مهر از طرحی جدید برای حمایت از اقشار کمدرآمد جامعه رونمایی کرد. طرحی که اگرچه نام آن به گوش بخش زیادی از متقاضیان مسکن در ایران ناشناخته است اما طرحی با قدمت چند صدساله است که در تمامی دنیا با نام «مسکن اجتماعی» شناخته و تجربه شده است. گرچه مخالفان دولت بلافاصله پس از رونمایی از این طرح ساز مخالف را کوک کردند به گونهای که یک روزنامه منتقد در اولین شماره پس از یک دوره توقف این طرح را سیاستی شکست خورده معرفی کرد.
تاریخچه مسکن اجتماعی
مسکن اجتماعی یا social housing یکی از پنج مولفه سیاستهای مسکن اجتماعی در راستای تامین نیاز اقشار جامعه شهری و روستایی است. سابقه شکلگیری این طرح در کشورهای توسعهیافته به اوایل قرن 18 میلادی بازمیگردد. زمانی که بحرانهای اجتماعی و اقتصادی ناشی از نظام اقتصاد آزاد و سرمایهداری عرصه کشورهای توسعهیافته را درنوردید. در کشورهای اروپایی مسکن اجتماعی معادل «نظام استیجاری ارزان» به کار گرفته میشود. به این معنا که مسکن اجارهای تحت مالکیت بخش عمومی یا غیرانتفاعی است که گروههای کمدرآمد از آن استفاده میکنند و در کشورهای مختلف بین 10 تا 30 درصد نیاز مسکن از طریق اجرای طرح مسکن اجتماعی تامین میشود.
شیوه اجرایی مسکن اجتماعی
با این وجود شیوه اجرایی مسکن اجتماعی در کشورهای مختلف بر اساس یک الگو تعریف نشده است. در بخشی از مطالعات انجامشده در طرح جامع مسکن آمده است؛ تجربه مسکن اجتماعی در کشورهای توسعهیافته و در حال توسعه بر اساس یک نظام واحد نبوده و حداقل دو نظام متفاوت استیجار اجتماعی در کشورهای انگلوساکسون و آلمان برای آن وجود دارد.
طبق این مطالعات تفاوت این نظام اجرایی مسکن اجتماعی در این دو کشور در میزان دولتی بودن آنها و نحوه تعامل آن با مسکن اجارهای بخش خصوصی است.
در تجربه انگلوساکسون نظام استیجار اجتماعی به عنوان یک تور ایمنی برای کمدرآمدها ایجاد شده است که کاملاً از استیجار بخش خصوصی جدا بود. در آلمان تجربه مسکن اجتماعی متفاوت است. اجرایی شدن طرح مسکن اجتماعی در آلمان به جنبش تعاونی مسکن بازمیگردد. در این کشور مسکن اجتماعی به یک بخش دولتی تبدیل نشد و وظیفه دولت فقط مشارکت فعال در بازار ساختمان و حفظ استمرار فعالیتهای آن به جای تشویق بازار سودمحور بود. در آلمان برخلاف انگلوساکسون به تشویق رقابت بین فعالیتهای غیرانتفاعی با فعالیتهای سوداگرانه توجه کردند و عرضه مستمر خانههای جدید در نظام استیجار ارزان تضمین شد، به گونهای که از نوسانات شدید تولید اضافی یا کمبود مسکن جلوگیری میکرد و قیمتهای ارزان آن سطح عمومی اجاره را پایین نگه میداشت.
مسکن اجتماعی در ایران
اقشار کمدرآمد جامعه همواره برای خانهدار شدن تلاش کردهاند. در میان تمامی انگیزههای خانوارها برای مالکیت شاید مهمترین انگیزه ارزش مسکن به عنوان دارایی است. در ایران از دیرباز زمین و مسکن ارزش دارایی داشتند و ناکامی کشور در صنعتی شدن به تداوم سودآوری نامتعادل ساختمان و ارزش آن به عنوان دارایی کمک کرده است.
نگاهی به نحوه تامین مسکن کمدرآمدها در طول تاریخ کشور نشان میدهد اگرچه طرح مسکن اجتماعی با این عنوان برای بخش زیادی از جامعه ناآشناست اما اجرای طرحهایی برای حمایت از اقشار کمدرآمد در ایران به سال 1327 همزمان با برقراری نظام برنامهریزی در کشور برمیگردد.
یک نکته در مسکن کم درآمدها
نکته جالب آن است که در کشور ایران هر زمانی که از مسکن کمدرآمدها صحبت به میان آمده تمامی نگاهها به سمت مسکن ملکی متمرکز شده است. شاید به همین دلیل است که هیچگاه ساخت مسکن اجارهای در ایران پا نگرفته است.
به عنوان مثال در برنامههای هفتساله اول و دوم عمرانی کشور برای ساخت خانههای ارزانقیمت اعتباراتی منظور شد ولی فعالیت معینی برای اسکان کمدرآمدها انجام نگرفت. در برنامه عمرانی سوم برای مسکن کمدرآمدها (اسکان غیررسمی) با هدف مشخص، برنامه خانههای ارزانقیمت منظور شد. دستور کار این هدفگذاری، ساخت خانه برای اسکان افراد بیبضاعت و کمدرآمد و از بین بردن حاشیهنشینی بود. کوی 13 آبان و نازیآباد در تهران نمونههایی از اجرای این طرح هستند.
در برنامه چهارم عمرانی اهداف مشخص بخش مسکن در مورد اقشار کمدرآمد گسترش بیشتری یافت و نزدیک به 100 هزار واحد مسکونی ارزانقیمت با اقساط درازمدت در شکلهای مختلف مجتمع آپارتمانی و تعاونیها پیشبینی شد.
تامین مسکن پس از انقلاب
پس از انقلاب برنامه تامین مسکن اقشار کمدرآمد با تصویب قانون زمین شهری و واگذاری زمین ارزان، مصالح ارزان و وام کمبهره شکل دیگری گرفت. با آغاز اولین برنامه توسعه اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی کشور از سال 1368 سیاست تعدیل اقتصادی در پیش گرفته شد و واگذاری زمین ارزان، وام ارزان و مصالح ارزان محدود و متوقف شد. با توقف این طرح تامین مسکن اجتماعی با مشکلاتی مواجه شد. دولت از سال 1377 ایده طرحهای «مسکونی-استیجاری» را مطرح کرد و طرح مسکن اجتماعی با تغییراتی به عنوان مسکن استیجار اجرایی شد.
یادگاری هشت سال
در هشت سال اخیر نیز اجرای طرح مسکن مهر به عنوان طرحی گرفتهشده از طرح جامع مسکن برای تامین مسکن کمدرآمدها اجرایی شد. طرحی که به لحاظ نحوه تامین مالی و ظرفیتسنجی با معیارهای مطالعهشده در طرح جامع فرسنگها فاصله داشت و تنها با تکیه بر ویژگی صفر کردن قیمت زمین به عنوان تنها برنامه تامین مسکن کمدرآمدها در پیش گرفته شد. با وجود این ناتوانی در تامین مالی ادامه طرح و وجود مشکلات متعدد زیربنایی و روبنایی در مکانهای احداث خانههای مسکن مهر دولت یازدهم را مصمم کرده است تا تجربه جهانی مسکن اجتماعی را به شکلی متفاوت در ایران اجرایی کند. اینکه طرح مسکن اجتماعی در چند سال آینده در تامین مسکن کمدرآمدها موفق عمل خواهد کرد یا نه، پرسشی است که باید منتظر بود و دید اما آنچه کارشناسان و جامعهشناسان بر آن تاکید دارند شیوه اجرایی شدن این طرح است که میتواند برگ برنده دولت در کامیابی این طرح باشد.
دیدگاه تان را بنویسید