برنامه هستهای صلحآمیز
ترامپ: آماده گفتوگو با رئیسجمهور ایران هستم
«دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا، هفته گذشته یک «یادداشت ریاستجمهوری» را درباره «احیای سیاست فشار حداکثری» علیه ایران امضا کرد. آنگونه که ایسنا گزارش داده: طبق گزارش رویترز، ترامپ بهمنظور آنچه جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای و کاهش صادرات نفت آن خوانده، این یادداشت را امضا کرده است. او گفت که درباره امضای این سند «مردد» بوده، با این حال این یادداشت «بسیار سختگیرانه» است. ترامپ گفت: «امیدوارم از این (فشار حداکثری) زیاد استفاده نکنیم. باید ببینیم آیا میتوانیم با ایران به توافق برسیم یا خیر.» ترامپ در ادامه، آمادگی خود برای گفتوگو با «مسعود پزشکیان» همتای ایرانی خود را ابراز کرد و به سوال یک خبرنگار درباره آمادگی برای گفتوگو با همتای ایرانی خود، پاسخ مثبت داد. طبق گزارش الجزیره، او اظهار داشت: «آماده گفتوگو با رئیسجمهور ایران هستم.» ترامپ همچنین مدعی شد: «اگر ایران تلافی کند و بخواهد من را بکشد، آنها را نابود خواهیم کرد.» این ادعا در حالی است که مقامات ایران و آمریکا همواره گزارشهای ادعایی درباره «خواست» ایران برای ترور ترامپ را رد کردهاند. او همچنین با زیر سوال بردن ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای ایران، مدعی شد: «ایران به داشتن سلاح هستهای بسیار نزدیک است.» رئیسجمهور آمریکا همچنین در اظهاراتی خصمانه، مدعی شد که حق دارد از فروش نفت ایران به کشورهای دیگر جلوگیری کند. ترامپ در ادامه تاکید کرد: «ایران نباید به سلاح هستهای دست پیدا کند.» او در پاسخ به سوالی درباره احتمال درخواست نتانیاهو برای حمله به تاسیسات هستهای ایران گفت: «من نمیدانم او (نتانیاهو) چه درخواستهایی دارد. دیداری طولانی خواهیم داشت و درباره مسائل بسیاری صحبت خواهیم کرد. درحال حاضر نمیتوانم درباره آن صحبت کنم.» ترامپ مجدداً افزود: «به دنبال اعمال فشار علیه ایران نیستم. اما آنها نباید به سلاح هستهای دست پیدا کنند.» او در پاسخ به سوالی درباره دیدگاه خود نسبت به برقراری روابط با ایران گفت: «من خواستار داشتن روابط خوب با همه کشورها هستم. اما آنها نباید سلاح هستهای داشته باشند.» ترامپ تصریح کرد: «برخی از مقامات ایرانی اعلام کردند که بهدنبال سلاح هستهای نیستند.» رئیسجمهور آمریکا افزود: «من میخواهم همه کشورها رونق داشته باشند و در خاورمیانه صلح باشد. درباره جنگ اوکراین نیز گفتوگوهای بسیار خوبی داشتیم.» ترامپ تاکید کرد: «بسیاری از کشورهای منطقه، از جمله ایران خواستار صلح در منطقه هستند.» بعد از این صحبتها ترامپ در رشته توئیتی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: من بهشدت ترجیح میدهم به یک توافق صلح هستهای دست یابیم که به ایران اجازه دهد با آرامش رشد کند و شکوفا شود. به گزارش خبرگزاری مهر: وی افزود: ما میخواهیم ایران کشوری بزرگ و موفق، اما بدون داشتن سلاح هستهای باشد. ما هنگام امضای توافق با ایران، جشن بزرگی در خاورمیانه برگزار خواهیم کرد. ترامپ گفت: گزارشها مبنی بر اینکه آمریکا با همکاری اسرائیل ایران را نابود خواهد کرد بسیار اغراقآمیز است.
واکنش ایران به صحبتهای ترامپ
رئیسجمهوری در واکنش به اظهارات اخیر رئیسجمهوری آمریکا مبنی بر به صفر رساندن صادرات نفت ایران تصریح کرد: خیال کردند همهچیز ما به نفت وابسته است و میخواهند جلوی آن را بگیرند، اما برای ما و مردم ما مسیرهای بسیار زیادی وجود دارد که هم مشکلات خود و هم مردم را حل کنیم. عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران در واکنش به صحبتهای ترامپ گفت: فشار حداکثری یک تجربه شکستخورده است و امتحان مجدد آن هم به شکست دیگر منجر خواهد شد. او افزود: اگر موضوع اصلی این است که ایران دنبال سلاح هستهای نرود که این قابل حصول است و چیز مشکلی نیست. عراقچی گفت: مواضع ایران مشخص است و عضو انپیتی است و فتوای رهبری نیز وجود دارد که تکلیف را برای ما مشخص کرده است. به گزارش خبرگزاری دانشجو: محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی، در حاشیه نشست هیات دولت در پاسخ به ادعای ترامپ مبنی بر اینکه «ایران نباید به سلاح هستهای دست یابد»، تصریح کرد: «این موضوع کاملاً واضح است. ایران هیچگاه بهدنبال سلاح هستهای نبوده و نخواهد بود و رویکرد کشور در این زمینه کاملاً روشن است.» وی افزود که برنامه هستهای ایران ماهیت کاملاً صلحآمیز دارد و در چهارچوب قوانین بینالمللی، ازجمله پادمانهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی و معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای(NPT)، در حال اجراست.
مخالفت با کوچ ملت فلسطین از نوار غزه
«عبداللطیف القانوع»، سخنگوی جنبش حماس، اعلام کرد که اظهارات اخیر آمریکاییها در خصوص کوچ ملت فلسطین از نوار غزه بسیار خطرناک بوده و تلاشی ناامیدانه برای از بین بردن آرمان عادلانه فلسطین است. وی ابراز داشت: «ملتی که ۱۵ ماه در برابر سرکوب خشنترین ابزارهای نظامی و جنایتکارترین ارتش دنیا ایستاده و تلاش آن برای کوچ اجباری را با شکست مواجه کرده، همچنان به سرزمین خود پایبند خواهد ماند و طرح کوچ اجباری را با هر هزینهای که باشد نخواهد پذیرفت.» سخنگوی حماس از جامعه جهانی خواست تا اظهارات کاخ سفید در خصوص کوچاندن ملت فلسطین را محکوم کرده و از حقوق مشروع فلسطینیان برای پایان دادن به اشغالگری و حق تعیین سرنوشت دفاع کند. آنگونه که ایلنا گزارش داده: «محمود عباس»، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، درخواستها برای تصرف نوار غزه و آواره کردن مردم فلسطین به خارج از سرزمین خود را بهشدت رد و تاکید کرد که نوار غزه بخشی جداییناپذیر از سرزمین فلسطین است. بریتانیا نیز طرح «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا برای کوچاندن مردم فلسطین از غزه را رد کرد. یکی از اعضای دولت بریتانیا در این رابطه تاکید کرد که فلسطینیها باید به خانههای خود بازگردند. یکی از اعضای دولت کبیر انگلیس در نقد اظهارات اخیر رئیسجمهور ایالاتمتحده از راهحل دو کشوری برای این مناقشه حمایت کرد. چین هم اظهارات «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا درباره کوچ اجباری مردم فلسطین از نوار غزه برای سیطره بر آن را محکوم کرد. «لین جیان»، سخنگوی وزارت خارجه چین در یک کنفرانس مطبوعاتی معمولی در پاسخ به پرسشی درباره طرح ترامپ گفت: «پکن همواره بر این موضوع تاکید کرده است که حکومت فلسطینیها بر فلسطین اصل اساسی برای حکومت در غزه پس از جنگ است.» این سخنگو افزود: «ما با انتقال اجباری ساکنان غزه مخالف هستیم.» در ادامه واکنشها «هاکان فیدان» وزیرخارجه ترکیه، گفت که برنامه «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا برای انتقال فلسطینیها از نوار غزه، از سوی ترکیه و دیگر کشورهای منطقه غیرقابل پذیرش است. وزارت خارجه عربستان هم در بیانیهای در واکنش به اظهارات «دونالد ترامپ» گفت: ولیعهد تاکید کرد که عربستان سعودی از کار خستگیناپذیر خود برای ایجاد یک کشور مستقل فلسطینی به پایتختی بیتالمقدس شرقی دست نخواهد کشید و ریاض بدون آن روابط دیپلماتیک با اسرائیل برقرار نخواهد کرد.
دیدار الجولانی با اردوغان در آنکارا پشت درهای بسته
«احمد الشرع»، ملقب به ابومحمد الجولانی رئیس دوره انتقالی سوریه که به ترکیه سفر کرده است با «رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور این کشور در کاخ ریاستجمهوری در آنکارا پشت درهای بسته دیدار کرد. احمد الشرع بنا به دعوت رسمی اردوغان وارد آنکارا شد. آنگونه که ایرنا گزارش داده: «لطیفه الدروبی» همسر الشرع نیز که در این سفر وی را همراهی میکند با «امینه اردوغان»، همسر رئیسجمهور ترکیه دیدار کرد. پیش از این احمد الشرع در اولین سفر خارجی خود، وارد ریاض پایتخت عربستان شد و با «محمد بن سلمان» و کاخ الیمامه دیدار کرد. اولین مقصد سفر «اسعد الشیبانی» وزیر خارجه دولت انتقالی سوریه در اوایل ژانویه گذشته نیز عربستان بود. ریاض در ۱۲ ژانویه گذشته میزبان نشست وزیران خارجه عربی و اروپایی بود که الشیبانی در آن شرکت داشت. بر پایه این گزارش، الجولانی ۲۲ ژانویه گذشته به رسانههای ترکیه گفته بود که اولین سفر خارجیاش به عربستان یا ترکیه خواهد بود. به نوشته العربی الجدید، ناظران سیاسی بر این باورند که موضعگیری الجولانی ماهیت سیاست خارجی حاکمان جدید سوریه را نشان میدهد که بهدنبال ایجاد موازنه در روابط خود با کشورهای موثر در سوریه و در صدر آنها عربستان و ترکیه و نیز قطر است، طرفی که حامی اصلی آنهاست. دمشق همچنین بهدنبال تلاش برای ایجاد توازن درباره نفوذ ترکیه در سوریه است.
جنگ تجاری آمریکا علیه کانادا و مکزیک
خبرگزاری رویترز به نقل از مقامات کاخ سفید گزارش داد؛ دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا فرمان اجرایی تعرفه ۲۵درصدی بر مکزیک و کانادا را چنانکه پیشتر وعده داده بود، امضا کرد. آنگونه که اعتماد گزارش داده: این فرمان شامل اعمال تعرفه ۲۵درصدی بر تمام واردات از کانادا و تعرفه ۱۰درصدی بر محصولات انرژی کانادایی میشود. گفتنی است ترامپ همزمان با کانادا دستور اعمال تعرفه ۲۵درصدی بر تمام واردات از مکزیک را هم صادر کرد. این در حالی است که کاخ سفید میگوید فرمان اجرایی شامل تعرفه ۱۰درصدی بر تمام واردات از چین علاوه بر تعرفههای فعلی میشود و کاهش تعرفه واردات انرژی از کانادا با هدف کاهش افزایش هزینهها انجام شده است. خبرگزاری الجزیره همچنین در این زمینه گزارش داد که ریاستجمهوری مکزیک در پاسخ به فرمان اجرایی آمریکا اعلام کرد: تعرفههای گمرکی بر کالاهای آمریکایی اعمال خواهیم کرد. این در حالی است که همزمان نخستوزیر کانادا در پاسخ به این اقدام ترامپ گفت: تعرفههای گمرکی آمریکا ناقض توافقنامه تجارت آزادی است که ما سالها پیش بر سر آن مذاکره کردیم و ما به تعرفه ۲۵درصدی بر کالاهای آمریکایی پاسخ خواهیم داد. به ادعای رویترز احتمالاً کانادا و مکزیک برای مقابله با تعرفههای گمرکی اعمالشده از سوی ایالاتمتحده، با یکدیگر همکاریهایی داشته باشند. به گزارش رسانههای آمریکایی و به نقل از مقامات آمریکایی سخنان رئیسجمهوری مکزیک برای اعمال تعرفههای انتقامجویانه علیه کالاهای آمریکایی در حالی صورت میگیرد که یک مقام دولت ترامپ تهدید کرد: اگر کانادا، چین و مکزیک بخواهند به اعمال این تعرفهها واکنش نشان دهند، تعرفههای بالاتری بر محصولات وارداتی آنها به آمریکا وضع خواهیم کرد.