تاریخ انتشار:
نگاهی به هیات عامل سازمان کشورهای صادرکننده نفت و ویژگیهای آن
نمایندگی ایران در اوپک
نماینده جدید ایران در هیات عامل اوپک منصوب شده است. هیات عامل اوپک دارای وظایف و عضویت در آن دارای ویژگیهایی است که در ادامه به اختصار بدان پرداخته میشود.
هیات عامل اوپک
نقش هیات عامل در ماده 20 اساسنامه اوپک آمده است که به اختصار به شرح زیر است. هیات عامل اوپک (Board of Governors) نقشی مانند هیاتمدیره سازمانها و شرکتهای بزرگ بینالمللی را ایفا میکند. هیات عامل متشکل از نماینده کشورهای عضو سازمان است. این نمایندگان توسط وزرای ذیربط کشورهای عضو معرفی میشوند. هیات عامل مدیریت کلی دبیرخانه اوپک را هدایت میکند، بر اجرای مصوبات کنفرانس و نیز هیات عامل نظارت دارد، اسناد مالی سازمان را بررسی و بودجه سالانه آن را تنظیم و برای تصویب به کنفرانس تقدیم میکند. حسابرس سازمان را به مدت یک سال منصوب و گزارشهای حسابرس داخلی دبیرخانه را استماع میکند. هیات عامل انتصاب مدیران بخشها و ادارات مختلف در دبیرخانه را تصویب میکند. هیات عامل همچنین در مورد گزارشهایی که دبیر کل سازمان
(Secretary General) به هیات عامل تقدیم میکند اتخاذ تصمیم میکند و گزارشها و توصیههایی را در مورد مسائل مختلف سازمان اوپک به کنفرانس ارائه میکند.
ویژگیهای عضو هیات عامل
وظایف هیات عامل دامنه وسیعی از مسائل مدیریتی، مالی و اداری و نیز سیاستگذاریهای هدایت دبیرخانه اوپک را دربر میگیرد و نمایندگان کشور در این هیات عامل علاوه بر اشراف لازم در این موارد لازم است آگاهی عمیق و گستردهای از تحولات اقتصاد بینالمللی و بازارهای نفت و انرژی داشته باشند تا بتوانند سازمان اوپک را به درستی هدایت و از منافع کشور در آن سازمان بینالدولتی دفاع کنند. علاوه بر آگاهیهای یادشده، تسلط به زبان انگلیسی که زبان رسمی سازمان اوپک است و نیز تجربه کاری در سازمانهای جهانی و شناخت مقامات رسمی بخشهای نفت و انرژی کشورهای عضو و سایر شخصیتهای اثرگذار در این عرصهها نیز به ایفای موثرتر این نقش کمک میکند.
بهترین گزینه برای نمایندگی ایران
شناختی که اینجانب از سالها پیش از جناب آقای کاظمپوراردبیلی پیدا کردهام موید آن است که ایشان بهترین گزینه برای این سمت در شرایط کنونی بودهاند. تجربه خدمات دیپلماتیک در سالهای حضور در وزارت امور خارجه، آشنایی طولانی با مسائل جهانی، اقتصاد و روابط بینالمللی و دانش عمیق از تحولات بازارهای نفت و انرژی از یک سو و پویایی و مهارتهای ایشان در مذاکرات مشکل و پیچیده دوجانبه و چندجانبه که در بسیاری از مواقع برای پیشبرد سیاستهای کشور در سازمانهایی نظیر اوپک ضرورت مییابد، ایشان را به عنوان یک شخصیت کاملاً مناسب برای چنین سمتی درآورده است. با توجه به تجربیات آقای کاظمپوراردبیلی تردیدی نیست که ایشان خواهند توانست در این سمت حتی بیش از پیش اثرگذار باشند و میتوان گفت تاثیر ایشان بر هدایت سازمان اوپک مسلماً بیش از صرفاً یک عضو ساده هیات عامل اوپک خواهد بود.
تصمیمگیری درباره دبیرکل جدید
بیتردید حضور ایشان در هیات عامل اوپک در هدایت دبیرخانه اوپک در مسیر صحیح خود و دفاع از منافع کشور در آن سازمان موثر خواهد بود اما انتخاب دبیرکل اوپک مسالهای است که فراتر از وظایف، صلاحیتها و مسوولیتهای هیات عامل قرار گرفته و تصمیمگیری در مورد آن در سطح وزرای کنفرانس اوپک است. در واقع تصمیمگیری در مورد دبیرکل اوپک مانند همه سازمانهای بینالمللی صرفاً به تناسب مهارتها و تجربیات نامزد معرفیشده از سوی کشورها بستگی نداشته، بلکه در گرو روابط پیچیده سیاسی اقتصادی بین کشورهای عضو و حتی روابط بینالمللی خارج از حیطه سازمان است. بنابراین هر چند حضور جناب کاظمپوراردبیلی در هیات عامل اوپک میتواند به انتخاب نامزد ایران به دبیرکلی اوپک کمک کند، اما توفیق در این امر بیش از هر چیز مستلزم یک توافق موثر در سطح دولتهای کشورهای عضو و بهخصوص دولتهای اعضای مهم سازمان کشورهای صادرکننده نفت است.
دیدگاه تان را بنویسید