رشد 42درصدی عرضه محصولات فولاد مبارکه در بازار داخلی نشانه چیست؟
توسعه کمی و کیفی ظرفیتها
تنوع و گستردگی بسیار بالا و تعدد صنایع پاییندستی مصرفکننده محصولات فولاد مبارکه، سبب شده تا ساختار تولید فولاد مبارکه بر اساس نیاز بازار و مشتریان صورت گیرد و به دنبال آن طراحی، جهتگیریها و سیاستگذاریهای فولاد مبارکه متناسب با شرایط بازار بهروز شود. به عبارت دیگر این نیاز مشتری و ذائقه بازار است که شکلدهنده ترکیب کیفی و ابعادی محصولات فولاد مبارکه است.
تنوع و گستردگی بسیار بالا و تعدد صنایع پاییندستی مصرفکننده محصولات فولاد مبارکه، سبب شده تا ساختار تولید فولاد مبارکه بر اساس نیاز بازار و مشتریان صورت گیرد و به دنبال آن طراحی، جهتگیریها و سیاستگذاریهای فولاد مبارکه متناسب با شرایط بازار بهروز شود. به عبارت دیگر این نیاز مشتری و ذائقه بازار است که شکلدهنده ترکیب کیفی و ابعادی محصولات فولاد مبارکه است.
مصرفکنندگان محصولات فولاد مبارکه صنایع تولیدی تخصصی نظیر خودروسازی، لوازم خانگی، لوله و پروفیل ساختمانی، لولههای انتقال سیالات، بستهبندی و... هستند که این امر ضرورت نگاهی حرفهای به مقوله بازاریابی و فروش را دوچندان کرده است.
از این رو در فولاد مبارکه مطالعات تخصصی هدفمند در بخشهای مختلف صنعت کشور که مصرفکننده محصولات تخت فولادی هستند به صورت منظم و سیستماتیک صورت میپذیرد و ضمن تحلیل روند تغییرات تقاضا، حجم و ترکیب تقاضا در افقهای کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت تعیین و نیازها و انتظارات مشتریان مورد ارزیابی قرار میگیرد.
بر این اساس پس از بخشبندی بازار و تعیین بازارهای هدف متناسب با زمینه فعالیت مربوطه ارزش پیشنهادی خاص هر صنعت ارائه و بازخوردهای لازم به سازمان منعکس میشود تا سیاستگذاریهای مناسب فروش و تولید و همچنین توسعه ظرفیتها برنامهریزی و اجرا شود.
عامل اصلی حضور موثر فولاد مبارکه
بدون شک عامل اصلی استمرار حضور موثر و افزایش سهم بازار شرکت در بازارهای داخلی و صادراتی طی سالهای گذشته توجه به رویه فوق و حرکت در مسیر توسعه کمی و کیفی ظرفیتها و متنوعسازی سبد محصولات با تمرکز بر تولید محصولات کیفی با ارزش افزوده بالا بوده است که حتی در شرایط سخت و بسیار دشوار رکود سالهای گذشته که بسیاری از تولیدکنندگان محصولات فولادی در بهرهبرداری از ظرفیتهای موجود خود نیز دچار مشکل جدی بودند با جدیت دنبال شد و فولاد مبارکه توانست بالاترین نرخ رشد ظرفیتهای تولید فولاد در منطقه خاورمیانه طی سالهای اخیر را به خود اختصاص دهد، به گونهای که ظرفیت اسمی 4 /2 میلیون تن اولیه آن در حال حاضر به حدود 10 میلیون تن (با لحاظ شرکتهای تابعه) با ترکیب بسیار متنوعی از محصولات فولادی تخت رسیده است و در جایگاه یک صنعت مادر توانسته با تغذیه صنایع پاییندستی، نقش برجستهای در شکوفایی صنایع پاییندستی کشور ایفا کند.
در سال گذشته فولاد مبارکه (بدون لحاظ شرکتهای تابعه و زیرمجموعه) با عرضه بیش از 6272 هزار تن از انواع محصولات خود در بازار داخل و صادرات و رشد 22درصدی (1148 هزار تن) نسبت به سال گذشته، رکورد جدیدی در تحویل سالانه کالا را رقم زد که سهم هر یک از محصولات به شرح زیر بوده است:
♦ محصولات گرم و اسیدشویی 68 درصد (4295 هزار تن)
♦ محصولات سرد 17 درصد (1091 هزار تن)
♦ محصولات نیمهنهایی (تختال و بار) 10 درصد (597 هزار تن)
♦ محصولات پوششدار 5 درصد (288 هزار تن)
کاهش حجم صادرات
در سال 95 به دنبال فعال شدن پروژههای عمرانی در حوزه انتقال سیالات، رونق نسبی در بخش خودرو و سیاستگذاری صورتگرفته در جهت تامین ورق ضخامت زیر 3 میلیمتر مورد نیاز بخش لوله و پروفیل ساختمانی، تقاضای بازار داخل شاهد رشد نسبی بود که با توجه به رسالت فولاد مبارکه در تامین حداکثری نیاز صنایع پاییندستی کشور میزان تحویل کالا در بازار داخل با رشد قابل توجه 42درصدی (1387 هزار تن) به 4718 هزار تن رسید که این امر از محل افزایش ظرفیت تولید فولادسازی و ریختهگری که امکان استفاده کامل از ظرفیتهای نورد گرم را فراهم آورد و همچنین نصب تجهیزات جدید RH-TOP و سولفورزدایی که افزایش قابلیت تولید محصولات کیفی را به همراه داشت و همچنین کاهش حجم صادرات نسبت به سال قبل از آن محقق شد.
بزرگترین مشتریان فولاد مبارکه
در بازار داخلی، تولیدکنندگان لوله و پروفیل ساختمانی 28 درصد، خودروسازان 15 درصد، صنایع فولادی و فلزی 14 درصد، لولههای انتقال سیالات 10 درصد و تجهیزات سنگین هشت درصد سهم فروش فولاد مبارکه را به خود اختصاص دادهاند و به عنوان بزرگترین مشتریان فولاد مبارکه مطرح بودهاند که به طور مستقیم و بدون واسطه با بهرهگیری از ناوگان بزرگ جادهای منطقه و همچنین راهآهن سراسری محصولات خود را دریافت کردهاند.
این ارتباط مستقیم و نزدیک فولاد مبارکه با مصرفکنندگان نهایی به همراه ارائه تسهیلات مناسب و مدتدار و اخذ ارزش کالا پس از تبدیل به محصول نهایی از مشتریان که در جهت حمایت از چرخه تولید صنایع پاییندستی صورت پذیرفت رضایتمندی مشتریان و تسهیل زنجیره تامین تولیدکنندگان واقعی را به همراه داشته است.
در بخش صادرات نیز تداوم حضور موثر در این بازار با هدف تامین نیازهای ارزی، تکنولوژیک و ارتقای توانمندیهای شرکت مورد توجه ویژه قرار گرفت و ضمن ایجاد حفظ توازن با بازار داخلی، ورود به بازارهای جدید صادراتی هدفگذاری و عملیاتی شد و بیش از 1553 هزار تن، حدود 25 درصد محصولات در این بازار عرضه شد.
توسعه سبد محصولات با تمرکز بر فروش محصولات ویژه (ارزش افزوده بالا) نیز همانند سنوات قبل به عنوان یکی از اهداف استراتژیک شرکت مطرح بود به طوری که میزان آن به 27 درصد از کل فروش محصولات مطابق سفارش رسید.
رشد 12درصدی عرضه محصولات در سال 96
دستاوردهای چشمگیر سال گذشته در تداوم ربع قرن فعالیت درخشان فولاد مبارکه و نقش سازنده و موثر آن در توسعه صنعتی و اقتصادی کشور حجم عرضه انواع محصولات از ابتدای بهرهبرداری تا پایان سال 95 را به بیش از 3 /91 میلیون تن رساند که در مجموع حدود 81 درصد آن در بازار داخل و در جهت ایجاد، شکوفایی و توسعه صنایع پاییندستی مستقیماً در اختیار تولیدکنندگان خرد و کلان کشور قرار گرفت و 19 درصد مابقی در بازارهای بینالمللی و برای تامین منابع مورد نیاز توسعهها، نیازمندیهای تکنولوژیک و ارتقای قابلیتها و توانمندیهای تولید در کلاس جهانی و همچنین شناساندن تولید ملی در بازار بینالمللی عرضه شد.
برای سال 96 نیز بر پایه توسعه ظرفیتهای تولید، رشد 12درصدی عرضه محصولات در دستور کار قرار دارد و برنامهریزی لازم برای فروش بیش از هفت میلیون تن محصولات فولاد مبارکه به عمل آمده که 72 درصد آن در بازار داخل و مابقی در بازارهای صادراتی عرضه خواهد شد.
در زمینه فروش میزان محصولات ویژه با ارزش افزوده بالا نیز رشد حدود ششدرصدی دیده شده که بر این اساس میزان آن به 1500 هزار تن خواهد رسید.
شرکتهای تابعه و زیرمجموعه فولاد مبارکه نیز در سال جاری شاهد رشد عرضه محصولات خواهند بود و میزان تولید و فروش آنها به حدود دو میلیون تن خواهد رسید که از این میزان حدود 5 /1 میلیون تن تختال و 500 هزار تن محصولات پوششدار است.