تاریخ انتشار:
چرا قاچاق سوخت دوباره تشدید شده است؟
بازگشت درد
با گذشت سه سال از اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها انتظار میرفت
الف- معاون ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز (سردار ابویی) در گفتوگو با یکی از خبرگزاریها اعلام کرد: در حال حاضر نهتنها میزان قاچاق سوخت نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش نداشته، بلکه کمتر شده است. همچنین وی در مصاحبه با هفتهنامه «تجارت فردا» اعلام کرده بود: سال 1388 که برآورد حجم قاچاق در ایران حدود 20 میلیارد دلار بود، به طور متوسط روزانه 30 میلیون لیتر فرآوردههای نفتی قاچاق میشد. این میزان در سال 1390 و نیز سال جاری به کمتر از پنج میلیون لیتر در روز رسیده است.
ب- مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران (ضیغمی) در گفتوگو با یکی از خبرگزاریها اعلام کرد: در حال حاضر روزانه بین پنج تا شش میلیون لیتر نفت گاز و همچنین سه میلیون لیتر بنزین به خارج کشور قاچاق میشود.
ج- وزیر نفت (قاسمی) در مصاحبهها و اظهارنظرهای متعددی نسبت به افزایش و رونق دوباره قاچاق سوخت اظهار نگرانی کرد و خواستار افزایش قیمت نفت گاز شد. البته قاسمی چندین ماه قبل نیز اعلام کرده بود: سالانه بیش از سه میلیارد لیتر گازوئیل از کشور به طور قاچاق خارج میشود که برای جلوگیری از این هدررفت، مجبور به افزایش قیمت آن هستیم.
د- رئیس ستاد مدیریت حمل و نقل و مدیریت سوخت کشور (رویانیان) در مصاحبهای با یکی از خبرگزاریها ضمن تکذیب شائبه قاچاق بنزین، اعلام کرد: در حال حاضر گازوئیل مقداری قاچاق میشود و بر پیشگیری از قاچاق گازوئیل باید بیشتر دقت کنیم، اما بنزین اصلاً قاچاق نمیشود. در ضمن وی گفته بود آمار موثقی از قاچاق وجود ندارد، چرا که قاچاق پدیدهای است که پنهانی اتفاق میافتد و به همین خاطر آمار اعلامی توسط ستاد مبارزه با قاچاق کالا برای قاچاق نادرست است!
ه- دبیر ستاد هدفمندی یارانهها (فرزین) در مراسم دومین سالروز اجرای قانون هدفمندسازی یارانهها اعلام کرد: نوسانات ارز منجر به افزایش قاچاق سوخت شد و آمار رسمی نشان میدهد در ماههای اخیر به خصوص در استانهای مرزی ما به علت فاصله قیمتی که به وجود آمده قاچاق در حال افزایش است. البته وی چندین ماه قبل در یادداشتی با عنوان «فراز و نشیبهای اقتصاد در سال 90 و الزامات ششگانه سال تولید ملی» آورده بود: آمارها نشان میدهد مصرف روزانه سوخت افغانستان حدود 12 تا 15 میلیون لیتر است که 70 درصد آن از ایران تامین میشود. بنابراین بخش اعظمی از سوخت مورد نیاز افغانستان از طریق قاچاق به این کشور میرود. جالب اینجاست که وی در حالی میزان قاچاق سوخت فقط به کشور افغانستان را حدود 8 تا 10 میلیون لیتر در روز اعلام کرده بود که از دیدگاه معاون ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز، بیشترین حجم قاچاق سوخت کشور در سالهای 1390 و 1391 از سواحل جنوبی کشور صورت گرفته است و نه از مرزهای شرقی کشور. هرچند میزان دقیق قاچاق سوخت قابل برآورد نیست ولی با تکیه بر اظهارات مقامات مسوول در این زمینه و همچنین میزان مصرف نفت گاز در سال 1391 در مقایسه با سال قبل، به نظر میرسد برخلاف پیشبینیهای صورتگرفته به خاطر افزایش شدید نرخ ارز و همچنین اظهارات وزیر نفت و دبیر ستاد هدفمندی یارانهها، قاچاق نفت گاز و به طور کلی قاچاق سوخت در این سال نسبت به سال قبل افزایش چشمگیری نیافته است. البته این نکته لازم به ذکر است که اظهارات مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران درباره افزایش قابل توجه قاچاق بنزین با توجه به افزایش بسیار شدید مصرف این فرآورده طی ماههای اخیر، بسیار قابل تامل بوده و جای بررسی دقیقتر دارد.
راهکارهای کاهش قاچاق نفت گاز
برای یافتن پاسخ این سوال، که چه راهکارهایی برای کاهش قاچاق نفت گاز وجود دارد باید توجه داشت که اولاً: ارائه راهکار بر مبنای دلایل ادامه قاچاق نفت گاز بعد از اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها صورت گیرد و در ثانی افزایش شدید نرخ ارز، صرفاً صرفه اقتصادی قابل توجه قاچاق این فرآورده را افزایش داده است.
اول؛ اختلاف قیمت شدید نفت گاز در داخل و پشت مرزها فقط یکی از دلایل قاچاق این فرآورده است و باید توجه داشت که قیمت فروش نفت گاز در کشورهای همسایه از جمله ترکیه، پاکستان و افغانستان بسیار بالا بوده و حتی با افزایش قیمت داخلی نفت گاز به قیمت فوب خلیج فارس، اختلاف قیمت قابل توجهی همچنان وجود داشته و در نتیجه صرف استفاده از این راهکار، سبب جلوگیری یا کاهش شدید قاچاق این فرآورده نخواهد شد.
دوم؛ افزایش شدید و غیرکارشناسی قیمت نفت گاز سهمیهای و آزاد، تاثیر قابل توجهی بر هزینههای بخش حمل و نقل سنگین کشور و بخش کشاورزی خواهد داشت که این آثار در وضعیت اقتصادی زندگی مردم به صورت واضحی قابل مشاهده خواهد بود. با توجه به همین موضوع، به نظر نمیرسد افزایش قیمت داخلی نفت گاز به قیمت فوب خلیج فارس در شرایط فعلی اقتصاد کشور و به بهانه جلوگیری از قاچاق آن، به مصلحت کشور باشد.
سوم؛ همان طور که دیدگاه برخی مسوولان دولتی مبنی بر معرفی افزایش قیمت نفت گاز به عنوان راهکار لازم و کافی برای کاهش شدید قاچاق آن، کارشناسی نیست، دیدگاه برخی نمایندگان مجلس مبنی بر انکار لزوم و تاثیر افزایش قیمت نفت گاز برای کاهش شدید قاچاق آن، اشتباه و غیرکارشناسی است. به عبارت دیگر، نباید این موضوع به فراموشی سپرده شود که دلیل اصلی قاچاق نفت گاز، قیمت بسیار پایین این فرآورده در مقایسه با کشورهای همسایه است.
چهارم؛ راهکار صحیح این است که علاوه بر افزایش کنترلشده قیمت نفت گاز سهمیهای و آزاد، اولاً: از طریق اجرای سراسری طرح عرضه منطقهای نفت گاز یا طرح سامانه هوشمند پایش مصرف سوخت و مدیریت تردد ناوگان حمل و نقل عمومی کشور، شیوه سهمیهبندی نفت گاز در بخش حملونقل اصلاح شود. لازم به یادآوری است طرح سامانه هوشمند پایش مصرف سوخت مدتهاست که در وزارت نفت مطرح شده ولی همچنان به دلایل نامعلومی اجرایی نشده است. در ثانی بازارچههای مرزی عرضه نفت گاز با قیمت متناسب برای آن مرز، به شدت افزایش یافته و تقویت شود، در صورت اجرای این راهکار و در نتیجه فراهم آوردن شرایط ورود مردم ساکن مناطق مرزی کشور در فروش فرآوردههای نفتی به صورت قانونی و کسب سود منطقی از این کار، به مرور وضعیت قاچاق نفت گاز در آن مناطق کاهش شدیدی خواهد یافت.
دیدگاه تان را بنویسید