تاریخ انتشار:
غلامرضا تاجگردون از دلایل شادی مردم پس از بیانیه لوزان میگوید
اتهام نفهمی به مردم بیانصافی است
انتشار بیانیه لوزان در روزهای پایانی ایام نوروزی علاوه بر هزاران بعد حقوقی و سیاسی که سوژههای رسانههای داخلی و خارجی شده بود، موجی از حرکتها و شادیهای اجتماعی را به همراه داشت. هشتک «تاریخ به احترام تو خواهد ایستاد» خطاب به محمدجواد ظریف نمونه کوچکی از این موضوع بود.
بیانیه لوزان موجی از شادی و شعف را برای مردم به همراه داشته است. تصور میکنید این حد از استقبال ریشه در چه مسائلی دارد. طبیعی است که مردم تکتک از جزییات و موارد توافق هستهای باخبر نیستند اما از انعقاد آن باخبرند. دلیل این شادی قابل توجه را در جامعه چه میدانید؟
مردم شهرهای مختلف کشور هم در شبی که توافق اعلام شد و هم پس از سخنرانی رئیسجمهور به خیابانها آمدند و با دادن شعار حمایت از دولت در شهرهای مختلف با به اهتزاز درآوردن پرچم ایران و نشان دادن علامت پیروزی رضایت خود را از مذاکرات هستهای و بیانیه لوزان اعلام کردند. این رفتار بیش از اینکه مربوط به این باشد که مردم ایران در شهرهای مختلف از جزییات مذاکرات باخبر هستند به این مقوله بازمیگردد که احساس میکردند برای دولتشان مهم هستند. احساس میکردند دولت وقت به خواست آنها اهمیت میدهد و زیر آن همه فشار برای بهبود وضعیت بینالمللی کشورشان و برای ارتقای سفرهها و وضعیت اقتصادی آنها تلاش میکند.
همانطور که شما اشاره کردید نمود عینی این موضوع شعفی بود که در شبکههای اجتماعی به راه افتاد. پیامها و متنهای تبریک هستهای با هشتگهای مرتبط به اشتراک گذاشته میشد، عدهای تصاویر مختلفی از محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران را به اشتراک گذاشته و خوشحالی خود را از موفقیت اعلام «بیانیه تفاهم» لوزان اعلام کردند.
منتقدان این تفاهمنامه اما گویا چشم بر این استقبال مردمی بستهاند. این طور نیست؟
در ابتدا توجه کنید که هر تصمیم بالاخره منتقدان خود را دارد. ایرادی نیز ندارد اگر کار به تخریب و توهین نکشد. در مورد تفاهمنامه لوزان نیز در این بین طبیعی است که تعداد محدودی کارشناس، نمایندگان مجلس و رسانهها با انتقاد از موج شادی مردم و دستاورد تیم مذاکرهکننده هستهای، سعی در نادیده گرفتن آنچه در لوزان رخ داد، دارند و شادی و پایکوبی و رضایت مردم را بیدلیل میدانند یا حتی فراتر از آن مطرح میکنند که مردم گول خوردهاند و بیانیه لوزان را «کلاه گشادی بر سر مردم و دولت» میخوانند.
حتی یکی از منتقدان از تعبیر «اسب زین شده را دادیم و افسار پاره گرفتیم» استفاده کردند و یکی از نمایندگان منتقد در مجلس نیز پلاکارد در دست گرفت و روی آن شعار نوشت که اصول قانون اساسی مخالف سلطه بیگانگان بر کشور است و یک نماینده دیگر در تذکری در صحن علنی گفت تیم مذاکرهکننده به مذاکره معتاد شده است.
این منتقدان و مخالفان در واکنش به شادی و جشن و پایکوبی مردم اظهار کردند مردم نمیدانند در لوزان چه شد یا کسانی که به خیابانها آمدند یا از متن بیانیه خبر ندارند یا نمیدانند که همهچیز در تیرماه تعیین میشود و قرار نیست از همین فردا صبح تحریمها علیه ایران برداشته شود. این حرف درست نیست. مردم به خوبی میدانند قرار نیست از فردا صبح در این کشور معجزه شود. ملت ما به خوبی درک میکند که روند رفع تحریمها قرار نیست در دو روز رخ دهد. اینکه بگوییم مردم نمیدانند پس شاد هستند اشتباه است. مردم از اینکه میبینند سکان اجرایی کشور در دست عقلاست شاد هستند. از اینکه میبینند تیم مذاکرهکننده هستهای هر بار بدون نتیجه بازنمیگردد، راضی هستند. این شادی از سر نادانی از مفاد تفاهمنامه نیست، ناشی از حس همدلی و همزبانی است که بین دولت و ملت وجود دارد که هوشمندانه از جانب رهبری هم مورد توجه قرار گرفت.
نباید از یاد برد که مردمی که در شبها و روزهای گذشته به خیابانها آمدند و خوشحالی کردند رضایت خود را از دولتی اعلام کردند که در مسیر تحقق وعدههای انتخاباتی خود حرکت کرده است.
مردم ایران به دنبال شعار نیستند به دنبال صلح، دیپلماسی موفق، رسیدن ایران و قدرتهای جهانی به یک نقطه مشترک و شایستهسالاری در عرصه سیاست خارجی هستند. برخلاف کسانی که میگویند مردم نمیفهمند حتی من میبینم که مردم میدانند توافق نهایی در تیر است و هنوز تنها یک چارچوب کلی ترسیم شده است و برای همین جشن و پایکوبی کردند؛ والا تیم مذاکرهکننده هستهای بارها اعلام کرده بود تیرماه زمان پایانی امضای توافق نهایی است و قرار نیست در مذاکرات فعلی سندی امضا شود.
برخی منتقدان میگویند مردم زمانی که ببینند قیمتها تغییری نکرده از تفاهم روگردان میشوند!
مگر در طول دولت آقای روحانی قیمتها به صورت قابل توجهی پایین آمد؟ اقتصاد ثبات پیدا کرد و شفافیت اقتصادی نیز افزایش یافت اما قیمتها تغییر خاصی نکرد. مگر مردم روگردان از دولت شدند؟ مردم میدانند که قرار نیست از فردا قیمتها کاهش پیدا کند، ملت به خوبی درک میکنند که فردا همه جوانهای بیکار سر کار نمیروند. البته چشمانداز کلی بهبود وضعیت اقتصادی را دارند. برخلاف توهینی که منتقدان به مردم میکنند که مردم گول خوردهاند که تصور میکنند تحریمها از همین فردا صبح برداشته میشود و روابط ایران و غرب به یکباره متحول، مردم با اعتماد و اطمینان به دولت یازدهم و تیم مذاکرهکننده هستهای به بهبود شرایط ایران امیدوارند که این تفاهمنامه آغازی بر عقلانیتگرایی در سطح بینالمللی باشد که به ثمر نشسته است.
تصور میکنید دولت چه روندی را باید در پیش بگیرد که این شادی ممتد باشد، به این معنی که این شور و شعف جامعه سرد نشود؟
من فکر میکنم این تنها وظیفه دولت نیست به این معنی که احزاب، سازمانها، نهادها و حتی آنهایی که از دید نگرشی و دیدگاهی با دولت اختلافنظر دارند باید برای حفظ این شعف ملی تلاش کنند. حفظ این شعف وظیفه تنها دولت نیست بلکه تلاش برای تمدید این روحیه اجتماعی انجام وظیفهای ملی در راستای این تفاهمنامه و رهنمودهای رهبر معظم انقلاب و با همدلی و همزبانی با ملت و دولت است. در مرحله نخست من تصور میکنم دولت باید در حدی که مسائل امنیتی به آنها اجازه میدهد با مردم صادق باشد به این معنی که اگر کاستی در هر زمینه رخ میدهد با مردم مشفقانه صحبت کنند.
دیدگاه تان را بنویسید