تاریخ انتشار:
سمنها و مدیریت اجرایی انتخابات
عجایب خلقت از نگاه عارف
ر حالی که اصلاحطلبان خود را ستون فقرات دولت میدانند، یک تحلیلگر سیاسی اصولگرا معتقد است «اصلاحطلبان حکم آپاندیس دولت را دارند».
هفته گذشته به مناسبت روز دانشجو مجالی فراهم شد تا شخصیتهای سیاسی و دانشگاهی با حضور در دانشگاهها از نزدیک با دانشگاهیان به گفتوگو بنشینند. در بسیاری از این جلسات بحثها به سمت انتخابات آینده نیز کشیده شد و تحلیلهایی در اینباره مطرح شد. حتی در نشست دانشجویان دانشگاه تهران محمدرضا عارف، از فعالان اصلاحطلب به صراحت تاکید کرد که دو ماه دیگر به رای شما دانشجویان احتیاج دارم. باید منتظر ماند و دید این برنامهها چه تاثیری در ذوب کردن یخهای فضای سیاسی کشور خواهند داشت.
تحمیل ائتلاف تحقیرآمیز به اصلاحطلبان
در حالی که اصلاحطلبان خود را ستون فقرات دولت میدانند، یک تحلیلگر سیاسی اصولگرا معتقد است «اصلاحطلبان حکم آپاندیس دولت را دارند». پرویز امینی در گفتوگو با خبرگزاری فارس با ابراز تردید نسبت به اتخاذ سیاستی توسط دولت که منجر به تقویت اصلاحطلبان شود وضعیت این جریان را «تحقیرآمیز» توصیف کرده و برجستهسازی افرادی نظیر ناطقنوری و علی لاریجانی توسط اصلاحطلبان را دلیلی بر این مدعا میداند ضمن آنکه میافزاید: «بیان جناب عارف که از دولت یازدهم خواسته بود یا به نوعی خواهش کرده بود که راه خود را از اصلاحطلبان جدا نکنند، ظهور وضعیت آپاندیسی اصلاحطلبان در نسبت با دولت یازدهم است.» به عقیده این تحلیلگر اصولگرا، تمایز گفتمانی مشهودی میان اصلاحطلبان که قائل به «آزادی» هستند و دولت یازدهم که بر «توسعه» تاکید دارد به چشم میخورد چرا که بهزعم او «توسعه با اقتدارگرایی هم قابلجمع است». امینی در ادامه این گفتوگو بر وجه پراگماتیستی دولت تاکید کرده و میافزاید احتمال ائتلاف میان اصلاحطلبان و هواداران دولت به کل منتفی نیست اما این ائتلاف احتمالاً برای اصلاحطلبان تحقیرآمیز خواهد بود. او با اشاره به اینکه اصلاحطلبان
سندروم توهم منحصربهفردی دارند که برخی وقتها سر از حماقتهای منحصربهفردی در سیاست درمیآورد. این سندروم عبارت از مقابله با واقعیتها یا جایگزین کردن آرزوها بهجای واقعیتهاست، میافزاید آنها «بعد از خرداد 92 [نیز] دچار یک توهم جدید شدند که میتوانند از دولت روحانی بهعنوان پلی برای حاکمیت مجدد اصلاحطلبان استفاده کنند که احتمالاً نتیجه این توهم نیز یکقدم ارتجاع بیشتر یعنی قرار گرفتن پشتسر لاریجانی و ناطق در این جریان خواهد بود که البته در صورت چنین اتفاقی اصلاحطلبی با بحران هویت عمیقی روبهرو خواهد شد».
سمنها و مدیریت اجرایی انتخابات
اعتماد هفته پیش و در یادداشتی به قلم نصرتالله تاجیک به روشهای برگزاری انتخابات پرداخت ونوشت: انتخابات اگر چه معجزه این قرن برای توجه به خواست مردم و در نتیجه افزایش چسبندگی اجتماعی است اما اگر مدیریت اجرایی آن اتخاذ روش صحیح و راهکار مناسب طراحی نشود از یک فرصت به تهدید تبدیل میشود. با پیچیدهتر شدن شرایط سیاسی - اجتماعی کشور باید مقوله مدیریت اجرایی انتخابات و انطباق آن با اوضاع کنونی کشور مورد توجه ویژه دولت و وزارت کشور باشد. به نظر میرسد شاهکلید حل مشکلات کشور تقویت نهادهای مدنی است. سمنها باعث بهبود عملکرد دولت و حذف زمینههای فساد در کشور میشوند. در این رابطه باید به مجمع استانداران به عنوان قویترین سازمان مردمنهاد اشاره کنم و از دولت بخواهم توانمندیهای این مجموعه و سایر سمنها را در برگزاری انتخابات به خدمت گیرد.
اصولگرایان نگران ریزش نیروهایشان هستند
یک عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت درباره مسائل مطرح شده از سوی برخی جریانهای اصولگرا مبنی بر اینکه اصلاحات ریشه در خون شهدا و انقلاب ندارد، گفت: آنها خودشان هم میدانند که این ادعا واهی است و طرح این مسائل به این علت است که نگران ریزش نیروهایشان هستند. مصطفی درایتی در گفتوگو با ندای ایرانیان در مورد علت طرح چنین مسائلی از سوی اصولگرایان اظهار کرد: «آنها در این برهه به دلیل اینکه خاستگاه خودشان را اصولاً در قشرهایی مثل خانواده شهدا تعریف کردهاند و از آنها استفاده میکنند، دنبال این هستند که این مجموعه را حفظ کنند و سعی کنند همان مسائلی را که قبلاً به شکلهای دیگر طرح میکردند حالا به گونهای دیگر بیان کنند.» به گفته این روحانی اصلاحطلب اگر سابقه بچههای اصلاحات را در جنگ و جبهه و فداکاریهای اول انقلاب بخواهیم مقایسه کنیم نسبت به خیلی از اصولگراها بیشتر است. خیلی از اصلاحطلبان خانواده شهدا و جانباز هستند و سابقه حضور گسترده در جبههها دارند لذا طرح این مسائل فقط به عنوان سوءاستفاده کردن است، این مساله روش برخی از این گروهها بوده و همچنان هم ادامه دارد.
تفکر اصولگرایی مانع حضور زنان در ساختار قدرت
اختصاص سهمیهای مناسب به زنان در لیستهای انتخاباتی که نهایتاً 100 کرسی نمایندگی را نصیب زنان کند از جمله مطالباتی است که این روزها در برخی رسانهها و محافل سیاسی بازتاب فراوان پیدا کرده است. این مطالبه ریشه در سهم نسبتاً پایین زنان ایران در مقایسه با اکثر کشورهای منطقه از مجلس دارد که تا به حال نیز موضوع اظهارنظرها و تحلیلهای مختلفی قرار گرفته است. در یکی از تازهترین اظهارات در این زمینه رئیس اتحادیه زنان کارگر با اشاره به ضرورت حضور زنان در مجلس معتقد است: «همه باید تلاش کنند تا این حضور پررنگ و با کیفیت باشد.» سهیلا جلودارزاده در گفتوگو با ایلنا ضمن اشاره به افت حضور زنان در چند دوره اخیر مجلس ابراز عقیده میکند: «بعد از مجلس ششم در یک فضای بسته و خاص سیاسی قرار گرفتیم که به تبع آن با توجه به دیدگاه جناح حاکم حضور زنان کاهش یافت و زنان از لیستهای انتخاباتی حذف شدند [در اصل] حاکم شدن تفکر خاص اصولگرایی سبب شد زنان نتوانند در این مدت حضور خوبی داشته باشند.» این نماینده اسبق مجلس که عنوان اولین زن عضو هیاترئیسه مجلس را نیز در کارنامه خود دارد با تاکید بر ضرورت ایجاد یک حرکت اجتماعی برای ارتقای جایگاه
و سهم زنان در مجلس ابراز اطمینان میکند در انتخابات پیش رو «شاهد نهضتی خواهیم بود که زنان برای تغییر شرایط خودشان مشارکت بیشتری میکنند و به زنان رای میدهند [چون] زمانی که زنان در عرصه تصمیمسازی و تصمیمگیری حضور نداشته باشند کسی نیست که مسائل و مشکلات زنان را بیان کند و برای پاسخگویی به آنها برنامهریزی کند.»
اگر به انتخابات 92 برگردم بازهم به نفع روحانی کنار میروم
رئیس شورای سیاستگذاری انتخاباتی اصلاحطلبان که به مناسبت گرامیداشت 16 آذر روز دانشجو در دانشگاه صنعتی شریف سخن میگفت با تاکید بر اعتقاد و التزام بر خرد جمعی خاطرنشان کرد: «اگر به دوره انتخابات ریاستجمهوری سال 1392 بازگردم، همان عملکرد را خواهم داشت و به نفع روحانی کنار میروم.» به گزارش ایرنا محمدرضا عارف در بخش دیگری از سخنان خود و در واکنش به سوالی در خصوص احتمال ائتلاف اصولگرایان و اصلاحطلبان این اتفاق را از «عجایب خلقت» دانست و یادآور شد: «موضوع ائتلاف را نخستین بار بنده مطرح کردم و طرح ما این بود که حداقل 30 نفر از بین دو لیست مشترک باشند و این حلقه وصل دو جریان شود که متاسفانه چنین استقبالی نشد؛ بنابراین آنچه امروز مدنظر است فقط در لیست اصلاحطلبان، اصلاحطلبان جای دارند.» این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین در دیدار شنبه گذشته با اعضای شاخه جوانان حزب اراده ملت با نکوهش اقدام اخیر برخی گروهها در حمله و برهم زدن سخنرانی چند شخصیت اصلاحطلب خاطرنشان کرد: «اینگونه برخوردها نشاندهنده پایگاه اجتماعی اصلاحطلبان است که عدهای را نگران کرده است.» رئیس بنیاد امید ایرانیان در ادامه اطمینان داد که در
رقابت انتخاباتی الگویی از اخلاقمداری، همدلی و همبستگی ملی را به نمایش خواهیم گذاشت و از تمام نهادهای مسوول در امر انتخابات خواست زمینه حضور همه سلایق و وفاداران به نظام را در انتخابات فراهم کنند تا شاهد مشارکت و حضور پرشور مردم در روز انتخابات باشیم.
بحران انتخاباتی جناح راست
هفته گذشته غلامرضا مصباحیمقدم سخنگوی جامعه روحانیت مبارز از بینتیجه ماندن جلسات شورای فقهای اصولگرایان به دلیل عدم استقبال محمد یزدی و محمدتقی مصباحیزدی خبر داد و در پی آن حسین ابراهیمی دیگر عضو این تشکل محوری اصولگرا به خبرگزاری «تسنیم» گفت: «موحدی کرمانی به عنوان دبیرکل جامعه روحانیت مبارز تهران از سران اصولگرا و چهرههای تاثیرگذار در این جریان دعوت کرده است تا در جلسهای به منظور تشکیل شورای هماهنگی اصولگرایان شرکت کنند.» بر این مبنا روزنامه اعتماد در گزارشی به بحران فزاینده اردوگاه اصولگرایان پرداخته و مینویسد: «با وجود تلاش چهرههایی نظیر حسن ممدوحی، نبی حبیبی و کمالالدین سجادی به نظر میرسد اختلافات کهنه میان شورای فقهای اصولگرا کار خودش را کرده و آنها دیگر حاضر نیستند بر سر مصادیق انتخاباتی دور یک میز بنشینند. همزمان شکست جلسات سه حزب اصولگرا به دلیل بیتوجهی به سایر چهرهها و جریانات جبهه اصولگرایان مزید بر علت شده تا موج سردرگمی اصولگرایان ارتفاع بیشتری بگیرد.
اما این پایان کار نیست. به موازات تلاشهای شکستخورده اصولگرایان چهار چهره تاثیرگذار این جریان گعدههای سیاسی خود را جای دیگری پیگیری میکنند. علیاکبر ناطقنوری، علی لاریجانی، علیاکبر ولایتی و مرتضی مقتدایی تلاش خود را برای مدیریت جریان اصولگرا شتاب بخشیدهاند. اما آیا این چهار وزنه اثرگذار میتوانند پرچم وحدت اصولگرایان را بلند کنند؟» گفتنی است اشاره به تلاشهای چهار شخصیت نامبرده ابتدا در هفتهنامه صدا بازتاب یافت و علی لاریجانی و آیتالله مقتدایی نیز در دو اظهار نظر جداگانه اصل تشکیل چنین جلسهای را تایید کردند. پیشتر کاظم جلالی رئیس پژوهشگاه مجلس و از نمایندگان نزدیک به علی لاریجانی از عدم امکان ائتلاف میان این طیف با اصولگرایان تندرو خبر داده بود و هفته گذشته حسین سبحانینیا به خبرگزاری تسنیم گفت اساسنامه جمعیت رهروان ولایت تا پایان آذر نهایی میشود.
اما این پایان کار نیست. به موازات تلاشهای شکستخورده اصولگرایان چهار چهره تاثیرگذار این جریان گعدههای سیاسی خود را جای دیگری پیگیری میکنند. علیاکبر ناطقنوری، علی لاریجانی، علیاکبر ولایتی و مرتضی مقتدایی تلاش خود را برای مدیریت جریان اصولگرا شتاب بخشیدهاند. اما آیا این چهار وزنه اثرگذار میتوانند پرچم وحدت اصولگرایان را بلند کنند؟» گفتنی است اشاره به تلاشهای چهار شخصیت نامبرده ابتدا در هفتهنامه صدا بازتاب یافت و علی لاریجانی و آیتالله مقتدایی نیز در دو اظهار نظر جداگانه اصل تشکیل چنین جلسهای را تایید کردند. پیشتر کاظم جلالی رئیس پژوهشگاه مجلس و از نمایندگان نزدیک به علی لاریجانی از عدم امکان ائتلاف میان این طیف با اصولگرایان تندرو خبر داده بود و هفته گذشته حسین سبحانینیا به خبرگزاری تسنیم گفت اساسنامه جمعیت رهروان ولایت تا پایان آذر نهایی میشود.
مجلس دهم؛ مجلس تکنوکراتها
حدس و گمان درباره ترکیب مجلس یکی از جذابیتهای انتخاباتی است که هم افکار عمومی را بیشتر درگیر مباحث میکند و هم به نوعی مانور قدرت جریانهای سیاسی و میزان اعتماد به نفس آنها را نشان میدهد. به همین دلیل بخش زیادی از تحلیلها و اظهارنظرهای شخصیتهای سیاسی و فعالان حزبی به ارزیابی ترکیب مجلس آینده اختصاص یافته است. در همین راستا سعید حجاریان تحلیلگر سیاسی اصلاحطلب با این استدلال که «ترقیخواهی در بطن جامعه وجود دارد و بازگشت به وضعیت گذشته برای اکثریت بالایی از مردم یک کابوس است؛ منتها جامعه نمایندگان خــود را پیدا نکرده» به هفتهنامه صدا میگوید: «احتمال میدهم اکثریت مردم در ایــن دوره به کســانی رای دهند که لااقل درد اصلی آنهــا را درمان کنند و در این میان، منتخبان الزاماً سیاسی هم نبودند، نبودند. به عبارتــی، پیشبینی میکنم مجلس دهم مجلسی کاملاً خنثی از لحاظ سیاسی، اما از لحاظ فنی معتدل خواهد بود. چنین گرایشی در مردم دیده میشود.» اشرف بروجردی عضو حزب اتحاد ملت نیز در تحلیلی نزدیک به دیدگاه حجاریان به روزنامه بهار میگوید: «مجلس دهم، مجلس پایداری نیست. مجلس دهم، مجلس صد درصد اصلاحطلب هم نیست. مجلس
دهم، مجلسی که اصولگرایان حرف اول را بزنند هم نیست. به نظرم مجلس دهم مجلسی ترکیبی با رویکرد اصلاحگرایی خواهد بود و بیشتر دغدغه آن حفظ نظام و ایجاد توسعه در جامعه است.»
دیدگاه تان را بنویسید