شناسه خبر : 10645 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

محمدباقر قالیباف از کدام اقتصاددانان مشورت می‌گیرد؟

دوستان اقتصادی آقای شهردار

همه چیز مهیا بود تا «ب‌ام‌و» قرارداد را نهایی کند. علی نوریانی، نماینده ب‌ام‌و در ایران به مسوولان این شرکت گفته بود، قرار است ژنرال‌های کشور من به آلمان سفر کنند، لطفاً در حد ژنرال‌های خودتان از آنان استقبال کنید.

همه چیز مهیا بود تا «ب‌ام‌و» قرارداد را نهایی کند. علی نوریانی، نماینده ب‌ام‌و در ایران به مسوولان این شرکت گفته بود، قرار است ژنرال‌های کشور من به آلمان سفر کنند، لطفاً در حد ژنرال‌های خودتان از آنان استقبال کنید. نمایندگان محمدباقر قالیباف که وارد مونیخ شدند چند دستگاه لیموزین پیشرفته ب‌ام‌و انتظار آنان را می‌کشید. مردم آلمان هم انگشت به دهان مانده بودند که چه خبر شده. بهترین هتل مونیخ هم برای اقامت آنان رزرو شده بود. ب‌ام‌و تمام تلاشش را می‌کرد تا از رقیب دیرینه خود، بنز، این قرارداد را برباید. نمایندگی ایران این شرکت کار را تمام‌شده می‌دید که ناگهان از آلمان با او تماس گرفتند: مذاکرات شکست خورد. پلیس ایران با بنز قرارداد امضا کرد. هنوز کسی نمی‌داند که چرا قالیباف در سال‌هایی که فرماندهی نیروی انتظامی را بر عهده گرفت به جای ب‌ام‌و با بنز قرارداد بست. کدام دلیل اقتصادی باعث شد این قرارداد از ب‌ام‌و به بنز شیفت پیدا کند؟ مشاوران اقتصادی او چه کسانی بودند؟ چرا نتیجه تصمیم قالیباف و مشاورانش بنز شد! او حالا یکی از کاندیداهای ریاست‌جمهوری شده. اگر رئیس‌جمهور شود برای رسیدن به بنز از ب‌ام‌و باز عبور خواهد کرد؟ دیدگاه‌های اقتصادی او چیست؟ چه کسانی قرار است نقشه توسعه اقتصادی ایران را برای دولت او ترسیم کنند؟ آیا مشاوران اقتصادی‌اش شبیه کسانی هستند که به جای ب‌ام‌و، بنز را به او پیشنهاد دادند؟

داستان تیم 250نفره
برای قالیباف در انتخابات سال 1388 جایی نبود. با اینکه تیمی 250نفره را از سال 1387 بسیج کرده بود تا برنامه‌های او برای دولتش را بنویسند صلاح ندانست در این سال با چند چهره رای‌آور به رقابت بپردازد. حالا که نوبت عرض اندامش رسیده ماحصل مطالعات آن تیم را در کتابی با عنوان «برنامه توسعه» به نام خود چاپ کرده و برنامه‌های اقتصادی‌اش را در آن اعلام کرده است. کامران باقری‌لنکرانی، نامزد تایید صلاحیت‌نشده آیت‌الله مصباح انتقاد تندی به این کتاب کرده است: «کتابی که تیم وی تهیه کرده‌اند و به اسم ایشان چاپ شده تحت عنوان «برنامه توسعه» در هر دو جلدش تراز‌یابی از خارج از کشور کردند. مثلاً در زمینه ورزش گفته شده است که سنگاپور چه کرده است. انگلستان چه کرده و ما باید چه کنیم. خب این مدل قابل تاییدی برای ما نیست. به دوست مشترک‌مان عرض کردم به ایشان بفرمایید که به غیر از index:1|width:300|height:|align:leftبسم‌الله الرحمن الرحیم اول کتاب هیچ کدام از مسائل این کتاب با آرمان امام (ره) و منویات رهبری سازگاری ندارد. بالاخره این نکته ظریفی بوده است که رهبری فرموده است، ما باید الگوی بومی خودمان را داشته باشیم و مبنای حرکت کشورمان پیشرفت و عدالت باشد. باید به این عمل کنیم. نه اینکه فقط بگوییم پیشرفت و عدالت ولی الگوی اقتصادی‌مان مدل دست و پا شکسته مالزی یا ترکیه باشد.» (به نقل از پایگاه خبری صراط)
اما این 250 نفر چه کسانی بودند و کدام‌یک از آنان قرار است در دولت احتمالی قالیباف تیم اقتصادی او را تشکیل دهند.

نشان درجه سه لیاقت برای محمود عسگری‌آزاد
هفدهم خرداد 1384 با امضای محمدرضا عارف، معاون اول وقت رئیس‌جمهور، نشان درجه سه لیاقت و مدیریت برای او صادر شد. محمود عسگری‌آزاد به پاس خدماتش در سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور این نشان را از دولت اصلاحات دریافت کرد تا هشت سال بعد به عنوان مشاور اقتصادی قالیباف اصولگرا مطرح شود. پیش‌بینی می‌شود در صورت انتخاب قالیباف به عنوان رئیس‌جمهور او که اکنون رئیس مرکز مطالعات و برنامه‌ریزی شهرداری تهران است، مامور احیای سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی می‌شود و پس از احیا، ریاست این سازمان را بر عهده خواهد گرفت. او در گفت و گو با فارس اقتصاد ایران را این‌گونه ارزیابی کرده است: چالش‌های اقتصادی کشور در ناپایدار بودن رشد اقتصادی و رشد پایین اقتصادی کشور است. ما نمی‌توانیم با مدل شرقی و مدل غربی در اقتصاد کلان عمل کنیم ولی باید به آنها توجه کرده و از تجربیات‌شان استفاده کنیم. دولت موتور محرک اقتصاد است و به شدت باید کوچک‌سازی شود. مشارکت مردم در اقتصاد یک اصل است که باید در تصمیم‌گیری‌های بزرگ و کوچک مدنظر قرار گیرد. بخش خدمات مانند گردشگری و IT و غیره در اقتصاد کشور بیشتر مورد توجه قرار گیرد که باعث ایجاد اشتغال و کنترل نقدینگی می‌شود. ما به یک تحول ساختاری در بخش کشاورزی نیازمندیم و بانک مرکزی باید مستقل و احیا شود؛ باید از روش‌های شعارگونه پرهیز شود و در اقدامات اقتصادی که می‌شود سود و ضررها را در نظر بگیریم و بر اساس منافع بیشتر حرکت کنیم.

ابراهیم یاوری، غیر‌مشهدی- غیر‌نظامی
او از اقتصاددانان طیف دانشکده اقتصاد دانشگاه شهید‌بهشتی است. می‌گویند تیم انتخاباتی قالیباف یا مشهدی‌اند یا نظامی یا هر دو! ابراهیم یاوری، تئوریسین‌های اقتصادی قالیباف، نه مشهدی است نه نظامی. اهل اصفهان است و در دوره خاتمی هم سابقه همکاری دارد. او که هفته پیش به برنامه پایش شبکه اول سیما رفته بود درباره برنامه‌های اقتصادی قالیباف گفت: قالیباف قصد کاهش یارانه‌ها و افزایش قیمت حامل‌های انرژی را ندارد. یاوری که از او به عنوان جدی‌ترین گزینه تصدی وزارت اقتصاد نام برده می‌شود در ادامه تشریح برنامه‌های قالیباف گفت: در پاسخ به این پرسش که آیا آقای قالیباف حاضر است به نفع خروج رکود از تولید، مالیات این بخش را کاهش دهد، حتی اگر درآمدهای نفتی کشور در حال کاهش و مالیات نیز نتواند جایگزین آن قرار گیرد، اظهار داشت: قطعاً برای خروج رکود از بخش‌های تولیدی کاهش مالیات‌های آنها را در دستور کار قرار خواهیم داد. یاوری در پاسخ به این پرسش که در تدوین لایحه بودجه سال 1393 اولویت‌های اقتصادی آقای قالیباف در چه حوزه‌ای خواهد بود، گفت‌: در حال حاضر تخصیص‌های اشتباهی در بودجه صورت می‌گیرد. به عنوان نمونه بودجه‌هایی به احداث راه، تجهیزات و مزارع اختصاص پیدا می‌کند اما به دلیل آنکه آنها با اهداف درستی تدوین نمی‌شود به نتایج مثبتی دست پیدا نمی‌کند. وی با اشاره به اینکه در دولت قالیباف بحث بودجه‌ریزی و اصلاحات آن حتماً در دستور کار قرار خواهد گرفت، تصریح کرد: در بودجه اولویت‌های خود را به صنایع، پروژه‌های کشاورزی، صنعتی و نفتی اختصاص خواهیم داد. به نحوی که تمرکز ویژه‌ای را برای حمایت از بخش‌های اقتصادی که ارز‌آوری و اشتغال‌زایی زیادی داشته باشند خواهیم داشت.

سایر یاران شهردار
شاید اگر کسی به سایت احمد توکلی سر بزند به سختی بتواند کاندیدای مورد حمایت او را شناسایی کند اما شنیده‌ها حاکی از آن است تیم منتسب به او در حال همکاری با شهردار تهران است و در طراحی اقتصادی برنامه‌ها نقش دارد. چند روز پیش هم احمد توکلی تلویحاً گفته بود رئیس‌جمهور آینده باید بتواند مشکلات اقتصاد را دو‌ساله حل کند. حل کردن دو‌‌ساله مشکلات اقتصادی کشور پروژه‌ای است که قالیباف آن را طرح کرده است. آیا این اشاره تلویحی توکلی می‌تواند دلیلی بر حمایت او از شهردار تهران در انتخابات ریاست‌جمهوری باشد؟ در کنار توکلی و دوستانش، از محسن طلایی هم به عنوان یکی از ارکان تیم اقتصادی قالیباف نامبرده می‌شود. طلایی در سال 1386، معاونت اقتصادی وزارت امور خارجه را بر عهده گرفت و با منوچهر متکی در این وزارتخانه همکار شد. او همچنین سابقه سفیری در سفارتخانه‌های ژاپن و کره جنوبی را در کارنامه خود دارد. طلایی که دانش‌آموخته اقتصاد است سابقه کار در سازمان برنامه و بودجه وقت را نیز دارد و دبیر طرح‌های بلند‌مدت این سازمان بوده است.

دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها