سخنرانی مأیوسکننده
بازار طلا نزولی شد
سخنرانی که همه در انتظار آن بودند انجام شد. بن برنانکی با قیافه همیشه سرد خود اعلام کرد هیچ برنامهای برای اجرای سیاستهای فوق انبساطی ندارد.
سخنرانی که همه در انتظار آن بودند انجام شد. بن برنانکی با قیافه همیشه سرد خود اعلام کرد هیچ برنامهای برای اجرای سیاستهای فوق انبساطی ندارد.
کاهش رشد اقتصادی آمریکا برای ششمین فصل متوالی این ذهنیت را برای سرمایهگذاران ایجاد کرده بود که میتوان به سیاستهای انبساطی بیشتر در آینده نزدیک از سوی آمریکا امیدوار بود تا بر اثر آن قیمت فلز زرد افزایش یابد.
طلا در پایان معاملات هفتگی دو هفته قبل در سطحی کمتر از 1590 دلار بسته شد. اما در هفته گذشته به این امید که سیاستهای انبساطی در دستور کار آمریکا قرار میگیرد معاملات آغاز شد. پیش از این در قالب دو برنامه ()، 3 /2 تریلیون دلار به اقتصاد آمریکا تزریق شد. این میزان پول موجب تحرک بیشتر اقتصاد این کشور و جهان از آغاز بحران مالی سال 2008 تاکنون شده اما مقاومت فدرال رزرو برای این اتفاق در بار سوم، بیش از هر چیز به دلیل نگرانی از افزایش تورم در این کشور بوده است. نرخ تورم در آمریکا در ماه نوامبر 2008 به دنبال بروز بحران مالی به منفی 2 درصد نزدیک شد. تقریباً از فوریه 2009 نرخ تورم به دنبال برخی تزریقها رو به افزایش نهاد و در ماه می این سال به یک درصد نزدیک شد. از آن موقع تاکنون نرخ تورم بین صفر تا نیم درصد در نوسان بود. در ماه می 2012 نرخ تورم در آمریکا البته منفی شد. این شرایط در حالی ادامه مییابد که برخی نسبت به کمبود مشاغل تازه در آمریکا مرتباً هشدار میدهند. نرخ بیکاری در آمریکا در ماه ژوئن در حالی 2 /8 درصد باقی ماند که با وجود انتظار برای افزایش مشاغل تازه غیرکشاورزی تا 110 هزار، تنها 80 هزار شغل جدید ایجاد شد و بر نگرانیهای موجود افزود. بازار طلا با این ذهنیت به استقبال سخنان برنانکی رفت.
اما مرد همیشه عبوس سرمایهگذاران را ناامید کرد.
قبل از آن بازارهای مالی و کالایی جهان در روزهای اخیر در انتظار گزارش ششماهه رئیس فدرال رزرو آمریکا بود. شرطبندی و گمانهزنی در مورد به راه افتادن دور تازهای از تزریق منابع مالی به اقتصاد آمریکا که به سیاست تسهیل مقداری (خرید اوراق قرضه دولتی) یا به اختصار «Q3» معروف است، شرایطی را به وجود آورد تا قیمت طلا و نفت در مسیر افزایشی قرار گیرد. با گذشت مدتی، خبرها جهت عکس به خود گرفت و فضای بازار آماده رد احتمال به جریان افتادن دور سوم تزریقها شد. غروب سهشنبه اخبار نشست اول برنانکی رئیس فدرال رزرو منتشر شد و بر اساس آن برنانکی بدون اشاره به طرحی خاص برای حمایت فدرال رزرو از اقتصاد آمریکا، اعلام کرد که اقتصاد این کشور هنوز آمادگی به جریان افتادن دور سوم تزریق منابع مالی را ندارد. در حالی برنانکی از حمایت از اقتصاد سخن گفته که برنامهای روشن از نحوه حمایت از اقتصاد و به ویژه برنامههای اشتغالزایی سخن نگفته است. او در گزارش شش ماهه خود شرایط کاستن از نرخ بیکاری را با ناامیدی «کند» توصیف کرد و از اعضای کمیته نیز کمک خواست. برنانکی در توجیه شرایط اقتصادی آمریکا از تاثیر بحران بدهیها در اروپا هم سخن گفت و از سیاستهای مالی در جهان نیز انتقاد کرد.
در ماه ژوئن بانک مرکزی آمریکا فدرال رزرو ترکیب اوراق قرضه را در قالب برنامهای با عنوان چرخش عملیات «operating twist» تغییر داد و با فروش اوراق قرضه با سررسید کوتاهمدت، اوراق قرضه با سررسید بلندمدت را تجمیع کرد. با سخنان برنانکی در گزارش روز اول قیمت طلا و نفت با افت مواجه شد. قیمت طلا در پایینترین حد تا 1570 دلار افت کرد، که 25 دلار نسبت به قیمت بعد از ظهر سهشنبه افت داشت. در بازارهای جهان نیز قیمت نفت و شاخص بورسها با کاهش مواجه شد.
در واکنش به حرفهای برنانکی برخی به پرخاشگری پرداختهاند. برخی از سرمایهداران در بازارهای جهانی گفتند که ما اعتنایی به حرفهای او نمیکنیم. برخی نیز به طعنه به او گفتهاند که مگر او دکتر یا پروفسور است که همه چیز با موضعگیریهای او تعیین شود.