شناسه خبر : 266 لینک کوتاه

فضای سبز حق زندگان

تهران غم‌آلود می‌شود

هنوز طرح جامع تهران تبیین و اجرایی نشده است و این شهر مظلوم هر از گاهی با تصمیماتی مواجه می‌شود که نه‌تنها کمکی به بهبود حالش نمی‌شود، بلکه چهره شهر را پیچیده‌تر می‌کند. گاهی مشکلات این شهر نشات‌گرفته از همین تصمیمات عجولانه است. در گفت‌و‌گوی تجارت فردا با علی پورشیرازی کارشناس شهرسازی، ‌

هنوز طرح جامع تهران تبیین و اجرایی نشده است و این شهر مظلوم هر از گاهی با تصمیماتی مواجه می‌شود که نه‌تنها کمکی به بهبود حالش نمی‌شود، بلکه چهره شهر را پیچیده‌تر می‌کند. گاهی مشکلات این شهر نشات‌گرفته از همین تصمیمات عجولانه است. در گفت‌و‌گوی تجارت فردا با علی پورشیرازی کارشناس شهرسازی،‌ تبدیل بخشی از پارک‌ها به قبرستان‌ مطرح شد. در این میان گفته شد که چهره این شهر نه‌تنها زیبا نمی‌شود، بلکه در‌هم و غم‌آلودتر می‌شود. چرا که ایجاد فضاهای همراه با غم چهره شهر را هم غم‌انگیز می‌کند.
در صورت تصویب تصمیم شورای شهر تهران مبنی بر تبدیل بخشی از پارک‌های اطراف تهران به قبرستان،‌ شکل شهر چگونه می‌شود؟
متاسفانه هنوز تهران دارای برنامه جامعی نیست و این موضوع برای تهران نگران‌کننده است. همه مسائل موجود در تهران هم حول همین نبود یک برنامه جامع برای شهر می‌چرخد. همه مشکلات تهران ناشی از نبود برنامه‌ریزی برای این شهر است. شاید با تدوین و بازنگری طرح، اوضاع این شهر بهتر می‌شد اما متاسفانه هنوز خبری از طرح جامع تهران نیست. نبود طرح جامع برای تهران و از طرفی دیگر هیجان ساختمان‌سازی غلط در این شهر باعث شد تا مناطق تفریحی و فضای باز کمتر مورد توجه قرار گیرد و تهران به فراموشی سپرده شود.

این طرح برای تهران خوب است یا بد؟
متاسفانه نمی‌توان به صورت قطعی گفت که این تبدیل برای تهران خوب است یا خیر. طی سال‌های اخیر برخی پارک‌ها و فضای شهری تبدیل به مسکونی شدند و فضای باز نیز کمتر شده است. من حدود 20 سال گذشته این موضوع را در تهران مطرح کردم. در آن زمان پیشنهاد جلوگیری از شناور شدن جمعیت به تهران را دادم، اما متاسفانه در طول این سال‌ها ورود مردم از شهرها به تهران افزایش یافت. در طول این سال‌ها تمرکز برای شهری بزرگ همچون تهران به ساخت و ساز معطوف شد. به طور مثال همین طرح مسکن مهر که با مخارج بالایی همراه بود آنچنان که باید موفق نبود در حالی که همه کشورها طرح‌هایی از این قبیل می‌سازند.
طی سال‌های اخیر با ساخت و ساز مسکن و تمرکز تهران بر این امر، روستاییان نیز به امید خرید خانه به این شهر آمدند و همین امر باعث شد تا تهران در حال حاضر به این وضعیت برسد. شاید این طرح از لحاظ جامعه‌شناسی سهل باشد اما از نگاه توسعه‌ای بسیار اشتباه است.

تبدیل بخشی از پارک‌ها و فضای سبز به قبرستان‌ چه تاثیری در چهره تهران دارد؟
این امر پیشتر مطرح بود و مسوولان نسبت به کمبود فضای بهشت‌زهرای تهران هشدار داده بودند، همچنین در زمان ساخت و ساز در سال‌های اخیر تدابیری در نظر گرفته نشد. چرا که سال‌های گذشته در طرح‌های موجود برای ساخت و ساز مسکن در اطراف پارک‌ها گفته می‌شد که ساختمان‌های بیش از دو طبقه ساخته نشود، اما در 10 سال اخیر ساختمان‌های بلند‌مرتبه در اطراف پارک‌ها افزایش یافته است و ممکن است این تبدیل هم به راحتی در تهران اجرایی شود. حال بهتر است به جای مکان‌یابی جدید برای قبرستان در تهران، قبرستان‌های موجود را چند‌طبقه کنیم و روش‌های دیگری به کار گیریم.

در صورت تصویب، مخالف یا موافق اجرای آن هستید؟
از لحاظ جامعه‌شناسی این کار ممکن نیست. در هر جای کشور که باشید،‌ اگر در خانه همسایه صدای شیون و ناراحتی باشد، همسایه دیگر ناراحت می‌شود و این امر به دیگران منتقل می‌شود. چه برسد که این موضوع دائم در محله باشد و مردم را تحت تاثیر قرار دهد. این موضوع حتی از لحاظ ترافیکی هم شهر را تحت تاثیر قرار می‌دهد و در برآوردن نیاز جامعه هم اثرگذار است. فضای سبزی که نیاز مردم است تبدیل به مکان‌هایی غم‌آلود می‌شود. به نظر می‌رسد برخی عالماً و عامداً جلوی تصویب طرح جامع شهرهای بزرگ را گرفته‌اند و نمی‌گذارند این طرح اجرایی شود. در حالی که اگر این طرح تصویب شود دیگر کسی نمی‌تواند این‌گونه تصمیمات عجولانه برای تهران بگیرد.

دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها