اخبار علم و دانش
آیپد کوچک میشود
کامپیوتر تبلت شرکت اپل با نام آیپد همچنان محبوبترین کامپیوتر مسطح جهان به حساب میآید. مدل بعدی این کامپیوتر تا قبل از سال آینده میلادی عرضه نخواهد شد اما از هماکنون گمانهزنیهایی در مورد آن به راه افتاده است. یکی از جدیترین موضوعاتی که در این زمینه مطرح است کوچک شدن آیپد است. آیپد در حال حاضر تنها با نمایشگر 7 /9 اینچی عرضه میشود. اما قرار است از نسل بعدی مدل کوچکتر آن با صفحه نمایشگر 7 اینچی هم به بازار عرضه شود. این تصمیم برای کامل کردن سبد محصولات اپل و مقابله با تبلتهای رقیب همچون گالاکسی تب سامسونگ و کیندل آمازون گرفته شده است. هماکنون برخی به دلیل اندازه کوچکتر و حمل و نقل سادهتر ترجیح میدهند ازتبلتهای7 اینچی استفاده کنند.
♦♦♦
عینکی که دنیای دیجیتال را متحول میکند
آخرین صحنهای که از درج اطلاعات روی مردمک چشم به یاد داریم به فیلم ترمیناتور ساخته مشهور جیمز کامرون باز میگردد. 21 سال بعد از آن فیلم اکنون گوگل ما را به آن وضعیت نزدیک کرده است. معرفی عینک گوگل با نام واقعیت افزوده گام بلندی در این راستاست. این عینک میتواند تکمیلکننده ابزارهای دیجیتال همچون تلفنهای هوشمند و کامپیوترهای تبلت باشد. اطلاعات روی یک نمایشگر کوچک که مانند عینک روی صورت کاربر قرار میگیرد نمایش داده میشود و به دلیل فاصله نزدیک حالتی به وجود میآید که گویی این اطلاعات و تصاویر بخشی از زمینه دید کاربر هستند. همچنین با استفاده از این عینک کاربر میتواند از میدان دید خود عکس و فیلم تهیه کند. عینک واقعیت افزوده دارای قابلیت اتصال به اینترنت است. همچنین قابلیت تشخیص مکان را نیز دارد. به این ترتیب زمانی که مثلاً شما به برج ایفل نگاه میکنید این عینک به طور خودکار اطلاعاتی را در مورد این سازه برای شما نمایش میدهد یا به طور مثال میتوانید با آن اطلاعاتی را در مورد املاکی که در یک منطقه برای فروش گذاشته شدهاند به دست آورید در حالی که تنها به طول و عرض یک خیابان نگاه میکنید. این عینک قرار است برای سال 2014 فروش خود را آغاز کند و تا آن زمان قطعاً امکانات بیشتری به آن افزوده شده و کاربردیتر خواهد شد.
♦♦♦
شارژ بدون سیم
دانشمندان ژاپنی در دانشگاه صنعتی تویوهاشی در حال تحقیق روی یک پروژه خیرهکننده در زمینه انتقال انرژی هستند. در این روش که فعلاً نام وایرلس پاور روی آن گذاشته شده است انرژی الکتریسیته بدون نیاز به سیم به باتری یا هر وسیله دیگری منتقل میشود. در صورتی که تحقیقات در این زمینه به نتیجه مطلوب برسد یکی از موانع بزرگ بر سر راه توسعه خودروهای الکتریکی برداشته خواهد شد. هماکنون مشکل بزرگ این خودروها زمان نسبتاً طولانی مورد نیاز برای شارژ شدن آنها است. اما با تکنولوژی وایرلس پاور حتی در زمان حرکت خودرو نیز میتوان آن را شارژ کرد. کافی است در خیابان ایستگاهها یا تیرکهایی وجود داشته باشند که به این تکنولوژی مجهز باشند. از این تکنولوژی میتوان برای شارژ دیگر وسایل همچون ابزارهای دیجیتال نیز استفاده کرد. تصور کنید در حال عبور از یک خیابان هستید و موبایلتان در حالی که در جیب شما قرار دارد شارژ میشود.
♦♦♦
ماوس پنکهدار
اگر چه ماوس کامپیوتر وسیلهای نیست که داغ کند اما حتماً برای همه پیش آمده که دستشان روی ماوس عرق کند. این وضعیت برای کسانی که زمان طولانی با ماوس کار میکنند یا کارهای پرتحرک با آن انجام میدهند بیشتر پیش میآید. یک شرکت تولیدکننده وسایل جانبی به تازگی پنکه کوچکی را برای غلبه بر این مشکل تولید کرده است. این پنکه که روی ماوس نصب میشود با سرعت بالا حرکت کرده و جریان باد را به سمت انگشتان کاربر هدایت میکند. به این ترتیب از عرق کردن دست جلوگیری میشود. اندازه این پنکه بسیار کوچک بوده و تقریباً به اندازه یک سکه است به همین دلیل مزاحم عملکرد ماوس نخواهد شد. این فن در درجه اول برای گیمرهای حرفهای ساخته شده است.
♦♦♦
اسکن در همه جا
اسکن کردن مدارک و تصاویر کاری است که خیلیها با آن سر و کار پیدا میکنند. با این حال اسکنر به دلیل ابعاد بزرگش همه جا در دسترس نیست. به تازگی یک شرکت سازنده سختافزار اقدام به تولید اسکنرهای قابل حمل کرده است. نام این وسیله کاربردی «پاکت اسکن» است و تنها 200 گرم وزن دارد. به این ترتیب میتوان آن را در یک کیف لپتاپ نیز به راحتی حمل کرد. اهمیت این وسیله وقتی بیشتر میشود که بدانیم آن را میتوان از طریق شبکه وای-فای به کامپیوتر متصل کرد. همچنین پاکت اسکن میتواند به کامپیوترهای تبلت نیز متصل شود. یکی از مشکلات این کامپیوترها به دلیل نداشتن درگاه ارتباطی، اتصال به انواع اسکنرها است که به این ترتیب این مانع هم برطرف خواهد شد. پاکت اسکن میتواند اوراقی را تا اندازه A4 اسکن کند. قرار است فروش این اسکنر در آمریکای شمالی از فصل پاییز امسال آغاز شود. قیمت آن هم 250 دلار در نظر گرفته شده است.
♦♦♦
کابل هوشمند
فرمتهای تصویری قابل پخش در نمایشگرهای خانگی به سرعت در حال گسترش یافتن هستند. هماکنون SD، HD و 4K مهمترین و باکیفیتترین فرمتهایی هستند که تصاویر و فیلمها با آن برای نمایش خانگی ضبط میشوند. بهترین راه برای انتقال این تصاویر از پخشکننده به نمایشگر استفاده از کابل HDMI است. به تازگی یک شرکت ژاپنی کابلی ساخته که هوشمند است یعنی میتواند تشخیص دهد تصویر خروجی از پخشکننده با چه فرمتی ضبط شده است. روی بدنه این کابل سه چراغ LED وجود دارد که با روشن شدن هر یک کاربر نوع سیگنال خروجی را متوجه میشود. اما حسن این آگاهی در چیست؟ در تلویزیونهای جدید امکاناتی وجود دارد که کاربر میتواند با آن نمایشگر را متناسب با خروجی تنظیم کند. به این ترتیب بالاترین کیفیت ممکن را از تصویر پخش شده در اختیار خواهد داشت.
♦♦♦
ساخت پای مجازی کامل
ساخت روباتهای انساننما که نزدیکترین رفتار را به رفتارهای انسان واقعی داشته باشند یکی از دغدغههای همیشگی دانشمندان تکنولوژی است. گروهی از دانشمندان آمریکایی در دانشگاه آریزونا مطالعات خود را در زمینه ساخت پای روباتیک جدیدی منتشر کردند که گفته میشود طبیعیترین در نوع خود در مقایسه با پای انسان است. آنچه ساخته آنها را از دیگر مدلهای مشابه متمایز میکند CPG جدید آن است. CPG به بخشی از نخاع گفته میشود که مرکز انتقال پیامهای حرکتی به پاست. این دانشمندان توانستهاند CPG نخاع را در این روبات شبیهسازی کنند. به این ترتیب پاهای روباتیک میتوانند رفتاری همانند پای انسان را از خود بروز دهند. آنها امیدوارند بتوانند از این ابداع در ساخت اندامهای مصنوعی کارآمدتر و همچنین بهبود بیماران ضایعه نخاعی استفاده کنند.
♦♦♦
بلندگوی متفاوت آیفون
تب آیفون که عالمگیر شد، ساخت ابزارهای جانبی هم برای آن به یک تجارت پرسود تبدیل شد. هفتهای نیست که یک وسیله جانبی برای این تلفن همراه محبوب به بازار عرضه نشود. بلندگو برای آیفون یکی از متنوعترین وسایل جانبی آن است. از بلندگوهای جیبی کوچک تا بلندگوهای حرفهای برای سالن نشیمن خانه در این طیف وجود دارد. اما جالبترین بلندگویی که به تازگی برای آیفون عرضه شده است یک بلندگوی مقوایی است. این بلندگو که تنها 4 دلار قیمت دارد نه نیاز به باتری دارد و نه جای زیادی را در جیب شما اشغال میکند. این بلندگو که اکوامپ نام گرفته کاملاً بر اساس اصول علم آکوستیک ساخته شده است و با استفاده از پدیده فیزیکی رزونانس یا تشدید کار میکند. این بلندگو در بستهبندیهای دوعددی به فروش میرسد و اگر شکل آن را به هم نزنید میتوانید چند بار از آن استفاده کنید.
♦♦♦
تسلیم فیفا در برابر تکنولوژی
اتحادیه بورد بینالمللی فوتبال در یک تصمیمگیری مهم به اتفاق آرا با استفاده از فناوری خط دروازه موافقت کرد. به دنبال آن لیگ برتر انگلستان اعلام کرد احتمالاً در میانه فصل جدید، تکنولوژی خط دروازه را بهکار خواهد گرفت. سپ بلاتر، رئیس فیفا گفت گل فرانک لمپارد در جام جهانی ۲۰۱۰ نقش مهمی در تایید تکنولوژی خط دروازه ایفا کرده است. در جامجهانی ۲۰۱۰ در مسابقه انگلیس و آلمان ضربه فرانک لمپارد که پس از برخورد به تیر دروازه در آن طرف خط گل به زمین خورده بود، گل اعلام نشد. این موضوع دوباره هنگامی در صدر اخبار قرار گرفت که در بازی اوکراین مقابل انگلیس در مسابقات یورو ۲۰۱۲ یک گل اوکراین با وجود عبور توپ از خط دروازه به حساب نیامد. اتحادیه پس از ماهها آزمایش فشرده استفاده از دو سیستم را تایید کرده است. این دو تکنولوژی چشم شاهین و داور گل نام دارند. فیفا قصد دارد این دو سیستم را در جام باشگاههای جهان در توکیو در سال ۲۰۱۳ استفاده کند و به این ترتیب ممکن است راه برای کاربرد این تکنولوژیها در جامجهانی برزیل ۲۰۱۴ هم گشوده شود. تکنولوژی چشم شاهین که به وسیله یک شرکت بریتانیایی ساخته شده است، بر اساس تصویربرداری با دوربینهای متعدد است، و تکنولوژی داور گل که یک تولید دانمارکی- آلمانی است و از میدانهای مغناطیسی استفاده میکند در صورت عبور توپ از خط، علامتی را به ساعت مچی داور ارسال میکند. هر دو سیستم برای اعلام گل به کمتر از یک ثانیه وقت نیاز دارند.