شناسه خبر : 9229 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

بررسی ادعای یک شرکت مبنی بر نمایندگی اپل

اپل: در ایران نیستیم

داستان از آنجا شروع شد که شرکتی ادعا کرد نماینده شرکت اپل در ایران است.

داستان از آنجا شروع شد که شرکتی ادعا کرد نماینده شرکت اپل در ایران است. این ادعا در بیلبوردهای تبلیغاتی شهرهای بزرگ کاملاً مشهود بود. آنها خود را واردکننده و نماینده رسمی اپل در ایران معرفی کردند و در یک نشست نیز برخی اصحاب رسانه را دعوت کرده و شرکت خود را معرفی کردند. اما حساسیت‌ها روی برند اپل و همچنین آمریکایی بودن این شرکت همه را نسبت به موضوع حساس کرده و حس کنجکاوی همگان را برانگیخت تا بررسی دقیق‌تری بر صحت این موضوع به خرج دهند. بسیاری از سایت‌های حوزه تکنولوژی و حتی برنامه پایش نیز به بررسی این موضوع پرداختند. ما نیز برای بررسی دقیق‌تر موضوع به سراغ کارشناسان رفتیم و مصاحبه‌ای با ریاست مرکز امور اصناف، آقای نکویی‌مهر و همچنین ریاست مجمع عالی واردات، محمدحسین برخوردار گرفتیم. محمدحسین برخوردار معتقد است شرکت‌ها برای گرفتن نمایندگی باید از شرکت مادر و اتاق بازرگانی و سفارت کشور مبدأ یا در شرایط تحریم از نماینده واسطه معتبر از شرکت مادر در یک کشور دیگر نسبت به اخذ نمایندگی اقدام کنند و نکویی‌مهر می‌گوید شرکت وقایع گستر فارس از طریق یک شرکت واسطه معتبر و با ارائه مستندات لازم نسبت به اخذ مجوز نمایندگی اقدام کرده و فعالیتش کاملاً قانونی است. بخش اول این گفت‌و‌گو با محمدحسین برخوردار ریاست مجمع عالی واردات و بخش دوم با ریاست مرکز امور اصناف، نکویی‌مهر است.



‌آقای برخوردار، شرکت‌های ایرانی برای اینکه از برندهای خارجی نمایندگی بگیرند چه مراحلی را باید طی کنند؟
باید از کارخانه مادر یا آن مرکز تجارتی نامه‌ای بیاورند که مهر سفارت و اتاق بازرگانی آنها در آن کشور و مهر و تایید اتاق بازرگانی و سفارت ما در آن کشور را داشته باشد. ولی ممکن است که به دلیل قطع رابطه ما با برخی کشورهای اروپایی و آمریکا، این شرکت‌ها بروند از شرکت‌ها و موسسات و نمایندگان دسته دوم و سوم این کشورها در کشورهای دیگر که با ما رابطه دارند، (مثلاً اکثر برندها در دوبی نمایندگی دارند) نمایندگی بگیرند. اما این بدین معنی است که باید نمایندگی‌ای که شرکت ایرانی از آن نمایندگی می‌گیرد، در ارتباط مستقیم و مورد تایید باشد. شرکت‌های ایرانی نیز تاییدیه را از این شرکت‌ها می‌گیرند و آن تاییدیه را به اتاق بازرگانی ارائه می‌دهند.

‌یعنی الزامی برای گرفتن مجوز از خود شرکت مادر نیست؟
ببینید مصوبه‌ای در شورای امنیت وجود داشت که باید این نامه‌ها از شرکت مادر می‌آمد، اما زمانی که ما در شرایط تحریم قرار گرفتیم، مرکز امور اصناف این مجوز را دریافت کرد که شرکت‌ها می‌توانند از نمایندگان اصلی مستقر در کشورهای دیگر، یعنی آن نمایندگی‌های مورد تایید که در ارتباط مستقیم با شرکت مادر هستند نیز نمایندگی دریافت کنند. حال این شرکت‌های مستقر در خارج از کشور، می‌توانند با رابطه‌ای که با شرکت مادر دارند مجوز دادن نمایندگی از سوی خودشان به شرکت ایرانی را دریافت کنند. اما بر اساس آنچه کارشناسان مثلاً کارشناسان برنامه پایش مکاتبه‌ای با شرکت مادر داشته‌اند، آن شرکت اعلام کرده است که ما چنین شخص یا شرکتی را نمی‌شناسیم، اما چندین نفر با ما در حال مذاکره هستند و در مرحله ممیزی قرار دارند. این چیزی بوده که شرکت مادر اعلام کرده است.

‌در حقیقت این شرکت‌های واسط بالاخره باید از سوی شرکت مادر تایید شده باشند؟
بله، خود آن شرکت واسطه‌ای باید مورد تایید و در ارتباط مستقیم با شرکت مادر باشد.

‌شرکت وقایع گستر فارس می‌گوید شرکت مرتبط با آنها شرکت مسترفون در هنگ‌کنگ است. حال ما اطلاعات این شرکت را استخراج کرده‌ایم. تا جایی که اطلاعات دست ما آمد، این شرکت یک سایت ضعیف دارد که بیشتر شبیه وبلاگ است. در سایت رسمی شرکت اپل نیز که لیست نمایندگی‌های تمام کشورها وجود دارد، ما شرکت‌های هنگ‌کنگی را استخراج کردیم که دو شرکت هستند و هیچ‌کدام به نام مسترفون نیستند. با این حال آیا اینها کارشان قانونی است؟
خب هنگ‌کنگ که دیگر کشوری نیست که مورد تحریم از سوی آمریکا قرار گرفته باشد. لذا اسامی نمایندگی‌های مجاز هنگ‌کنگ همان است که به صراحت در سایت رسمی وجود دارد و مطمئناً اگر مورد تایید آنها باشد برای حفظ برند و دادن خدمات پس از فروش نام آن شرکت نیز در سایت رسمی می‌آمد. حتی نمایندگی در آن کشور ممکن است برای اپل مهم نباشد و اگر خدمات خوبی ارائه ندهد جمعش می‌کنند. بنابراین اگر مجمع اصناف هنوز هم بخواهد و اگر مدارک آن شرکت را در اختیار ما قرار دهند، به عنوان مرکز واردات می‌توانیم به آنها کمک کنیم و به آنها مشورت دهیم، زیرا مرکز قانونی برای دادن مجوز به این گونه مسائل مرکز اصناف است. حال اگر خود این مرکز اصناف یا مردم با شبهه مواجه هستند می‌توانند مدارک را به ما ارجاع دهند تا ما استعلام‌ها را از جاهای مختلف انجام دهیم و خیال همگی را راحت کنیم. البته خود آقای نکویی‌مهر همیشه مشتری‌مداری و رعایت حقوق مصرف‌کننده را سرلوحه کار قرار داده‌اند و اگر شبهه‌ای باشد ما می‌توانیم به آنها در مرکز اصناف کمک کنیم. اما مرجع قانونی خود آنها هستند.

‌یعنی استعلام گرفته شده است دیگر؟
ببینید شما و برخی همکاران‌تان می‌گویید ما رفته‌ایم چک کرده‌ایم و می‌گوییم چنین چیزی نیست، در برنامه پایش هم ارتباط و مکاتبه‌ای که انجام شده بود می‌گفتند چنین چیزی نیست، اما آقای نکویی‌مهر می‌فرمایند که هست و به خاطر اینکه الان ایشان مرجع قانونی هستند، خودشان باید پاسخگو باشند دیگر.

‌ببینید اپل اصطلاحات گوناگونی برای مراکز خود دارد. یک بخش اپل‌استورها هستند، که مخصوص خود شرکت اپل است و یک بخش توزیع‌کنندگان محصولات اپل هستند، اینجا مشخص نیست که این شرکت واسط Reseller است یا توزیع‌کننده است؟ عنوان خود وقایع گستر فارس هنوز برای ما به شکل دقیق مشخص نشده است. هیچ کدام از آن شرایطی را که شرکت اپل برای نمایندگی می‌خواهد این شرکت ندارد.
بله، همان‌طور که خدمت‌تان گفتم، هر شرکتی برای نمایندگان خود شرایط خاصی را قرار می‌دهد، حتی برای Reseller‌ها مشخص می‌کند که چه شرایطی باید داشته باشند. این همان چیزی است که مرکز اصناف باید به آن دقت کند. حال اگر آنها می‌گویند این شرکت قانونی است، حتماً به این نتیجه رسیده‌اند که قانونی است. ضمن اینکه خیلی‌ها مثل شما رفته‌اند جست‌وجو و کسب اطلاع کرده‌اند که مدارک این شرکت در دسته Reseller‌ها نیست.

مدیرعامل کنونی شرکت وقایع گستر فارس، پیش از این در شرکت دیگری مشغول به کار بودند که آن شرکت هم ادعا می‌کرده است نماینده شرکت اپل در ایران است و گفته مدارک لازم را ارائه خواهیم داد که این اتفاق نیفتاده است و ما فکر می‌کنیم این اتفاق دوباره در حال تکرار شدن است.
باز هم باید بگویم مرکز اصناف مرجع قانونی است. ما مرجع قانونی رسیدگی به این موضوع نیستیم. تنها اگر از ما درخواست کمک و مشورت کنند ما می‌توانیم مشورت بدهیم و اگر از ما سوال کردند، ما می‌گوییم فلان شرایط را باید داشته باشد تا نمایندگی محسوب شود. زیرا همه نمایندگی‌ها دارای این شرایط هستند. بسیاری از کشورهای اروپایی و آمریکا این اجازه را به نمایندگان خود نمی‌دهند که با ایران ارتباط داشته باشند حال بستگی به شرکت دارد، بعضی از شرکت‌ها هم تعامل می‌کنند و این اجازه را می‌دهند. مگر برخی برندهای خاص که مواد غذایی و دارو و از این قبیل را توزیع می‌کنند.

‌به عنوان آخرین سوال آیا شما اطلاعی دارید که برند اپل اصلاً در ایران ثبت شده است یا خیر؟
من اطلاعی ندارم. البته برندها برای اینکه سوء استفاده‌ای از برند و نام‌شان صورت نگیرد، معمولاً در تمام کشورها این ثبت برند را انجام می‌دهند. اما این برند به دلیل آمریکایی بودن ممکن است در ایران ثبت نشده باشد ولی این حدس من است و من اطلاع دقیقی ندارم.


‌آقای نکویی مهر آیا شما نماینده بودن شرکت وقایع گستر فارس را از طرف شرکت اپل تایید می‌کنید؟
نماینده لزوماً از خود شرکت مادر نیست. به یک واسط معتبر هم می‌توان استناد کرد. شرکت وقایع گستر فارس مدارک لازم را ارائه داده و پس از گذراندن مراحل قانونی توانسته مجوزهای مربوطه را در زمینه نمایندگی رسمی اپل در ایران اخذ کند. ما بر اساس مدارک و دستورالعمل‌های خودمان کار می‌کنیم و شرکت مربوطه مجوز قانونی از مرکز اصناف دارد.

‌موضوع این است که شرکت مادر اصلاً اطلاعی از این موضوع ندارد؟
خب ببینید چون بحث تحریم‌ها وجود دارد خیلی از شرکت‌ها این را اعلام نمی‌کنند و البته حق هم دارند، چون می‌گویند ایران تحریم است. آنها با مشکل مواجه می‌شوند.

‌مگر شرکت وقایع گستر فارس اعلام نکرده است که شرکت مادر نمایندگی آنها را تایید کرده است؟ این یعنی آنها این شرکت را تایید کرده‌اند؟
ببینید ما علاوه بر اینکه شرکت مادر را می‌پذیریم، البته در شرایط تحریم را عرض می‌کنم، شرکت‌های واسط معتبر را نیز که به شرکت مادر متصل باشند می‌پذیریم. اصلاً به سبب تحریم‌ها دستورالعمل را تغییر داده و گرفتن نمایندگی از این شرکت‌ها را نیز قبول می‌کنیم. حال ممکن است شرکت در کشور ما اصلاً مورد ارتباط مستقیم با شرکت مادر نباشد.

‌خب قاعدتاً شرکت نماینده لزومی ندارد که به شرکت مادر اطلاعی دهد؟
این حرف‌ها را دیگر ما نه پیگیری می‌کنیم و نه علاقه‌مندیم که پیگیری کنیم.

‌در شرایط تحریم سامسونگ هم تحریم بوده است دیگر؟
ببینید بالاخره ما در بعضی کشورها تحریم نبوده‌ایم. هر کدام از کشورها یک روابط مخصوصی دارند. حالا سامسونگ را من دقیقاً اطلاع ندارم اما اگر خواستید مدارکش وجود دارد که بدانیم به چه شکل بوده است.

‌این شرکت واسطه که می‌فرمایید آیا معتبر است؟
حالا ببینید ما این را بررسی می‌کنیم و بر اساس مستندات اعتبا‌رسنجی می‌کنیم. حتماً این بررسی راجع به این شرکت نیز صورت گرفته است و معتبر بودن آن تایید شده است. هر شرکتی که با شرکت‌های واسط معتبر قرارداد داشته باشد و بتواند خدمات پس از فروش ارائه دهد و تعهدنامه قطعات و خدمات پس از فروش را به دست آورد، قانونی است و می‌تواند فعالیت کند.

‌موضوع این است که ما بررسی کردیم اما هیچ اسمی از مسترفون به عنوان نمایندگی اپل وجود ندارد؟ حتی خود سایت مسترفون هیچ‌گونه اطلاعات درستی ندارد؟
شما اگر خیلی علاقه‌مندید یک زحمت بکشید و با کارشناس مربوطه‌اش صحبت کنید زیرا بنده کارشناس سنجش اعتبار آن نمایندگی نیستم. اما ما کلی بررسی انجام می‌دهیم که بی‌خودی به کسی نمایندگی ندهیم، زیرا خود این کار سبب دردسرهای بعدی برای خود ما خواهد شد. زیرا خدمات پس از فروش انجام نخواهد شد و داستان‌ها و دردسرهای بعدی را برای ما به همراه خواهد داشت. پس ما نیز قبل از هر اقدام این مستندات را چک می‌کنیم و بر اساس مستندات به وظیفه عمل می‌کنیم. این مستندات به اتاق بازرگانی ارائه شده و مورد تایید قرار گرفته است. لذا ملاک ما سایت نیست بلکه تایید اتاق بازرگانی است.

‌آیا شما اطلاعی دارید که نمایندگی دیگری از کشور آمریکا در ایران وجود دارد یا خیر؟
بنده در حال حاضر حضور ذهن برای تایید یا مثالی از یک شرکت ندارم.

دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها