شناسه خبر : 5813 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

واکنش‌ها به تفاهم لوزان

احضار راننده تاکسی علی مطهری به دادگاه

روزنامه‌های ایران بخش عمده صفحات سیاسی خود در نخستین روز کاری سال جدید را به پیام‌های نوروزی و سخنرانی مقام معظم رهبری و رئیس‌جمهور اختصاص داده ‌بودند. آیت‌‌‌‌الله خامنه‌ای در پیام نوروزی خود با تبریک سال نو و نوروز به ملت ایران و همه ملت‌هایی که نوروز را گرامی می‌دارند، سال جدید را سال «دولت و ملت، همدلی و همزبانی» نامگذاری کردند.

مطبوعات ایران پس از خواب نوروزی 15‌روزه، هفته پیش روی دکه‌ها قرار گرفتند. 15 روزی که به سبب مذاکرات هسته‌ای ایران با قدرت‌های جهانی، حمله ائتلاف عربی به رهبری عربستان به یمن و... از مهم‌ترین روزهای خبری سال به‌شمار می‌آمد. روزنامه‌های ایران بخش عمده صفحات سیاسی خود در نخستین روز کاری سال جدید را به پیام‌های نوروزی و سخنرانی مقام معظم رهبری و رئیس‌جمهور اختصاص داده ‌بودند. آیت‌‌‌‌الله خامنه‌ای در پیام نوروزی خود با تبریک سال نو و نوروز به ملت ایران و همه ملت‌هایی که نوروز را گرامی می‌دارند، سال جدید را سال «دولت و ملت، همدلی و همزبانی» نامگذاری کردند. ایشان در نگاه اجمالی به مسائل سال ۱۳۹۴، همکاری‌های گسترده دولت و ملت را ضروری برشمردند و تاکید کردند: «برای تحقق شعار سال ۹۴ یعنی «دولت و ملت، همدلی و همزبانی»، باید هردو کفه این شعار یعنی ملت عزیز، بزرگ، شجاع، بصیر، دانا و با همت ایران و همچنین دولت خدمتگزار، به یکدیگر اعتماد و صمیمانه با هم همکاری کنند.» این پیام و نامی که مقام معظم رهبری برای سال 1394 برگزیدند در روزهای نخست هفته در بسیاری از روزنامه‌ها دستمایه یادداشت‌ها، مقالات و گفت‌وگوهای فراوانی شده بود.

واکنش‌ها به تفاهم لوزان
قرائت متن تفاهمنامه لوزان در شامگاه سیزدهم فروردین‌ماه موجب شد روزنامه‌های تهران در نخستین روز کاری خود در سال 1394 بخش عمده‌ای از مطالب خود را به این ماجرا اختصاص دهند. در فضای سیاسی کشور نیز به غیر از برخی از اعضای جبهه پایداری و چند روزنامه افراطی، از دولت و احزاب اصلاح‌طلب و میانه‌رو گرفته تا چهره‌های اصولگرا و برخی از فرماندهان ارشد سپاه همگی از انتشار این تفاهمنامه استقبال کرده و آن را پیروزی بزرگی برای دستگاه دیپلماسی کشور نامیدند. اما برخی روزنامه‌ها در هفته پیش به شدت به تفاهمنامه اخیر تاختند. به‌طور مثال «وطن‌امروز» در این باره نوشت: «سرجمع، توافق لوزان، در بهترین حالت نگران‌کننده و در بدترین حالت فاجعه‌بار است. جز در موضوع اراک، این توافق در هیچ موضوع دیگری، حتی به‌طور تلویحی به خطوط قرمزی که تیم مذاکره‌کننده، خود برای خود ترسیم کرده بود پایبند نیست...» در همین حال ایرنا درباره مذاکرات نتایج یک نظرسنجی معتبر را منتشر کرده است. بر اساس این خبر در زمینه مذاکرات هسته‌ای 3 /96 درصد پاسخگویان تهرانی قدردان زحمات تیم مذاکره‌کننده بوده‌اند. بر اساس این نظرسنجی 6 /82 درصد پاسخگویان از شنیدن خبر تفاهم هسته‌ای در لوزان سوئیس احساس خوشحالی، آرامش و امید کرده‌اند. آفتاب یزد در هفته پیش در خبری از برنامه جدید تبلیغاتی علیه محمدجواد ظریف خبر داد. این روزنامه نوشت: «...با وجود حمایت گسترده مقامات و شخصیت‌های مختلف کشور، از نامه تبریک سردار سرلشکر فیروزآبادی به مقام ‌معظم‌ رهبری گرفته تا حمایت رئیس مجلس و سایر نمایندگان، پس از پایان مذاکرات هسته‌ای در لوزان، منتقدان پوسترهایی طراحی کرده‌اند که ماهیت ضدظریف دارد و در اغلب آنها برخوردهایی توهین‌آمیز با مذاکره‌کننده ارشد کشورمان صورت گرفته است. اقدامی که البته برای اولین‌بار نیست که تجربه می‌شود. محمدجواد ظریف در ادوار قبلی مذاکرات با پوسترهایی این‌چنین در فضای مجازی روبه‌رو شده و در سطح شهر نیز با تابلوهایی مواجه شد که نیمی از صورت بریده‌شده او را مقابل یک فرد آمریکایی در حال مذاکره به شکلی خاص نشان می‌داد.»

آخرین وضعیت پرونده حمله به مطهری
کمتر از یک ماه از وقوع حمله به علی مطهری در شیراز، روند رسیدگی قضایی به این پرونده وارد مرحله جدیدی شد. گرچه «مصطفی ترک‌همدانی» وکیل مطهری از احضار، بازپرسی و آزادی به قید وثیقه یا کفالت برخی متهمان پرونده و عاملان حمله خبر داده است، اما در سوی دیگر، رئیس و قائم‌مقام دانشگاه شیراز و دبیر انجمن دعوت‌کننده از مطهری نیز به دادگاه احضار شده و آنان نیز همچون متهمان اصلی پرونده، با قید کفالت آزاد شدند. به گزارش ایران اتهام مسوولان دانشگاه شیراز، عمل نکردن به نامه شورای تامین استان مبنی بر لغو مراسم سخنرانی مطهری عنوان شده است. راننده تاکسی حامل مطهری نیز که خودرو وی در جریان حمله آسیب‌های جدی دید، به مراجع قضایی احضار و از او بازجویی شد. احضار، بازجویی و تحقیق از رئیس و قائم‌مقام دانشگاه شیراز و نیز دبیر انجمن دانشجویی دعوت‌کننده از علی مطهری، در حالی صورت گرفت که وکیل مطهری به صراحت اعلام کرد وی یا موکلش از مسوولان دانشگاه یا دانشجویان دعوت‌کننده شکایتی مطرح نکرده‌اند. مصطفی ترک همدانی در این باره به «ایران» گفت: «زمانی که مطلع شدم مسوولان دانشگاه شیراز به عنوان متهم احضار و تفهیم اتهام شدند، به دادستان شیراز گفتم که به عنوان وکیل مطهری شکایتی از دانشگاه و دعوت‌کنندگان آقای مطهری نداشته و ندارم.» وی درباره جزییات دیگر پرونده و احضار متهمان حمله به علی مطهری نیز گفت: «بنا به دستور دادستان شیراز، پیگیری خوبی مبنی بر شناسایی، تعقیب و دستگیری متهمان صورت گرفت و با توجه به حساسیت‌های موجود در این پرونده و اینکه برخی پشتیبانی‌های خاص از متهمان ممکن بود صورت گرفته باشد، دادستان محترم شیراز به صورت قاطع دستور رسیدگی را صادر کردند.» وکیل مطهری با بیان اینکه با دستگیری برخی از متهمان و تحقیقات اولیه برخی از مسائل مشخص شد، از ادامه تحقیقات خبر داد و افزود: «البته منتظر هستیم تا متهمان دیگر هم دستگیر شوند، ممکن است فهرست متهمان یا حمله‌کنندگان 50 تا 60 نفر یا 20 تا 30‌نفره باشد. اما تاکنون برای جلوگیری از فرار متهمان قرار وثیقه یا کفالت صادر شده و متهمانی که وثایق یا کفالت را تامین کردند، آزاد شدند.» دبیر «انجمن فرهنگ و سیاست» دانشگاه شیراز -تشکلی که از مطهری برای حضور در دانشگاه شیراز دعوت کرده بود- درباره احضار راننده تاکسی مطهری به دادگاه به روزنامه ایران گفت: «حتی راننده تاکسی آقای مطهری، متهم شده که به چند نفر از موتورسواران، آسیب زده است.» باید منتظر ماند و دید که این پرونده به کجا ختم خواهد شد.

اقدام غیرقانونی دو مامور فرودگاه جده
«در هفته دوم تعطیلات، به هنگام بازرسی از یک کاروان عمره ایرانی، ماموران سعودی به بهانه مشکوک شدن به دو نوجوان ایرانی، آنها را از بقیه جدا کرده و در بخش دیگری مورد بازرسی بدنی قرار دادند که در اثنای بازرسی، سایر افراد کاروان متوجه شدند که ماموران خاطی قصد آزار و اذیت جنسی آن دو نوجوان را داشته‌اند و مسوولان امر را از این موضوع مطلع می‌کنند. دو مامور متخلف از طرف دولت سعودی بازداشت ‌شده و کاردار سفارت عربستان در تهران هم قول برخورد با متخلفان را داده ‌است.» این جملات روایت حسن قشقاوی، معاون وزیر امور خارجه در امور کنسولی و پارلمانی از رویدادی است که در هفته پیش واکنش‌های زیادی را در پی داشت و حتی سبب شد جمعی از شهروندان در مقابل سفارت عربستان در ایران به تجمعی اعتراض‌آمیز دست بزنند. این ماجرا اما از سوی رسانه‌های تندرو به عنوان محملی برای تخریب کامل روابط دو کشور برگزیده شد. در روزهای پایانی هفته این رسانه‌ها تلاش کردند با بسیج افکار عمومی تخلف شخصی دو مامور سعودی را به نام کلیت این کشور سند زده و خواهان تغییر در سطح روابط با این کشور مهم در این برهه حساس شوند. وطن‌امروز با تیتر «بی‌شرمانه در جده» به استقبال این خبر رفت و جهان‌نیوز وابسته به جمعیت ایثارگران نوشت: «...‌آزار و اذیت زائران ایرانی ماه‌هاست که از سوی ماموران سعودی تشدید شده و در مواردی حتی به یک واقعه قابل پیش‌بینی تبدیل شده است؛ گویا از سوی مسوولان ما هم به صورت امری پذیرفتنی و قابل چشم‌پوشی درآمده است... عربستان در سال‌های اخیر سیاست‌های ضدشیعی و به ویژه ضدایرانی خود را آشکارتر کرده است. در جریان بحران سوریه، ریاض در کنار آمریکا و متحدانش در مقابل متحد استراتژیک جمهوری اسلامی قرار گرفت و تمام توان سیاسی، مالی و رسانه‌ای خود را در حمایت از تروریست‌های النصره، داعش و ارتش آزاد خرج کرد که البته ناکام مانده است... در این شرایط به نظر می‌رسد، راهی جز پایان دادن به رفتارهای مبتنی بر مسامحه و حسن‌نیت یک‌طرفه وجود ندارد.» باید دید دستگاه دیپلماسی کشور در این فضای به شدت احساسی چگونه با این ماجرا برخورد خواهد کرد.

نامه پنج نماینده به رئیس مجلس درباره پرونده مرتضوی
پنج نماینده مجلس شورای اسلامی، آقایان علیرضا محجوب، احمد توکلی، نادر قاضی‌پور، سیدحسین دهدشتی و علیرضا زاکانی در نامه‌ای به علی لاریجانی رئیس مجلس درخواست پیگیری در تسریع صدور حکم را خواستار شدند. در بخشی از نامه این پنج عضو آمده است: «مطابق مفاد ماده مذکور دادگاه رسیدگی به این پرونده می‌بایست ظرف حداکثر سه ماه نسبت به صدور حکم اقدام می‌نمود که متاسفانه تاکنون به رغم گذشت ۱۶ ماه از ارجاع پرونده اقدام خاصی صورت نپذیرفته است. مکاتبه صورت پذیرفته با جنابعالی از سوی چهار تن از نمایندگان در نهم دی‌ماه ۹۳ و ارجاع آن به ریاست محترم قوه قضائیه جهت تسریع در رسیدگی به این پرونده نیز بازخورد ملموسی نداشته است. اینجانبان به عنوان طراحان اصلی و اعضای هیات مذکور و سایر همکاران، زمان‌بر بودن رسیدگی به این گزارش را به دلیل حجم بالای تخلفات تا حدودی قابل پذیرش می‌دانیم لکن آنچه ضرورت نگارش چنین نامه‌ای را تقویت نمود روالی است که علی‌الظاهر و حسب گزارش‌های متواتر مندرج در رسانه‌ها، بازپرس محترم پرونده در پیش گرفته است.» روزنامه‌های اصلاح‌طلب در این باره گزارش‌هایی منتشر کردند. حال باید منتظر زمان اقدام قوه قضائیه در اعمال قانون در مورد پرونده این قاضی سابق بود.

پافشاری وزیر کشور بر پیگیری پول‌های کثیف
وزیر کشور تصمیم گرفت سال جدید را هم با هشدار درباره پول‌های کثیف آغاز کند. او که در جمع پرسنل دبیرخانه ستاد مبارزه با مواد مخدر حاضر شده بود، از یک جریان فاسد سخن گفت که با استفاده از قاچاق مواد مخدر می‌خواهد قدرتمندتر شده و نتیجه آن، فساد در جامعه خواهد بود. عبدالرضا رحمانی‌فضلی در سخنان خود چنین گفت: «در سال 94 انتظار داریم دست‌اندرکاران این عرصه منسجم‌تر، باانگیزه‌تر، برنامه‌ریزی‌شده‌تر و پرکارتر باشند، چرا که از کنار قاچاق مواد مخدر، یک جریان جنایتکار فاسد و فرصت‌طلب تلاش دارد قدرتمندتر شود که نتیجه قدرت آن، فساد در جامعه خواهد بود. از همین‌رو باید با این جریان فاسد قاچاق از منظر قدرت ملی مبارزه کنیم و این بر عهده تک‌تک دست‌اندرکاران عرصه مبارزه ‌است.» به گزارش اعتماد وزیر کشور البته بازهم اشاره مستقیمی به ماهیت و نحوه فعالیت این جریان فاسد نکرد و تنها به ذکر کدهایی بسنده کرد که اواخر سال گذشته برای اولین‌بار به آن اشاره‌های مختصری کرده بود. اشاره رحمانی‌فضلی به این پول‌ها بعد از آن طرح شد که حکم محمدرضا رحیمی، معاون اول دولت احمدی‌نژاد، به جرم ارتشا و تحصیل مال نامشروع به پنج سال و 91 روز حبس، تایید شده و او برای گذراندن دوران حبس خود راهی اوین شده بود. به گزارش «اعتماد» اکبر ترکان، دستیار ویژه رئیس‌جمهوری، در واپسین روزهای اسفند نگذاشت سخنان رحمانی‌فضلی به فراموشی سپرده شود. او بلافاصله وارد عمل شد و در گفت‌وگویی که با سایت «ندای ایرانیان» انجام داد، نشانی پول‌های کثیف را به نهاد ریاست‌جمهوری دولت احمدی‌نژاد وصل کرد و اعلام کرد 94، سال افشاگری‌ها در این رابطه است. حال باید منتظر ماند و دید وزیر کشور در این زمینه چه برگ‌هایی را در اختیار دارد و چه زمانی را برای قرار دادن آن روی میز انتخاب خواهد کرد.

دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها